به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما روزنامه العهد لبنان نوشت سفر مرد شماره دو دستگاه اطلاعاتی ترکیه به دمشق که دو روز پیش از نبرد جرابلس صورت گرفت برای بحث و بررسی تسلط نیروهای یگان های مدافع خلق کرد بر شهر منبج در شمال شرق سوریه بود.
این روزنامه افزود: پس از نشست رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و ولادیمیر پوتین همتای روس وی و پس از سفرهای متقابل مسئولان ایرانی و ترکیه ای، پس لرزه های کودتای نظامی در ترکیه آشکارتر شده است.
به ویژه اینکه ترکیه اردوغان بعد از این کودتا، قبله خود را تغییر داد و آمریکا را به تلاش برای کودتا در کشورش متهم کرد. موضع روسیه و ایران نیز مخالفت با کودتای نافرجام در ترکیه بود. این در حالی است که اردوغان با چشم رضایت به این مسئله می نگرد و این امر او را بر آن داشت که به سوی حل و فصل اوضاع بحرانی به وجود آمده بین ترکیه و روسیه گام بردارد.
«بینعالی ییلدیریم» نخست وزیر ترکیه نیز با ارسال پیامی به دمشق از شرط کشورش برای کناره گیری بشار اسد رئیس جمهور سوریه از قدرت صرفنظر کرد.
این در حالی است که بعد از پنج سال از بحران سوریه مسئولان ترکیه تاکنون از تکرار این شرط صرفنظر نکرده بودند.
منابع آگاه غرب در گفتگو با العهد اعلام کردند مرد شماره دو دستگاه اطلاعاتی ترکیه دو روز قبل از نبرد جرابلس و همزمان با وقوع درگیریهای الحسکه میان ارتش سوریه و نیروهای کُرد «آسایش» به دمشق سفر کرد.
منابع غربی اعلام کردند: سفر مسئول امنیتی ترکیه به سوریه بعد از هماهنگی روسیه، ترکیه و سوریه به منظور بحث و بررسی تسلط نیروهای گروه یگان های مدافع خلق کرد بر شهر منبج در شمال شرق سوریه صورت گرفت زیرا کردها قصد داشتند از آنجا به سمت «الباب» نزدیک حلب و سپس به سمت «عین عیس» در حومه شمالی حلب روانه شوند تا «عین العرب» را به «عفرین» متصل کنند که این به معنای حلقه اتصال کُردها در طول مرزهای سوریه، ترکیه و عراق و ترکیه بود. این موضوع نگرانی آنکارا را به دنبال داشت و چندین بار نیز در این باره هشدار داده بود که ترکیه حضور کُردها در غرب رودخانه فرات را قبول نخواهد کرد.
مسئولان حزب اتحاد دموکراتیک سوریه وابسته به حزب کارگران کردستان (پ ک ک) اعلام کردند کُردها تصمیم دارند کنترل شهر«الحسکه» و اطراف آن را در دست گیرند و این اقدام به منظور حضورشان در جرابلس و تامین تسلط کُردها بر مثلت «الحسکه، قامشلی و المالکیه» است.
این در حالی است که تسلط کردها بر این مناطق و اتصال این مناطق در سوریه با کوههای سنجار در عراق نوعی برتری جغرافیایی و جمعیتی برای کُردها محسوب می شود که این یک خطر وجودی برای ترکیه به شمار می رود.
ترکیه از ایجاد یک نظام کُرد در سوریه در کنار مرزهای جنوبی اش که از مولفه های یک ارتش برخوردار باشد و از لحاظ جغرافیایی با کُردهای ترکیه از طریق شهر «عفرین» و با کردهای عراق در نزدیک مرزهایش در ارتباط باشد، هراس دارد. بنابراین، برای جلوگیری از این امر آنکارا به بهانه بیرون راندن داعش از جرابلس و نیروهای حمایت مردمی کُرد از غرب «فرات» نیروهای خود را وارد سوریه کرد.
این مداخله نظامی ترکیه بعد از سفر اردوغان به مسکو و سفر وزیر امور خارجه این کشور به تهران صورت گرفت. بنابراین، بر ناظران بین المللی پوشیده نیست که تانک های ترکیه نمی توانستند وارد خاک سوریه شوند مگر با موافقت مسکو که اکنون حفاظت از حریم هوایی سوریه را برعهده دارد و علاوه بر آن نیز مسکو سکوهای پرتاب موشک (اس- 400) را در سوریه برای جلوگیری از هرگونه ایجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه مستقر کرده است.
به نظر می رسد ترکیه با مداخله اش علیه کُردها در غرب «فرات» مانند فردی است که اقداماتش را با دمشق و تهران هماهنگ کرده است زیرا این دو کشور با ایجاد هرگونه نظام مستقل کُرد در سوریه به شدت مخالفند.
این در حالی است که هواپیماهای سوری برای نخستین بار مواضع نیروهای یگان های مدافع خلق کرد وابسته به حزب اتحاد دموکراتیک را در شهر «الحسکه» بمباران کردند و این باعث شد که کارشناسان آمریکایی حاضر در این شهر مکان اقامت خود را تغییر دهند و از این شهر خارج شوند.
آنکارا و دمشق، آمریکا را به تحریک کُردها برای ایجاد یک نظام مستقل در سوریه متهم می کنند.