خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران آمریکا را تحقیر کرده است، واکنش کاخ سفید به عملیات قایقهای تندرو ایران در تنگه هرمز، تسویه کامل بدهی ۱.۷ میلیارد دلاری آمریکا، سال 2024، تاریخ شروع فاز دوم نیروگاه اتمی بوشهر از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
ایران آمریکا را تحقیر کرده است/ناوهای آمریکا در برابر حمله قایقهای تندرو ایران آسیب پذیرند
یک پایگاه آمریکایی روز پنجشنبه با اشاره به چندین مورد تقابل شناورهای ایرانی و آمریکایی در روزهای گذشته، نوشته «ایران، آمریکا را در آبهای آزاد، تحقیر کرده است.»
پایگاه «یواسنیوز» با اشاره به نزدیک شدن چهار فروند قایق تندرو ایرانی به ناوشکن «یواساس نیتس» در روز سهشنبه در مجاورت تنگه هرمز نوشته واشنگتن بنا به دلایل عملی و سیاسی از اعتراف به تهدیدهای ایران خودداری میکند.
این پایگاه خبری مینویسد: «دلیل سیاسی، این است که واشنگتن هنوز سرگرم این تصور است که ایران، میتواند دوست آمریکا تلقی شود. این دیدگاه، که کاخ سفید، وزارت خارجه، پنتاگون و سیا عمیقاً به ان باور دارند، خیالبافی صرف است.»
«یواسنیوز» درباره دلیل عملی، هم مینویسد: «حمله به ناوشکن نیتس، در واقع آزمون یک تاکتیک ایران موسوم به نام «هجوم انبوه قایقها» برای نابود کردن ناوهای جنگی آمریکا در خلیج فارس است.
در ادامه، در توضیح درباره تاکتیک یاد شده در بالا آمده است: «هجوم انبوه قایق، دقیقاً همان چیزی است که از نامش برمیآید: تعدادی از قایقهای تندرو مجهز به موشک و اژدر برای نابود کردن یا آسیب زدن به کشتیهای دشمن، از زاویههای متعدد به آن هجوم میآورند.»
این گزارش میافزاید: «اخیراً ایرانیها یک بعد دیگر به هجوم انبوه قایقها اضافه کردند: شناوری به نام یا مهدی که یک قایق گشتی با قابلیت هدایت از راه دور است و میتواند راکت شلیک کند یا با مواد منفجره مجهز شود.»
«یواسنیوز» نوشته قدرت مانور این قایقهای گشتی بالا است و هدف گرفتن آنها کار دشواری است، به ویژه آنکه این قایقها عمدتاً از فایبرگلاس ساخته شدهاند و مکانیابی آنها با رادار کار دشواری است.»
رسانه آمریکایی تصریح میکند پنتاگون از مدتها پیش از این تهدید آگاه بوده اما تقریباً هیچ اقدامی برای مقابله با آن انجام نداده است.
واکنش کاخ سفید به عملیات قایقهای تندرو ایران در تنگه هرمز
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید در کنفرانس خبری روز جمعه به مواجهه ناوهای آمریکایی با قایقهای تندرو ایران در خلیج فارس و تنگه هرمز واکنش نشان داد و درباره آنها ابراز نگرانی کرد.
ارنست در پاسخ به سوال یک خبرنگار در این مورد گفت که اقدام قایقهای ایرانی در چندین مواجهه با کشتیهای آمریکا در خلیج (فارس) در هفته جاری، موجب نگرانی است و خطرات خطاهای محاسباتی را افزایش میدهد.
سخنگوی کاخ سفید در با بیان اینکه مقاصد قایقهای ایرانی مشخص نیست گفت: «اما رفتار آنها غیرقابل قبول است و (این اقدام) در منطقهای متمرکز مانند تنگه هرمز، خطرات مربوط به احتمال خطای محاسباتی را افزایش میدهد.»
