ولادت در خاندان علم و اجتهاد
آیتالله ضیاءالدین نجفی تهرانی، در سال 1325 شمسی در نجف اشرف و در جوار مرقد مطهر امیرالمومنین علی (ع) و در بیت علم و فقاهت دیده به جهان گشود. پدر وی، مرحوم آیتالله العظمی محمدحسین نجفی عاملی از استادان حوزه علمیه نجف اشرف و از پرورش یافتگان مکتب درسی آیات عظام، میرزای نائینی، سیدابوالحسن اصفهانی، محمدحسین کمپانی، ضیاء الدین عراقی و سیدعلی قاضی بود.
وی پس از هجرت به ایران و سکونت در تهران، سالها در مسجد رضائیه خیابان خاوران، اقامه نماز کرد. پدر وی، در سال 1368 هجری در تهران درگذشت و پیکرش در صحن انقلاب ایوان طلا مرقد امام رضا (ع) آرمید.
مرحوم آیتالله العظمی محمدحسین نجفی عاملی
آغاز فراگیری دانش
آیتالله ضیاء الدین نجفی تهرانی، تحصیلات ابتدایی و سپس دبیرستان خود را سال 1331 هجری شمسی آغاز کرد و همراه با تحصیلات کلاسیک، به فراگیری قرآن، ادبیات فارسی کهن مانند کلیات حافظ، گلستان سعدی، رسم الخط و رساله احکام و اخلاق پرداخت و به دلیل علاقه شخصی، فضای زندگی حوزوی در خانواده و ... در مسیر علوم حوزوی و شناسایی معارف دین قرار گرفت.
روزگار فراگیری علوم حوزوی
شیخ ضیاءالدین در حدود 14 سالگی یعنی سال 1337 رسما فراگیری دروس حوزوی را در تهران آغاز کرد. دروس مقدماتی و علوم پایه ـ ادبیات عرب، صرف و نحو، معانی، بیان، بدیع، منطق ـ و سپس دروس عمومی فقه و اصول شامل دوره فقه عمومی را ابتدا نزد پدر آغاز کرد و سپس در حوزه علمیه حاج ابوالفتح و در ادامه در مدرسه علمیه مروی تهران نزد استادان برجسته ای همچون آیات عبدالرزاق قائنی، سید هاشم حسینی تهرانی و ... به پایان رساند. آیتالله نجفی تهرانی به همراه تحصیل، کار تدریس و سپس اقامه نماز جماعت در مساجد را آغاز کرد.
تحصیل در حوزه علمیه قم
آیتالله نجفی تهرانی در اواخر حیات مرحوم آیتالله بروجردی موفق به تشرف به حوزه علمیه قم ولی نه به قصد اقامت شد؛ تا اینکه سال 48 هجری شمسی در حالی که هنوز 22 بهار از عمرش نمی گذشت، با نشاط جوانی، آماده بهره گیری بیشتر از علوم حوزوی علمیه قم شد و تا سال 1360 از بزرگان، علما، استادان نامدار و استوانههای علمی حوزه علمیه قم بهرهمند شد.
استادان دروس سطوح عالی
آیتالله نجفی تهرانی، سطوح عالی رسائل و مکاسب شیخ انصاری و جلدین کفایه الاصول آخوند خراسانی را در کمتر از سه سال به پایان رساند و در این دوره از محضر مراجع تقلید و علمایی مانند آیات محمد فاضل لنکرانی، میرزا جواد تبریزی، سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی، علی پناه اشتهاردی، شیخ حسین مظاهری اصفهانی و ... کسب فیض کرد.
اساتید خارج فقه و اصول
وی پس از گذراندن سطوح عالی حوزه در دروس خارج فقه و اصول مراجع آن زمان که استوانه های علم و تحقیق و اجتهاد بودند شرکت کرد و بیش از هفت سال از دروس خارج آیات عظام سیدمحمدرضا گلپایگانی و میرزا هاشم آملی و آیتالله مرتضی حائری یزدی استفاده کرد. او همچنین از محضر آیات عظام سیدشهاب الدین مرعشی نجفی و محمدعلی اراکی و بعضی دیگر از استادان نیز به صورت بحثهای کوتاه مدت استفاده کرد.
خدمات سیاسی ـ انقلابی
نمونههایی از خدمات سیاسی انقلابی آیتالله نجفی تهرانی عبارتند از:
۱. حضور فعال در راهپیمایی عظیم 19 دی سال 57 در قم.
۲.تشکیل جلسات بزرگداشت شهدای قم و شهرستانها در مدرسه فیضیه قم با شرکت مراجع عالیقدر تقلید.
۳. تدارک و شرکت در مراسم استقبال ورود امام به میهن اسلامی در بهشت زهرا در بهمن سال 57.
۴. عزمیت به جزیره خارک از سوی دفتر امام (ره) جهت رسیدگی به مشکلات به وجود آمده در اسکلههای نفتی از طرف منافقین در سال 58
۵. پذیرش مسئولیت معاونت آموزشی عقیدتی در نیروی انتظامی کل کشور و برنامهریزی آموزشی معارف و احکام برای کل پرسنل کشور.
۶. پذیرش مسئولیت معاونت تربیت مبلغ در سازمان مرکزی تبلیغات اسلامی در زمان ریاست آیتالله جنتی.
۷. پذیرش مسئولیت هسته گزینش نیروی دریایی ارتش.
