دکتر محسن محمدی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا گفت: آفلاتوکسینها دستهای از مایکوتوکسینها هستند که به عنوان متابولیتهای ثانویه به وسیله گونههای قارچ آسپرژیلوس (به ویژه آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس) تولید میشوند.
وی با بیان اینکه در بین آفلاتوکسینها، انواع B1 ، B2 ، G1 و G2 براي پرندگان سمیتر هستند، افزود: قارچ آسپرژیلوس تقریباً در همه جا وجود دارد، به همین دلیل آلودگی مایکوتوکسینی دانههای خوراکی تقریباً اجتناب ناپذیر است. محصولات آلوده با آفلاتوكسينها يك مشكل جهاني محسوب ميشوند و در حدود 25 درصد از عرضه مواد غذايي در جهان به مايكوتوكسينها آلوده است.
محمدی با اشاره به آفلاتوکسیکوزیس اظهار کرد: مسمومیت ناشی از خوردن آفلاتوکسین در پرندگان شایع است که در جوجههای گوشتی با کاهش مصرف خوراک، رشد، افزایش ضریب تبدیل غذایی و تلفات مشخص میشود.
این پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی لرستان ادامه داد: این امر سبب زيانهاي اقتصادي شديد به صنعت طيور و اختلال در سیستم ایمنی شده و در نتیجه باعث افزایش حساسیت پرندگان به بیماریهای عفونی میشود. روشهای متعددی برای کاهش آلودگی به آفلاتوکسین در منابع خوراک پرندگان صنعتی پیشنهاد شده و رویکردهای مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی مورد بررسی قرار گرفته است که هر کدام از این روشها مزایا و معایبی دارند.
وی تصریح کرد: آنها اسانسهای گیاهان دارویی هستند که امروزه توجه زیادی به ویژه در مورد جوجههای گوشتی را به خود جلب کردهاند.
محمدی گفت: اسانسهای گیاهان دارویی به جایگزینی جمعیت میکروبی مفید در لوله گوارشی کمک می کنند. علاوه بر ویژگی ضد میکروبی، آنها همچنین دارای ویژگی آنتی اکسیدانی، ضد قارچی، فعالیت تحریک کننده هضم و آنزیمی هستند. به هر حال مطالعات نشان دادند که اسانسها مانند محرکهای رشد (آنتی بیوتیک، اسیدهای آلی، پری بیوتیک و پروبیوتیک) در حفظ سلامت عمومی و عملکرد جوجههای گوشتی اثرات سودمندی دارند.
این محقق مرکز تحقیقات کشاورزی لرستان با اشاره به مرحله تهیه اسانس گفت: در آزمایشی که انجام شد اسانس مورد و مرزه تهیه و بخش های هوایی گیاهان دارویی مرزه طی مرحله گلدهی و برگ سبز گیاه مورد از مزارع کشت شده در شهرستان خرم آباد جمع آوری و در درجه حرارت محیط در سایه خشک شدند. اسانس آنها با استفاده از یک دستگاه کلونجر برای مدت چهار ساعت با تقطیر بخار آب به دست آمد.
وی افزود: با توجه به تحقیقات به عمل آمده نتیجه شد که وجود آفلاتوکسین در جیره بر بسیاری از فراسنجهها اثرهای سوئی دارد و در بیشتر موارد افزودن اسانس مرزه و مورد به جیره حاوی آفلاتوکسین سبب کاهش اثرهای وجود آفلاتوکسین میشود. در مقایسه با جیره شاهد(بدون آفلاتوکسین)، افزودن اسانس مورد و مرزه به جیره اثرات سودمندی بر پرنده داشت. با مقایسه بین جیره حاوی اسانس مورد و مرزه میتوان دریافت که اسانس مرزه نسبت به اسانس مورد اثرات بهتری بر پرنده داشت.
انتهای پیام