ارنست در بخش دیگری از اظهاراتش حضور کشتیهای آمریکایی در آبهای بینالمللی را همراه با رعایت اصول حرفهای و مطابق با هنجارهای بینالمللی خواند و گفت: «به خاطر همین حرفهایگری بود که از وقوع اتفاقی وخیمتر جلوگیری شد.»
مقامهای دفاعی آمریکا در روزهای سهشنبه و چهارشنبه مدعی شدند قایقهای تندرو ایرانی در چند حادثه جداگانه به کشتیهای آمریکایی نزدیک شدهاند. مطابق این گزارشها، در یک مورد در خلیج فارس، ناو آمریکایی سه شلیک به نشانه اخطار به سمت یکی از قایقهای ایرانی انجام داده است.
وزیر دفاع ایران، عملیات این قایقهای تندرو را در راستای وظیفه واحدهای دریایی برای تأمین امنیت ایران در دریا و پایش شناورهای بیگانه دانسته است.
مهر:
آمریکا تحریم های جدید علیه ایران را بررسی میکند
«الیزابت ترودو» اعلام کرد که آمریکا به خاطر سوءظن به ایران برای ارسال موشک به شورشیان یمن، بسته جدیدی از تحریمها بر علیه تهران را مورد بررسی قرار می دهد.
وی از دادن توضیحات بیشتری در این رابطه خودداری کرده است.
خبرگزاری تاس نیز گزارش داد که ترودو اعلام کرده که مقامات ایالات متحده در حال بررسی موضوع اعمال تحریم بر علیه ایران هستند. ولی این دیپلمات درباره مکانیسم این تحریمات سخنی به میان نیاورده است.
ترودو در این رابطه گفته است: نمی خواهم پیش از زمان مقرر، درباره ی عواقب تحریم ها سخنی بگویم.
در روزهای گذشته «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا، مدعی اراسل موشک از ایران به یمن شده بود.
آمریکا تسویه کامل بدهی ۱.۷ میلیارد دلار با ایران را تائید کرد
وزارت خارجه آمریکا از تسویه کامل ۱.۷ میلیارد دلار از بدهی این کشور به ایران خبر داد.
بر اساس اعلام شبکه خبری سی بی اِس، دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا روز گذشته اعلام کرد که در ماه ژانویه سال جاری میلادی و تنها دو روز پس از اینکه اجازه تحویل ۴۰۰ میلیون دلار پول نقد به ایران را داده است، ۱.۳ میلیارد دلار دیگر نیز بابت سود مربوط به حل و فصل دعوای حقوقی در خصوص تجهیزات نظامی تحویل داده نشده، را به تهران پرداخت کرده است.
«الیزابت ترودو» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره اعلام کرد: واشنگتن نمی تواند به خاطر حساسیت های دیپلماتیک مطالب بیشتری را درباره پرداخت پول در ۱۹ ژانویه اعلام کند.
گفتنی است، در چهارم فوریه سال جاری و به دنبال رسانه ای شدن پرداخت ۴۰۰ میلیون دلار اولیه از بدهی ایران در ماه ژانویه، «اِد رویس» رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با ارسال نامه ای به «جان کری» وزیر خارجه آمریکا خواستار ادای توضیحات وی درباره توافق پیرامون پرداخت مبلغ ۱.۷ میلیارد دلار به ایران و تعیین زمان بندی آن شد.
در ۱۷ مارس نیز «جولیا فری فیلد» معاون وزیر خارجه در پاسخ به «اِد رویس» نوشته بود: ایران ۴۰۰ میلیون دلار اصل پول خود را از آمریکا دریافت و قرار است ۱.۳ میلیارد دلار نیز به عنوان سود توافقی برای مدت زمان بلوکه شدن دارایی خود در آمریکا را از ما دریافت کند.
لازم به ذکر است «تام کاتن» نماینده جمهوریخواه پیشتر اوباما را به پرداخت ۱.۷ میلیارد دلار «باج» به ایران متهم کرده بود.
