شناسهٔ خبر: 14908619 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ۵۹۸ | لینک خبر

ناگفته های جلسه غیرعلنی نفتی/خطر سلطه۵۰ساله باشگاه نفت بر دولتها

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس با تشریح انگیزه‌های برخی مسئولان برای انتعقاد قرار داد های جدید نفتی نسبت به سلطه ۵۰ ساله باشگاه نفت بر دولت ها در پی انعقاد این قرار داد ها هشدار داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش پایگاه 598، محمد دهقان در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد از برگزاری غیر علنی جلسه بررسی قراردادهای نفتی ناگفته هایی را از این جلسه مطرح کرد.

نماینده مردم طرقبه و شاندیز اظهار داشت: اولا یک جلسه محرمانه و غیر علنی برگزار کردند در حالیکه ما معتقد بودیم برگزاری غیر علنی این جلسه لزومی ندارد.

فرصت ۸ دقیقه ای منتقدان در جلسه ۳ ساعته

عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس ادامه داد: نزدیک به سه ساعت جلسه غیرعلنی به تعریف و تمجید از قراردادهای جدید نفتی و وزیر نفت اختصاص یافت و مطالبی که عمق کارشناسی نداشت مطرح شد و تنها ۸ دقیقه به بنده و آقای خادمی به عنوان منتقدان قراردادهای نفتی وقت داده شد و تا آخر جلسه به این ۸ دقیقه پاسخ داده شد.

وی افزود: مطالبی که ما ارائه کردیم کاملا کارشناسی بود و هر انسان منصفی می فهمید که مخالفت ما با اصل قراردادهای خارجی و سرمایه گذاری نیست. کارشناسان نفتی و  حقوقدانان نظرات مخالف خود را در خصوص الگوهای جدید قراردادهای نفتی اعلام کردند، سیاست های کلی نظام و قانون اساسی در این خصوص کاملا روشن است.

دهقان با بیان اینکه در مورد الگوی جدید قراردادهای نفتی نیز رهبر انقلاب اظهار نظر کردند و ۱۵ محور را به عنوان ایرادات اعلام فرمودند گفت:خواسته ما کاملا روشن بود،  باید ۱۵ بندی که مقام معظم رهبری ابلاغ فرمودند اجرا شود؛  سوال ما این بود که چرا یک سال است در برابر اجرای این ۱۵ بند مقاومت کرده و آن را اعمال نکردند؟

ماجرای ۲ نامه دفتر مقام معظم رهبری در خصوص قرار داد های نفتی 

وی با بیان اینکه در پی عدم اجرای ۱۵ بند ابلاغی رهبری انقلاب مجددا نامه ای در خصوص عدم اجرای این ابلاغیه از دفتر مقام معظم رهبری ارسال شده است گفت:با وجود ابلاغیه ۱۵ بندی، وزارت نفت ۱۱ بند را اعمال نکرده بود، زمانی که انتقاد کردیم آقای زنگنه گفت نامه اخیر مقام معظم رهبری دیر به دست ما رسیده است این در حالی است که ۱۵ بند مقام معظم رهبری کاملا روشن بود و در نامه دوم دفتر مقام معظم رهبری اعلام کرده است که ۱۱ بند ابلاغیه اعمال نشده است.

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در خصوص جمع بندی جلسه غیر علنی بررسی الگوی قرار داد های نفتی گفت: آقای لاریجانی جمع بندی کرد که ما این اشکالات را قبول داریم و موضوع را ساده سازی کرد. ایشان و وزیر نفت ایرادات قراردادها را قبول داشتند و با این جمع بندی که این اشکالات وارد است همان اشکالاتی که ما در ۸ دقیقه اعلام کردیم را تایید کردند.

وعده لاریجانی و زنگنه در جلسه غیر علنی برای رفع ایرادات الگوی قرار داد های نفتی عملی نشد 

وی ادامه داد: آقای لاریجانی و وزیر نفت هم اعلام کردند، ما در هیات تطبیق مصوبات نیز به این ایرادات رسیده ایم و برای آنها راه حل پیش بینی کردیم و آن را به هیات وزیران می دهیم، هیات وزیران هم تصویب خواهد کرد و نظر رهبری هم تامین می شود.

