گروه بورس
هفته گذشته، ارزش معاملات سهام و حق تقدم در بورس تهران به رقم 9.832ميليارد ريال رسيد كه نسبت به هفته قبل از آن رشدي معادل 2درصد را تجربه كرده است. در كنار رشد ارزش معاملات، شاخص كل نيز با 203واحد معادل 0.3درصد رشد به رقم 78هزار و 81واحد رسيد.
به گزارش «تعادل»، افزايش ارزش معاملات در بورس، ميتواند گوياي افزايش حجم دادوستد بازار سرمايه باشد، كمااينكه تعداد دادوستد سهام طي هفته گذشته با ثبت رقم 256هزار مورد، رشد يكدرصدي را تجربه كرده است. اما اين اتفاقات، انتظارات كارشناسان را برآورده نميكند، زيرا با توجه به آمارهاي منتشره از سوي دولت مبني بر رشد اقتصادي و بهبود نسبي كسب و كار، بازار سرمايه با خوشبينيهايي روبهرو شده و شرايط مناسبتري براي سرمايهگذاري پيدا كرده و بايد نقدينگي بيشتري را جذب كند، اتفاقي كه تاكنون رخ نداده است.
در حال حاضر اغلب كارشناسان معتقدند كه با كاهش سود سپردهها و رخدادهاي ديگر بايد نقدينگي به سمت بازار سرمايه بازميگشت اما بياعتمادي مردم مانع از اين رخداد و رفع مهمترين نيازمندي بازار سرمايه يعني نقدينگي جديد شود. در همين رابطه محمد ابراهيم قرباني فريد، يكي از كارشناسان بازار سرمايه، با توجه به كم شدن نرخ سود سپردههاي بانكي معتقد است كه بياعتمادي در بين مردم نسبت به بورس بوده و ريسك بازار سرمايه اجازه نميدهد تا مردم پول خود را از بانكها خارج و به بورس بياورند.
اين فعال بورس افزود: انتظار از دولت اين است كه برنامهيي براي بازار سرمايه مشخص و آن را اعلام كند تا طي برنامه فعاليت شركتهاي بورسي افزايش يابد و توليد و سود آنها بيشتر شود. اين موضوع ميتواند باعث شود اعتماد مردم به بورس بازگردد. اين كارشناس بازار سرمايه در عين حال با اشاره به اينكه وضعيت بورس به كليت اقتصاد برميگردد، گفت: اگر وضعيت اقتصاد خوب باشد، بازار سرمايه هم وضعيت خوبي خواهد داشت اما نبايد عكس اين موضوع را انتظار داشته باشيم. قرباني فريد در گفتوگو با ايسنا اظهار كرد: مردم پيش خود ميگويند چند سالي است كه توليد شركتهاي بورسي خوابيده يا اين شركتها كمتر از ظرفيت خود توليد ميكنند. همچنين مدتي است شركتهاي توليدي منابع مالي و مواد اوليه ندارند، لذا اتفاقي در بورس نيفتاده تا سرمايهگذاري كنند.
تحولات آماري بازار سرمايه
به گزارش «تعادل»، در هفته گذشته، شاخص بازار اول با 69واحد كاهش به رقم55006واحد بالغ شد و شاخص بازار دوم با 1677واحد افزايش رقم168595واحد را تجربه كرد. به اين ترتيب شاخص بازار اول با (1/ 0)درصد كاهش و شاخص بازار دوم با يكدرصد افزايش مواجه شدند. در 5روز كاري اين هفته ارزش كل معاملات سهام و حق تقدم به 9832ميليارد ريال بالغ شد كه نسبت به هفته قبل 2درصد افزايش يافت. در ضمن تعداد 4517ميليون سهم در 256هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتيب 18درصد كاهش و يكدرصد افزايش را نسبت به هفته گذشته تجربه كردند.
بر اين اساس 4229189برگه اوراق مشاركت به ارزش 4253ميليارد ريال معامله شد كه به ترتيب 360درصد و 359درصد افزايش نسبت به هفته گذشته را نشان ميدهد. طي هفته جاري ابزار پزشكي 84 / 5 و لاستيك با 70 / 5درصد، چند رشتهيي با 87 / 1درصد، كاشي و سراميك با 39 /1، راديويي 35 /1درصد و محصولات فلزي
27 /1 بيشترين تغيير مثبت در شاخص را نسبت به ساير گروهها به خود اختصاص دادند.
قيمت كاموديتيها در هفته گذشته
قيمت مواد اوليه جهاني يا به اصطلاح كاموديتيها در هفته گذشته با افزايش روبهرو بوده و تاثير زيادي بر سهام گروهاي معدني، قندي و فلزات اساسي گذاشت.
