شناسهٔ خبر: 14929942 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

کارشناسان‌سیاسی شرایط حمایت اصلاح‌طلبان از روحانی را بررسی کردند؛

چکی که «سفید امضا» نیست

صاحب‌خبر - گروه سیاسی-مرضیه جلیلی: شکی نیست که حمایت اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 92 از حسن روحانی به‌عنوان تنها مهره انتخاباتی این جناح منجر به پیروزی وی بر رقبایش شد. رئیس دولت تدبیر و امید هم سعی کرد به رسم قدردانی از این جناح در طول سه سال گذشته، در پاره‌ای مسائل افکار اصلاح‌طلبی خود را غالب‌ بر حتی روحیه اصولگرایی معتدل خود بداند. این روند مورد رضایت اصلاح‌طلبان بود چراکه آنها می‌دانستند در ابتدای شکل‌گیری این دولت که با مجلس نهم همزمان بود روحانی نمی‌توانست توفیقی در چینش اعضای کابینه خود مطابق با گرایش اصلاح‌طلبی داشته باشد. با وجود این همگرایی بین دولت و اصلاح‌طلبان اخیرا شائبه‌هایی در رابطه با احتمال تغییر رویکرد جناح اصلاح‌طلب برای حمایت از روحانی به‌عنوان تنها کاندیدای پیشنهادی آنها ایجاد شده است.
کارشناسان سیاسی اصلاح‌طلب با اظهار دلگیری این جناح از حزب اعتدال و توسعه بر نحوه حمایت روحانی برای انتخاب هیات رئیسه به‌ویژه رئیس مجلس دهم انتقاد دارند ضمن‌اینکه از ادامه این روند برای انتخاب سایر مدیران نیز ابراز نگرانی کردند. آنها با برشمردن نقاط قوت و ضعف دولت روحانی معتقدند با وجود حصول دستاوردهای قابل‌قبول وی در سیاست خارجی اما این دولت نتوانسته است در عرصه اقتصادی رضایت مردم را به‌دست آورد و این امر می‌تواند به نتیجه آرای انتخاباتی وی خدشه وارد سازد. اصلاح‌طلبان از تشکیل شورایعالی سیاستگذاری در آینده‌ای نزدیک به‌منظور ممانعت از غافلگیری این جناح از اقدامات بعدی رئیس دولت خبر داده و این احتمال را می‌دهند که کاندیدای دیگری را در نتیجه خرد جمعی برای انتخابات آتی در کنار رئیس دولت تدبیر و امید معرفی کنند. کارشناسان سیاسی حامی دولت نیز با رد فرضیه عبور اصلاح‌طلبان از روحانی برای انتخابات پیش‌رو بر این مهم تاکید دارند که نباید نقش جناحی همچون اصلاح‌طلبان را در انتخابات نادیده بگیریم چراکه آنها جمعیت قابل‌توجهی از جامعه را تشکیل می‌دهند ضمن‌اینکه روحانی نیز باید برای موفقیت در انتخابات آتی شروط احتمالی این جناح را بپذیرد چراکه در تمام دنیا که به نقش کلیدی احزاب و گروه‌های سیاسی در انتخابات توجه دارند جناحی که عامل پیروزی رئیس دولت می‌شود باید از سهم ویژه‌ای در بدنه دولت هم برخوردار شود بنابراین ضروری است که این مهم برای جناح اصلاح‌طلب از سوی روحانی در دولت بعدی لحاظ شود چراکه لازم است برای گروه‌های بزرگ جایگاه‌های ویژه‌ای هم در دولت درنظر گرفته شود.
تشکیل‌شورایعالی‌سیاستگذاری اصلاح‌طلبان برای انتخاب کاندیدای انتخاباتی نهایی
علی صوفی عضو شورای سیاست‌گذاری انتخاباتی اصلاح‌طلبان در مورد علل حمایت اصلاح‌طلبان از روحانی به‌عنوان تنها کاندیدای این جناح به «ابتکار» گفت: در انتخابات سال 92 اصلاح‌طلبان با تدبیر رئیس دولت اصلاحات ازطریق شورای مشورتی اندیشیده بود و ساز و کاری که فراهم کرده بود در نهایت بین عارف و روحانی از عارف خواستند که به‌نفع روحانی کنار برود و عارف هم این کار بزرگ را انجام داد و نتیجه انتخابات با پیروزی اصلاح‌طلبان و شکست کاندیداهای اصولگرایی که ازطریق ابزار قدرتی که در حاکمیت داشتند مورد حمایت قرار می‌گرفتند، همراه شد.وی در اشاره به عملکرد رئیس دولت یازدهم افزود: روحانی در این مدت در مجموع کارنامه قابل قبولی از خود ارائه داد به‌ویژه در مواضع اصلاح‌طلبانه‌ای که داشت موفق ظاهر شد و اصلاح‌طلبان را به عقبه رای وی در انتخابات آتی امیدوار کرد.این کارشناس امور سیاسی تصریح کرد: البته در عملکرد روحانی ضعف‌هایی هم وجود دارد که تاحدودی برخی از آنها طبیعی است چراکه برای انتخاب اعضای کابینه در مجلس نهم با محدودیت‌هایی روبرو شد و آنها موانعی را برای رئیس دولت ایجاد کردند اما تداوم این روش توسط روحانی در انتخاب مدیران و روسا در مجلس دهم دیگر قابل‌توجیه نیست و این ضعف بزرگی است که جای نگرانی دارد.