شناسهٔ خبر: 14914947 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

سفیر اسبق ایران در ونزوئلا:

ارتباط با آمریکای لاتین میراث هیچ دولتی نیست/هیأت همراه ظریف را کاراتر انتخاب می‌کردند/دولت از ظرفیت این منطقه غافل بوده

سفیر اسبق ایران در ونزوئلا با تأکید بر اینکه ارتباط با آمریکای لاتین میراث هیچ دولتی نیست بلکه کاری ملی بود که از دولت هشتم آغاز شد، گفت: دولت یازدهم تاکنون از ظرفیت کشورهای آمریکای لاتین غافل بوده است.

صاحب‌خبر -

احمد سبحانی سفیر اسبق ایران در ونزوئلا در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس در خصوص سفر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به 6 کشور آمریکای لاتین با اشاره به شروع روابط نوین با آمریکای لاتین از دولت هشتم اظهار داشت: روابط ایران با آمریکای لاتین در دولت نهم و دهم رشد و نمو پیدا کرد و عملیاتی شد و قراردادها اجرایی شدند.

وی با بیان اینکه در این دوران حجم وسیعی از صادرات خدمات فنی و مهندسی نصیب ایران شد، افزود: بیش از هزار تکنسین و مهندس ایرانی با 10 برابر همین تعداد تکنسین و کارگر ساده ایرانی در ونزوئلا در این پروژه‌ها مشغول بودند.

سفیر اسبق ایران در ونزوئلا با بیان اینکه در ونزوئلا چند میلیارد دلار کار انجام و صدها میلیون دلار عاید شرکت‌های ایرانی شد که عمده آنها بخش خصوصی بودند، عنوان کرد: ما کشوری بودیم که تحت تحریم‌های آمریکا قرار داشتیم و توانستیم در این دوران به کشوری که حیاط خلوت سابق آمریکا بود نه تنها کالای صنعتی صادر، بلکه صنعت هم صادر و در آنجا کارخانه تراکتورسازی راه‌اندازی کنیم.

* سیاست خارجی موفق باید بتواند ارز به کشور بیاورد 

سبحانی با اشاره به صادرات تراکتور به چند کشور آمریکای لاتین این امر را مصداقی از اقتصاد مقاومتی دانست و تاکید کرد: آنچه ما در اقتصاد مقاومتی به دنبال آن هستیم این است که بتوانیم کالای خود را صادر کنیم و ارز به کشور بیاوریم و سیاست خارجی وقتی موفق است که بتواند ثروت و قدرت برای کشور بیاورد، وقتی توانستیم ثروت برای کشور بیاوریم و توان سیاسی کشور را بالا ببریم سیاست خارجی ما موفق عمل کرده است. 

وی ادامه داد: سیاست خارجی ما در منطقه آمریکای لاتین موفق بود و توانستیم از لحاظ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مناسبات خود را گسترش دهیم.

این دیپلمات ایرانی با اشاره به تبلیغات منفی کشورهای غربی علیه ایران گفت: کشورهای آمریکای لاتین در گذشته به دلیل تبلیغات منفی وقتی اسم ایران می‌‌آمد از انرژی هسته‌ای و بمب اتمی حرف می‌زدند، اما وقتی این اقدامات سازنده انجام شد اکنون کشورهای آمریکای لاتین ایران را با صنعت و تولیدات خودرو و تراکتور می‌شناسند و می‌دانند اگر تحت تحریم قدرت‌های بزرگ قرار گرفتند، می‌توانند به دوستانی مانند جمهوری اسلامی ایران اتکا کنند.

