به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ محمّد طاهر حلاجیان طراح و مجری پروژه تولید ارقام برنج هسته ای در گفتگو با خبرنگار ۸دی اظهار داشت: پروژه تولید ارقام برنج مقاوم به خشکی و شوری با صفات کیفی و کمّی برتر با استفاده از روش موتاسیون بریدینگ و راهکارهای مولکولی در اواخر سال ۱۳۸۷ با هدف حمایت از شالیکاران کشور در پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سازمان انرژی اتمی ایران به تصویب رسید و در همان سال اجرایی شد.
وی با اشاره به اینکه فعالیت های پژوهشی این پروژه با همکاری مؤسسه تحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران انجام گرفته است افزود: این پروژه با کار بر روی دو رقم بومی طارم و فجر آغاز شد و از سال ۱۳۸۸ تا کنون با افزودن دو رقم هاشمی و خزر، این فعالیت ها در مؤسسه تحقیقات برنج کشور- رشت واقع در استان گیلان توسعه یافته و با موفقیت باتمام رسید.
مجری پروژه تولید برنج مقاوم هسته ای گفت: پس از هشت سال تلاش مداوم و خستگی ناپذیر، ارقام برنج موتانت مقاوم به خشکی و شوری، معطر، زودرس، پاکوتاه و مقاوم به خوابیدگی با همت معدودی از دانشمندان جوان هسته ای تولید شدند.
حلاجیان با بیان اینکه البته، کیفیت پخت و غذایی و عطر و طعم این ارقام برنج هم طی چهار سال متوالی ارزیابی شده اند اظهار کرد: برخی از این ارقام موتانت کیفیت غذایی منحصر به فردی دارند که تا کنون در رقم هاشمی مشاهده نشده اند.
وی با تاکید بر اینکه شالیکاران و مردم ایران می توانند با خیالی آسوده این ارقام برتر برنج را کشت و مصرف نمایند اظهار داشت: برخی ارقام برنج موتانت هاشمی و طارم در تنش ۴۰ روزه بی آبی (خشکی) قادرند عملکرد خود را تا حد مطلوبی حفظ نمایند. معضل تنش خشکی در نواحی شمالی و حتی جنوبی کشور، نبود آب کافی از مرحله گلدهی تا پایان مرحله پر شدن دانه می باشد که این مسئله به نوبه خود منجر به کاهش شدید عملکرد برنج می گردد.
مجری پروژه تولید برنج مقاوم هسته ای با اشاره به اینکه برخی از از این ارقام موتانت مقاوم به خشکی در شرایط بی آبی حدود ۳ تن عملکرد دارند افزود: در حالیکه در همان شرایط، عملکرد ارقام بومی هاشمی و طارم حدود ۷۰۰ کیلومگرم می باشد. بعلاوه، تعدادی از این ارقام موتانت برتر که از ارقام هاشمی و طارم تولید شده اند می توانند شوری زمین شالیزار (۲ تا ۳ برابر شرایط طبیعی) را تحمل نموده و در زمین شور، ۵/۲ تن شلتوک برنج تولید کنند در حالیکه مقدار شلتوک تولیدی ارقام بومی هاشمی و طارم در این شرایط ناچیز بوده و گیاهان برنج، پاکوتاه و خوشه های پوکی خواهند داشت.
وی در پایان با بیان اینکه البته بر روی تحمل به کرم ساقه خوار و علفکش این ارقام برنج موتانت هم تحقیقات تکمیلی و نهایی در حال انجام می باشد گفت: ارقام برنج موتانت برتر مقاوم به خشکی و شوری، معطر، پاکوتاه و زودرس با کیفیت خوراکی مناسب از سال آینده با تحویل به چند شالیکار پیشرو در سطح استان های شمالی کشور ترویج و انبوه سازی شده و در آینده نزدیک بذور این ارقام در اختیار شالیکاران زحمتکش استان گیلان و سایر استان ها قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/