به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تاشکند، «خانقاه نادر دیوانبیگی» از جمله آثار تاریخی و معماری شهر «بخارا» مربوط به قرن هفدهم میلادی است.
این خانقاه توسط «نادر میرزا طغایابنسلطان» (معروف به نادر دیوانبیگی) وزیر «امام قلیخان» امیر بخارا، در سالهای 1620 و 1621 میلادی ساخته شده است.
خانقاه نادر دیوانبیگی، در سمت غرب مجموعه تاریخی «لب حوض» قرار دارد و همزمان با حوض ساخته شده و در مقابل آن، مدرسه نادر دیوانبیگی واقع شده است.
پیشطاق این بنای تاریخی باشکوه و نسبتا بلند است. در 2 طرف پیشطاق خانقاه، منارههایی زیبا قرار گرفته که به نمای این بنا شکوه و جلوه خاصی بخشیده است. در 2 سوی خانقاه نیز درهای ورودی حجرهها وجود دارند. با توجه به اینکه دیوارهای خانقاه نادر دیوانبیگی چندین مرتبه (در سالهای 1914 و 1916 میلادی توسط «سید عالمخان» آخرین امیر بخارا) مورد تعمیر قرار گرفته، نمای اصلی آن تغییر یافته است.
اندازه خانقاه نادر دیوانبیگی 27/5 در 25 متر است. در ورودی ایوان این بنای تاریخی مربع شکل با اضلاع 11/2 متری است که در 2 طرف آن اتاقهای 2 طبقهای برای درویشان وجود دارد.
پلههای مدور داخل منارهها به بالای ساختمان ختم میشود. خانقاه، گنبدی بزرگ دارد و روی دیوارهای آن طاقچههایی تعبیه شده است. هر چند، نقش و نگارهای زیبا روی آن حفظ نشده است. ایوان پیشطاق خانقاه نیز با پنجرههای گچکاری مزین شده است.
با توجه به محل قرار گرفتن و امکان پخش مناسب صوت در خانقاه نادر دیوانبیگی، این محل در طول قرون متمادی به عنوان یکی از مراکز اصلی فرهنگی و مذهبی مردم در بخارا محسوب میگردد.
خانقاه نادر دیوانبیگی در ترکیب مجموعه لب حوض همراه با دیگر یادگاریهای تاریخی شهر بخارا در فهرست میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) قرار گرفته است.
انتهای پیام/ح
∎