دهقان تصریح کرد:ما انتظار داشتیم همین مطلب عمل شود اما دیدید که مصوبه هیات وزیران بدون تغییر در مصوبه قبلی، مجددا ابلاغ شد و آن ایراداتی که کارشناسان و دفتر مقام معظم رهبری داشتند برطرف نشد.

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس اظهار داشت: خیلی عجیب است که اینها هر جا می روند می گویند ما برای جذب سرمایه گذاری در میادین مشترک و میادینی که ضریب بازیافتش کم است نیاز به سرمایه گذاری داریم در یکسری نقطه ها همسایگان دارند نفت و گاز ما را می برند و باید سرمایه گذار بیاوریم. مقام معظم رهبری هم بر همین نکته تاکید کردند که سرمایه گذاری ها باید در میادین کشف نشده، میادین با ضریب بازیافت زیر ۲۰ درصد و میادین در شمال و شرق کشور  و در میادین مشترک انجام شود. اینها عمل نمی کنند، حاضر نیستند یک بند بنویسند که سرمایه گذاری فقط در این چهار محور صورت می گیرد و مقاومت می کنند.

وی ابراز تاسف کرد:متاسفانه شان مجلس را در سطح یک اداره ای برای کمک به وزارت نفت آن هم در راستای یک مسیر غلط پایین آوردند. انتظار این بود که مجلس پای مصالح کشور محکم بایستد و اجازه ندهد این خطای بزرگ و این الگوی جدید برای میادینی که سرمایه گذاری داخلی برایش وجود دارد اعمال شود این الگوی جدید نفتی قرار است برای سال های طولانی اقتصاد و سیاست کشور را تحت تاثیر قرار دهد.

دهقان تاکید کرد:اگر مر قانون اساسی اجرا شود تصویب این قراردادها در صلاحیت هیات وزیران نیست تایید الگوهای قراردادهای نفتی شان قانون گذاری دارد و باید در مجلس تصویب شود. آنچه در ماده ۷ تصویب شده حتما ایراد و اشکال داشته است شاید در زمان تصویب این بند نمایندگان مجلس و شورای نگهبان دقت نداشتند که این بند چقدر مهم است. ما معتقدیم قانون باید حتما اصلاح شده و الگوی جدید قراردادهای نفتی در مجلس به تصویب برسد.

وی با بیان اینکه ما روز یکشنبه( ۳۱ مرداد) بنا داشتیم که طرح دو فوریتی اصلاح قانون را در دستور کار صحن علنی قرار دهیم گفت: با برگزاری جلسه غیرعلنی عملا به این طرح ضربه زدند.

دهقان تصریح کرد: ما تلاش زیادی کردیم تا پیام خودمان را به گوش نمایندگان برسانیم اما برخی دوستان ما سیاسی فکر می کنند و همه حرف های وزیر نفت را قبول دارند. برخی دوستان نیز کارهای زیادی سرشان ریخته و وقت ندارند ببیند چه مشکلی برای کشور ایجاد شده است.

نقشه بر آب شده رونمایی از الگوی جدید قرار داد های نفتی در انگلیس 

عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس ادامه داد: بالاخره آنچه که نگران کننده است این است که یکسری کارشناسانی که تعلق خاطری به کشور ندارند و بیش از آنکه در کشور ما تعلق خاطر داشته باشند، به خارج تعلق خاطر دارند اینها بیایند یکسری الگوها طراحی کنند و دنبال این باشند که در انگلیس و لندن این الگو را رونمایی کنند.

دهقان گفت: آنها بنا نداشتند این موضوع را فاش کنند، اما یکسری از افراد حق طلبی که در کشور این موضوع را رصد می کنند، به ویژه نیروهای اطلاعاتی و افراد نظارتی کشور اجازه ندادند این الگوی نفتی در انگلیس رونمایی شود.

این حقوقدان مجلس شورای اسلامی افزود: وزارت نفت اصرار دارد همان الگویی که توسط برخی کارشناسان خارجی و برخی کارشناسان داخلی که تعلق خاطرشان به خارج کم نیست و وابستگانشان در خارج زندگی می کنند تنظیم شده است را به کشور تحمیل کند در صورت اجرای این قرار دادها طی سال های متمادی از این الگوها صدها قرارداد بیرون می آید که منافع بیگانگان را بیش از منافع ما تامین می کند.

وی اضافه کرد:تا این انتقادات مطرح می شود یک عده که می خواهند حرف سیاسی بزنند حرف بسیار سخیفی می زنند که شما با سرمایه گذاری مخالفید. کدام آدم عاقلی با سرمایه گذاری مخالف است؟ ما به سرمایه گذاری داخلی و خارجی اعتقاد داریم برخی دیگر به سرمایه‌گذاری داخلی اعتقاد ندارند و فقط به سرمایه گذاری خارجی اعتقاد دارند.

دهقان تاکید کرد: وقتی می خواهید ثروت کشور را در اختیار بیگانگان قرار دهید، سرمایه گذاری را در جایی قرار دهید که هم به نفع ما باشد هم بیگانه. باید منافع کشور ملاک قرار گیرد هر جا اختلاف داشتیم بالاخره این کشور رهبری دارد و باید به آن پایبند باشیم.

این حقوق دان مجلس ابراز تاسف کرد: مقاومت هایی که در مقابل نظر دلسوزان و مسئولان بلندپایه کشور صورت گرفته، نظر کارشناسان نفتی لحاظ نشده است و خطری برای تعطیل شدن آینده شرکت نفت و به حاشیه رفتن متخصصان داخلی دارد کشور را تهدید می کند.

لاریجانی و زنگنه به تعهدات خود در جلسه غیر علنی عمل نکردند

عضو کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس گفت: ما از این خبری که بعد از جلسه غیرعلنی پخش شد که هیات وزیران تصویب کردند، ناراحتیم اگر دروغ است باید دولت تکذیب کند. اگر راست است آن تعهداتی که آقای لاریجانی و وزیر نفت در جلسه غیرعلنی دادند، به آن عمل نکردند.

دهقان باتشریح انگیزه برخی مدیران برای انعقاد چنین قرار داد هایی گفت:یک احتمال این است که اینها می خواهند یک قراردادی را سریع ببندند  زیرا از قبل قول و قرار هایشان را با شرکت هایی که پیش از این ده ها میلیارد تومان به مقامات ایرانی رشوه دادند، گذاشته اند و نظام و کشور را در عمل انجام شده قرار دهند که کسی نتواند آن را بر هم بزند.

وی افزود: مثل قرارداد کرسنت که حتی یک ریال به دست ما نیامد و بیش از ۱۴ میلیارد دلار تا الان محکوم شدیم و ۶ میلیارد دلار دیگر نیز در شرف محکوم شدن قرار داریم.

دهقان انگیزه دیگر برخی مسئولان کشور در خصوص پافشاری بر این قرار داد ها راتبلیغات سیاسی خواند و گفت: دولت با انعقاد این قراردادهای می خواهد بگوید  مشکلات ایران با دنیا حل شده است و قرارداد بستیم.

خطر دلالی باشگاه نفت بین حکومت و شرکت های خارجی

وی در تشریح انگیزه مهم برخی مسئولان از انعقاد این قرار داد ها گفت:طبق این قراردادها، باید شرکت های داخلی و خارجی با مشارکت هم پروژه های نفتی را انجام دهند. اینها شرکت های داخلی را با مدیریت خودشان تحت عنوان باشگاهی ایجاد کردند این باشگاه هم پیمان شرکت های خارجی و زیرمجموعه شرکت های خارجی خواهند شد و به عنوان دلال و رابطی بین شرکت های بزرگ خارجی با حکومت ایران انجام نقش خواهد کرد.

این حقوقدان مجلس هشدار داد: در این صورت چند قرارداد که ببندند برای سال های متمادی در کشور حاکم هستند. هر دولتی که بیاید چون اینها رابط بین شرکت‌های خارجی و حکومت هستند و در اصل در میدان های نفتی ما تسلط دارند، بر دولت ها سلطه پیدا خواهند کرد. این کار، کار صلاحی برای کشور نیست.

دهقان ادامه داد: ممکن است برخی انگیزه های شخصی در خصوص سلطه و اثرگذاریشان بر کشور و زیر سوال بردن استقلال کشور داشته باشند.

وی گفت: هیچکس مخالف سرمایه گذاری نیست. رهبر انقلاب می گویند سرمایه گذاری را به چهار محوری که بیشتر احتیاج داریم ببریم اما اینها این کار را انجام نمی دهند.

دهقان در پایان اظهار داشت:چرا نزدیک به یکسال در برابر نظرات کارشناسی و مدتی هم در برابر نظرات مقامات ارشد نظام مقاومت می کنند؟


برچسب‌ها: