شناسهٔ خبر: 14869125 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

مدیرعامل بورس کالا : پشتیبانی دولت ارزشمند است

مدیر عامل بورس کالای ایران استقبال از نقش این بورس در افزایش شفافیت ، تنظیم بازار و تامین مالی خبر داد و گفت: دولت پشتیبان شفافیت است.

صاحب‌خبر -
مدیرعامل بورس کالا : پشتیبانی دولت ارزشمند است به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ حامد سلطانی نژاد با تبیین عملکرد یک ساله بورس کالا افزود : حمایت های دولت در حوزه معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالا و اجرای ماده 33 قانون افزایش بهره وری کشاورزی قابل توجه است و می تواند از ابزارها و سازوکار بورس کالا برای تنظیم بازار استفاده کند.

سلطانی‌نژاد به مناسبت هفته دولت گفت : حمایت از توسعه رینگ کشاورزی مهم است چون سال‌ها دولت با تامین منابع مالی برای خرید تضمینی محصولات مشکل داشت، اما با اجرایی شدن ماده 33 قانون افزایش بهره‌وری، دولت دیگر مجبور نیست منابع مالی سنگینی را برای خرید کالاهای اساسی تخصیص دهد.

وی افزود: پس از اجرایی شدن ماده 33 قانون افزایش بهره‌وری ، دولت توانست از سازوکار بورس کالا در بخش کشاورزی استفاده و قیمت تضمینی را جایگزین خرید تضمینی کند.

مدیر عامل بورس کالا با بیان اینکه این تلاش ها سبب افزایش شفافیت شده است 

گفت : دولت در حوزه توسعه رینگ کشاورزی و عرضه این محصولات در بورس کالا اقدامات ارزنده‌ای داشته و سازوکار بازار آزاد را بر سازوکار یارانه‌محور ترجیح داده است.

سلطانی‌نژاد ادامه داد: در سازوکار بازار آزاد می‌توان مطمئن بود آن مفسده‌هایی که ناشی از امتیازدهی به گروه‌های خاص وجود دارد ، ز بین برود و اگر قرار است به کسی یارانه داده شود، خارج از مکانیزم معاملات و غیربازاری صورت می‌گیرد.

وی گفت: سیاست‌گذاران مختلف گاهی نظر متفاوتی در مورد محصولات و کالاها در بورس کالا دارند اما دولت نشان داده که پشتیبان شفافیت و عرضه شفاف محصولات در بورس کالاست و می‌خواهد از سازوکار عرضه و تقاضا به جای سازوکار دستوری برای تنظیم بازار استفاده کند و ادامه این روند ، شرایط را مساعدتر هم خواهد کرد.

سلطانی‌نژاد با اشاره به اینکه شرکت بورس کالا سهامی عام است، گفت : صاحب بورس کالا عموم مردم هستند و نفع عده‌ای خاص در آن دنبال نمی‌شود و در حال حاضر دوره رشد را طی می‌کند و هر چه به رشد این بازار کمک شود، اقتصاد از مزایای آن در دوران بلوغ‌ ، بهره‌مند می شود.

وی تاکید کرد: بلوغ بورس کالا زمانی خواهد بود که از ابزارهای مالی استفاده کنیم و سازوکار بورس برای صنایع ، تامین مالی کند و همچنین امکان تصمیم‌گیری درباره‌ آینده اقتصادی را با استفاده از سازوکار بورس داشته باشیم؛ اینها همه نیازمند حمایت‌های دولت در اغاز راه‌اندازی است.

مدیر عامل بورس کالا گفت : در سال‌های مختلف نهادهای خاصی شکل گرفته‌ اما ساختارها چندان شفاف نبوده است. این نهادها باید کم‌کم با حمایت دولت به سمت شفافیت پیش بروند و نقش آنها از یک حالت دولتی صرف، یارانه بگیر و بعضا دارای رانت به یک بخش شفاف و موثر در اقتصاد تبدیل شود.

سلطانی‌نژاد گفت: در کشورهای مختلف دنیا بورس‌های کالایی سابقه خیلی خوبی دارند. ما در خرید خیلی از کالاهای وارداتی به بورس کالایی دیگر کشورها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم مراجعه می‌کنیم و از آن جمله می‌توان به بورس کالای برزیل، آرژانتین و بورس مبادلات فلزی لندن اشاره کرد.

وی ادامه داد: این بورس‌های خارجی در سال‌ها سابقه و اعتبار کسب کرده و به دوره اوج خود رسیده است و نه تنها در حوزه داخلی بلکه در حوزه بین‌الملل هم ساختارهایی را برای مبادله کالا به وجود آورده‌ و برای پوشش ریسک به مرجعیت قیمتی تبدیل شده است.

مدیر عامل بورس کالا بیان کرد: در دنیا فقط به بورس‌های آمریکا و اروپا تکیه نمی شود ، بلکه برای بازارهای منطقه ای به بورس‌های منطقه برای کشف قیمت مراجعه می‌ کنند در حال حاضر بیلت ترکیه جزو مواردی است که قیمت‌های ان را خود ما هم پیگیری می کنیم.

