گروه جهان
«توافق براي امضاي پيمان صلح و پايان دادن به چندين دهه جنگ» حاصل چهار سال مذاكرات صلح ميان رييسجمهوري كلمبيا و رهبر شورشيان فارك است كه ميتواند به طولانيترين جنگ در تاريخ امريكا پايان دهد. به گزارش يورونيوز، مانوئل سانتوس و رودريگو لوندونو، فرمانده گروه مسلح انقلابي كلمبيا موسوم به فارك پس از ديدار در هاوانا بر سر رسيدگي قضايي به جرايم اعضاي فارك و جرايم صورت گرفته توسط نيروهاي دولتي توافق كردند. آنها همچنين متعهد شدند كه حداكثر تا 6 ماه ديگر پيمان صلح را براي پايان دادن به چندين دهه جنگ امضا كنند.
اومبرتو دلاكاله، سرپرست هيات كلمبيايي و ايوان ماركز، سرپرست هيات مذاكرات فارك اين توافق را در مراسمي در كوبا امضا كردند. دلا كاله گفت:«به هدف خود رسيديم. جنگ تمام شد و شروعي تازه در پيش است. اين موافقتنامه در را به سوي جامعهيي براي همه افراد باز ميكند.» پس از پايان اين جلسه كه به صورت مستقيم از تلويزيون هاوانا، پايتخت كوبا پخش ميشد؛ صدها نفر از مردم كلمبيا به خيابانها آمدند و جشن و پايكوبي برگزار كردند.
همزمان با اين توافق، دادستان كل كلمبيا نيز از لغو حكم تعقيب و دستگيري صادر شده براي ۵۰ نفر از رهبران فارك خبر داد. رهبران فارك تاكنون از پذيرش مجازات زندان براي اعضاي اين گروه كه به جنايت عليه بشريت، آدمربايي، قتل و زيرپا گذاشتن حقوق بشر متهم شدهاند، خودداري ميكردند. به موجب اين توافق قرار است دادگاه ويژهيي براي رسيدگي تشكيل شود كه نه تنها به جرايم اعضاي فارك بلكه به جرايم پليس و نيروهاي نظامي دولتي كلمبيايي نيز رسيدگي خواهد كرد. مانوئل سانتوس در واكنش به نتايج اين مذاكرات گفت:« ظرف6 ماه، ما توافقي را به امضا خواهيم رساند كه براي هميشه به طولانيترين جنگ نه تنها در كلمبيا كه در قاره امريكا پايان ميدهد.» در مقابل رودريگو لوندونو، فرمانده فارك ملقب به تيموشنكو گفت:«خوشحالم كه اعلام كنم اين توافق ويژه قضايي در قالب صلح براي همه، جنگجو يا غيرجنگجو در نظر گرفته شده و فقط شامل يك طرف اين درگيري نميشود.» با حصول اين توافق فارك ميتواند رسما كارش را به عنوان يك حزب سياسي آغاز كند.
بخشش اعضاي اين گروه و عدم محكوميت به زندان يكي از خواستههاي فارك براي مذاكرات بود اما دولت كلمبيا با اين امر مخالفت ميكرد. اكنون و با توافق اوليه، اعضاي اين گروه مسلح شورشي در دادگاه كلمبيا براي پاسخ گويي حاضر خواهند شد. فارك از ماه ژانويه آتشبس اعلام كرده و در مقابل نيز دولت كلمبيا بمباران مواضع اين گروه مسلح را متوقف كرده است. براساس اين توافق نيروهاي سازمان ملل بر نحوه برقراري اين صلح نظارت خواهند كرد. از اين رو پرسنل نظامي و اعضاي نيروهاي امنيتي اسپانيايي هفتههاي آينده در چارچوب ماموريت سياسي ويژه سازمان ملل مسوول تاييد آتشبس، پايان خصومتها و تسليم سلاح شده و در كلمبيا مستقر خواهند شد.
پس از 50 سال جنگ و گريز
اين توافق مهر پاياني بر 52 سال جنگ ميان دولت و افرادي است كه خود را چريك مينامند. از آن زمان تاكنون 220هزار نفر در كلمبيا جان خود را از دست داده و حدود 7ميليون نفر از مردم آواره شدهاند. شناختن فارك به عنوان يك حزب تحت حمايت قانون اساسي كلمبيا به منزله پايان بخشيدن به چندين دهه خشونتي است كه امريكاي لاتين را آزاد ميداد.
وقتي شهروندان كلمبيا در همهپرسي نوزدهم جولاي با 70درصد راي مثبت حمايتشان را از مذاكرات صلح نشان دادند، دولت و نيروهاي فارك براي دستيابي به نتيجه تحت فشار قرار گرفتند. پس از آنكه اعضاي فارك در ماه ژانويه آتش بس اعلام كردند، دادگاه قانون اساسي كلمبيا نيز تصميم گرفت تا طرح برگزاري همهپرسي براي حمايت از مذاكرات صلح با اين گروه را بررسي كند. اين طرح پيشتر توسط كنگره كلمبيا تاييد شده بود. سانتوس، رييسجمهوري كلمبيا پس از اعلام نتايج اين همهپرسي گفت:«اين يك چراغ سبز براي مردم است توافق صلحي كه ميخواهيم با فارك داشته باشيم از طريق رايگيري باشد.»
به گزارش اكونوميست، اين صلح يك توافقنامه عالي و تمام عيار نيست. تنها وجهه مثبت اين توافق رسيدگي به خشوت و جنايت افرادي است كه براي چند دهه جان مردم عادي را گرفتهاند. از اين رو اعضاي فارك، ارتش كلمبيا و جناح راست پارلمان كلمبيا همگي بايد در پيشگاه عدالت قرار بيگرند تا پاسخگوي كشتار غيرنظاميها باشند. اخاذي، آدمربايي و تلاش براي جذب كودكان جهت انجام فعاليتهاي خشونتآميز ازجمله فعاليتهايي است كه قرار است اعضاي فارك به خاطر آنها مجازات شود. در صوري كه اين افراد پيش از حضور در دادگاه به كردههاي خود اعتراف كنند، آزاديشان از سوي دادگاه محدود ميشود و به مدت هشت به انجام خدمات اجتماعي محكوم خواهند شد.
پايان نيم قرن جنگ و خونريزي با ميانجيگري كاسترو
كلمبيا و فارك عاقبت صلح كردند
صاحبخبر -