صوفی یادآورشد: روحانی با وجوداینکه در سیاست خارجی و عرصه بین‌المللی توانست به‌خوبی فعالیت کرده و بحران عظیمی را از پیش‌ پای ملت ایران بردارد و دستاوردهای خوبی در این بخش داشته باشد اما در عرصه داخلی بدنه مدیریت میانی و منطقه‌ای که تعیین کرده با عقبه رای وی فاصله زیادی داشته و روحانی کمتر این مجال را پیدا کرده که به این مهم بپردازد.این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تاکیدکرد: رئیس‌جمهور در عرصه اقتصادی اقدامات موثری نداشته کمااینکه می‌بینیم رکود همچنان با وجود کنترل تورم باقی است و این دولت نتوانسته در زمینه بهبود معیشت از ناحیه مردم رضایتمندی لازم را به‌دست آورد در عین حال اینکه اصلاح‌طلبان از عملکرد روحانی برای تلاش در نحوه انتخاب اعضای هیات رئیسه به‌ویژه رئیس مجلس دهم راضی نیستند و از ائتلاف با حزب اعتدال و توسعه دلگیر هستند و یک‌سری مشکلاتی در این رابطه دارند.وی اظهارکرد: هم‌اکنون فشارهایی که از جناح مقابل علیه روحانی برای تخریب چهره وی وجود دارد نشان می‌دهد که آنها نمی‌خواهند رقابت سالمی را در انتخابات آتی ریاست‌جمهوری دنبال کنند به‌همین دلیل با ضعیف نشان‌دادن دستاوردهای این دولت و انتساب فساد مالی به روحانی و با فضاسازی به‌منظور تداوم بحث فیش‌های حقوقی سیاست تخریبی را در پیش گرفته‌اند.صوفی عنوان کرد: بی‌تردید اصلاح‌طلبان در قبال این سیاست حساسیت نشان خواهند داد و واضح است با لحاظ این موارد در رابطه با انتخابات آتی تدابیر و سیاست‌هایی را اتخاذ می‌کنند و برای تحقق این مهم در شورایعالی سیاستگذاری که به‌همین منظور به‌زودی فعالیت خود را آغاز می‌کند برنامه‌ریزی خواهند کرد.وی افزود: به هر حال اصلاح‌طلبان وقتی بخواهند متوسل به رقابت درونی شوند با توجه به تجریبات تلخ سال 84 و با الهام از تجربه موفق حاصل از اجماع اصلاح‌طلبان در سال 92 تن به رقابت خواهند داد حتی اگر بنابر احتیاط، لازم ببینند به‌منظور ممانعت از غافلگیری کاندیدای دیگری را در کنار روحانی برای انتخابات آتی معرفی کنند یا روحانی را حذف کنند.صوفی بیان کرد: هم‌اکنون نظرات بیان‌شده فردی است و باید منتظر نتیجه حاصل از خردجمعی و تصمیم اتحاد اصلاح‌طلبان که در شورایعالی سیاستگذاری که به‌زودی شکل می‌گیرد، باشیم.
حمایت مشروط اصلاح‌طلبان از روحانی را نمی‌توان
باج‌خواهی تلقی کرد
ابراهیم نکو کارشناس امور سیاسی درباره علل حمایت اصلاح‌طلبان از روحانی به‌عنوان تنها کاندیدای این جناح به «ابتکار» گفت: ما نباید نقش جناحی همچون اصلاح‌طلبان را در انتخابات نادیده بگیریم چراکه آنها جمعیت قابل‌توجهی از جامعه را تشکیل می‌دهند و در وهله اول به دولت کمک می‌کنند اما انتظار دارند در دولتی که حمایت می‌کنند نقش کلیدی هم داشته باشند و در عین حال برنامه‌های خود را نیز در سیاست‌های دولت جای دهند.وی افزود: بنده فکر می‌کنم این قاعده در تمام احزاب و جناح‌های فعال در تمام کشورها که اعتقاد به نقش‌آفرینی گروه‌ها و احزاب سیاسی دارند موردقبول بوده و استفاده می‌شود به این صورت که سهم‌هایی را برای جناحی که عامل پیروزی رئیس دولت بوده درنظر می‌گیرند.نماینده رباط‌کریم و بهارستان در مجلس نهم یادآورشد: هم‌اکنون اصلاح‌طلبان درصدد هستند در صورتی‌که با روحانی به‌توافق برسند از وی به‌عنوان کاندیدای خود در انتخابات ریاست‌جمهوری آینده استفاده کنند ولی به احتمال زیاد شروطی متناسب با ظرفیتی که دارند برای وی خواهند داشت مبنی براینکه از آنها در بدنه دولت آینده اعم‌از موقعیت‌های وزارتخانه‌ای و سمت‌های سیاسی استفاده کند.این فعال سیاسی حامی دولت تصریح کرد: اینکه این جناح برای خود جایگاهی را در دولت آینده در پی حمایتی که کرده، داشته باشد قابل‌قبول است اما اینکه بحث عبور از روحانی در بین اصلاح‌طلبان مطرح باشد بعید به‌نظر می‌رسد که این اتفاق بیفتد چراکه در مسائل مربوط به جریان‌ها و جناح‌ها اغلب اهم و فی‌الاهم مطرح می‌شود. نکو تاکیدکرد: اصلاح‌طلبان در انتخابات آینده برای حمایت از کاندیداها و مهره‌های موجود انتخاباتی به‌طور قطع از اصولگرایان یا اعتدالیونی که به اصولگرایان نزدیک‌تر هستند حمایت نمی‌کنند بلکه از فردی حمایت می‌کنند که افکار نزدیک‌تری به آنها دارد اما شروط خود را هم مطرح می‌کنند. وی اظهارکرد: این شروط نباید به‌منزله انتقام‌گیری یا باج‌خواهی تلقی شود بلکه باید این انتظارات را منطقی تلقی کرد چراکه ضروری است برای گروه‌های بزرگ جایگاه‌های ویژه‌ای هم در دولت درنظر گرفته شود.