* سود چند صد میلیون دلاری ایران از ساخت خانه در ونزوئلا

سبحانی با اشاره به نوعی آرد ذرت نیمه پخته که قوت غالب مردم ونزوئلا و بخشی از کلمبیا است، اظهار داشت: تکنولوژی تولید این آرد در انحصار چند شرکت ایتالیایی بود، وقتی اینها اعتصاب کردند ونزوئلا از ایران خواست که این آرد را برایش تولید کند و ایرانی‌ها با ورود به این عرصه تولید را در دست گرفتند و کارخانه‌های تولید این آرد که توسط ایران راه‌اندازی شد تا به امروز در حال فعالیت است.

وی به ساخت خانه در ونزوئلا به عنوان یکی دیگر از فعالیت‌های اقتصادی انجام شده در گذشته اشاره کرد و ادامه داد: با کیفیت‌ترین خانه‌ها با قیمتی مناسب را ایران در رقابت با دیگر کشورها در ونزوئلا بنا کرده است. شرکت‌ ایرانی که در ونزوئلا فعالیت می‌کرد در بین شرکت‌های جهان به مقام هفتم دست یافت، بنا به گفته مدیرعامل این شرکت خصوصی خانه‌سازی چند صد میلیون دلار سود از ساخت خانه در ونزوئلا عاید کشور شد. 

* همکاری‌های سیاسی ایران و ونزوئلا در مجامع بین‌المللی

سفیر اسبق ایران در ونزوئلا با تاکید بر اینکه همکاری ایران و ونزوئلا برای هر دو کشور سودمند و سودآور بود، تصریح کرد: در بعد سیاسی نیز این ونزوئلا بود که اولین بار در شورای حکام اجماع علیه ایران را شکست و در مرحله بعد برزیل این کار را انجام داد.

سبحانی با اشاره به همکاری‌های سیاسی ایران و کشورهای آمریکای لاتین در اوپک عنوان کرد: در زمینه نفت در اوپک ونزوئلا و اکوادور و در زمینه اوپک گازی بولیوی همراه ایران هستند و در مقابل بلوکی که طرف‌دار غرب و کاهش قیمت‌هاست، از افزایش قیمت‌ها حمایت می‌کنند.

وی با ابراز تاسف از برخی از برخوردهای جناحی که در رابطه با همکاری‌های ایران و ونزوئلا صورت گرفته است، گفت: همکاری‌هایی که تاکنون انجام شده موفق بوده است. 

* ارتباط با آمریکای لاتین میراث هیچ دولتی نیست

این دیپلمات کشورمان با تاکید بر اینکه ارتباط با آمریکای لاتین میراث هیچ دولتی نیست بلکه کاری ملی بود که از دولت هشتم آغاز شد، اظهار داشت: دولت یازدهم در این سه سال از این ظرفیت غافل شد و برجام تمام ظرفیت سیاست خارجی ما را به خود اختصاص داد که این امر یک اشتباه بزرگ بود. 

سبحانی با بیان اینکه حتی اگر کدخدا فرش قرمز برایمان پهن بکند، نباید کشورهایی را که در سختی همراه ما بودند فراموش کنیم، تصریح کرد: در این سه سال فعالیت دولت یازدهم هیچ سفری در سطح وزیر خارجه به کشورهای آمریکای لاتین صورت نگرفت، البته این سفر را که 8 ماه بعد از اجرایی شدن برجام و به دنبال بدعهدی کدخدا صورت می‌گیرد را باید به فال نیک گرفت و امیدواریم با بقیه کشورهای دنیا هم بتوانیم این رابطه موفقی که در گذشته با ونزوئلا داشتیم را برقرار کنیم و به دوران شکوفایی بازگردیم.

* هدف شیلی از بازگشایی سفارتش در تهران اقتصادی است نه سیاسی

وی با بیان اینکه 5 کشور از 6 کشوری که مقصد وزیر خارجه در آمریکای لاتین هستند در بلوک انقلابی قرار دارند، گفت: شیلی اخیرا سفارت خود را را در ایران بازگشایی کرده و به نظر امور سیاسی، هدف دوم شیلی است و اینها به دنبال صادرات کالای خود و تجارت با ایران هستند و این برای ما یک فرصت است.

این دیپلمات سابق کشورمان ادامه داد: اگر محصولات باغی و کشاورزی که مشابه آن در کشور وجود دارد و امروز از شیلی به صورت قاچاق وارد ایران می‌شود را به صورت رسمی وارد کشور کنیم، این امر تجارت مثبتی نخواهد بود، اما اگر همین کالاها را وارد و صادرات مجدد انجام دهیم این به نفع ما است و کشورهای اطراف ما بازار بسیار مناسبی برای اینگونه محصولات هستند و از ما تقاضا هم دارند. 

سبحانی با اشاره به برخی از محصولات کشاورزی و باغی کشورهای آمریکای لاتین از اکوادور به عنوان یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان این محصول یاد کرد و افزود: مبدا واردات موز ما از ترکیه، بحرین و دبی است. این محصول برای هیچکدام از این کشورها نیست بلکه این کشورها صادرات مجدد انجام می‌دهند.

وی با تاکید بر اینکه ما باید ایران را واسطه‌ای برای صادرات اینگونه محصولات کشورهای آمریکای لاتین به کشورهای منطقه قرار دهیم،‌ تصریح کرد: روسیه در منطقه اولین و ایران دومین کشور واردکننده موز است و اگر ظرفیت‌های ایران و روسیه را در کنار هم قرار دهیم می‌توانیم بازار موز را در منطقه در انحصار خود بگیریم و اینها ظرفیت‌های دیده نشده کشورهای آمریکای لاتین است.

* انتقال دانش و فناوری ایران به آمریکای لاتین

سفیر اسبق ایران در ونزوئلا با اشاره به زمینه‌های همکاری مشترک با کشورهای نفتی و گازی اکوادور، ونزوئلا و بولیوی عنوان کرد: ما با تجربه‌‌هایی که در سال‌های تحریم کسب کرده‌ایم توانسته‌ایم در قسمت‌های مختلف حفظ و نگهداری پالایشگاه‌ها خودکفا شویم و اکنون می‌توانیم، علاوه بر کارهای سیاسی و هماهنگی در سازمان‌های بین‌المللی همچون اوپک برای پیشبرد اهداف مشترک، این توانایی و دانش خود را به این کشورها منتقل کنیم و برای کشور ثروت به ارمغان بیاوریم.  

سبحانی با بیان اینکه کشورهای آمریکای لاتین کشورهایی در حال توسعه هستند، گفت: در این کشورها ده‌ها پروژه عمرانی وجود دارد و ما امروز در راه‌سازی، پل‌سازی و سدسازی تجربیات بزرگ و جهانی داریم و می‌توانیم اجرای این پروژه‌ها را به عهده بگیریم.

* استفاده از ظرفیت‌های کوبا در زمینه دانش‌های نوین

وی در پاسخ به سوالی در رابطه با ظرفیت‌های مشترک ایران و کوبا برای همکاری بیشتر در دوران پساتحریم تصریح کرد: کوبا در زمینه دانش‌های نو مانند نانوتکنولوژی و بیوتکنولوژی بسیار پیشرفت خوبی داشته و می‌توانیم از تجارت آنها استفاده و در مقابل کالا و خدمات به این کشورها صادر کنیم.

سفیر اسبق ایران در ونزوئلا با اشاره به شباهت‌های زیاد ایران و کوبا اظهار داشت: آمریکا در تمام سال‌هایی که کوبا را تحریم کرده بود، یک دفتر حفاظت منافع در کوبا داشت و کوبایی‌ها رابطه خود را با آمریکا قطع نکردند بلکه این آمریکایی‌ها بودند که به کوبایی‌ها ظلم کردند و در نهایت هم اعلام کردند که تحریم‌ها علیه کوبا به نتیجه نرسیده است و همین امروز هم اگر انتخابات در کوبا برگزاری شود باز هم برادران کاسترو برنده این انتخابات خواهند شد. 

