آرمان امروز- امیر داداشی: در حالی که اجلاس «سیانزا» در کشور نپال در حال برگزاری است، جمهوری اسلامی ایران به طور رسمی به عنوان رئیس دورهای دبیرخانه و میزبان گروه منطقهای سیانزا انتخاب شد. در جریان سفر رئیس کل بانک مرکزی و هیات همراه برای شرکت در این اجلاس با موضوع «دسترسی خدمات مالی، ارائه و گسترش خدمات بانکی به آحاد جامعه» رئیس کل بانک مرکزی ایران گفت: پس از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و پایان تحریمهای هستهای، ایران درهای خود را برای هر گونه رابطه تجاری از جمله در زمینههای بانکی، مالی و سرمایهگذاری خارجی گشوده است.
گشایش ایران برای روابط بانکی
گروه منطقهای سیانزا با هدف تبادل تجربیات و اطلاعات و نیز برگزاری دورههای آموزشی به ویژه در زمینه موضوعات نظارتی در سال ۱۹۵۶ تاسیس شده است. این گروه متشکل از بانکهای مرکزی و نهادهای کشورهای جنوب شرقی آسیا، نیوزلند و استرالیا است. از جمله اعضای اصلی این نهاد میتوان به ۲۰ عضو اصلی و از آن میان به مطرحترین اعضای آن شامل چین، ژاپن، هند، سنگاپور و استرالیا اشاره کرد. این نهاد منطقهای دبیرخانه دائمی ندارد و با موافقت اعضا یک کشور به عنوان رئیس دورهای انتخاب و به مدت دو سال رویدادهای سیانزا شامل دورههای آموزشی با همکاری نهادهای بینالمللی مانند موسسات ثبات مالی FSI، نشست مشورتی، دوره بانکداری مرکزی CBC و اجلاس روسای کل GS را راهبری و برگزار میکند. ولیا... سیف در سخنرانی خود در اجلاس گروه منطقهای سیانزا تاکید کرد: نظام بانکی ایران پیمان بال۱ در زمینه کفایت سرمایه مبتنی بر ریسک را پذیرفت و تلاش دارد چارچوبی برای اصلاحات جامع بخش مالی از جمله قوانین و مقررات بانکداری و بانک مرکزی تدوین کند. کمیته بال یا کمیته بازل مرکب از نمایندگان ارشد بانکهای مرکزی تعدادی از کشورهای گروه ۱۰ است که معمولا هر سه ماه یک بار توسط بانک تسویههای بینالمللی به عنوان دبیرخانه دائمی آن در شهر بازل سوئیس تشکیل میشود و به همین دلیل به کمیته بازل معروف شده است. کمیته بازل دارای قدرت قانونی نیست، ولی اکثر کشورهای عضو آن به طور ضمنی موظف به اجرای توصیههای آن هستند. از مهمترین اقدامهای کمیته بال تهیه و انتشار اصول پایه در نظارت بانکی کارا و موثر و همچنین مقررات مربوط به کفایت سرمایه است. سیف در ادامه با بیان اینکه اقدامهای زیادی در نظام بانکی ایران در دست انجام است تا مسیر حرکت به سمت بال دو و سه هموار شود، افزود: ما آزمون استرس و طبقهبندی مجدد داراییها را در سطحی گسترده انجام دادهایم. الزامهای ذخایر نیز شدیدتر شدند تا با استانداردهای بهتر اقدامات هم راستا شوند. او ادامه داد: به منظور تقویت الزامهای شفافیت و افشا، بانکها و موسسات اعتباری موظف شدند تا صورتهای مالی خود را بر مبنای استانداردهای گزارشدهی مالی بینالمللی تهیه کنند. رئیس کل بانک مرکزی ایران تصریح کرد: به خاطر تحولات سریع و پیچیدگیهای محیط مالی و بانکی، لازم است تا بخش نظارت بهبود یابد و از این رو بخش نظارت خود را تجدید ساختار و ادارات جدیدی با وظایف و مسئولیتهای مشخص و دقیق به آن اضافه کردیم. سیف ادامه داد: همچنین بانک مرکزی ایران با بازرسی های دوره ای و سرزده نظارت خود بر تک تک موسسات را تشدید کرده است.
تلاش برای رسیدن به ارز تکنرخی
رئیس کل بانک مرکزی ایران با برشمردن دستاوردهای سه ساله دولت در حوزه اقتصاد کلان و نظام بانکی اظهار داشت: در سه سال گذشته اقتصاد ایران توانست اهداف مهمی را محقق سازد. نرخ تورم از اوج ۴۰ درصدی خود در اواسط ۲۰۱۳ به کمتر از ۹ درصد کاهش یافت. بازار ارز به ثبات و آرامش رسید. سیف خاطر نشان کرد: در حالی که کشورهای صادرکننده نفت در اوایل سال ۲۰۱۳ با افت شدید قیمت آن مواجه شده بودند ایران توانست از ارزش پول ملی و ذخایر ارزی خود محافظت کند. او افزود: بانک مرکزی ایران با مهار موفقیتآمیز انتظارات تورمی توانست فرایند کاهش ملایم تورم به سمت نرخ تک رقمی را پیش ببرد و همزمان رشد اقتصادی را مثبت کند و امروز انتطار داریم در سال جاری نرخ رشد تولید ناخالص داخلی به پنج درصد برسد. رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: یکسانسازی نرخ ارز از دیگر اولویتهایی است که امسال محقق می شود. او اعلام کرد: بازار آرام و باثبات ارز به همراه روابط کارگزاری بهتر بانکی پس از برجام شرایط مطلوبی را برای اجرای موفقیتآمیز سیاست یکسانسازی نرخ ارز فراهم کرده است که خود در آینده به تقویت بیشتر صادرات و رشد تولید ناخالص داخلی منجر خواهد شد. رئیس کل بانک مرکزی ایران با اشاره به تغییرات بازارهای منطقهای پس از بحرانهای جهانی گفت: وجود ارتباط درونی بازارهای مالی این ضرورت را ایجاب میکند که همکاریهای منطقهای و جهانی با هدف مقابله با بحرانهای مالی تقویت شوند. ولیا... سیف خاطر نشان کرد: تغییرات سریع بازارهای منطقهای و جهانی به ویژه پس از بحران مالی، ضرورت، ارتباط و ارزش این همایش را آشکار میکند. رئیس کل بانک مرکزی ایران بیان کرد: لازم است تا تعاملات و همکاریها افزایش یابد تا اجرای مقررات و نظارت مستمر بر بازارها و موسسات مالی تضمین و از هر گونه مصلحت اندیشی مقرراتی در این اقتصاد سریع و باز جهانی پیشگیری شود. سیف افزود: این موارد و سایر مسائل مربوط به بانکداری مرکزی باعث میشود سیانزا در چشمانداز آینده خود نقش موثرتری در پرداختن به موضوعات مورد علاقه اعضا ایفا کند و بتواند اقدامات نوآورانه ای در حل مسائل به اجرا گذارد. همچنین بانکداری معکوس و قطع رابطه کارگزاری بانکهای ما و عواقب شدید و تاثیرات آن بر نظامهای پرداخت و تجارت منطقهای یکی از مسائل مهمی است که در همایشهایی مانند سیانزا میتوان به آن پرداخت.
∎