سلطانی‌نژاد گفت : دولت می‌تواند برای تنظیم بازار در زمان حال و آینده از طریق سازوکار بورس وارد شود، اگر تصمیم به واردات یا صادرات یک محصول کشاورزی بگیریم، می‌توانیم از عرضه‌های سلف و قرارداد آتی در بورس کالا استفاده کنیم. برای شکر نیز می‌توانستیم عرضه‌های سلف شکر را در بورس کالا از قبل داشته باشیم و متوجه شویم چقدر متقاضی برای آن وجود دارد؛ البته امکان دارد که دلال‌ها وارد خرید شکر شوند، اما برای ابتدای کار مشکلی نیست و می توان آنها را از طریق ابزارهای مالی مدیریت و از منابع آنها در جهت تولید استفاده کرد.

وی افزود : در بورس CBOE آمریکا، تخم‌مرغ و روغن عرضه می‌شود و عرضه‌ها به صورت سلف است، بنابراین هر کس می‌تواند در این بازار برمبنای موقعیت‌ها خرید یا فروش کند؛ تولیدکننده از قبل می‌داند که چقدر تخم مرغ یا روغن باید تولید کند. اینها سیاست‌هایی است که دولت می‌تواند از طریق آن بازار را تنظیم کند. دولت می‌تواند از امکانات بورس کالا استفاده و این زیرساخت‌ها را فراهم کند.

مدیر‌عامل بورس کالا درباره راه‌اندازی بورس آتی ارز هم گفت : راه‌اندازی بازار آتی ارز می تواند به واقعی‌تر شدن قیمت ارز در بازار تک‌نرخی کمک کند و از التهابات آن بکاهد. 

حامد سلطانی نژاد افزود : یکی از ملاحظات راه‌اندازی بازار قراردادهای آتی ارز از نظر بانک مرکزی تک‌نرخی شدن ارز است و راه‌اندازی بازار آتی ارز شاید بتواند به واقعی‌تر شدن قیمت ارز در بازار تک‌نرخی کمک کند و اطمینان خاطر بیشتری را در میان سیاست‌گذاران بازار ارز برای ایجاد یک بازار کم‌التهاب‌تر و کم‌نوسان‌تر و دارای ابزارهای پوشش ریسک، ایجاد کند.

وی افزود : پیشنهاد می‌شود این دو موضو‌ع به موازات یکدیگر پیش برود تا در زمان تک‌نرخی شدن ارز شاهد راه‌اندازی این بازار برای پوشش ریسک و امکان مدیریت بهتر این بازار در زمان مناسب نیز باشیم. 

مدیر عامل بورس کالا در باره آثار تک‌نرخی شدن ارز در کوتاه‌مدت و بلند‌مدت و قیمت ارز گفت :در کوتاه مدت نرخ رسمی ارز که همان نرخ مبادله‌ای است با شیب ملایم شروع به افزایش کند تا در نرخ‌های کنونی با نرخ بازار آزاد هم نرخ شود. در صورت توانایی بانک مرکزی در ایجاد اطمینان از ثبات ارزی و اقتصادی در کشور و استفاده مناسب این بانک از ابزارهای موجود جهت کنترل التهابات به نظر می‌رسد در میان‌مدت نرخ ارز در نرخ‌های کنونی نرخ آزاد ارز تثبیت شود. 

وی افزود :اینکه در بلندمدت چه اتفاقی خواهد افتاد کاملا بستگی به سیاست ارزی کلان کشور دارد. به هر حال با توجه به گشایش‌های صورت گرفته در فضای پسا برجام و با توجه به تثبیت قیمت نفت در قیمت‌های کنونی و همچنین افزایش فروش نفت ایران طی سال جاری به نظر می‌رسد بانک مرکزی ایران، توانایی مدیریت این بازار در نرخ‌های کنونی را خواهد داشت. 

حامد سلطانی نژاد ادامه داد : بازار آتی ارز در پاسخ به یکی از چالش‌های مهم اقتصاد ایران طی چند دهه اخیر که همانا نوسانات شدید نرخ ارز بود پیشنهاد شده است. در این میان همواره امکان پوشش نوسانات نرخ ارز یکی از مسائل اصلی سرمایه‌گذاری و تولید در ایران بوده است. 

شاید نگاهی به سال‌های گذشته و وام‌های ارزی اخذ شده توسط تولید‌کنندگان برای طرح‌های توسعه‌ای یا خرید کالاهای واسطه‌ای در قالب فاینانس یا یوزانس‌های بلند‌مدت یا میان‌مدت، برای تبدیل به کالای نهایی که در صورت‌های مالی آنها انعکاس یافته است بهترین شاهد بر این مدعا باشد که نرخ ارز و نوسانات آن باعث ایجاد یک فضای مبهم و پیش‌بینی‌ناپذیر در عملیات بسیاری از واحدهای صنعتی و معدنی و تحمیل هزینه‌های تسعیر ارز بر آنها شده است .
سرجمع آن به ضرر کل اقتصاد است، به‌طوری‌که ریسک اقتصاد را افزایش داده و جذابیت سرمایه‌گذاری در آن را کاهش می‌دهد.