به گزارش «تعادل»، قيمت مس در هفته گذشته رشد داشته و به رقم 4639.25دلار در هر تن رسيد و كارشناسان احتمال ميدهند كه قيمت آن به 5000دلار نيز برسد. قيمت روي نيز با 0.87درصد افزايش به رقم 2314.75دلار در هر تن رسيد. سرب نيز با 0.78درصد افزايش به رقم 1881.25درلار در هر تن رسيد. در مقابل قيمت انس طلا در هفته گذشته روند نزولي داشت كه البته در آخر هفته اصلاح شد و نهايتا به رقم 1326دلار در هر انس رسيد، همچنين دلار امريكا نيز با نوساناتي روبهرو بود كه درنهايت به رقم 35.495ريال رسيد. به گزارش «تعادل»، در چند روز گذشته طبق پيش بيني، شكر در بين كاموديتيها رشد قابل توجهي داشت. قيمت شكر به حدود ١٩، ٧٦سنت بر پوند رسيد كه بالاترين قيمت در دو سال و نيم اخير را ثبت كرد. به دنبال كاهش ظرفيت توليد در چين و هند، موجودي ذخاير شكر دنيا به طرز بيسابقهيي كاهش پيدا كرده است.
رونق بازار بدهي در معاملات هفتگي
به موازات رشد بازارهاي اول و پايه فرابورس ايران و درحاليكه بازار دوم روند نزولي حجم و ارزش معاملات را تجربه كرد، بازار ابزارهاي نوين مالي نيز دادوستد 47ميليون ورقه بهادار به ارزش 4هزار و 467ميليارد ريال را شاهد بود كه در مقايسه با هفته ماقبل حاكي از رشد 85 و 62درصدي حجم و ارزش مبادلات در اين بازار است.
به گزارش «تعادل»، نخستين هفته معاملاتي شهريورماه در بازار فرابورس ايران با دادوستد يكهزار و 669ميليون ورقه بهادار به ارزش 7هزار و 778ميليارد ريال به پايان رسيد. به گزارش «تعادل»، در هفته معاملاتي منتهي به 5شهريورماه بازار اول نيز مبادلات 517ميليون ورقه سهام به ارزش يكهزار و 62ميليارد ريال را به ثبت رساند كه رشد 63 و 82درصدي حجم و ارزش معاملات را نسبت به هفته ماقبل نشان ميدهد. در عين حال بازار پايه نيز در هفتهيي كه گذشت با مبادلات 680ميليون ورقه سهام به ارزش 806ميليارد ريال روبهرو شد كه از افزايش 11 و 4درصدي حجم و ارزش معاملات در اين بازار حكايت ميكند.
به موازات رشد بازارهاي اول و پايه فرابورس ايران و درحاليكه بازار دوم روند نزولي حجم و ارزش معاملات را تجربه كرد، بازار ابزارهاي نوين مالي نيز دادوستد 47ميليون ورقه بهادار به ارزش 4هزار و 467ميليارد ريال را شاهد بود كه در مقايسه با هفته ماقبل حاكي از رشد 85 و 62درصدي حجم و ارزش مبادلات در اين بازار است. بر پايه اين گزارش؛ ارزش بازار فرابورس ايران و شاخص كل (آيفكس) روند نزولي را در هفته قبل طي كردند و به ترتيب با افت 0.5 و 0.6درصدي به ارقام 939هزار و 201ميليارد ريال و 798.6واحد رسيدند.
رصد بازار ابزارهاي نوين مالي
به گزارش «تعادل»، در هفتهيي كه پشت سر گذاشتيم ابزارهاي مالي اوراق بدهي، صندوق سرمايهگذاري قابل معامله و اوراق تسهيلات مسكن رشد متغيرهاي حجم و ارزش مبادلات را نسبت به هفته ماقبل تجربه كردند. اوراق بدهي در بازار ابزارهاي نوين مالي به تعداد 4ميليون ورقه به ارزش 3هزار و 749ميليارد ريال دادوستد شد كه با رشد حدود 60درصدي حجم و ارزش معاملات همراه بود. طي هفتهها و البته ماههاي اخير رصد معاملات اوراق بدهي در بازار فرابورس ايران بهخوبي گوياي استقبال سرمايهگذاران از اين اوراق است كه اين امر با بررسي روند رو به رشد معاملات اين اوراق قابل مشاهده است. صندوق سرمايهگذاري قابل معامله و اوراق تسهيلات مسكن نيز در هفته قبل بهترتيب رشد 27 و 89درصدي حجم و 24 و 231درصدي ارزش معاملات را تجربه كردند.
پالايشيها در هفته گذشته با ارزش معاملاتي بالغ بر 440ميليارد ريال، سهم 25درصدي از ارزش كل معاملات بازار سهام فرابورس را در اختيار گرفتند و در صدر صنايع فرابورسي ايستادند. گروههاي «فلزات اساسي» و «اطلاعات و ارتباطات» نيز به ترتيب سهم 14 و 12درصدي از ارزش كل معاملات خرد بازار سهام را به خود اختصاص دادند. در حال حاضر به ترتيب سه گروه شيمياييها، بانكيها و فلزات اساسي بيشترين سهم از ارزش كل بازار فرابورس ايران را به نام خود ثبت كردهاند. گفتني است در جريان دادوستدهاي انجام شده، هفته گذشته در فرابورس ايران، عرضه عمده 20درصد از سهام كنترلي شركت مواد ويژه ليا در بازار دوم نيز صورت گرفت. سرمايه اين شركت بالغ بر 81ميليارد ريال و ارزش كل اين معامله 48ميليارد ريال بود.
با وجود رشد 2درصدي ارزش معاملات طي هفته گذشته رخ داد
سرمايهگذاران بالقوه بهدنبال يك اتفاق خاص
صاحبخبر -