وی گفت: با راه اندازی این شبکه، علاوه بر بهره مندی کشور از مزایای آن در رشد اقتصادی، اشتغال زایی و رفاه اجتماعی، می تواند به عنوان پدافند غیرعامل در تامین امنیت اجتماعی و فرهنگی و نیز ارتقای جایگاه ژئوپلیتیک کشور در حوزه فضای مجازی میان کشورهای منطقه و جهان ایفای نقش کند.
وی با بیان اینکه طی 25 سال گذشته، جهان تغییرات بی سابقه ای را تجربه کرده است و کشورهای زیادی در مسیر ادغام بین المللی، اصلاحات اقتصادی، نوسازی فناوری و مشارکت دیپلماتیک قرارگرفته اند، گفت: با وجود این تغییرات اقتصادها رشد می کنند، رفاه اقتصادی افزایش می یابد و صدها میلیون نفر از مزایای بهبود استانداردهای زندگی و تبادل علمی و فرهنگی بهره می برند.
وی با بیان اینکه این تغییرات، مخاطرات نوینی را نیز به دنبال خواهد داشت، گفت: در صورتی که این مخاطرات مورد توجه قرار نگیرند، تبدیل به بحران شده و اصلاحات اقتصادی و اجتماعی را با چالش های جدیدی مواجه خواهند ساخت.
وی افزود: قدرت و سرعت تغییرات فناورانه در دهه آتی، چالش ها و فرصت هایی را برای افراد، سازمان های اجتماعی و دولت ها ایجاد می کند. یکی از چالش های اصلی، مواجهه سیاست گذاران دولتی در چگونگی ایجاد تعادل در تغییرات فناورانه عظیم و مدیریت همزمان نسل جدید خطرات برای امنیت سایبری است.
فیروزآبادی با استناد به گزارش مدل سایبری در 2025 گفت: تا سال 2025، بیش از 91 درصد مردم در کشورهای توسعه یافته و نزدیک به 69 درصد از آنها در اقتصادهای نوظهور، در حال استفاده از اینترنت خواهند بود، بنابراین وابستگی به اینترنت نه تنها یک مفهوم، بلکه واقعیتی جدید است.
وی افزود: تاثیرگذاری فضای مجازی در اقتصاد به اندازه ای است که امروزه اقتصاد دیجیتالی بخش مهمی از اقتصادهای کشورهای توسعه یافته را به خود اختصاص داده است و کشورهای درحال توسعه نیز برای دستیابی به سهم بالای این بخش در اقتصاد خود، برنامه های مختلفی را در نظر گرفته اند.
محرک های نرخ رشد اقتصاد اينترنتي
رییس مرکز ملی فضای مجازی، محرك هاي اصلي را دو عامل كاربر بيشتر و امكان دسترسي سريع تر و عمومي به اینترنت باندپهن دانست و گفت: پیش بینی ها حاکی از این است که تعداد كاربران اینترنت باندپهن در سراسر جهان از 1.9 ميليارد در سال 2010 به 3 ميليارد در سال 2016 افزايش خواهد يافت.
وی افزود: با دید سیستمی، تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور مبتنی بر مقاومت پذیری تمام زیرسیستم های کشور است بر این اساس فضای مجازی به عنوان اصلی ترین محیط ارتباطی، باید زمینه های مقاوم سازی را براساس اصول اقتصاد مقاومتی فراهم کند.
وی همچنین اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی و تاب آوری در برابر مخاطرات فضای مجازی را نیازمند شناسایی پتانسیل ها و مخاطرات این حوزه در کشور دانست و گفت: يکي از شاخص هاي مهم فضای مجازی؛ ضريب نفوذ اینترنت باندپهن است.
