شناسهٔ خبر: 14915839 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

صف آرایی مخالفان کنسرت در برابر دولت

حامیان علم الهدی به خیابان آمدند

صاحب‌خبر -

برگزاری یا عدم برگزاری، مسئله این است. ماجرای کنسرت‌ها ابعاد جدی‌تری به خود گرفته است. دولت اعلام کرده است به‌هیچ‌عنوان عقب‌نشینی نمی‌کند، از آن سو مخالفان هم ایستادگی می‌کنند. بلافاصله دو روز بعد از انتقاد ریاست‌جمهوری به لغو کنسرت‌ها و هشدار به وزیر ارشاد خود برای رعایت قانون، جمعی از مردم یزد و مشهد در اقدامی واکنشی، تجمع برگزار و بیانیه اعتراضی صادر کردند. حسن روحانی چند روز پیش با اشاره به حاشیه‌های ایجادشده درباره برگزاری کنسرت‌ها در کشور گفته بود: «یک جا می‌خواهد کنسرتی برگزار شود، مجلس قانون‌گذاری شکل می‌گیرد درحالی‌که ما مجلس شورای اسلامی داریم و هرکسی که صبح بیدار می‌شود و یک تریبون پیدا می‌کند، نمی‌تواند قانون‌گذاری کند و وزیر نیز نباید تبعیت کند چراکه وزیر باید تابع قانون باشد». وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم دیروز گفت: «عامل اصلی لغو کنسرت‌ها در مشهد مقدس، امام‌جمعه این شهر است که اجازه نمی‌دهد حتی کنسرت‌های سنتی و محلی نیز برگزار شود».


منحرفان مجلس با این حرم می‌جنگند!

شورای هماهنگی نیرو‌های حزب‌الله، روز چهارشنبه اعلام کرده بود بعد از نماز جمعه؛ تجمع بزرگ مدافعین حرم رضوی در صیانت از هویت معنوی مشهدالرضا و دفاع از علمدار انقلابی شهر، حجت‌الاسلام علم‌الهدی، در مشهد برگزار می‌شود. آن طور که از اخبار بر می‌آید، شعارهای این راهپیمایی را «حمید استاد»، مسئول حزب‌الله مشهد، خوانده و بیانیه آن را «حسین الله کرم» قرائت کرده است. در این بیانیه آمده است: «درعین ناباوری در ایام ولادت تا زیارت مخصوص امام رضا شنیدیم که نایب‌رئیس دوم مجلس شورای اسلامی، منکر وجود حریم برای امام رضا شده است. ازاین‌رو ما راهپیمایان ضمن انزجار از این مواضع، خواستار اخراج علی مطهری از مجلس شورای اسلامی می‌باشیم». در ادامه این بیانیه آمده است: «اتحاد شکست‌خورده فتنه‌گران و حامیان دولت فکر می‌کنند مشهد تبدیل به مرکزیت نیروهای انقلابی و پایتخت اصولگرایان شده است لذا باید مدیریت سیاسی آن یعنی حجت‌الاسلام علم‌الهدی را در دعوای کنسرت‌ها در مقابل هنرمندان قرار دهند تا نتوانند در انتخابات آینده پیروز شوند». صادر‌کنندگان این بیانیه در پاسخ به سخن حسن روحانی که گفته بود کشور یک مجلس قانون‌گذاری دارد، نوشته‌اند: «آیت‌الله علم‌الهدی به‌عنوان دبیر شورای فرهنگ عمومی استان، نماینده ولی‌فقیه و عضو مجلس خبرگان رهبری در راستای حفظ قداست شهر مقدس مشهد و حفظ هویت فرهنگی معنوی حریم امام رضا خواستار عدم اجرای کنسرت موسیقی شده است که هرگز به معنای قانون‌گریزی محسوب نمی‌شود». این بیانیه همچنین سخن اخیر وزیر ارشاد مبنی بر عقب‌نشینی‌نکردن دولت از ماجرای برگزاری کنسرت‌ها را ناشی از عتاب رئیس‌جمهوری و ترس از استیضاح علی مطهری تعبیر کرده است.

