سیاستهای بانک مرکزی در دولت یازدهم بر ساماندهی موسسات اعتباری است و سیف نشان داده تمایل بسیار کمی برای صدور مجوز فعالیت دارد و حتی کارشناسان بانک مرکزی در حال تدویل دستورالعملهایی هستند که امکان دارد مین تعداد مجوزها هم کم شود!
در این گزارش آمده که بانک مرکزی در سال گذشته به هیچ بانک جدیدی مجوز فعالیت نداده در حالی که همین اعلان بانک مهر اقتصاد بدون مجوز در حال فعالیت است و حتی در رسانهها تبلیغات دارد. یا اینکه فقط به موسسه اعتباری کاسپین مجوز فعالیت داده در حالی که موسسه اعتباری افضلتوس و موسسه اعتباری ثامن با شعب فراوان در حال فعالیت هستند و وعده صدور مجوز آنها عملیاتی نشده است. بهتر است بانک مرکزی هرچه زودتر تکلیف موسسات و بانکهای بدون مجوز را روشن کند تا تجربه تلخ ثامنالحجج تکرار نشود.
جزئیات گزارش
اقدامات بانک مرکزی در حوزه صدور مجوز فعالیت، تمدید و یا لغو نهادهای پولی و بانکی:
اداره مجوزهای بانکی به استناد قانون پولی و بانکی کشور، قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی، قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه و سایر قوانین و مقررات ذیربط، در راستای ایفای نقش خود به عنوان نهاد نظارتی در حوزه بازار پولی کشور، در سال ۱۳۹۳ با بررسی تقاضاهای تأسیس نهادهای جدید و ساماندهی نهادهای فعال موجود، نسبت به صدور مجوز فعالیت، تمدید و یا لغو مجوز نهادهای مذکور به شرح زیر اقدام نموده است:
قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه (موضوع ماده (۹۶)):
– صدور مجوز ثبت تغییرات مؤسسات فعال در بازار پول کشور که دارای مجوز فعالیت دایم و یا موقت از این بانک میباشند (شامل: بانک، مؤسسه اعتباری، صندوق قرضالحسنه، تعاونی اعتبار، صرافی و لیزینگ) و مکاتبه با مراجع ثبت. پاسخ به تقاضاهای ثبتی حدود۳۰۰۰ صندوق قرضالحسنه که صرفا” دارای مجوز از نیروی انتظامی بوده و یا تحت نظر سازمان اقتصاداسلامی فعالیت مینمایند
-در اجرای تبصره (۳) ماده (۹۶) قانون برنامه پنجم توسعه، امور مربوط به بررسی صلاحیت و تشکیل جلسات کمیتههای بررسی صلاحیت تخصصی حدود ۲۰۶ نفر از مدیران عامل و اعضای هیات مدیره بانکها و مؤسسات اعتباری طی دوره موردنظر انجام شد که به ۱۴۶ مورد تایید صلاحیت و ۶۰ مورد رد صلاحیت منجر شد.
سایر اقدامات:
– انجام اموردبیرخانهای کارگروه ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی
– برگزاری جلسات متعدد و انجام مکاتبات با دبیرخانه هیات مقرر زدایی و تسهیل مجوزهای کسب و کار (وابسته به وزارت امور اقتصادی و دارایی) و ارایه اطلاعات مربوط به انواع مجوزهای بانکی به دبیرخانه مذکور
– با عنایت به لزوم بروزرسانی، ارتقاء دقت و قابلیت اتکای اطلاعات واحدهای بانکی مؤسسات اعتباری در سامانه جامع مدیریت شعب بانک مرکزی و همچنین در اجرای الزامات مقرر در "آئیننامه اجرایی ایجاد یا تعطیل شعبه یا باجه مؤسسات اعتباری در داخل کشور” مصوب یکهزار و یکصدو چهل و چهارمین جلسه مورخ ۱۳۹۱٫۵٫۱۰ شورای پول و اعتبار، مبنیبر الزام شبکه بانکی به اخذ شناسه اختصاصی از بانک مرکزی و همچنین انسجامبخشی و یکپارچهسازی مجوزهای فیزیکی صادره، تعداد ۱۴۸۰۰ فقره مجوز شعبه و تعداد ۱۱۰۰ فقره مجوز فعالیت باجه صادر گردید. مجوزهای ذی ربط و بروزرسانی «سامانه جامع مدیریت شعب» کارکرد مؤثری در ارایه اطلاعات صحیح به مراجع نظارتی و انتظامی بهمنظور پیشبرد اهداف مراجع مذکور، خواهد داشت
– همکاری با متولیان پروژه بازطراحی نظام نظارت مالی بانک مرکزی (مستندسازی چرخههای عملیاتی)
– بروز رسانی رسیدگی به تقاضاهای تأسیس صرافی از طریق سامانه بازار غیرمتشکل پولی به نشانیbfi.cbi.ir و تسریع در فرآیند رسیدگی به تقاضاهای مذکور.