وی افزود: بانک جهاني مطالعات بسياري درباره تاثيرات ارتباطات باندپهن بر رشد اقتصادي کشورهاي توسعه يافته و درحال توسعه انجام داده است. نتایج این مطالعات نشان می دهد افزايش ضريب نفوذ باندپهن مي تواند رشد اقتصادي را در کشورهاي با درآمد پايين و متوسط 1.38 درصد افزايش دهد. اين عدد براي کشورهاي با درآمد بالا اندکي کمتر و حدود 1.21 درصد است.
نقش شبکه های پهن باند در تغییر مدل کسب و کار
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه از اثرات ثانويه قابل انتظار از استقرار شبکه هاي باندپهن افزايش اشتغال است، گفت: نتايج تحقيقي در اين خصوص نشان مي دهد بيشترين سهم ايجاد اشتغال به واسطه توسعه باندپهن، ناشی از نوآوري است و بعد از آن، ايجاد اشتغال در نتيجه تغيير مدل کسب و کار است.
وی گفت: با توجه به اثرات فوق، برخي کشورها درجهت تحريک رشد اقتصادي و ايجاد اشتغال، برنامه هاي باندپهن ملي را به منظور تحريک نوآوري و رشد و ايجاد اشتغال مبتني بر دانش آغاز کرده اند. البته اثرات باندپهن در هر کشور با توجه به ظرفيت داخلي توليد کالا و خدمات براي زيرساخت و شبکه باندپهن و نيز ساختار بازار متفاوت است.
مخاطرات فعلی فضای مجازی کشور
دبیر شورای عالی فضای مجازی به مخاطرات وضعیت موجود فضای مجازی کشور پرداخت و گفت: این مخاطرات عبارتند از: مسیریابی ترافيک داخلي از خارج از کشور، هدایت تبادلات داخلی حداقل تا دروازه های مرزی، عدم مهندسی صحیح ترافیک در سطوح مختلف زیرساخت، عدم تامین یکپارچه امنیت، اعتماد و حریم خصوصی کاربران، عدم امکان ارایه باکیفیت خدمات و محتوای بومی به کاربران، مهاجرت تامين کنندگان خدمات و محتواي کاملا بومي به ميزبانان خارج از کشور و اتکاپذيري آن ها به زيرساخت خارجي، نهضت نظام تعرفه گذاری، ضعف تنظیم مقررات ارایه خدمات در فضای مجازی (فقدان مدل اقتصادی برای فعالیت شرکت ها)، ضعف ایجاد زیرساخت های مناسب برای سیستم های ابری.
نقش شبکه ملی اطلاعات چیست؟
دبیر شورای عالی و رییس مرکز ملی فضای مجازی با بیان اهمیت فضای مجازی از نظر دامنه اثرگذاری بالای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی و نیز چالش های ناشی از آن گفت: یکی از اصلی ترین اقدامات، جهت مدیریت این فضا و با هدف بهره مندی از مزایا و رفع مخاطرات آن، اجرای کامل شبکه ملی اطلاعات است.
وی افزود: اجرای شبکه ملی اطلاعات اصلی ترین برنامه در حوزه افزایش مقاومت پذیری فضای مجازی و تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور است.
فیروزآبادی به اهداف اصلی و راهبردي ايجاد و توسعه شبكه ملي اطلاعات به عنوان يكي از الزامات برنامه پنجم در حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات پرداخت و گفت: مهم ترین اهداف این شبکه عبارت اند از فراگیری خدمات الکترونیکی و افزایش بهره وری، کاهش وابستگی به شبکه اینترنت و توانایی اعمال مدیریت حداکثری بر دسترسی به آن، گسترش محتوای ایرانی اسلامی، بالا بردن سواد دیجیتال، افزایش کسب و کار دیجیتال و توسعه سهم ICT در اقتصاد کشور، افزایش امنیت و قابلیت اطمینان فضای دیجیتال.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان نقش فضای مجازی در رونق اقتصادی کشور اظهار امیدواری کرد با راه اندازی شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی، زمینه لازم برای استفاده از همه ظرفیت های این فضا در پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی بیش از پیش فراهم شود.