به گزارش خبرگزاری فارس از اراک، نشست کتابخوان کتابخانه علامه طباطبایی محلات صبح امروز با حضور کتابداران و اعضای فعال کتابخانه و همچنین علاقهمندان به حوزه کتاب و کتابخوانی برگزار شد.
در این نشست خلاصهای از شش عنوان کتاب با موضوعات مختلفی همچون ادبیات، تاریخ، رمان، دین و ... توسط ارائه دهندگان به حاضران ارائه شد.
کتاب «هستی شناسی حافظ» نوشته داریوش آشوری ارائه توسط وحید امیر خانی از جمله کتابهای معرفی شده در این نشست بود.
کتاب هستی شناسی حافظ نوشته استاد داریوش آشوری بوده و توسط نشر مرکز منتشر شده است.
کتاب حاضر کوششی است در یافتن پاسخی نظری و علمی برای این پرسش که حافظ چه میگوید؟
نویسنده معتقد است این اثر نه در تایید اندیشه و جهانبینی حافظ است نه در رد آن، بلکه تنها یک پژوهش علمی است در پی ریختشناسی (اندیشه) حافظ، به بیان دیگر، در این کتاب نویسنده بر آن است ساختار ذهنیت و خاستگاههای اندیشه حافظ را نشان دهد و در بیان اهمیت حافظشناسی «پرسشی که بنیاد این پژوهش است؛ یعنی» حافظ چه میگوید؟ نه تنها از نظر حافظشناسی که از نظر فهم بنیانهای فرهنگ و ذهنیت ما اهمیت دارد.
در واقع گرهگشایی از دیوان حافظ و کوشش برای فهم نظری آن، گرهگشایی از فرهنگ موروثی ما و کوشش برای فهم آن از دیدگاهی امروزین است.
در این نشست همچنین کتاب «رساله توضیح المسائل آیت الله العظمی خامنهای» نوشته حضرت آیت الله العظمی سید علی خامنهای ارائه توسط محمد محمد امینی نیز معرفی شد.
کتاب رساله توضیح المسائل آیت الله العظمی خامنهای نوشته حضرت آیت الله العظمی سید علی خامنهای توسط انتشارات انقلاب اسلامی فقه روز منتشر شده است.
در این کتاب ابتدا در مورد زندگی نامه ولادت، نبوغ علمی، تألیفات و دستاوردهای فکری روش ایشان در (بحث و تدریس)، خصوصیات و ویژگیها، مرجعیت ایشان و آثار حضرت آیتالله خامنهای صحبت شده است.
بخش دیگر کتاب توضیح المسائل شامل احکام تقلید، احکام طهارت، نجاسات، مطهرات، وضو، غسل، غسل مس میت، تیمم، نماز، خمس، زکات، حج، احکام خرید و فروش، نکاح، غصب، شکار، آداب غذا خوردن است.
مبحث بعدی کتاب در خصوص اعمال و ادعیه مکه مکرمه که خود شامل دعا و اقسام آن، رجاء مطلوبیت، اعمال و آداب حج، واجبات حج تمتع، اماکن متبرکه مکه مکرمه، اماکن مقدسه بین راه مکه و مدینه است، میباشد.
در انتهای کتاب نیز مطالبی در مورد حج در آیینه تصویر اعمال، اماکن و غیره ذکر شده است.
کتاب «خداوند الموت» اثر پل آمیر، ترجمه ذبیح الله منصوری نیز توسط علی چرمی معرفی شد.
خداوند الموت کتابی است نوشته نویسندهای فرانسوی به نام پل آمیر و با ترجمه فارسی ذبیحالله منصوری.
موضوع کتاب نهضت حسن صباح است، این کتاب یکی از بهترین کتب برای بازشناسی و بررسی شخصیت حسن صباح و نهضت اسماعیلیان میباشد.
حسن صباح بنیانگذار فرقه زیرزمینی اسماعیلیه است. نویسنده در این کتاب کوشیده است تا زندگی حسن صباح را مورد بررسی قرار داده و در کنار آن با بازنگری تاریخ سلجوقیان و وزرای ایرانیشان چون خواجه نظامالملک، چهره آن روزهای ایران زمین را در کنار فرقه سری اسماعیلیان آشکارا نشان دهد.
ذبیح الله منصوری مینویسد برداشتی که در این کتاب از نهضت حسن صباح شده، غیر از آن است که تا امروز در کتب دیگر راجع به فرقه اسماعیلیه نوشتهاند و از آنچه نویسنده این کتاب میگوید؛ چنین استنباط میشود که نهضت حسن صباح فقط یک نهضت مذهبی نبوده و آن مرد میخواسته که ایران را از تحت سلطه خلفای عباسی یا کسانی که از سلاطین و امرای محلی ایران بودند، اما از خلفای عباسی گوش شنوا داشتند، برهاند.
