شناسهٔ خبر: 14878513 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

گمانه‌زني‌ها درباره رجز خواني الظواهري درباره البغدادي نشان مي‌دهد

ظهور القاعده خشن مقابل داعش

صاحب‌خبر -

سخنان کم سابقه رهبر تشکيلات تروريستي القاعده (ايمن الظواهري) عليه گروه تروريستي داعش به سرکردگي «ابوبکر البغدادي» در آستانه دو جنگ سرنوشت ساز موصل و حلب که همه کارشناسان پيش بيني پايان داعش را در اين دو جنگ کرده اند، گمانه زني‌ها را درباره زمينه چيني بر ظهور نسل جديد تروريست‌هاي تکفيري در منطقه و جهان تقويت کرده است.

به گزارش ايرنا، آنچه مسلم است و کارشناسان امور تروريسم بر آن اتفاق نظر دارند، تحول در عمليات القاعده، در دوره ابومصعب الزرقاوي سرکرده وقت و اردني تبار «توحيد و جهاد» آغاز شد، آن هنگام که اسامه بن لادن سعودي، رهبر وقت القاعده در 2004 مجوز شرعي به الزرقاوي داد و از آن تاريخ رويکرد عمليات تروريستي از هدف قرار دادن نيروهاي آمريکايي به کشتن شهروندان عادي به بهانه تفاوت‌هاي مذهبي، تغيير مسير داد.بن لادن بعد از اعطاي مشروعيت به جنايات ابومصعب الزرقاوي در عراق، از ديد آمريکايي‌ها ماموريتش به انتهاء رسيده بود و در عملياتي مشکوک در پاکستان او را به قتل رساندند و جسد او را به دريا انداختند تا همه سرنخ‌هاي اين معما پاک شده باشد و از دوم ماه مي‌2011 ، ايمن الظواهري مصر تبار به رهبري القاعده رسيد.الظواهري به عنوان ميراث دار اسامه بن لادن، دومين مجوز شرعي را به نسل جديد و خشن تر گروه‌هاي مسلح تکفيري که همين داعش باشد، داد و ابوبکر البغدادي را در 18 اوت 2014 به عنوان «اميرمومنين» خطاب کرد و تشکيلات تروريستي «دولت اسلامي‌شام و عراق (داعش)» را به رسميت شناخت تا به اين ترتيب نسل خشن تري از تکفيرهاي تندرو در منطقه متولد شود.اکنون که قطار گروه تروريستي داعش در موصل و حلب، به ايستگاه نهايي خود نزديک مي‌شود، ايمن الظواهري عليه اين گروه تروريستي موضع گرفته است، هرچند الظواهري قبلا در اختلافات بين جبهه النصره (شاخه القاعده در سوريه) و داعش جانب جبهه النصره را گرفته بود، اما اظهارات روز يکشنبه گذشته (22 اوت 2016) الظواهري نشان مي‌دهد که داعش حتي در ميان همفکران تندرو خود نيز مشروعيتش افول کرده و همين باعث شده است که کارشناسان، موضع جديد الظواهري را زمينه ساز نسل تازه اي از تروريست‌ها بدانند.

در اين که اين نسل جديد خشن تر از گروه‌هاي سابق مانند توحيد و الجهاد ابومصعب الزرقاوي يا شوراي المجاهدين ابوايوب مصري، و يا گروه دولت اسلامي‌در عراق ابوعمر البغدادي و بالاخره داعش ابوبکر البغدادي خواهد بود؛ گمانه زني‌هايي وجود دارد. آنچه کارشناسان به آن اهتمام لازم را نداده اند، تغيير بي‌سابقه در يکي از شاخه‌هاي القاعده در منطقه يعني «جبهه النصره» است که اخيرا «ابومحمد الجوراني» رهبر اين گروه، براي ورود به صف معارضان سوري مورد قبول آمريکا، از القاعده قطع ارتباط کرد و گروه «جبهه فتح الشام» را ايجاد کرد و بر همين اساس برخي کارشناسان معتقدند که نبايد انتظار ظهور گروه‌هاي خشن تر تکفيري را داشت، بلکه تغيير رويکرد جبهه النصره به معناي گروه‌هاي زيرک تر تکفيري‌هاي تندرو است که در سايه حمايت بين‌المللي آمريکا و پول سعودي مي‌خواهند تحت عنوان گروه‌هاي معارض ضابطه مند، نقش تازه‌اي را بازي کنند.