گفتنی است، ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی بابت عدم تحویل ۴۰۰ میلیون دلار مندرج در یک قرارداد اجرایینشده مربوط به خرید تسلیحاتی، به «دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» شکایت کرده بود؛ اما مقامات آمریکایی تأکید داشته اند که از شکست در پرونده حقوقی قرارداد تسلیحاتی در دادگاه لاهه مربوط به دوران ستمشاهی مطمئن بوده و از این رو پرداخت این عدد را معاملهای به نفع مالیات دهندگان توصیف و مجبور شدند اصل و سود رقم مذکور را به صورت توافقی به جمهوری اسلامی ایران پرداخت کنند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
اسپوتنیک: سال 2024، تاریخ شروع فاز دوم نیروگاه اتمی بوشهر
آمار و اطلاعات منتشر شده از سوی آژانس هسته ای دولتی روسیه ( روس اتم ) نشان داد تاریخ شروع به کار واقعی فاز دوم از نیروگاه برق هسته ای بوشهر در جنوب ایران برای اکتبر سال 2024 برنامه ریزی شده است.
بر این اساس، آمار و اطلاعات روس اتم همچنین نشان می دهد تاریخ شروع به کار فاز سوم نیروگاه برق هسته ای بوشهر نیز آوریل سال 2026 است.
نیروگاه برق هسته ای بوشهر که با کمک روسیه در ایران ساخته شده است سال 2011 فعالیت خود را آغاز کرد و پس از یک سال به ظرفیت کامل خود رسید. این نیروگاه آوریل سال 2016 سرانجام به ایران تحویل داده شد و رسما کار ساخت و راه اندازی آن تکمیل شد.
ایران و روسیه 11 نوامبر سال 2014 موافقتنامه ای را درمورد گسترش همکاری دو کشور در بخش انرژی هسته ای غیرنظامی و ساخت هشت رئاکتور هسته ای دیگر در بوشهر امضا کردند.
واشینگتن تایمز: رویکرد تهران پس از توافق هستهای تغییری نکرده است/ تقابلهای خطرناک ایران و آمریکا
در هفته جاری چند رویارویی خطرناک میان نیروهای دریایی ایرانی و آمریکا در خلیج فارس باعث مطرح شدن پرسش هایی در خصوص اهداف تهران شد.
بر این اساس، روز پنج شنبه یک مقام ارشد دفاعی ایران هشدار داد: نیروی نظامی ایران به هر شناور خارجی که وارد آب های سرزمینی اش شود، «هشدار» خواهد داد و با آن «مقابله» خواهد کرد. این سخنان پس از تحرکات روز سه شنبه شناورهای تندروی ایران در اطراف کشتی آمریکایی یو اس اس نیتز در تنگه هرمز اعلام شد و یو اس اس اسکوال، کشتی گشتی ساحلی آمریکا روز چهارشنبه سه شلیک هشدار انجام داد تا مانع از این شود که قایق های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به انتهای شمالی این آبراه نزدیک شوند.
مقامات پنتاگون، مدعی شدند رفتار شناورهای ایرانی «غیرحرفه ای و خطرناک» است اما این چالش در دریا، حاکی از مشکلات دیپلماتیک بزرگتری است که اوباما، آن را دستاورد زمان ریاست جمهوری خود می داند.
در ادامه این گزارش آمده است: مقامات آمریکایی می گویند ایران به تعهد هسته ای خود پایبند است اما نشانه ای از تغییر رفتار در ایران مشاهده نمی شود؛ از جمله تنش های خلیج فارس، کشمکش با متحدان آمریکا در منطقه و بخصوص جنگ داخلی سوریه و یمن جملگی دلیلی بر این ادعاست. واقعیت این است که جمهوری خواهان کنگره، بابت آزمایش دو موشک بالستیک و انجام مانور نظامی در اطراف ناوهای آمریکایی در خلیج فارس، عصبانی هستند.
در ادامه این گزارش آمده است: اوضاع در ماه ژانویه وخیمتر شد و تهران مدت کوتاهی 10 ملوان نیروی دریایی آمریکا را که وارد آب های سرزمینی ایران شده بودند، بازداشت کرد. این مسئله حل و فصل شد اما بر سخنرانی برنامه ریزی شده اوباما، سایه افکند. برخی جمهوری خواهان مدعی هستند ایران بعد از توافق هسته ای و رفع تحریم های سال گذشته، دولت اوباما را تحقیر میکند.
اگرچه مقامات آمریکایی امیدوارند این توافق باعث مواجهه کمتر ایران و آمریکا شود، اما ادوارد رویس -- رئیس کمیته روابط خارجی مجلس آمریکا -- در ماه ژانویه ادعا کرد ایران کماکان سیاست هایی را پیگیری می کند که باعث بی ثبات شدن منطقه میشود.
این گزارش می افزاید: این ماه نیز افشاگری ها در خصوص پرداخت مبلغ یک میلیارد و هفتصد میلیون دلار به ایران در خصوص معامله انجام نشده سلاح های آمریکایی مربوط به شاه مخلوع ایران، همزمان با تبادل زندانیان ایران و آمریکا، باعث حملات تندی به اوباما شد. همچنین دریادار جان ریچاردسون روز چهارشنبه مدعی شد قضیه یو اس اس نیتز حاکی از تنش های مدام دریایی با ایران است.
در سوی دیگر، ایران بعد از توافق هسته ای شکایت های زیادی از طرف مقابل کرده است. تهران آمریکا را متهم می کند در لغو تحریم ها، تاخیر کرده است و مانع سرمایه گذاری خارجی ها در ایران می شود. مقامات ایرانی می گویند چیزهایی که بعد از توافق نصیب ایران شده اند، ناامید کننده است.
حسین دهقان، وزیر دفاع ایران به یک خبرگزاری داخلی گفت: ماموریت شناورهای گشتی ایران، جلوگیری از تعرض به آب های سرزمینی ایران است و ما به کار خود ادامه خواهیم داد. وی بدون اشاره به رویدادهای اخیر گفت: «اگر شناور خارجی وارد آب های ایران شود، به آن هشدار می دهیم و اگر تعرض باشد، مقابله می کنیم.» با این وجود، منتقدان ادعا می کنند نیروهای نظامی ایران، عزم دولت اوباما را می سنجند. در اوایل ماه ژوئیه، پنج قایق ایرانی نزدیک یک کشتی نیروی دریایی آمریکا مانور دادند.
ژنرال جو وتل در گفتگو با وال استریت ژورنال گفت: چنین رخدادهایی ممکن است به اشتباهات محاسباتی منجر شود زیرا ملوانان نیروی دریایی آمریکا، همیشه فرصت ندارند نحوه واکنش را بررسی کنند. این روزنامه مدعی شد کشتی های جنگی آمریکایی به 300 مورد اقدام شناورهای ایرانی واکنش نشان داده اند. وی ادعا کرد حدود 10 درصد از این رویارویی ها، خطرناک بوده است و در آن ها، شناورهای ایرانی با سرعت به کشتی های آمریکا نزدیک شده اند یا حتی در اطراف آن ها تمرین نظامی کرده اند.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا برخلاف سخنان تند مقامات نظامی آمریکا، در سفر خود در عربستان سعودی به این رویداد اشاره ای نکرد.
حمایت آمریکا از نیروهای سعودی در تعرض به یمن نیز کماکان ادامه دارد و ایران پیوسته از جنبش انصارالله حمایت می کند. جان کری طی سال های تصدی پست خود، بارها از ایران بابت حمایت از حوثی های یمنی، بشار اسد و حزب الله لبنان، انتقاد کرده است.
جمهوری خواهان معتقدند انتقاد کلامی مانع ادامه سیاستهای ایران نخواهد شد.
نشنال اینترست: بازگشت احمدینژاد و تقابل با روحانی/ شکست توافق هستهای برگ برنده احمدینژاد
وبسایت نشنال اینترست در گزارشی نوشت: آیا کسی محمود احمدی نژاد را یادش هست؟ نگارنده مدعی است: در دوره پیش از روحانی، این افسر سابق نظامی به عنوان ششمین رئیس جمهور ایران انجام وظیفه می کرد و ممکن است دوباره وزنه سیاسی به حساب بیاید. دو دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد دارای فراز و فرودها و جدل ها سیاسی بود که در برخی موارد منجر به سرد شدن روابط ایران در سطح بین المللی شد. برخی سیاست های اقتصادی احمدی نژاد نیز بر اقتصاد ایران تاثیرات بدی داشت.
در ادامه این گزارش آمده است: هنگامی که دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد به پایان رسید، او بخشی از محبوبیت خود را از دست داده بود.
نگارنده در ادامه میافزاید: اما حالا رئیس جمهور سابق برای بازگشت خود برنامه ریزی میکند. طی هفتههای گذشته، احمدی نژاد در عرصه داخلی، دوباره خودی نشان داد و به شهرهای مختلف ایران سفر میکند و ضمن حضور در روستاها و اجتماعات، آشکارا از دولت فعلی انتقاد میکند. او همچنین در روزهای اخیر به باراک اوباما، رییس جمهور نامه نوشت و از او خواست به نشانه حسن نیت، 2 میلیارد دلار دارایی ضبط شده ایران در آمریکا را آزاد کند.
این گزارش می افزاید: نتیجه این کار، جالب است. در نظرسنجی مرکز مطالعات امنیتی و بین المللی دانشگاه مریلند در ژوئیه سال 2016 مشخص شد در حال حاضر، بزرگترین رقیب برای انتخاب مجدد روحانی، احمدی نژاد است و او تنها 8 درصد از رییس جمهور فعلی عقبتر است. به نظر میرسد احمدینژاد ناگهان به عرصه بازگشته است.
در ادامه این گزارش آمده است: بازگشت احمدی نژاد، تا حدی به دلایل شخصی است. او در ابتدا تصمیم داشت در زمان بازنشستگی، یک دانشگاه فنی جدید در تهران تاسیس کند و حتی مجوز بازگشایی آن به عنوان وقف از سوی برخی مراجع تقلید را دریافت کرده بود. اما انتقال او به زندگی دانشگاهی، چندان آسان نبود. با این که احمدی نژاد بلافاصله در دانشگاه علوم و فناوری تهران صاحب کرسی تدریس شد اما برنامههای تاسیس مرکز علمی وی با کمبود بودجه مواجه شد. گویا این مسئله باعث شد احمدی نژاد به مرور زمان، گوشه چشمی هم به منصب قبلی خود داشته باشد. میتوان این اقدام احمدینژاد را فرصت طلبانه دانست. رئیس جمهور سابق ایران کاملا درک می کند که برجام روحانی در ایران، منتقدانی دارد و برخی در ایران هنوز به این توافق بدبین هستند. با این وجود، تنها این موضوع نیست که باعث توجه به احمدینژاد میشود. مردم ایران که زمانی خواستار توافق هسته ای با غرب بودند، حالا از این ایده استقبال نمی کنند. در نظرسنجی 16 ژوئیه مشخص شد این توافق در حال از دست دادن محبوبیت خود است و تعداد پاسخ دهندگانی که از این توافق حمایت می کردند از 76 درصد به 63 درصد کاهش پیدا کرده است. دلیل عمده این کاهش، احساس نشدن اثرات رفع تحریم ها در بخش های اقتصاد است.
در پایان این گزارش آمده است: در دوران احمدی نژاد رابطه با دنیای غرب خوب نبود ولی بازگشت سیاسی احمدی نژاد، اجتناب ناپذیر یا حتی محتمل نیست. احمدی نژاد در زمان تصدی ریاست جمهوری، با مخالفت افراد برجسته روبه رو بود و این مخالفت با او، کماکان پابرجاست. با این حال، احمدی نژاد بر روی این واقعیت حساب باز کرده است که بخش بزرگی از جامعه رای دهندگان ایران، معتقدند با یا بدون توافق هسته ای، تهران و واشینگتن با هم اختلاف نظرهای بنیادین دارند. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال آینده ایران، نشان خواهد داد برداشت او درست بوده است یا خیر.
