مسئولان ترکیه درسال 2011 سیاست های جدیدی را درقبال منطقه وهمسایگان درپیش گرفت که دربرخی زمینه های اقتصادی وسیاسی با افول این کشور در سطح منطقه ای همراه بود.
آنها دریکی ازسیاست های خود با پیوند زدن سرنوشت کشورخود به سیاست های انتقام جویانه عربستان ازمحور مقاومت، آسیب های جبران ناپذیری بر پیکره کشور خود وارد کردند.
تبدیل شدن ترکیه به منبع ومسیر اصلی اعزام و پشتیبانی مالی وتسلیحاتی ازتروریست ها به عنوان بازوی کمکی برای عربستان و برخی کشورهای عربی و غربی، موقعیت این کشور را به قهقرا برد.
سیاست های اشتباه ترکیه به پیروی ازعربستان علیه کشوری صورت گرفت که تا پیش ازاین بهترین رابطه را با این کشور داشت و تاکنون هیچ خطری از جانب سوریه، این کشور را تهدید نکرده بود.
حتی کردهای سوریه با وجود همجواری با کردهای عراق وترکیه هیچ خطری برای این کشور نداشتند وتاکنون اقدامی مغایر با امنیت ترکیه انجام نداده بودند.
اکنون و پس از گذشت پنج سال ازهمنوایی ترکیه باعربستان وگروه های مخالف سوری، بجز نا امنی، تخریب وانفجار و ضربه زدن به آبروی سیاسی و اعتماد همسایگان نتایج دیگری برای این کشور حاصل نشده است.
سرازیر شدن سلاح ازمرز ترکیه برای گروه های تروریستی ورسیدن این سلاح ها بدست گروه های مخالف وتجزیه طلب درداخل خاک ترکیه وآشنا شدن آنها و برخی گروه های همانند درداخل خاک سوریه با این سلاح، کابوس وحشتی را برای خواب سران ترکیه فراهم کرد چرا که گروه هایی که تاکنون از نزدیک حتی اسلحه را لمس هم نکرده بودند از این پس دست به سلاح خواهند بود و ممکن است این امر در نسل های آینده نیز تکرار شود.
سیاست های اشتباه ترکیه تا پیش ازاین علاوه بر بروز این خطرها و ناامنی ها، باعث ایجاد ضررهای اقتصادی ناشی از نا امنی، از دست دادن بازار کشورهای همسایه، ناامنی مسیرهای بازرگانی وکاهش گردشگران نیز گردید که به سیاست ها واقتصاد ترکیه آسیب های فراوانی وارد کرده است که ممکن است تا سال های آینده ادامه یابد.
تحلیگران سیاسی منطقه همه این گرفتاری هایی که ملت ترکیه در شرایط کنونی و در آینده ممکن است با آن دست به گریبان باشند را ناشی از حرکت این کشور در مدار سیاست های کینه توزانه عربستان ازمحور مقاومت می دانند.
به عقیده این تحلیلگران حتی نزدیک شدن به رژیم صهیونیستی نیز که بی تاثیر ازسیاست های سعودی ها نبود نیز نتوانست ازبار نگرانی مسئولان ترکیه از اوضاع داخلی و سیاست خارجی این کشور بکاهد زیرا تلاش ترکیه برای ازسرگیری روابط با رژیم صهیونیستی با اطلاع یافتن مسئولان ترکیه از تلاش های عربستان و این رژیم برای تقویت کردهای سوریه همزمان شد.
پس از ناکامی کودتا درترکیه که خود سوال های بسیاری را برانگیخت، مقامات ترکیه که رگه هایی ازدخالت یا حداقل خشنودی کشورهای عربی ازاین اتفاق کشف کرده بودند درتلاش برای جدا کردن مسیر خود ازبرخی کشورهای عربی، لحن خود را درقبال سوریه نرم تر کردند.
با این اقدام مسئولان ترکیه، امیدها به تغییر سیاست های این کشور درقبال سوریه ومنطقه افزایش یافت و برخی سفرها و نیز مذاکره با کشورهای دوست و هم پیمان سوریه نیز این امید را تقویت کرد.
دراین زمینه اما توطئه های عربستان همچنان ادامه یافت وپس ازاحساس این کشور ازاحتمال تغییر درسیاست های ترکیه در قبال سوریه و بروز برخی اختلاف های محدود بین کردها با ارتش سوریه، به کردهای این کشور پیشنهاد حمایت همه جانبه مالی وتسلیحاتی داد.
درصورتی که کردهای سوریه این پیشنهاد عربستان را می پذیرفتند علاوه بر تهدید موجودیت خود به عنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده جامعه سوریه و به حاشیه رفتن، منافع وامنیت ترکیه نیز با خطراتی سهمگین مورد تهدید قرار می گرفت.
از سوی دیگر با افزایش اختلاف بین ارتش سوریه با برخی نیروها کرد، ترکیه انتظار یک رویارویی همه جانبه دولت سوریه با کردها را داشت درحالی که نه دولت سوریه و نه کردها خواستار چنین چیزی نیستند.
دولت سوریه به خاطر اینکه حساب کردهای مخالف که به مواضع ارتش درحسکه وقامشلی حمله کرده بودند را با جامعه کرد خود جدا کند آن ها را شاخه نظامی حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) نامید.
البته کردهای سوریه نیز که درطول سال های بحران درکنار ارتش این کشور با گروه های تروریستی جنگیده اند می دانند اگر خود را از دولت سوریه جدا کنند در آینده این کشور هیچ سهمی نخواهند داشت زیرا از یک سو با ترکیه وگروه های مورد حمایت آن در تقابل قرار می گیرند وازسوی دیگر به حمایت های آمریکا نیز اعتماد چندانی وجود ندارند.
کمک به ترکیه در طول چندین سال همکاری درجریان بحران سوریه ازاهداف سیاست های عربستان نبوده وترکیه نیز هیچ منفعتی ازاین هم پیمانی نبرده است بلکه همراهی این کشور با سیاست های سعودی ها علاوه بر مشکلاتی که برای این کشور ایجاد کرده، نارضایتی های داخلی ناشی از بازداشت ها و اخراج های دسته جمعی هزاران نفر به بهانه مشارکت در کودتا را نیز بر مشکلات این کشور افزوده است.
تحلیلگران سیاسی منطقه معتقدند که هوشیاری مسئولان ترکیه دررهایی از دام سیاست های عربستان ورژیم صهیونیستی که به چیزی غیر ازاجرا و تحقق اهداف خود نمی اندیشند، می تواند بر رشد اقتصادی و سیاسی این کشور بخصوص در توسعه روابط با کشورهای همسایه و اسلامی بیافزاید.
خاورم**6116**1653**1859
ترکیه و خروج ازمدار سیاست های اشتباه عربستان- علی دو راهکی
دمشق - ایرنا - ترکیه که در سال های اخیر با پیروی ازسیاست های کینه توزانه عربستان در دام سیاست های اشتباه این کشور گرفتار شده بود این روزها و پس از اینکه اخباری مبنی برحمایت سعودی ها ازکودتای نافرجام درترکیه منتشر شد به فکر بازنگری دربرخی سیاست های منطقه ای وبین المللی از جمله رابطه با عربستان افتاده است.
صاحبخبر -