عدم واکنش ايمن الظواهري به قطع ارتباط جبهه النصره از القاعده در سوريه و در مقابل به کارگيري شديدترين لفاظي‌ها عليه داعش تا جايي امتداد يافته که بر اين گروه عنوان وابستگي به حزب منحله بعث و ارتش و سازمان امنيت رژيم صدام قائل شده و از ابوبکر البغدادي و يارانش به عنوان «ايتام صدام» ياد کرده است.

يکي از سايت‌هاي خبري عراق به اين بخش از سخنان الظواهري درباره توصيف وابستگي داعش به حزب منحله بعث و ياد کردن از «ابوبکر البغدادي» به عنوان «ابراهيم البدري» نام اصلي سرکرده داعش اهتمام داده و از اينکه مهمترين فرماندهان گروه تروريستي داعش که همگي از اعضاي سابق حزب بعث هستند، پرده برداشته است.

براساس گزارش سايت خبري«الجاليه العراقيه» (اتباع عراق در خارج) مهمترين فرماندهان بعثي داعش که اين گروه تروريستي را اداره مي‌کنند به شرح زير هستند:

- أبو بکر البغدادي، نام اصلي ابراهيم البدري و کنيه سابق او أبو دعاء است که در دوره رژيم سابق بعث در دانشگاه‌هاي عراق فعاليت مي‌کرد و سپس امام جماعت مسجد احمد بن حنبل در سامراء شد و بعد از آن به امامت يکي از مساجد بغداد برگزيده شد. نيروهاي آمريکايي او را در چهارم ژانويه 2004 دستگير کردند و به مدت سه سال در زندان بود و بعد از آزادي از زندان، گروه مسلح «جيش اهل السنه» (ارتش اهل تسنن) را ايجاد کرد و به القاعده پيوست و به مرد سوم اين تشکيلات در عراق تبديل شد تا بعد از مرگ ابوعمر البغدادي، به رهبري اين تشکيلات برسد.

- ابو ايمن العراقي، افسر سابق اطلاعات نيروي هوايي عراق در دوره رژيم صدام که در 2007 ، آمريکايي‌ها او را دستگير کرده و به مدت سه سال در زندان بود و در حال حاضر عضو شوراي نظامي‌داعش است.

- ابواحمد العلواني و نام اصلي اش وليد جاسم العلواني است و از نيروهاي سابق ارتش عراق است که در شوراي نظامي‌داعش عضويت دارد.

- ابو عبدالرحمن البيلاوي که نامش عدنان اسماعيل نجم است و کنيه او ابواسامه البيلاوي و از اهالي خالديه الانبار است که در 26 ژانويه 2005 دستگير شد و به زندان افتاد او هم از نيروهاي ارتش سابق رژيم صدام است که در شوراي نظامي‌داعش عضويت دارد.

- حجي بکر و نام اصلي او سمير عبد محمد الخليفاوي است که از افسران سابق ارتش رژيم سابق بعث به شمار مي‌رود و مسئوليت توسعه تسليحات عراق را داشت. او در زندان بوکا در بصره زنداني بود که بعد از آزادي به القاعده پيوست و در حال حاضر يکي از مهمترين فرماندهان داعش است.

- ابو فاطمه الجحيشي نام اصلي اش نعمه عبدنايف الجبوري است که مسئوليت رهبري عمليات تروريستي را در جنوب عراق بر عهده داشت و سپس همين مسئوليت در کرکوک و شمال عراق به وي محول شد.

آنچه در اين ليست حائز اهميت است اينکه همه اينها قبلا به دست نيروهاي اشغالگر آمريکايي و انگليسي در عراق دستگير شده و همه آنها - از سر تصادف يا عمد - در زندان بوکا در بصره زنداني بودند و در طول سال 2011 هنگام تحويل پرونده‌هاي امنيتي به عراق و خروج از اين کشور، به طرز عجيبي از زندان آزاد شدند و سپس به تشکيلات تروريستي القاعده پيوسته و سپس بدنه گروه تروريستي خشن داعش را شکل دادند.

اعتقاد بر اين است که ايمن الظواهري با سکوت دربرابر قطع ارتباط جبهه النصره از اين تشکيلات و حمله شديد عليه داعش، عملا کليد متولد شدن نسل جديد تندروهاي تکفيري و احتمالا خشن تر را رقم زده و در عين حال پايان ماموريت داعش را در منطقه که به نظر مي‌رسد، حاصل توافقي بين المللي است، اعلام کرده است.

...و اين دگرديسي در حالي در حال رخ دادن است که هنوز از حلقه‌هاي مفقوده معادلاتي که طي سال‌هاي 2003 تا 2011 منجر به تولد داعش شد و نقش آمريکا، انگليس و رژيم سعودي در زايش اين گروه خشن، رمز گشايي نشده است.

برچسب‌ها: