رييس مركز آمار ايران درباره دلايل تفاوت آمارهاي مركز آمار ايران با بانك مركزي ايران توضيحاتي ارائه و تاكيد كرد كه مرجع رسمي ارائه آمار در ايران مركز آمار ايران است. وي همچنين ابزار اميدواري كرد كه نرخ رشد اقتصادي از اين پس دقيق و به موقع ارائه شود. اميد علي پارسا، درباره دلايل متفاوت بودن اعداد و ارقام مربوط به مركز آمار ايران و بانك مركزي، به ايسنا توضيح داد: وقتي به صورت نمونهيي كار انجام ميدهيم و به اطلاعات تعدادي از پرسشنامهها كه از طريق پاسخگويان پر شده است، مراجعه ميكنيم چون نمونههاي ما متفاوت است، پاسخها هم متفاوت است. وي بيان كرد: فرض كنيد قرار است نرخ تورم يا نرخ بيكاري اعلام شود. ما كه نميتوانيم همه آحاد مردم و كالاها و خدمات را بررسي كنيم. به صورت نمونه تعدادي كالا و خدمات را برميگزينيم و در مواردي اقلام منتخب ما با اقلام منتخب بانك مركزي متفاوت و وزنهاي آنها نيز متفاوت است و از آن مهمتر اينكه پاسخگويان ما نيز متفاوت هستند و اعدادي كه بر اساس خود اظهاري ارائه ميكنند، ممكن است اختلافاتي با يكديگر داشته باشند.
پارسا در اين باره با ارائه مثالي اظهار كرد: فرض كنيد كه به مدرسهيي ميرويد و از مدرسه ميخواهيد ميانگين معدل كليه دانشآموزان را براي شما محاسبه كرده و ارائه كند. طبيعتا اين ميانگينگيري توسط هر كسي انجام شود يك عدد واحد خواهد بود، ولي زماني كه به يك موسسه ميرويد و ميخواهيد معدل دانشآموزان را برحسب نمونهگيري محاسبه كنيد، طبيعتا ممكن است عدد نمونهگيري شده شما با فرد ديگري كه به همان مدرسه آمده و با نمونهگيري معدل به دست آورده متفاوت باشد. وي در پاسخ به اين سوال كه چرا مركز آمار ايران معمولا نرخ رشد تورم را كمتر از بانك مركزي برآورد ميكند، با تاكيد بر صحت آمار مركز آمار ايران بيان كرد: مركز آمار ايران براي به دست آوردن تورم از ۵۸ هزار منبع اطلاع يا پاسخگو و ۳۰۰ هزار مظنه قيمت ميگيريم و ميانگين ميگيريم كه ببينيم تورم چقدر است و به نظر من اختلافات آماري ميان مركز آمار ايران و بانك مركزي جزئي است. مهم اين است كه آمارهاي ارائه شده از سوي دو نهاد همجهت هستند، بنابراين به نظر من اين تفاوتهاي جزئي موجود طبيعي است.
رييس مركز آمار ايران، درباره اينكه كدام يك از دو نهاد مهم ارائه آمار در ايران، قابليت استناد بيشتري دارند، بيان كرد: مرجع رسمي آمارهاي رسمي كشور، مركز آمار ايران است؛ همانند بيش از ۹۵ درصد از باقي كشورهاي دنيا. در تمام دنيا مراكزي با اسم مراكز آمار ايران وجود دارد كه واحدهاي مختلف توليد آمار هماهنگ با اين مراكز و در چارچوب استانداردهاي اين مراكز آمار توليد كرده و آن را منتشر ميكنند. اين اتفاق طبق برنامه پنجم توسعه نيز افتاد و بنا بر اين شد كه مرجع رسمي ارائه آمار، مركز آمار ايران باشد. اين موضوع در برنامه ششم توسعه و همچنين احكام دايمي مربوط به برنامههاي توسعه نيز لحاظ شده و قطعا روندي برگشت ناپذير است.
او همچنين در رابطه با اينكه بسياري از اقتصاد دانان معتقدند هنوز در ايران سيستم آماري جامعي براي ارائه آمارهاي منظم مربوط به رشد اقتصادي، تورم و... به صورت فصل به فصل وجود ندارد، بيان كرد: كساني كه اين قبيل موضوعات را مطرح ميكنند هنوز آشنايي دقيقي با فرآيند توليد، تلفيق و عرضه آمار ندارند. من سالها در مركز آمار ايران در استانهاي مختلف كار كردهام و از لحظهيي كه يك پرسشنامه وارد ميشود و هزار و يك پردازش روي آن انجام ميشود تا زمانيكه اعداد به دست ميآيد، پروسه فني خود را با دقت و كيفيت طي ميكند.
تفاوتهاي آماري جزيي و همجهت است
صاحبخبر -