شرکت‌کنندگان در این تجمع اعتراضی شعار می‌داده‌اند: «غارت‌گر بیت‌المال مرگت باد ننگت باد. وزیر ارشاد ما خجالت خجالت. مدافعان حرم با داعشی می‌جنگند، منحرفان مجلس با این حرم می‌جنگند. پای شیطان از مشهد باید شود بریده، کنسرت لهوولعب، باید شود برچیده. حریم قدس مشهد جای لهوولعب نیست، در سایه این گنبد جای لهوولعب نیست».

امام‌جمعه مشهد دیروز در خطبه‌های نماز جمعه این شهر با اشاره به اینکه دولت مراقب باشد آرم «ولنگار فرهنگی» بر پیشانی‌اش نخورد، گفت: «اینکه هر وقتی در هر عرصه‌ای یک عده افرادی که خودشان متولی فرهنگ هستند، مدافع لاابالی‌گری باشند، با خون شهدا تناقض دارد. عدم موفقیت‌های دیگر مربوط به خود عزیزان است به‌ویژه در حوزه فرهنگی. در آفند و پدافند فرهنگی یک ولنگاری وجود دارد و تساهل و تسامحی دیده می‌شود که دارای علت است و علت آن توجه سیاسی برخی مسئولان و متولیان فرهنگی به قشر «اقلیت لائیک» در این کشور است. برای خوشایند یک قشر لائیک می‌خواهند در اجرای ارزش‌های دینی دچار ولنگاری شوند؛ تاجائی‌که برای خوشایند اینها حتی توهین به روحانیت وابسته به مقام ولایت را صورت می‌دهند و این درست نیست و این ولنگاری قابل اغماض نیست. مردم دین‌شان را دوست دارند و اگر دین‌شان را نمی‌خواستند با سینه خشک به استقبال گلوله نمی‌رفتند. اینکه هر وقتی در هر عرصه‌ای یک عده افرادی که خودشان متولی فرهنگ هستند، آن طرف میز بایستند و مدافع لاابالی‌گری باشند، با خون شهدا تناقض دارد». نماینده ولی‌فقیه در استان خراسان‌رضوی بیان کرد: «چطور وقتی بنا است با یک بی‌عفتی مقابله شود، یک عده متولیان فرهنگی به دفاع از آنها برمی‌خیزند؟ مقام معظم رهبری فرمودند یک ارزیابی منصفانه نسبت به موفقیت‌های دولت داشته باشند و یک ارزیابی نیز عزیزان ما نسبت به خود داشته باشند. عزیزان ما به ولنگاری فرهنگی پاسخ دهند تا مارک و آرم ولنگاری فرهنگی بر پیشانی این دولت نماند».


یزد به راه مشهد می‌رود

 خواست عده‌ای در برگزارنشدن کنسرت در شهرشان تبدیل به دومینویی شده که به برخی شهرهای دیگر هم سرایت کرده است. تاجایی‌که پنجشنبه، عده‌ای با تجمع مقابل سالن برگزاری کنسرت شهرام ناظری در شهر تفت استان یزد، به دنبال این بودند مانع حضور تماشاگران شوند. طبق برنامه قرار بود کنسرت ساعت هشت با مجوزهای لازم برگزار شود؛ اما عده‌ای با تجمع مقابل سالن کنسرت، با اقامه نماز قصد داشتند مانع برگزاری این کنسرت شوند. اگرچه درنهایت با تدابیری، کنسرت برگزار شد. اوایل خرداد امسال هم کنسرت مازیار فلاحی در یزد لغو شد. برخی رسانه‌ها تجمع تعدادی موتورسوار با حالتی تهدیدآمیز در فرودگاه را دلیل بازگشت مازیار فلاحی به تهران و لغو این کنسرت دانسته‌ بودند. کنسرت موسیقی ایرانی با صدای وحید تاج هم چندی قبل در یزد با اقدام نیروهای خودسر مواجه شد و درحالی‌که نوازندگان روی صحنه می‌نواختند، این خواننده اجازه رفتن روی صحنه را پیدا نکرد.

