شناسهٔ خبر: 14905694 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

زنگنه ابعاد اجرايي نشدن قراردادهاي نفتي را تشريح كرد

عدم‌النفع 35 ميليارد دلاري از توقف ازدياد برداشت نفت

صاحب‌خبر -

گروه انرژي    
پس از به اتمام رسيدن هفته جنجالي بيژن زنگنه كه با حضور او در ميان نمايندگان مجلس به پايان رسيد، وزير كهنه‌كار راهي عسلويه و بوشهر شد. سفري كه او حرف‌هاي زيادي را از تهران با خود راهي كرد تا در ميان خبرنگاران و مسوولان استاني منطقه طرح كند. حاشيه‌سازي‌هاي فراوان براي وزارت نفت ايران سبب شده تا بخشي از مهم‌ترين اظهارات وزير نفت نيز به نوعي پاسخگويي نسبت به حاشيه‌ها باشد. گروه‌هاي تندرو سطح فعاليت‌هاي خود را به جايي رسانده‌اند كه بيژن زنگنه، وزير نفت در اظهارات خود در نشست خبري اين فعاليت‌ها را در راستاي «نا امن جلوه دادن ايران» توصيف و بيان كرده است، برخي رسانه‌ها با بمب‌هاي خبري خود سعي در بي‌ثبات نشان دادن ايران دارند. كساني كه زنگنه، وزير نفت اظهار كرده است اگر لازم باشد نام‌ آنها و اينكه به كجا متصل هستند را افشا خواهد كرد. تاييد زنگنه در زمينه گم شدن دو نفتكش و نسبت دادن آن به شرايط تحريم بيان آخرين وضعيت تصويب قراردادهاي نفتي، انتقاد از گروه‌هايي كه قصد نا اميد كردن مردم ايران را دارند، چند برابر شدن زمان اجراي پروژه‌ها در عسلويه، اشاره به پول‌هاي ميليارد توماني گم شده در دولت‌ قبل و قياس آن با حقوق‌هاي نا متعارف از مهم‌ترين بخش‌هاي اظهارات هستند. مشروح صحبت‌هاي وزير نفت در جريان سفرش به عسلويه و بوشهر را در ادامه مي‌خوانيد.
به گزارش «تعادل» به نقل از شبكه اطلاع‌رساني نفت و انرژي، بيژن زنگنه وزير نفت در نخستين روز از سفر خود و در ميان مقامات استانداري بوشهر به زيان 35ميليارد دلاري ايران از عدم اجراي پروژه‌هاي ازدياد برداشت اشاره كرده و پس از شنيدن نظرات برخي مديران استان اظهار كرد: افزايش ضريب بازيافت نفت اگر صورت نگيرد، سرمايه ملي ما زير زمين از بين مي‌رود.  او در اين زمينه افزود: «هم‌اكنون ۸۳۰ميليارد بشكه نفت كشف شده در ايران وجود دارد كه يك درصد افزايش ضريب بازيافت آن به افزايش هشت ميليارد و ۳۰۰ميليون بشكه‌يي برداشت نفت منجر مي‌شود كه با قيمت نفت ۴۰ تا ۴۲دلاري براي هر بشكه حدود ۳۵ميليارد دلار درآمدزايي براي كشور به همراه خواهد داشت.»
زنگنه در ادامه صحبت‌هاي خود با بيان اينكه هم‌اكنون كشوري در منطقه وجود ندارد كه به اندازه ايران امنيت و ثبات داشته باشد، نقش مقام معظم رهبري را به عنوان فرمانده نيروهاي مسلح براي امنيت كشور تعيين‌كننده دانست و گفت: وقتي در كشوري ثبات وجود داشته باشد علاوه بر شركت‌هاي داخلي و جذب سرمايه مردمي امكان جذب سرمايه خارجي هم ميسر مي‌شود. زنگنه به مقوله اميد در جامعه اشاره كرد و با بيان اينكه جامعه نااميد نمي‌تواند كاري انجام دهد، افزود: هر كسي اميد مردم را تضعيف كند، همسو با كساني حركت كرده كه نمي‌توانند اقتدار ايران را ببينند.
وزير نفت در جلسه خود با مسوولان استاني، وعده‌هايي نيز در زمينه انجام دادن خواسته‌هاي منطقه عنوان كرد.  اما صحبت‌هاي صريح‌تر وزير نفت در جمع خبرنگاران صورت گرفت. زنگنه همانطور كه انتظار مي‌رفت در اين جمع به حضور خود در بهارستان اشاره كرده و عنوان كرد كه كميسيون تطبيق مصوبات مجلس خواهان انجام اصلاحاتي شده كه اين اصلاحات صورت مي‌گيرد و پس از تصويب در هيات دولت دوباره به مجلس ارسال مي‌شود. اصلاحات مورد اشاره وزير نفت 9 موردي هستند كه «تعادل» پيش از اين در گزارشي اختصاصي به آن پرداخته است.