خدمات فرهنگی و اجتماعی
آیتالله شیخ ضیاء الدین نجفی تهرانی در زمینه خدمات فرهنگی و اجتماعی نیز فعال است که بخشی از آن ها در ادامه میآید:
۱. حوزه علمیه: این حوزه علمیه با نام نبی اکرم (ص) هم اکنون در شرق تهران فعال است و جمعی زیادی از طلاب تمام وقت در این مدرسه تربیت شدهاند و ارتباط نزدیکی با مسجد جامع نبی اکرم (ص) دارند.
۲. صندوق قرض الحسنه نبی اکرم (ص): این صندوق که تاکنون خدمات ارزشمندی در مورد وام ازدواج، جهیزیه، وام مسکن، وام قرض الحسنه، وام تحصیلی، وام امور پزشکی و ... به مراجعین خود ارایه کرده است با داشتن 14 عضو هیات مدیره و مجوز رسمی همه ساله گزارش کار خود را تنظیم و در اجلاسیه جشن بزرگداشت تأسیس آن در 27 رجب بعثت پیامبر در اختیار مردم قرار می دهد. این صندوق از زیرمجموعههای مسجد جامع نبی اکرم (ص) است.
۳. صندوق خیریه ایتام و فقراء: به منظور کمک به خانوادههای بی سرپرست و بی بضاعت مراجعه کننده، آیتالله نجفی تهرانی اقدام به تأسیس صندوق خیریه کرده است و هر ماه مبلغی در این صندوق به وسیله مردم واریز میشود و در پایان ماه به صورت کمک رسانی عمومی به ایتام و فقراء انجام وظیفه میکند.
۴. تجدید بنای ساختمان مسجد نبی اکرم (ص): امام جماعت مسجد جامع نبی اکرم (ص) پس از اقامت در تهران و پذیرش مسئولیت امام جماعت مسجد نبی اکرم (ص) در شرق تهران با همیاری مردم و مسئولین اقدام به تجدید بنای ساختمان مسجد کرد. ساختمان جدید مسجد نبی اکرم (ص) در شرق تهران هم اکنون با داشتن 2400 متر مربع ساختمان دارای شبستان نماز برای خواهران و برادران به صورت جداگانه، دفتر امور فرهنگی خواهران، کانون معارف قرآن، بسیج برادران و تالار اجلاس به صورت مجموعه بسیار زیبا در حال خدمات رسانی است.
تألیفات
آیتالله نجفی تهرانی، در موضوعات مختلف کتاب های فراوانی تألیف کرده است که بعضی از آنها به چاپ رسیده اند و بعضی آماده چاپ و برخی در حال تنظیم هستند. مهمترین عناوین آثار این امام جماعت نویسنده و پژوهشگر عبارتند از: «گوهر گرانمایه» «بقیه الله الاعظم و رمز تشرفات» «خورشید پنهان» «ناحیه مقدسه و نواب اربعه» «رساله فی طهاره اهل الکتاب» «فروغ فقاهت» (شرح زندگی آیت الله العظمی علامه شیخ محمد حسین نجفی) «سبز جامه گان نام دار از تبار امامان» و «شخصیت جوان در پناه اسلام».
مهمترین برنامه های مسجد جامع نبیاکرم (ص)
همه روزه برنامههای دینی، فرهنگی، هنری و علمی در مسجد جامع نبیاکرم (ع) تهران به همت و تلاش آیتالله نجفی تهرانی برگزار میشود که در ادامه برخی از آن ها معرفی میشوند:
اقامه سه نوبت نماز جماعت:
حضرت آیتالله نجفی تهرانی همه روزه در مسجد جامع نبی اکرم (ص)، اقامه نماز جماعت دارد جالب اینکه وی آنچنان نسبت به حضور در مسجد، متعهد است، که بسیاری از فعالیت ها را نسبت به اقامه نماز جماعت، در الویت بعدی قرار می دهد. ضمنا نمازهای صبح و ظهر و عصر نیز به امامت امام جماعت نایب (جانشین) وی در این مسجد اقامه می شود.
برگزاری ویژه برنامه در مناسبت هایی مذهبی و ملی
مسجد جامع نبیاکرم (س) در تمام مناسبت های مذهبی و ملی، ویژه برنامه هایی را برگزار می کند.
برگزاری درس اخلاق
برگزاری این کلاس جزو برنامههای ثابت و همیشگی مسجد جامع و حوزه علمیه نبی اکرم (ص) تهران (خیابان نبرد، خیابان نبی اکرم) است.
آیتالله نجفی تهرانی، امام جماعت مسجد جامع نبی اکرم (ص) که به دلیل مشغلههای فراوان به ویژه نویسندگی و پژوهشگری، در کمتر مجلس و محفلی، فرصت حضور دارد اما در دیدار مقام رهبر انقلاب اسلامی با ائمه جماعات استان تهران حضور داشت. وی درباره این دیدار گفت: دیدار با آقا، توفیق کم نظیری برای هر انسانی به ویژه ائمه جماعات و علما است؛ دیداری که حاوی نکات ارزشمند و سازنده برای روحانیون به ویژه در زمینه کارکردهای مسجد و وظایف ائمه جماعات بود.
سخن آخر
در ادامه تعدادی از تصاویر مسجد جامع نبی اکرم (ص) و برنامههای آن میآید:
گزارش و گفتوگو: مرتضی خواجوند سریوی
∎