علی حسینی مدیرعامل بورس انرژی گفت: سال گذشته با وزارت نیرو به توافق رسیدیم که منابع مالی و عرضههای بیشتری به سمت بورس انرژی هدایت شود تا شرکتهای توزیع بتوانند رأسا نسبت به خرید برق مورد نیاز خود اقدام کنند تا حجم معاملات در بورس انرژی افزایش یافته و جایگاه تولیدکنندگان برق و نیروگاهها تقویت شود.
وی افزود: البته نتیجه این توافق، چهار ماه اول سال محسوس نبود و از مردادماه، وزارت نیرو با تزریق منابع بیشتر به افزایش حجم داد و ستدهای برق در بورس انرژی کمک کرده است .
حسینی به نقشآفرینی محدود بخش خصوصی واقعی در خرید و فروش برق و جایگاه وزارت نیرو در این رابطه اشاره کرد و گفت: بورس انرژی در ماههای اخیر، تلاش بسیاری را برای جذب فعالان بیشتر در بورس بهکار گرفته است.
وی ادامه داد: با همکاری وزارت نیرو در سال گذشته ارزش معاملات برق رقمی نزدیک به 700 میلیارد تومان بود که در صورت تحقق برنامهریزیها و انجام تعهدات، این رقم میتواند تا 2 هزار میلیارد تومان افزایش یابد.
مدیرعامل بورس انرژی درخصوص امکان صادرات برق از این بازار به کشورهای همسایه گفت: هم اکنون این امکان وجود دارد ولی برخی استراتژیها تاکنون این فضا را در بورس انرژی ایجاد نکرده است.
حسینی ادامه داد: زیرساختهای مورد نیاز فنی و حتی تجاری برای صادرات برق از محور بورس انرژی هم اکنون وجود دارد و در صورت برخی موافقتها درخصوص صادرات برق توسط بخش خصوصی، این امکان میسر است.
مدیرعامل بورس انرژی ادامه داد: برای صادرات برق به سایر کشورها توسط بخش خصوصی هم به سرمایهگذاری بخش خصوصی برای ساخت نیروگاههای جدید نیاز داریم و هم باید با صادرات آن توسط بخش خصوصی موافقت شود. واقعیت آن است که هم اکنون برخی نیروگاهها تحت فشار هستند و صادرات مستقیم برق میتواند گام بزرگی برای ایجاد فضایی رقابتی ایجاد کرده و نباید در این خصوص نگران بود. در نهایت بورس انرژی آمادگی خود را برای حمایت از صادرات برق از این بستر اعلام میکند.
وی درخصوص آینده صادرات برق توسط بخش خصوصی یا نهادی به موازات دولت اضافه کرد: باید برای صادرات برق، یک نگاه استراتژیک به کار گرفت، زیرا بخش خصوصی واقعی در کشورهای مختلف نه تحریم خواهد شد و نه محدودیتهای دیگری را میپذیرد. همچنین بخشهای خصوصی مختلف در کشورهای همجوار، به خوبی با یکدیگر تعامل داشته و در نهایت جایگاه ایران را در مناسبات اقتصادی تقویت خواهد کرد. در صورت عرضه دائمی و مورد اعتماد برق به بازارهای منطقهای، قطعا کشورهای خریدار در نهایت به ما نیازمند خواهند شد.
مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به اینکه هم اکنون اعمال سیاستهای واقعی حمایت از بخش خصوصی به یک نیاز در صنعت برق تبدیل شده است، گفت: دولت برای گشایش فضای کسبوکار میتواند افراد و شرکت هایی را که مایل به احداث نیروگاه هستند، ترغیب کند.
حسینی درخصوص مصوبه دولت در سال گذشته برای خرید مصرفکنندگان بزرگ برق در بورس انرژی نیز گفت: سال گذشته هیات وزیران تصویب کرد که مصرفکنندگان بالاتر از 5 مگاوات بتوانند بهصورت مستقیم در بورس انرژی برق مورد نیاز خود را تامین کنند که قیمت رقابتی را میتوان مهمترین ویژگی این شیوه خرید به شمار آورد.
وی افزود: همچنین ما تلاش کردیم که این بخشنامه اجرایی شود که هم اکنون سازوکارهای اجرایی آن در حال طرحریزی است.
به گفته حسینی در صورت اجرایی شدن قدرتمند این شیوه معاملاتی، بستر برای تامین مالی تولیدکنندگان بزرگ برق نیز فراهم خواهد شد زیرا انتشار اوراق سلف استاندارد موازی برق به منظور تامین مالی شرکتهای تولیدکننده، زیرساخت عملی و توجیه فقهی پیدا خواهد کرد.
∎