اما درحالي كه عده كوچك مخالف IPC هر روز بر اين گزاره تاكيد مي‌كنند كه شركت‌هاي ايراني خود توان انجام پروژه‌ها را داشته و نياز به حضور شركت‌هاي خارجي حس نمي‌شود، وزير نفت با بيان اينكه پروژه‌هاي پارس جنوبي كه بايد 4ساله تمام مي‌شدند 11سال به طول انجاميدند به نوعي اين تحليل‌هاي سطحي را پاسخگو شد. زنگنه در اين زمينه اظهار كرد:«اين اتفاق به آن معناست كه هفت سال سرمايه كشور از دست رفته است.»
وزير نفت در ادامه صحبت‌هاي خود به پروژه‌هاي وزارتخانه متبوع خود در زمينه اقتصاد مقاومتي و وضعيت نهايي فازهاي پارس جنوبي پرداخت و در نهايت به واسطه پرسشي درباره بابك زنجاني، مسير اظهارات او به سمت وضعيت اداره نفت در دوران تحريم‌ها كشيده شد.  به گزارش شانا، زنگنه در پاسخ به پرسشي درباره وضع پرداخت ٢هزار ميليارد تومان از بدهي بابك زنجاني به نفت گفت: مبلغي در كار نيست و تنها تعدادي اموال است كه حدود هزار و ٦٠٠ ميليارد تومان ارزش‌گذاري شده و با ٧٩ميليون دلار هم كه از طريق پول نقد است در مجموع همان مقداري مي‌شود كه آقاي دادستان محترم تهران گفته‌اند يعني ٢هزار ميليارد تومان.  وي با اشاره به اينكه اين مقدار، يك چهارم بدهي بابك زنجاني مي‌شود، گفت: از پيگيري جدي مسوولان محترم قوه قضاييه در اين زمينه قدرداني مي‌كنم.
زنگنه فروش اموال را مشكل خواند و گفت: برخي مي‌خواهند اين اموال را به قيمت كمتري بخرند و فروش اين اموال به دليل اينكه مالكيتش با ما نيست و ما وكالت بلاعزل گرفتيم، دشواري‌هايي دارد.
وزير نفت درباره گم‌شدن نفتكش در دولت گذشته، اين اتفاق را در نتيجه تحريم‌ها عنوان كرد و افزود: فردي يوناني قرار بود نفتكش‌هايي به نام خودش براي ما خريداري كند كه پول را گرفت سپس مشكلي در تحويل بروز كرد و پول را پس نداد؛ البته با ترفندي وي به ايران آورده و بازداشت شده است.  زنگنه با اشاره به اينكه معاملات مربوط به شركت ملي نفتكش بوده است، گفت: البته همه اين پول‌ها به نوعي مربوط به نفت بوده چون پول براي خريد نفتكش و كشتي به آنها قرض داده شده بود.
وي ادامه داد: ما هم‌اكنون بابت قرض‌ها از شركت ملي نفتكش طلبكاريم اما بدهي‌هايي هم داريم. در زمان تحريم فردي يوناني بخشي از پول ما را برده و خودش هم مي‌گويد در فهرست تحريم‌هاي امريكا قرار گرفته است با اين حال بايد پول ما را بازگرداند.
وزير نفت يادآور شد: بسياري از پول‌هاي ما در دوران تحريم رفته است؛ اين اتفاق‌ها در جابه‌جايي پول‌ها رخ داده است. زنگنه با اشاره به نمونه‌هايي در اين زمينه گفت: در كره جنوبي پول‌هاي ما با ١٧درصد و در چين با ١٠درصد ريزش جابه‌جا مي‌شده است، به طوري‌كه به ازاي يك ميليارد دلار ٩٠٠ميليون دلار دريافت مي‌كرديم.  وزير نفت در اين باره گفت: ما اطلاع نداريم كه اين پول‌ها و ريزش‌ها كجا و به جيب چه كساني مي‌رفته و چه هزينه‌هايي داشته؛ اما متاسفانه ملت ايران اين هزينه‌ها را پرداخت كرده است. وي با اشاره به اينكه ما در چين هنوز ريزش پول داريم، گفت: اميدوارم به دنبال سفر اخير وزير امور اقتصادي و دارايي كشورمان به چين اين مشكل حل شود.

