شناسهٔ خبر: 14907347 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

عملکرد معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ در سه سال گذشته؛

انتشار بیش از 131 هزار عنوان کتاب و رشد 12.5درصدی نشر

تهران - ایرنا - معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انتشار بیش از 131 هزار عنوان کتاب و رشد 12.5درصدی نشر کتاب، تفویض اختیار به تشکل های نشر، راه اندازی بانک اطلاعات اهالی قلم، طرح رقابتی پایتخت کتاب و طرح رقابتی روستاهای دوستدار کتاب را از مهمترین اقدامات خود در سه سال گذشته برشمرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، در سه سال دولت تدبیر و امید، تعداد 131 هزار و 183 عنوان کتاب چاپ اول و تعداد 91 هزار و 306 عنوان کتاب تجدید چاپی مجوز گرفته و منتشر شده اند.
بر اساس آمار در سه سال نخست دولت یازدهم، به میزان 12.5 درصد افزایش تعداد عناوین چاپ نسبت به مدت مشابه در دولت قبل به دست آمده است.
در این دولت کتابفروشی ها به عنوان حلقه آخر از زنجیره نشر مورد توجه ویژه قرار گرفتند و برگزاری طرح های حمایتی از کتابفروشی ها و ارائه تسهیلات و یارانه کتاب از مسیر کتابفروشی ها در همین جهت بوده است.

** تفویض اختیار به تشکل های نشر
همچنین تفویض اختیار به تشکل های نشر از دیگر سیاست ها و رویکردها بوده که مهمترین نمودِ آن در نمایشگاه کتاب تهران بوده است. همچنین شفافیت در خرید کتاب و ارائه آمار مربوطه دراین حوزه از دیگر رویکردها بوده است.

** افزایش چند برابری خرید کتاب از ناشران
بر اساس آمار اعلام شده از ابتدای شروع به کار دولت یازدهم تا پایان سال 1394، تعداد 15 هزار و 922 عنوان و تعداد 2 میلیون و 912 هزار و 222 جلد به مبلغ 439میلیارد و 130 میلیون و 33 هزار و 500 ریال از ناشران کتاب خریداری شده است.

** توجه دولت یازدهم به فعالیت های نشر در استانها
همچنین باید توجه این دولت به توسعه برنامه ها و فعالیت های حوزه کتاب و نشر در استان ها را مورد اشاره قرار داد به طوری که در دو سال گذشته حدود 30 درصد از بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه های کتاب و نشر و چاپ به برنامه ها و فعالیت های استانی اختصاص داده شده است.

** وضعیت اهل قلم در دولت یازدهم
در دولت یازدهم راه اندازی بانک اهل قلم یکی از مهمترین کارها در این حوزه بوده است و بر اساس آمار تا کنون تعداد 5545 نفر از نویسندگان، شاعران، مترجمان و مولفان کشور کارت شناسایی اهل قلم دریافت کرده اند.
برگزاری نکوداشت های متعدد در این حوزه را نیز می توان مورد توجه قرار داد که برگزاری سلسله برنامه های عصر کتاب با محوریت نکوداشت فعالان حوزه کتاب و نشر در همین راستا بوده است.

** رویکردها در جوایز و جشنواره های حوزه کتاب و ادبیات
در دولت یازدهم جایزه های حوزه کتاب و ادبیات به دور از نگاه های سیاسی و جناحی و بر اساس توجه به کیفیت آثار برگزار شده است.
از جوایز و جشنواره های برگزار شده توسط دولت در حوزه کتاب در سه سال اخیر می توان به جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران (سه دوره)، جایزه جهانی کتاب جمهوری اسلامی ایران(سه دوره)، جشنواره شعر فجر( سه دوره) اشاره کرد که در این سه دوره سعی شد تا جشنواره شعر فجر منحصر به پایتخت نباشد و با توسعه محافل استانی و نیز خارجی آن و همچنین دوره ها و کارگاه های آموزشی آن تلاش شد تا شمولیت آن بیشتر شده و نگاه تخصصی در آن تقویت شود.
همچنین در سه دوره جایزه ادبی جلال آل احمد سعی شد تا این جایزه طیف های مختلف ادبیات در کشور را دربرگیرد و نگاه ملی آن تقویت شود.
جایزه ادبی پروین اعتصامی(سه دوره)، جشنواره نقد کتاب( سه دوره)، جایزه طراحی کتاب ایران(آغاز جایزه در سال 94 بوده است و یک دوره آن برگزار شده است)، طرح رقابتی پایتخت کتاب ایران آغاز این طرح در دولت یازدهم بوده و تا کنون دو دوره که در دوره اول شهر اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران در سال 94 انتخاب شد و در حال حاضر شهر نیشابور این عنوان را در اختیار دارد.

** طرح رقابتی روستاهای دوستدار کتاب
طرح رقابتی روستاهای دوستدار کتاب که آغاز این طرح در دولت یازدهم بوده است و تاکنون دو دوره آن برگزار شده و در هر دوره 10 روستا به عنوان روستای دوستدار کتاب انتخاب شده اند.

** فعالیت های حوزه کتاب و نشر به روایت آمار
فعالیت های حوزه کتاب و نشر به روایت آمار در سه سال اول دولت یازدهم
- تعداد کتاب های چاپ اول منتشر شده در سه سال اخیر 183 هزار و 131 عنوان
- تعداد کتاب های تجدید چاپی منتشر شده در سه سال اخیر 306 هزار 91 عنوان
- تعداد کل کتاب های منتشر شده در سه سال اخیر 489 و 222 عنوان
- درصد افزایش کتاب های منتشر شده در سه سال اخیر بر اساس عنوان 5.12 درصد
- تعداد اهل قلم دارای کارت شناسایی بر اساس بانک اهل قلم 5545 نفر
- تعداد عناوین کتاب های خریداری شده از مرداد 92 تا اسفند 94، 922 هزار 15 عنوان
- تعداد جلدهای کتاب های خریداری شده از مرداد 92 تا اسفند 94، 2 میلیون و 229 هزار و 122 عنوان
- مبلغ کل 122 عنوان کتاب های خریداری شده از مرداد 92 تا اسفند 94،
500/033/130/439 ریال

** برخی مهمترین اقدامات در دولت یازدهم
براساس اعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رشد و تقویت دیپلماسی فرهنگی، تمرکز زدایی و واگذاری فعالیت های قابل اجرا به استانها، کاهش تصدی گری دولت و واگذاری بخش هایی از فعالیت ها به تشکلهای صنفی، افزایش تعاملات استانی و برگزاری جلسات و تشکیل کارگروه های تخصصی مرتبط با فعالی تها و اهداف معاونت امور فرهنگی، رشد و تقویت فعالیت های ترویجی کتاب و کتابخوانی در اقصی نقاط کشور( برگزاری جشنواره های پایتخت کتاب و روستا ها و عشایر دوستدار کتاب – طرح های عیدانه و تابستانه کتاب از طریق کتابفروشی های معتبر) نیز از جمله مهمترین اقدامات معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سه سال گذشته در دولت یازدهم به شمار می آید.
دوم تا هشتم شهریور ماه به عنوان هفته دولت نامگذاری شده است.
فراهنگ ** 1355 ** 1071