محاصره شهرک داریا در غرب دمشق در حالی پس از چهار سال به فتح این شهر و تسلیم شدن عناصر مسلح منجر شد که روز گذشته «جان کری»، وزیر امور خارجه آمریکا و «سرگئی لاوروف»، همتای روس وی از تفاهم بر سر رئوس توافقی جامع برای پایان دادن به بحران سوریه خبر دادند.
با تسلیم شدن حداقل 700 فرد مسلح در شهرک «داریا» در غرب دمشق و خروج اولین گروه از غیرنظامیان از شهرک، داریا به آغوش دمشق بازگشت. داریا از اکتبر سال 2012 محل استقرار چند گروهک مسلح وابسته به «ارتش آزاد» ازجمله «لواء شهداء کفرسوسه» و «لواء شهداء الاسلام» بود. با توجه به اهمیت جغرافیایی این شهرک و نزدیکی آن به دمشق، ارتش سوریه و مشخصاً نیروهای لشگر چهارم ارتش سوریه آن را به محاصره درآوردند و روزبهروز حلقه محاصره را تنگتر و ارتباط آن با خارج را مسدودتر کردند تا اینکه تمام ارتباط آن با خارج قطع شد. سرانجام فوریه سال جاری (2016) ارتباط این شهرک با تنها راه امدادی آن یعنی شهرک «معضمیه» در مجاورت آن قطع شد تا اینکه سرانجام چهارشنبه گذشته مذاکرات ارتش با افراد مسلح برای تسلیم خود و شهرک آغاز شد. مذاکرات دو روز طول کشید و سرانجام پنجشنبهشب توافق نهایی حاصل شد و از دیروز با خروج اولین گروه از 4000 غیرنظامی، داریا به آغوش دمشق بازگشت. روز گذشته در مرحله نخست حدود 500 غیرنظامی به ریف دمشق منتقل و حدود 300 فرد مسلح نیز بهسوی ادلب فرستاده شدند. در توافق حاصلشده، تخلیه شهرک داریا از همه افراد حاضر در آنکه حداقل پنج و حداکثر هشت هزار نفر است، نباید بیش از چهار روز طول بکشد. داریا که قبل از بحران حدود 250 هزار نفر سکنه داشت، اندکاندک از سکنه خالی شد تا اینکه فقط وابستگان افراد مسلح در آن ماندند و طبق توافق به «قدسیا» (در شمال داریا) یا «صحنایا» (جنوب داریا) منتقل میشوند. مجموعاً 700 فرد مسلح بعد از آنکه سلاح سنگین و نیمه سنگین و مهمات خود را تحویل میدهند به ادلب فرستاده میشوند. افراد خارجشده حق انتقال اشیای قیمتی، پول و طلا را ندارند اما میتوانند سلاح شخصی خود را با خود ببرند.
آمریکا و روسیه به توافق نزدیکتر شدند
به گزارش روزنامه فرامنطقهای القدس العربی، جان کری و سرگئی لاوروف در کنفرانس خبری مشترک در ژنو بعد از مذاکرات طولانی که بیش از ۹ ساعت طول کشید، گفتند: «تیم دو طرف تلاش خواهد کرد تا در روزهای آینده در ژنو جزئیات نهایی را بررسی کند.» گفته میشود رئوس توافقی که دو طرف در حال نزدیک شدن به آن هستند عبارت از آمادهسازی برای آتشبس و گسترش حوزه آن به سراسر سوریه و نیز سوق دادن عملیات مشترک به سمت مواضع گروههای تروریستی است.
کری همچنین افزود: «ما بخش اعظم این مذاکرات فنی را که بهطور اساسی بر یک آتشبس واقعی و بهبود شرایط انسانی متمرکز بود تکمیل کردیم و بعدازاین گروهها دور میز خواهند نشست تا بتوانیم مذاکرات جدی را درزمینه نحوه پایان جنگ داشته باشیم.»
کری اظهار داشت: «دو طرف به یک چارچوب مشخصی درزمینه مسیر روبهجلو دست یافتند و اکثر گامها بهسوی تمدید آتشبس و طرح انسانی برداشتهشده که در فوریه به آن دستیافتیم.» او ادامه داد: «ما خواهان توافقی به خاطر توافق هستیم ما خواهان تحقق امری کارساز هستیم که به نفع ملت سوریه باشد و منطقه را امنتر و باثباتتر کند. این مسئله ما را به ژنو کشانده تا یکراه حلی سیاسی بیابیم. مذاکرات فنی در ژنو بهطور اساسی بر نحوه جداسازی گروههای مخالف موردحمایت آمریکا با گروههایی که قبلاً به جبهه النصره معروف بودند، اختصاص داشت.» کری و لاوروف اظهار داشتند که برخی مسائل وجود دارد که باید قبل از دستیابی به توافق حل شود و احتمال فروپاشی توافق در صورت اجرا نشدن دوره آتشبس قبل از امکان اجرای آن وجود دارد.
لاوروف نیز تأکید کرد: «باید گامهای نهایی درباره برخی مسائل برداشته شود و روسیه و آمریکا در یکقدمی دستیابی به متن توافق درزمینه سوریه هستند.» وزیر خارجه روسیه تصریح کرد: «ما به توافقات مهمی رسیدیم و باید گامهای نهایی درباره برخی مسائل برداشته شود.»
لاوروف همچنین اظهار داشت: «باید گروههایی که جزئی از توافق آتشبس هستند بهطور کاملاً قطعی مشخص شوند.» وزیر خارجه روسیه تصریح کرد: درزمینه نحوه ارسال کمکها بهتمامی شهرها و شهرکها رایزنی کردیم و بدون جدا کردن گروههای تروریستی و گروههای مسلح از هم امکان تحقق آتشبس وجود ندارد. او ادامه داد: «علاوه بر بحران سوریه مسائل عراق و یمن را هم بررسی کردیم و بهزودی به جامعه جهانی نتیجه مذاکراتمان را اعلام میکنیم.»