 بمب خبري رسانه‌ها براي بي‌ثباتي ايران
اما بيژن زنگنه كه حدود 2سال است در زمينه اجرايي كردن قراردادهاي نفتي به‌ شدت تحت فشار قرار گرفته و عوامل مختلفي تاكنون سد راه او در اين مسير شده‌اند در بخشي از صحبت‌هاي خود از كساني نام برد كه مي‌خواهند ايران را بي‌ثبات و نا امن جلوه دهند. به گزارش«تعادل» به نقل از ايسنا، بيژن زنگنه درخصوص چرايي محقق نشدن سرمايه‌گذاري خارجي در ايران اظهار كرد: سرمايه‌گذاري در هر كشوري نياز به امنيت دارد ولي اينكه برخي رسانه‌ها و افراد خاص هر روز بمب خبري درست مي‌كنند كه به گونه‌يي اعلام مي‌كنند كه ايران كشوري بي‌ثبات است مشخصا كسي براي سرمايه‌گذاري به ايران نمي‌آيد و اگر لازم باشد اسم و خانواده آنها را معرفي مي‌كنم و مي‌گويم به كجا وصل هستند چراكه اينان از ناامن جلوه دادن ايران مي‌خواهند كاري كنند كه در ايران سرمايه‌گذاري انجام نشود.
وي گفت: تاخير در اجراي قراردادها زيان بسياري براي ما به همراه دارد. به عنوان مثال ايران تاكنون ۱۰۰۰ميليارد مترمكعب گاز از پارس جنوبي برداشت كرده درحالي كه ميزان برداشت طرف مقابل(قطر) ۲۴۰۰ميليارد مترمكعب بوده و گرچه در پايان امسال از نظر برداشت روزانه با قطر برابر مي‌شويم اما از نظر تجمعي نمي‌توانيم به آن برسيم چراكه حتي اگر ارزش آن را حدود ۱۰سنت به ازاي هر متر مكعب محاسبه كنيم حدود ۲۴۰ميليارد دلار ارزش آن چيزي است كه طي سال‌هاي گذشته از دست داده‌ايم و اين كشور از آن استفاده كرده است. همچنين به عنوان مثال فازهاي ۱۵و ۱۶پارس جنوبي حدود ۲۶ميليون بشكه توليد ميعانات گازي دارند كه اگر حدود ۵۰ دلار آن را محاسبه كنيم به مبالغ بالايي مي‌رسيم.
زنگنه در بخشي از صحبت‌هاي خود تصريح كرد: «حقوق‌هاي غيرمتعارف ۴۰ميليون توماني براي مردم ملموس است و مي‌توانند كاملا آن را درك كنند درحالي كه طي سال‌هاي گذشته ميلياردها دلار پول را عده‌يي خورده‌اند و در واقع هزاران ميليارد تومان پولي كه مشخص نيست كجا رفته نجومي بوده است نه حقوقي كه عده‌يي اندك دريافت مي‌كردند.»
زنگنه در پايان تاكيد كرد: در اجراي طرح‌هاي مختلف در صنعت نفت اشتغالزايي بالايي صورت مي‌گيرد و تقاضا وجود دارد. به طور مثال در گذشته در پارس جنوبي ۵۰۰ هزار نفر اشتغال داشتند كه امروز مي‌توانيم مجددا آن را ايجاد كنيم و در اين زمينه مي‌توان به طرح گازرساني شهرهاي كوچك و روستاها اشاره كرد كه كارآفريني بالايي در روستاهاي مورد نظر و حتي خارج از آنها به صورت مستقيم و غيرمستقيم به وجود خواهد آمد.

برچسب‌ها: