شناسهٔ خبر: 14871214 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

گسترش بازارهای صادرات غیر نفتی در حوزه دریای خزر

رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان مازندران از گسترش بازارهای صادراتی در منطقه قفقاز و کشورهای عضو جامعه همسود خبر داد و گفت : چهارمین محموله لبنی به مقصد روسیه ارسال شده است .

صاحب‌خبر -
گسترش بازارهای صادرات غیر نفتی در حوزه دریای خزر به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، آقای محمدپور عمران در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت : در دوره جدید صادرات محصولات لبنی به روسیه برای نخستین بار انجام می شود و امیدواریم این روند پایدار بماند . 

وی افزود: در سالهای اخیر خوشبختانه تراز تجاری ایران در بخش غیر نفتی مثبت شده است هر چند ارزش آن کاهش نشان می دهد اما از لحاظ وزن افزایش خوبی دیده می شود . 

محمدپور عمران گفت : بازارهای افغانستان و عراق همچنان بزرگترین بازار برای توسعه صادرات غیر نفتی ایران محسوب می شود و باید با اصول علمی و منطق تجاری حضور خود را در این بازار توسعه دهیم و پایدار کنیم . 

وی افزود: تراز مثبت تجاری نشان دهنده هدفمندی در تجارت خارجی است و بخشی از کاهش ارزش آن ناشی از کاهش قیمت کالاهای صادراتی در بازارهای جهانی است که در سراسر جهان دیده می شود . 

محمدپور عمران اظهار داشت : اقتصاد ایران مزیت های تجاری گسترده ای دارد و باید در عرصه های مختلف کشاورزی و معدنی و متناسب با نیاز بازار کشورهای مختلف حضور جدی تری داشته باشیم و صادرات غیر نفتی به بازار جنوب آفریقا و همچنین شرق آسیا نشان می دهد که دولت در سیاست های صادراتی موفق بوده است .

بنابراین گزارش مازاد تراز تجاری ایران در سومین سال دولت یازدهم به بیش از 3/4 میلیارد دلار رسیده است.

صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی طی چهار ماهه اول سال‌جاری 21 و 11 صدم درصد افزایش داشته و در مدت یادشده 16 میلیارد و 308 میلیون دلار انواع کالای غیرنفتی به خارج از کشور صادر شده است که بر این اساس تراز تجاری کشورمان در مدت مزبور مثبت بوده و در مجموع با 3 میلیارد و 443 میلیون دلار مازاد تراز تجاری مواجه بوده‌ایم. عمده‌ترین دلیل افزایش صادرات غیرنفتی در مدت یادشده به رشد چشمگیر صادرات پتروشیمی با 41 و 51 صدم درصد و سایر کالاها با 20 و 71 صدم درصد اختصاص دارد. بنابراین مجموع کل صادرات غیرنفتی با احتساب میعانات گازی در چهار ماهه اول سال‌جاری به 16 میلیارد و 308 میلیون دلار رسید.

این رقم در چهار ماهه اول سال گذشته با احتساب میعانات گازی 13 میلیارد و 465 میلیون دلار بود. 

درباره علت رشد صادرات در چهار ماهه نخست سال‌جاری، باید گفت که اقلام صادراتی کشور در چهار ماهه نخست سال‌جاری، عمدتاً با افزایش صادرات روبه‌رو بوده‌ است به طوری که تنها 20 قلم اول صادرات که بیش از 60 درصد از کل آن را به خود اختصاص داده و با وجود کاهش قابل توجه کالاهایی همچون میعانات گازی، پلی‌اتیلن، متانول، اوره و... باز هم در مجموع رشدی 34 درصدی در وزن و 25 درصدی در ارزش دلاری را به خود دیده‌ است.

بر اساس آمار تجارت خارجی کشورمان در مدت یادشده در صادرات کالاهای پتروشیمی کشورمان شاهد رکوردشکنی سهم این کالاها از کل صادرات کشورمان بوده‌ایم، به‌طوری که با افزایش 41 و 51 صدم درصدی صادرات این کالاها در سال‌جاری سهم این کالاها از کل صادرات غیرنفتی نیز به 41 و 51 صدم درصد افزایش یافته است.

در این مدت 6 میلیارد و 769 میلیون دلار انواع کالای پتروشیمی به وزن 13 میلیون و 684 هزار تن از ایران به سایر کشورها صادر شد. سهم کالاهای پتروشیمی از کل صادرات کشورمان در چهار ماهه نخست سال گذشته 35 و 52 صدم درصد بود. 

همچنین شاهد رشد صادرات سایر کالاها در مدت یادشده بوده‌ایم به نحوی که صادرات سایر کالاها از مرز 6 میلیارد و 627 میلیون دلار فراتر رفت و با افزایش 20 و 71 صدم درصدی سهم 40 و 64 صدم درصدی را از کل ارزش صادرات غیرنفتی کشورمان به خود اختصاص داد.

با وجود افزایش صادرات پتروشیمی و سایر کالاها، شاهد کاهش صادرات میعانات گازی در چهار ماهه نخست سال‌جاری بوده‌ایم، به طوری که در این مدت، صادرات میعانات گازی 8 و 77 صدم درصد کاهش داشت و به مرز 2 میلیارد و 912 میلیون دلار رسید و سهم میعانات گازی از کل صادرات کشورمان به 17 و 86 صدم درصد کاهش یافت و جای خود را به محصولات پتروشیمی و سایر کالاها داد.