ایرنا:
ایران و بولیوی سند همکاری فضایی امضا کردند
یادداشت تفاهم همکاری های علوم و فناوری فضایی ظهر جمعه به وقت محلی و شامگاه جمعه به وقت تهران در سانتاکروز محل اقامت دکتر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و هیأت همراه به امضا رسید.
گسترش و توسعه روابط علمی و فنی آکادمیک در حوزه فضا و در زمینه های مورد علاقه دو کشور، همکاری میان دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، مؤسسات عمومی و خصوصی، همکاری برای تبادل فناوری، تخصص و تجهیزات و غیر منابع مربوطه، تبادل تجربیات در طراحی و ساخت ماهواره، تجهیزات آزمایشگاه فضایی، آموزش نیرو و تبادل دانشمدان و متخصصان فنی از مهمترین محورهای این سند همکاری است که از سوی ایران 'سید رضا طباطبایی شفیعی' سفیر جمهوری اسلامی ایران در بولیوی و از سوی بولیوی 'ایوان سامبرانا' رئیس سازمان فضایی این کشور امضا کردند.
این سند در مراسمی با حضور 'دکتر محمدجواد ظریف' وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و 'دوید چوکی وانکا' همتای بولیویایی و در جمع خبرنگاران به امضا رسید.
به گزارش ایرنا، پس از امضای این سند بالاترین نشان دولتی بولیوی به خاطر تلاش های دکتر ظریف در تقویت روابط دو ملت و نیز تلاش برای استقرار عدالت و صلح در عرصه بین المللی به وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران اهدا شد.
پیش از آن، بزرگترین همایش اقتصادی ایران و بولیوی با حضور وزیران امور خارجه دو کشور و وزیر تجارت بولیوی صبح جمعه به وقت محلی- شامگاه جمعه به وقت تهران- با حضور شمار زیادی از فعالان اقتصادی بخش خصوصی و دولتی دو کشور آغاز به کار کرد. «داوید چوکه هووانکا» و ظریف وزیران خارجه ایران و بولیوی از سخنرانان این همایش بودند.
ظریف سفر به شش کشور آمریکای لاتین را از یکشنبه هفته گذشته آغاز کرده است و بولیوی شب گذشته استقبال بی نظیری از وزیر امور خارجه کشورمان داشت. هنگام ورود ظریف گارد احترام و مراسم استقبال رسمی با حضور وزیر امور خارجه این کشور برگزار و سرود ملی دو کشور نواخته شد.
این آیین حدود ساعت 10 شب به وقت محلی انجام شد؛ در حالی که در این ساعت معمولاً مراسم استقبال رسمی برگزار نمی شود. همچنین قرار است ضیافت ناهار به افتخار وزیر امور خارجه کشورمان از سوی رییس جمهوری بولیوی برگزار شود.
آخرین مقام رسمی که از سوی جمهوری اسلامی ایران به بولیوی سفر کرده است، اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری در سال 1393 برای شرکت در اجلاس گروه 77 بود.
مورالس نیز آبان گذشته برای شرکت در اجلاس اوپک گازی به ایران سفر کرد و آخرین وزیر امورخارجه ایران علی اکبر صالحی بود که در سال 1391 به بولیوی آمده بود.
روابط سیاسی ایران و بولیوی به طور رسمی از سال 1386 آغاز شده و اسفندماه 1386 سفارت ایران در بولیوی گشایش یافت و سال 1389 سفارت این کشور در تهران دایر شد.
اکنون حجم روابط دو کشور سالیانه به یک میلیون دلار می رسد؛ اما فرصت های اقتصادی و سرمایه گذاری و مبادلات میان دو کشور بسیار زیاد است؛ بیشترین حجم صادرات ایران به بولیوی را دارو وسایل کشاورزی مانند تراکتور تشکیل می دهد.
∎