مديرصندوق سرمايهگذاري زمين و ساختمان گروه مالي بانك مسكن درباره شرايط فعاليت اين صندوقها پس از تصميمات اخير بانك مركزي گفت: با كاهش نرخ سود سپردههاي بانكي اكنون بهترين شرايط براي فعاليت صندوقهاي زمين و مسكن در كشور فراهم شده است. به گزارش ايرنا، فريد فيوضاتيحق افزود: فعاليت و سرمايهگذاري صندوقها در حوزه ساختوساز كشور، مانع افزايش نرخ تورم در جامعه ميشود. وي با بيان اينكه حضور صندوقها در بازار سرمايه سبب ميشود تا تمام عمليات مالي آنها شفاف باشد، گفت: در بازار سرمايه، نقدينگي مردم به صورت جهتدار در حوزه ساخت و ساز به صورت شفاف مورد استفاده قرار ميگيرد تا عمليات اجرايي پروژههاي ساختماني به پايان برسد. وي يادآور شد: صندوقهاي زمين و مسكن در رديف ابزارهاي مالي قرار دارند و تامين منابع مالي آنها از طريق بازار سرمايه با رعايت تمام استانداردها به صورت شفاف طبق جدول زمانبندي انجام ميشود. فيوضاتيحق، حفظ قدرت سرمايهگذاران، تعديل ريسك، وجود بازارگردان صندوق در فرابورس و شفافيت مالي را از مزيتهاي تشكيل صندوقهاي زمين و ساختمان در بازار بورس اعلام كرد. وي گفت: جمعآوري نقدينگي براي توليد مسكن، عرضه واحدهاي مسكوني، تقويت بازار سرمايه، كاهش تكيه مالي بخش مسكن به منابع محدود بانكي از ديگر مزيتهاي تشكيل اين صندوقها در بازار سرمايه توسط گروه مالي بانك مسكن است.
شفافيت و انعطافپذيري بازار مسكن
چندي پيش فردين يزداني، مدير علمي طرح جامع مسكن نيز درباره سازوكار فعاليت صندوقهاي زمين و ساختمان به «تعادل» گفت: اين صندوقها ابزار جديدي در بازار سرمايه هستند كه براي نهادينه شدن آنها نياز به گذشت زمان است، به عنوان نمونه سازمان بورس و اوراق بهادار نيز در آغاز شكلگيري با مشكلاتي مواجه بود و استقبال مردم از آن قابل توجه نبود اما با گذشت زمان اين بازار در ميان مردم جايگاه خود را پيدا كرد. يزداني افزود: با توجه به آنكه تاكنون حوزه مسكن كشور ارتباط چنداني با بازار سرمايه نداشته است اين صندوقها ميتوانند، پيوند ميان بخش مسكن و سازمان بورس و اوراق بهادار را تقويت كنند.
وي ادامه داد: صندوقهاي زمين و ساختمان تاكنون به صورت تقريبا آزمايشي فعاليت داشتهاند به همين دليل استقبالي از سوي سرمايهگذاران براي مراجعه به اين صندوقها وجود نداشته است البته درصورتي كه بازار ساخت و ساز از ركود خارج شود اين صندوقها نيز رونق ميگيرند.
به گفته يزداني، اين صندوقها تا يكي، دو سال آينده نيز گسترش نمييابند و سرمايهگذاران به سمت سرمايهگذاري در اين صندوقها نميروند.
اين كارشناس اقتصاد مسكن اظهاركرد: عدم آشنايي كارشناسان دو حوزه با عملكرد صندوقهاي زمين و ساختمان، انتقادات وارده به آييننامه اين صندوقها از سوي پيمانكاران حوزه مسكن و... از جمله عوامل مهم تاثيرگذار در عدم استقبال از آنهاست ضمن اينكه انبوهسازان تمايلي به پاسخگويي درباره اقدامات خود و شفافسازي ندارند در واقع آنها نميخواهند درباره ساختمانهاي نيمهكاره خود به سازمان بورس توضيح دهند.
وي تصريح كرد: در بخش ساختمان سود بالا و شفافيت كم است و صندوقهاي زمين و ساختمان ابزار خوبي براي شفافسازي حوزه ساختمان هستند.
يزداني با اشاره به تجربيات ساير كشورها در تاسيس صندوقهاي زمين و ساختمان گفت: تجربه ساير كشورها نشان ميدهد كه بهرهگيري از اين صندوقها در تامين مالي پروژهها اثرگذار بوده و از آنها استقبال شده است به عنوان نمونه دركشور امريكا بلوكهاي سرمايهگذاري صندوقهاي املاك و مستغلات كاربردي مانند صندوقهاي زمين و ساختمان دارند كه هم در توليد و هم در نگهداري ساختمانها فعاليت ميكنند، در برزيل و برخي ايالتهاي چين نيز چنين نمونههايي يافت ميشود.
وي تصريح كرد: اين صندوقها علاوه بر تامين مالي نقش مهمي در شفافيت و انعطافپذيري بازار مسكن دارند و بازار مسكن را سالمسازي ميكنند.
فرصت طلايي براي فعاليت صندوقهاي زمين و مسكن
صاحبخبر -