عربستان در حالی این روزها با محوریت جنگ یمن و حمایتهایش از تروریسم در سوریه و عراق یکی از محورهای رسانهای جهان شده که منابع خبری اعلام کردند «محمد بنسلمان بنعبدالعزیز» وزیر جنگ عربستان قرار است امروز وارد پاکستان شده و درباره گسترش روابط نظامی با مقامات این کشور تبادل نظر کند.
همزمان نیز اعلام شد در راستای همکاریهای نظامی - دفاعی پاکستان و عربستان، ناو مجهز به سامانه پرتاب موشکهای هدایت شونده نیروی دریایی ارتش پاکستان معروف به ناو خیبر در بندر جده عربستان لنگر انداخت. حال این سوال مطرح میشود که ریشه این سفر چیست و سعودی در قبال آن چه اهدافی را پیگیری میکند؟ برخی ناظران سیاسی بر این امر تاکید دارند که این سفر در قالب مثلث پاکستان، ترکیه و سعودی صورت میگیرد که محور اصلی آن نیز استفاده از پاکستان برای تقویت تروریستها در سوریه و نیز جمعآوری مزدور برای یمن است.
شکستهای سعودی در یمن، عراق و سوریه موجب شده تا عربستان که شکستهای سنگینی متحمل شده اکنون به دنبال یافتن شریکی برای جنایات و شکستهای خود باشد. عربستان سعی دارد تا پاکستان را درگیر بحرانهای منطقهای ساخته در حالی که این امر در ظاهر دستاوردهای اقتصادی و نظامی برای پاکستان دارد اما در عمل به تخریب جایگاه منطقهای آن منجر میشود.
رفتارهای سعودی نشان میدهد که همواره تلاش کرده تا با وعدههای اقتصادی کشورها را به همراهی با خود سوق دهد چنانکه بارها این اقدام را در قبال پاکستان صورت داده است. این در حالی است که پاکستان در مواردی گرفتار این بازی نشده چنانکه عدم مشارکت در تشکیل ارتش به اصطلاح کشورهای اسلامی با محوریت سعودی و نیز تاکید آن بر روابط نزدیک با همسایگان و گرفتار نشدن در بازی تفرقهافکنانه سعودی نمودی از این رفتار است.
جالب توجه آنکه سعودی از عوامل بحران در پاکستان است بگونهای که سعودی نه عامل امنیت بلکه مغایر امنیت پاکستان است. اسناد و شواهد نشان میدهد که سعودی در کنار آمریکا و انگلیس نقشی مهم در ایجاد و تقویت گروههای شبهنظامی داشتهاند و حتی به ایجاد تنش در مناسبات پاکستان با کشورهای همسایه پرداختهاند. نکته قابل توجه آنکه شواهد نشان میدهد سعودی بدترین رفتارها را با کارگران پاکستانی دارد و هزاران کارگر پاکستانی مقیم عربستان ماهها است که حقوق دریافت نکرده و حتی مورد اذیت و آزار قرار گرفتهاند.
به هر تقدیر میتوان گفت که وزیر جنگ سعودی به پاکستان نه از روی قدرت بلکه برگرفته از ناتوانی و چالشهای ریاض است که با گرفتارسازی اسلامآباد در وعدههای اقتصادی به دنبال شریکسازی آن در بحرانهای منطقه است تا شاید از مولفههای پاکستان برای فرار از باتلاقهایی که در آن گرفتار آمده برخوردار شود در حالی که نتیجه این طراحی گرفتار شدن پاکستان در بحرانهای گسترده و بویژه بدنام شدن نزدیک افکار عمومی به دلیل همراهی با رژیم کودککش سعودی است.
وزیر بیتجربه به دنبال چیست؟
صاحبخبر -
∎