سبحانی با بیان اینکه با کوبا می‌توانیم تبادل‌های زیادی در زمینه‌های اقتصادی و دانش و فناوری داشته‌ باشیم، گفت: زمانی بحثی مطرح شد در زمینه کشت فراسرزمینی و اینکه کوبایی‌ها 300 هزار هکتار به ما زمین بدهند و ما در آنجا برخی محصولات را که امکان کشت آنها در ایران وجود ندارد را کشت کنیم، اگر بتوانیم با این شیوه شکر را خودمان در خارج از کشور تولید کنیم و دیگر واردات شکر نداشته باشیم سود بسیاری خواهیم برد و زمینه این کار در همکاری میان ایران و کوبا فراهم است. 

* پاسخ چاوز به نگرانی‌های آمریکا از گسترش روابط ایران و ونزوئلا

وی در پاسخ به سوالی در خصوص ابراز نگرانی برخی از نمایندگان کنگره آمریکا از سفر ظریف به کشورهای آمریکای لاتین به بخشی از سخنان چاوز اشاره و عنوان کرد: مرحوم چاوز در سفری که برای هماهنگ کردن کشورهای اوپک انجام داد به کشورهای مختلفی سفر کرد و زمانی که به تهران آمده بود خبرنگاری از وی پرسید که آمریکایی‌ها به سفرهای شما حساس هستند چه توصیه‌ای به آنها دارید وی گفت «من به آنها توصیه می‌کنم از کرم‌های ضد حساسیت استفاده کنند»، امروز من همین جواب را به نمایندگان آمریکا که حساس هستند می‌دهم.

* بهتر بود هیأت همراه ظریف را کوچک‌تر و کاراتر انتخاب می‌کردند

سفیر اسبق ایران در ونزوئلا همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص ضرورت همراهی یک هیأت بزرگ با وزیر امور خارجه در این سفر تصریح کرد: نفس سفر بسیار عالی است و باید از دولت بایت اینکه در ابتدای سال چهارم فعالیت خود وزیر خارجه خود را راهی منطقه آمریکای لاتین کرده است تشکر کرد. بردن هیأت اقتصادی بسیار ایده خوب و قابل تقدیری است ولی بردن 80 نفر در یک سفر 8 روزه که حداقل سه روز آن در راه خواهند بود و در هر کشور کمتر از یک روز اقامت خواهند داشت این سفر را دست و پا گیر خواهد کرد.

سبحانی با تاکید بر اینکه اگر تعداد افراد را کوچک‌تر و کاراتر انتخاب می‌کردند بسیار بهتر بود، ادامه داد: فرض می‌کنیم که این 80 نفر رفتند و همه چیز خوب انجام شد و توانستند پروژه بگیرند، آیا ما می‌توانیم ضمانت‌نامه صادر کنیم؟ به نظر اگر گروه را کوچک و کارا انتخاب و سیستمی مانند حساب مشترک تعریف می‌کردند تا این مشکلات بانکی برطرف شود، بسیار می‌توانستیم بهتر عمل کنیم. 

وی همچنین با اشاره به وجود زمینه همکاری با شیلی به صورت تهاتر گفت: در ارتباط با شیلی و برزیل اگر بتوانیم تهاتر کرده و بجای مواد غذایی، خصوصا برای صادرات مجدد، نفت یا کالاهای مرتبط با پتروشیمی بدهیم، این کار می‌تواند یک کار زیربنایی باشد. 

سفیر اسبق ایران در ونزوئلا در پایان این گفت‌وگو خاطرنشان کرد: اگر بتوانند در این سفر چنین توافقات اقتصادی را انجام دهند یا زمینه اینگونه همکاری‌ها را فراهم کنند این سفر سفری موفق خواهد بود، در غیر اینصورت کار خوبی دارند انجام می‌دهند ولی شیپور را از طرف گشاد آن می‌زنند.

انتهای پیام/