کتاب «آقاخانها» اثر ماهر بوس نیز کتابی بود که سید حبیب الله تدینی آن را معرفی کرد.
کتاب آقاخانها از ماهر بوس است که به وسیله محمود هاتف ترجمه و در انتشارات کتاب سرا به چاپ رسیده است.
این کتاب شرح حال آخرین امامان شاخه نزاری فرقه اسماعیلیه است، این کتاب در رابطه با سرگذشت آقاخانها است که رهبرى یکى از جوامع اسماعیلیه را که در هند غربى، پاکستان، شرق افریقا و در خاورمیانه و ایران سکونت دارند به عهده داشته و دارند.
این کتاب شامل یک پیشگفتار و یک مقدمه و پنج فصل است.
کتاب «تاریخ خلفا از رحلت پیامبر(ص) تا زوال امویان» اثر رسول جعفریان نیز کتابی بود که غلامرضا اسماعیلی آن را معرفی کرد.
این اثر کاوشی است در تاریخ خلفا از رحلت پیامبر(ص) تا پایان دولت اموی و نیز زندگانی برخی از امامان شیعه که به شیوه تحلیلی و گزارشی نگارش یافته است.
مؤلف در این کتاب کوشیده است تا با استناد به منابع شیعه و سنی و پژوهشی در حوادث و شخصیتهای مختلف و مؤثر تحلیلی از دوران خلافت تا زوال امویان ارائه دهد.
اهم عناوین کتاب عبارتاند از داستان سقیفه، حذف علی(ع) از خلافت، بررسی رویدادهای زمان خلفای نخستین، ارائه تصویری از اخلاقیات، اندیشه ها، فتوحات، شیوه حکومتی خلفا و چگونگی مرگ آنها.
قریب دو دهه از چاپ نخست این اثر میگذرد و هم اکنون چاپ دهم این کتاب به همت نشر دلیل ما در بازار نشر موجود است.
شأن نزول چنین کتابی برای معرفی در این صفحه بیش از هر چیز حاصل انتشار دوباره یکی از موفقترین کتابهای تاریخی در باره صدر اسلام است که نه تنها مکرر منتشر شده و خوانندگان بسیاری داشته، بلکه به عنوان منبعی قابل استناد در تحقیقات بسیاری مورد استفاده قرار گرفته است.
رسول جعفریان برای نوشتن این تاریخ که با رویکردی تحلیلی و سیاسی به تاریخ اسلام از منابع متعدد و دست اولی در نوشتن این کتاب بهره جسته است و به شیوه تحلیلی و گزارشی نگارش یافته است.
جعفریان در این کتاب تنها به منابع شیعی بسنده نکرده، بلکه کوشیده با کنار هم قرار دادن منابع معتبر شیعه و سنی به حقایق تاریخی این دوران دست یافته و تصویری مبتنی بر واقعیت از صحابه پیامبر به ویژه در دوران پر تلاطم پس از رحلت پیامبر ارائه کند.
دورانی که منشا اصلی اختلاف میان شیعیان و اهل سنت به حساب میآید.
با توجه به آنچه اشاره شد کتاب دوم از این مجموعه دو جلدی با توجه به پرداختن به مباحث مهم و مناقشه برانگیز میان اهل سنت و شیعیان، دارای اهمیت بسیار است و نه فقط در چگونگی بیان رخ دادهای این دوره که در نحوه ارجاع و چینش منابع نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
در نشست امروز همچنین کتاب «خورشید میماند» اثر کامران پارسینژاد توسط مهدی خلیلینیا معرفی شد.
کتاب «خورشید میماند» توسط کانون اندیشه جوان وابسته به موسسه کانون اندیشه جوان تهران منتشر شده است.
این کتاب روایت داستانی بر مبنای منابع و مستندات تاریخی از زندگی شیخ بهایی، فقیه، ریاضیدان و معمار بزرگ عصر صفوی است.
شیخ بهاءالدین محمد بن حسین عاملی معروف به شیخ بهایی از اندیشمندانی است که در بنیان نهادن مذهب شیعه در ایران و استوار کردن آن مخصوصاً از قرن هفتم هجری به بعد تلاشهای چشمگیری داشته است.
داستان با کودکی شیخ در مکتب خانه، ورق میخورد و با غروب زندگی او به سرانجام میرسد، اما خورشید میماند.
انتهای پیام/87008/ط40
∎