در ادامه دومینوی اعتراضی ائمه جمعه نسبت به برگزاری کنسرت، دیروز آیت‌الله ایمانی، امام‌جمعه شیراز هم گفت: «من از سر دلسوزی و نگرانی تقاضا می‌کنم برخی بحث‌های بیهوده در جامعه جمع شود. سؤال می‌کنم از ٨٠‌ میلیون نفر جمعیت چند نفر طرفدار پروپا قرص کنسرت هستند که برای آنان بحث باز کنیم و مورد دیگر اینکه کنسرت‌های تعطیل‌شده چند درصد کنسرت‌های در جریان است. آیا این به نان و آب و اشتغال ما بستگی دارد که گفتمان اصلی کشور شود». او هفته قبل هم گفته بود: «از آقای وزیر ارشاد سؤال می‌کنم اگر برگزاری کنسرت حلال است و جایز و بی‌ضرر، چرا خدمت امام رضا(ع) برگزار نمی‌شود؟ اگر حرام است و ضرر دارد، پس برای همه مسلمانان مضر است و حرام. حرام را توسعه ندهید و گناه را تشویق نکنید».

امام‌جمعه پنج شهر دیگر هم در روزهای گذشته به‌نوعی خواستار برگزارنکردن یا محدودیت در برگزاری کنسرت‌های موسیقی در شهرهای خود شدند. حجت‌الاسلام «محمود حسینی»، امام‌جمعه سیرجان با انتقاد از اجرای کنسرت‌های مستمر در سیرجان گفته بود: «عده زیادی از مردم با مراجعه به ما خواستار توقف کنسرت‌ها هستند و شما قضاوت کنید حالا که دهه کرامت و میلاد امام رضاست، آیا شهر باید تبلیغات کنسرتی داشته باشد یا تبلیغات امام‌رضایی؟» حجت‌الاسلام حسن رمضان‌پور، خطیب جمعه خواف هم گفت: «نیاز امروز جامعه اسلامی ما برگزاری کنسرت نیست که برخی برای جلوگیری از برگزاری آن در مشهد مقدس جوسازی می‌کنند».

حجت‌الاسلام سیدمهدی قریشی، امام‌جمعه ارومیه هم با بیان اینکه محافل مختلطی که برگزار می‌شود و امنیت چنین محافلی توسط مسئولان ایجاد می‌شود، کار شایسته‌ای نیست، گفته بود: «تنها توجه به مسئله امنیت درست نیست و باید از محتوای برنامه‌ها به‌خوبی خبر داشت و در راستای ایجاد فضای معنوی در مراسم‌ها گام برداشت». حجت‌الاسلام «رضاسالاری»، امام‌جمعه عنبرآباد هم خطاب به مسئولان گفته بود: «چرا امروز دغدغه برخی از مسئولان نظام اسلامی برگزاری کنسرت شده و آیا برگزارکردن کنسرت یا روی‌آوردن جوانان ما به اعتیاد مشکل اصلی ماست». امام‌جمعه رامسر هم در خطبه‌های نماز جمعه این شهرستان با اشاره به برگزاری جشن هفته فرهنگی رامسر و کنسرت‌ها گفته است: «نباید در برگزاری جشن‌ها و کنسرت‌ها افراط صورت گیرد».


دولت و ارشاد به هیچ عنوان عقب‌نشینی نمی‌کنند

با وجود این حواشی، «علی جنتی»، وزیر ارشاد پنجشنبه در جمع تعدادی از خبرنگاران گفت: «دیدگاه ما شفاف و روشن است؛ چراکه معتقدیم وظیفه اصلی وزارت ارشاد صدور مجوز برای کل اجراهای صحنه‌ای مانند موسیقی، تئاتر و نمایش است و هیچ‌کس جای دیگری نمی‌تواند برای این مجوزها محدودیت ایجاد کند. عامل اصلی لغو کنسرت‌ها در مشهد مقدس امام‌جمعه این شهر است که اجازه نمی‌دهد حتی کنسرت‌های سنتی و محلی نیز برگزار شود. استدلال آنها این است که در داخل سالن‌های برگزاری کنسرت برخی حرکات و اقداماتی از سوی تماشاگران مانند رقص در سالن‌ها انجام می‌شود که اعلام شده است مسئول تأمین امنیت بیرون از سالن برعهده نیروی انتظامی است و داخل سالن برعهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که ما وظیفه خودمان را قطعا درست و دقیق انجام می‌دهیم. ما کنسرت‌های موسیقی سنتی بسیار خوبی را در کشور در حال اجرا داریم و البته موسیقی‌های پاپ خیلی خوبی در کشور وجود دارد که سعی داریم از این موسیقی‌ها و خوانندگان حمایت کنیم». وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: «هدف این هنرمندان این است که با آثار برجسته و منتخب خود نشاط و شور و حال خاصی را در جامعه به وجود آورند که امیدواریم با همکاری دستگاه قضائی کلیه برنامه‌های موسیقی و کنسرت‌ها به شکل مطلوب اجرا شود».


مشهد، ١١ سال بدون کنسرت

«جنتی» با اشاره به اینکه ١١ سال است که در مشهد کنسرت موسیقی اجرا نمی‌شود و ما خواستیم این کنسرت‌ها را برگزار کنیم، افزود: «اما امام‌جمعه مشهد مانع اصلی در این زمینه است. امام‌جمعه مشهد معتقد است همه این شهر مکان متبرکه امام رضا(ع) است؛ در حالی که ما معتقدیم شرایط غیر از این وضعیت بوده و باید اجازه برگزاری کنسرت‌ها داده شود که در این زمینه با دستگاه قضائی مکاتباتی را انجام دادیم تا اجازه بدهند حداقل در سایر شهرهای خراسان‌ رضوی کنسرت‌ها برگزار شود. جالب است بعد از ١١ سال لغو کنسرت‌ها در مشهد حتی امام‌جمعه این شهر اجازه نمی‌دهد در سایر شهرهای خراسان ‌رضوی همچون سبزوار، نیشابور و چناران کنسرت‌ها برگزار شود؛ درحالی‌که ما بهترین خوانندگان همچون قربانی، سالار عقیلی، شهرام ناظری و کلهر را که در اجرای برنامه‌های موسیقی سنتی پیشتاز هستند و علاقه‌مند به اجرای کنسرت، در این شهرها داریم. به‌هیچ‌وجه قصد عقب‌نشینی از مواضع خود را نداریم و با رئیس قوه ‌قضائیه مکاتباتی را انجام دادیم تا موانع هرچه سریع‌تر از پیش‌‌رو برداشته شود».


دفاع سایت توکلی از دولت

سایت الف متعلق به «احمد توکلی» هم دیروز یادداشتی در اعتراض به لغو کنسرت‌ها منتشر کرد. در این یادداشت آمده است: «مگر حرف علم‌الهدی حکم حکومتی است؟ مشکل از آنجایی شروع می‌شود که طرح موضوع لغو مجوز برای کنسرت‌ها، به مثابه یک حکم حکومتی از طرف امام‌جمعه مشهد مطرح می‌شود؛ حال آنکه ساختار حکومتی ایران به‌گونه‌ای نیست که بتوانیم بگوییم خراسان‌ رضوی دارای خودمختاری است و قوانین خاصی بر آنجا حکومت می‌کند». در ادامه این مطلب آمده بود: «سؤالی که از آیت‌الله علم‌الهدی پیش می‌آید این است آیا پسندیده نبود موضوع عدم ‌برگزاری کنسرت در مشهد، به‌صورت قانونی در شورای فرهنگ عمومی استان یا دیگر مراکز تصمیم‌گیری و قانون‌گذاری شهر و استان تصویب می‌شد؛ حال آنکه برخی از مراکز حکومتی شهر و استان از موضع‌گیری‌های‌تان حمایت کردند، شما می‌توانستید مواضع خود را به‌صورت قانونی به رأی بگذارید تا اینکه تریبون نماز جمعه را محل قانون‌گذاری برای خود قرار دهید». پیش از این هم علی مطهری در انتقاد به خواسته‌های علم‌الهدی که خواسته بود مشهد مانند واتیکان مجزا از سایر نقاط کشور در حوزه فرهنگی و خودمختار اداره شود گفته بود مگر حکومت ایران فدرالی است که مشهد از دیگر نقاط مستثنا شود؟


منبع: روزنامه شرق