شناسهٔ خبر: 14919851 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

آنسوی مداخله نظامی ترکیه در سوریه

حمایت آمریکا از ترکیه در این زمینه نشان می‌دهد کرد‌ها دیگر منفعتی برای کاخ سفید ندارند.

صاحب‌خبر -
آنسوی مداخله نظامی ترکیه در سوریه
ترکیه بامداد چهارشنبه بزرگترین عملیات نظامی خود را از زمان آغاز منازعه در سوریه در خاک این کشور در منطقه جرابلس آغاز کرد و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور گفت این عملیات بر ضد سازمان (تکفیری صهیونیستی) داعش و همچنین کردها انجام می‌شود. اما بلافاصله مقامات سوریه ورود تانک‌های ترکیه را به خاک این کشور محکوم کرد و آن را «نقضی آشکار» حاکمیت این کشور دانستند.  
به گزارش خبرگزاری «سانا»ی سوریه یک مسئول در وزارت امور خارجه سوریه اعلام کرد: «سوریه عبور تانک‌ها و نفربرهای ترکیه را از مرز سوریه و ترکیه و حرکت به طرف شهر جرابلس با پوشش هوایی جنگنده‌های ائتلاف آمریکایی که واشنگتن رهبری آن را برعهده دارد محکوم می‌کند و آن را نقض آشکار حاکمیت خود می‌داند.»  
وزارت امور خارجه سوریه همچنین اعلام کرد، مبارزه با تروریسم در خاک این کشور از هر طرفی که باشد باید با هماهنگی با دولت و ارتش سوریه صورت گیرد. سوریه عبور تانک‌ها و خودروهای زرهی ترکیه از مرزهای سوریه و ترکیه به شهر جرابلس را تحت پوشش هواپیماهای ائتلاف آمریکایی که واشنگتن فرماندهی آن را به عهده دارد، محکوم می‌کند و آن را نقض آشکار حاکمیت سوریه می‌داند و تاکید می‌کند: "مبارزه با تروریسم این نیست که داعش بیرون رانده شود و گروه‌های تروریستی مورد حمایت ترکیه، جایگزین آن شوند."
در واکنش به اظهارات این مقام سوری، معاون نخست وزیر ترکیه در توجیه تجاوز به خاک سوریه ادعا کرد: "ما پیش از آغاز عملیات نظامی در شمال سوریه، آمریکا، روسیه و ایران را در جریان آن قرار داده‌ایم".
این ادعا در حالی است که روسیه از عملیات ترکیه در سوریه به شدت ابراز نگرانی کرد. حتی «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت که مسکو در برابر این مداخله نظامی، موضع نرمی نخواهد گرفت.
«بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امورخارجه ایران در واکنش به عملیات نظامی ارتش ترکیه در خاک سوریه گفت: جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده است که مبارزه با گروه‌های تروریستی در خاک سوریه باید با هماهنگی دولت مرکزی این کشور و بر اساس رعایت حق حاکمیت و تمامیت ارضی به عنوان یکی از اصول مبنایی حقوق بین‌الملل صورت پذیرد.
اما آنچه از اولین اهداف مداخله نظامی ترکیه بر شمرده شده متوقف کردن پیشروی کردها در سوریه است.
آنکارا معتقد است کردهای «حزب اتحاد دمکراتیک» که از حمایت هوایی و تسلیحاتی آمریکا برخوردارند، مناطق تحت کنترل خود را به طور مستقیم و یا با کمک «نیروهای دمکراتیک سوریه» روز به روز گسترش می‌دهند. از طرفی کردهای سوریه بخش گسترده‌ای از مرز را در کنترل خود دارند اما تکفیری‌ها همچنان بخش میانی را در دست دارند. به همین دلیل آنچه ترکیه را نگران می‌کند این است که آیا یگان‌های مدافع خلق کردی به مناطقی که از دست داعش آزاد می‌شود منتقل خواهد شد یا نه؟ و با انتقال آنها به این منطقه، نیروهای ترکیه همچنین از استقرار کردها در آن جلوگیری می‌کنند.
نکته قابل توجه دیگر مداخله ترکیه در خاک سوریه این است که آمریکا در این زمینه با ترکیه ائتلاف نموده و از حمایت از کردهای سوریه چشم پوشی کرده است، ظاهراً کرد‌ها دیگر منفعتی برای کاخ سفید ندارند.
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید گفت: «آمریکا ترکیه را به اقدام قاطع برای بستن مرز ترکیه با سوریه به ویژه در این بخش از مرز تشویق می‌کند.» همچنین کاخ سفید اعلام کرد عملیات نظامی ارتش ترکیه در منطقه جرابلس سوریه مورد تأیید ماست.
جو بایدن، معاون رئیس جمهور آمریکا نیز گفت ترکیه باید مرز خود را کنترل کند و نباید مرز این کشور از طرف گروه دیگری اشغال شود. بایدن در نشست خبری مشترک با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در آنکارا گفت ارتش آمریکا پوشش هوایی از این عملیات ترکیه در شمال سوریه ارائه می‌کند. بایدن در آنکارا اعلام کرد واشنگتن صراحتاً به نیروهای کرد سوریه اعلام کرده است پس از تحت کنترل در آوردن شهر منبج، برای برخورداری از حمایت آمریکا، باید به شرق رود فرات بازگردند.
از سوی دیگر بینعالی ییلدرم نخست وزیر ترکیه روز چهارشنبه اعلام کرد آمریکا باید برای جلوگیری از خشونت در منطقه مورد حمایت خود، در زمینه حمایت از شبه نظامیان کُرد (یگان های مدافع خلق کُردی) بازنگری کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از آنکارا، نخست وزیر ترکیه خاطر نشان کرد واشنگتن موافقت کرده است حضور یگان های مدافع خلق کردی نباید به غرب رود فرات گسترش یابد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی دیگر اعلام کرد، یک مسئول دفاعی آمریکا گفته است: "آمریکا در حمایت از عملیات ترکیه در جرابلس سوریه هشت حمله هوایی انجام داد و افراد مسلح سازمان (تکفیری صهیونیستی) داعش و مواضع آنها را هدف قرار داد."   
بنابراین آنکارا که با آغاز عملیات «سپر فرات» برای بازپس‌گیری جرابلس وارد عمل شد، در پی جلوگیری از پیشروی کردهای «حزب اتحاد دمکراتیک» که بی وقفه به گسترش مناطق تحت کنترل خود در طول مرز ترکیه هستند، می‌باشد.
این مداخله نظامی بر ضد آخرین منطقه تحت کنترل داعش در مرز ترکیه، در حالی انجام می‌شود که به نظر می‌رسد نقشه منطقه‌ای در پی نبردهای سوریه در حال تغییر است. اما چیزی که اکنون معلوم نیست این است که ارتش ترکیه تا چه حد خود را  در سوریه درگیر خواهد کرد و چگونه خود را از جنگی که در سوریه آغاز کرده است بیرون خواهد کشید.

---------------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی