شناسهٔ خبر: 14855810 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

خبرنگار اعزامي «تعادل» به عسلويه از روند پيشرفت فاز 19 ميدان پارس جنوبي گزارش مي‌دهد

نياز 11 ميليارد دلاري طرح‌هاي باقي‌مانده عسلويه

صاحب‌خبر -

شعبان‌پور: مسير قراردادهاي جديد نفتي بسيار روان و مشخص شده است

گروه انرژي| حميد مظفر|
آغاز هفته دولت سبب شد تا مديران شركت نفت و گاز پارس، جمع كثيري از خبرنگاران داخلي و خارجي را با خود به عسلويه ببرند تا آخرين پيشرفت‌هاي صورت گرفته در فاز شماره 19ميدان گازي پارس جنوبي همچنين فاز 20 و 21 را به اطلاع اصحاب رسانه برسانند. در آخرين روزهاي تير ماه سال جاري بود كه شركت نفت و گاز پارس خبرنگاران را روي آب برد تا نصب سكوي A19 را پوشش دهند و حال با گذشت بيش از يك ماه اين ‌بار خبرنگاران به بخش خشكي اين فاز و پالايشگاه‌هاي آن قدم گذاشتند تا شاهد پيشرفت بيش از 90درصدي آن باشند. آن ‌طور كه به نظر مي‌رسد، بهره‌برداري كامل از اين فاز با نصب سكوي B19 و تكميل پالايشگاه تا پايان سال به طول خواهد انجاميد. اما علي‌اكبر شعبان‌پور در جريان اين بازديد با اصحاب رسانه نشست خبري برگزار كرد تا پاسخگوي پرسش‌هاي آنها باشد. مديراني مانند شعبان‌پور به اين واسطه كه خود از نزديك با پروژه‌ها در ارتباط بوده و به مشكلات فعاليت شركت‌ها در ميدان‌هاي نفتي و گازي واقف هستند و يكي از بهترين مراجع براي اظهار نظر در زمينه بهترين راه و روش قراردادي براي به نتيجه رسيدن اين پروژه‌ها به حساب مي‌آيند. پس از هياهوي روزهاي اخير قراردادهاي نفتي در مجلس به نظر مي‌رسد، حضور زنگنه و توضيحات وي براي نمايندگان تا حد زيادي توانسته آنها را اقناع كند و ورق درحال برگشت خوردن به نفع IPC است. اين نكته‌يي است كه شعبان‌پور نيز در صحبت‌هاي خود به آن اشاره و اعلام كرد كه احتمالا پس از حضور وزير نفت در مجلس قراردادهاي جديد نفتي، مسير رواني را پيش بگيرند. شعبان‌پور تاكيد كرد كه براي بهره‌برداري از برخي طرح‌هاي گازي در آينده نياز به حضور سرمايه‌گذاران خارجي احساس مي‌شود. صحبت از سرمايه و سرمايه‌گذار خارجي سبب شد تا مديرعامل نفت و گاز پارس به «تعادل» خبر بدهد كه براي بهره‌برداري كامل از تمام طرح‌هاي ميدان گازي پارس جنوبي به 10تا 11ميليارد دلار سرمايه نياز است. اين درحالي است كه مخالفان قراردادهاي جديد نفتي سعي در كم جلوه دادن نياز پروژه‌هاي نفت و گاز ايران به جذب سرمايه دارند. بهره‌برداري كاملي كه شعبان‌پور معتقد است قطعا تا پيش از 2020 تحقق خواهد گرفت. گزارش خبرنگار اعزامي «تعادل» به عسلويه را در ادامه مي‌خوانيد.
علي‌اكبر شعبان‌پور صحبت‌هاي خود در جمع خبرنگاران را با توصيف شماي كلي وضعيت فازهاي پارس جنوبي آغاز و اظهار كرد كه اين مجموعه از 29فاز تشكيل شده كه مرتبط با 13پالايشگاه هستند.  8 پالايشگاه و 16فاز پارس جنوبي در سايت يك اين مجموعه و مابقي در سايت دو قرار گرفته‌اند.
وي ادامه داد: «آخرين فازهاي سايت يك تا سال 88 كه شامل فازهاي يك تا 10 بوده به بهره‌برداري رسيده است. در طول سه سال گذشته 2پالايشگاه فازهاي15 و 16و فازهاي 17و 18 به توليد رسيده است. پالايشگاه سومي كه باقي مانده مربوط به فاز 20 و 21 است. در سايت 2 نيز پنج پالايشگاه باقي مانده كه مربوط به فازهاي 12، 14، 13، 19 و 24 است.»

 تحقق وعده وزير تا پايان سال
شعبان‌پور اعلام كرد كه از 29فاز پارس جنوبي تنها فازي كه قرارداد آن تاكنون امضا نشده، فاز يازدهم است و قرارداد مابقي فازها منعقد شده‌اند و براي سال جاري برنامه توسعه و تكميل و راه‌اندازي 5 فاز و دو پالايشگاه 19و 20-21 و بخش دريايي فاز 17و 18 در نظر گرفته شده است.
او در رابطه با حجم اضافه شده به ظرفيت توليد گاز كشور با افتتاح اين فازها بيان كرد: از نظر ظرفيتي اين پنج فاز معادل 140ميليون مترمكعب به ظرفيت توليد كشور اضافه خواهد كرد.
مديرعامل شركت نفت و گاز پارس در پاسخ به پرسشي مبني بر عملي نشدن وعده دو سال پيش وزير نفت در رابطه با اضافه كردن سالانه 100ميليون متر مكعب به ظرفيت توليد كشور بيان كرد:«بنا بود تا پايان سال 94 به ميزان 200ميليون مترمكعب به ظرفيت توليد گاز از فازهاي پارس جنوبي افزوده شود اما به دليل عقب‌ماندگي‌هايي كه در اجراي برخي طرح‌ها به وجود آمد به ميزان 150ميليون مترمكعب به ظرفيت واقعي توليد افزوده شده است.
شعبان‌پور وعده داد كه با افتتاح 5 فازي كه تا پايان سال جاري افتتاح خواهد شد 140ميليون متر مكعب به ظرفيت توليد كشور افزوده شود و بدين‌ترتيب وعده وزير نفت مبني بر افزوده شدن 300ميليون متر مكعب به ظرفيت توليد كشور تحقق يابد.
وي همچنين ابراز اميدواري كرد كه تا اوايل سال آينده شمسي ظرفيت توليد گاز ايران به 530 ميليون متر مكعب در روز برسد و بدين ‌ترتيب سطح توليد گاز ايران و قطر از مخازن پارس جنوبي برابر شود.
مديرعامل شركت نفت و گاز پارس با قاطعيت از اتمام تمامي طرح‌هاي پارس‌جنوبي تا پيش از سال 2020 خبر داد و اعلام كرد كه تا اين تاريخ و حتي زودتر از آن توليد گاز ايران از پارس جنوبي به بيش از 820 ميليون متر مكعب خواهد رسيد. وي از ناتمام ماندن بهره‌برداري از فازهاي 13، 22، 24 و 14 با وجود پيشرفت فيزيكي بالاي 75درصد تا پايان سال جاري خبر داد. وي پيشرفت كلي فاز 14را نيز بالاي 60 درصد و پيشرفت فيزيكي اين فاز را حدود
55 درصد اعلام كرد. شعبان‌پور از تزريق منابع مالي جديد به پيمانكاران اين فاز و افزايش فشار براي تحرك بيشتر براي پيشبرد برنامه توسعه‌يي اين فاز خبر داد.
وي حجم سرمايه‌گذاري خارجي در پروژه‌هاي پارس جنوبي را بسيار اندك عنوان و اعلام كرد كه به جز معدود طرح‌هايي مانند فاز 11 كه بخش فراساحلي آن در اختيار سرمايه‌گذار خارجي قرار دارد بقيه سرمايه‌گذاري توسط شركت‌هاي ايراني انجام مي‌شود. البته وي بر لزوم استفاده از سرمايه‌گذاري خارجي هم در ميدان‌هاي نفتي و هم در ميدان‌هاي گازي تاكيد كرد. شعبان‌پور تاكيد كرد با توجه به برنامه توسعه‌يي كه براي كشور تدوين شده قطعا به سرمايه‌گذاري خارجي نياز است. مديرعامل شركت نفت و گاز پارس با اشاره به اتفاقات روز يك‌شنبه و حضور زنگنه در صحن مجلس اعلام كرد كه اين جلسه نتيجه خيلي خوبي داشته و مسير قراردادهاي نفتي بسيار روان و مشخص شده بنابراين امكان جذب سرمايه در صنعت نفت و گاز ايران از خارج از كشور نيز فراهم خواهد شد.
شعبان‌پور در ادامه صحبت‌هاي خود به ميدان‌هاي گازي اشاره كرد كه براي توسعه آنها برنامه جذب سرمايه خارجي در نظر گرفته‌ شده است. اشاره مديرعامل شركت نفت و گاز پارس به ميدان‌هاي پارس شمالي، گلشن، فردوسي و فرزاد A و B است. هر چند وي اعلام كرد كه اولويت توسعه ميدان‌هاي گازي با ميدان‌هاي مشترك است لذا درحال حاضر برنامه‌يي براي توسعه ميدان‌هاي پارس ‌شمالي، گلشن و فردوسي وجود ندارد ولي ميدان‌هاي فرزاد A و B در اولويت‌هاي ما قرار دارند كما اينكه براي ميدان فرزاد B با شركت ONGC هند مشغول مذاكره هستيم.

 فاز 11، اولويت ويژه شركت نفت
وي در پاسخ به پرسشي در رابطه به واگذاري فاز 11ميدان پارس‌جنوبي به شركت توتال فرانسه اظهار كرد كه شركت نفت و گاز پارس به عنوان يكي از شركت‌هاي زيرمجموعه شركت ملي نفت، مديريت اجراي پروژه بعد از انعقاد قرارداد توسط شركت ملي نفت است. اما در مورد فاز 11 مي‌توانم اعلام كنم كه اين طرح از اولويت‌هاي ويژه شركت ملي نفت است و هنوز ابلاغي براي توسعه اين فاز به ما داده نشده است.
شعبان‌پور بررسي صحت واگذاري فاز 11 به توتال را به شركت ملي نفت و مديريت سرمايه و كسب و كار يا معاونت توسعه و مهندسي NIOC محول كرد.
علي‌اكبر شعبان‌پور در پاسخ به پرسش«تعادل» مبني بر حجم سرمايه مورد نياز براي اتمام كامل طرح‌هاي فاز 11پارس جنوبي بيان كرد:«تمام قراردادهاي ما منعقد شده است. با توجه به قراردادهاي امضا شده و در نظر گرفتن تعديل و اضافه‌كاري‌هاي احتمالي براي تكميل بقيه فازها ازجمله تكميل فاز 14 كه عقب‌تر از بقيه فازهاست، پيش‌بيني مي‌شود كه قريب به 10 تا 11ميليارد دلار سرمايه كافي باشد. در واقع عملا حدود 55 ميليارد دلار براي تكميل اين مجموعه نياز بوده كه حدود 11ميليارد دلار آن باقي مانده است». وي در جواب به سوال ديگر«تعادل» مبني بر برآوردهاي اوليه‌يي كه از سرمايه مورد نياز براي فاز 19 و فازهاي 20 و 21 انجام شده‌ بود و فاصله آن با هزينه‌هايي كه در عمل اتفاق افتاد، توضيح داد: «پيش‌بيني ما بر اين است كه هزينه تكميل اين فازها منهاي بخش‌هاي اضافه‌كاري كه در هر پروژه‌يي اجتناب‌ناپذير است حول و حوش همان 4ميليارد و 800 ميليون‌دلاري كه از ابتدا پيش‌بيني شده ‌بود به پايان برسد. نگاهي به پرداختي‌هايي كه تاكنون نيز انجام شده، مويد اين مطلب است. تاكنون كه 94درصد پروژه پيش رفته، حجم پرداختي‌ها معادل 4ميليارد و 500 ميليون دلار بوده است».
همچنين در اين نشست حميدرضا مسعودي، مجري طرح توسعه‌يي فاز 19 به تشريح اطلاعات فني اين پروژه پرداخت. وي بيان كرد كه درحال حاضر تمامي واحدهاي پالايشگاهي فاز 19پارس جنوبي در مدار قرار گرفته‌اند. طرح توسعه فاز 19پارس‌جنوبي با هدف استخراج 56 ميليون ‌تن گاز غني ترش از محل ميدان و ارسال آن به پالايشگاه براي توليد
50 ميليون ‌تن گاز شيرين، 75هزار بشكه ميعانات گازي، 2800تن گاز مايع شامل LPG، بوتان و پروپان، 2700تن گاز اتان و 400تن گوگرد دنبال اجرا مي‌شود. وي از حفر 13چاه توسعه‌يي و 2حلقه چاه توصيفي خبر داد كه با قرار گرفتن در كنار
6 حلقه چاهي كه پيش از اين وجود داشت كار استخراج 56 ميليون متر مكعب گاز ترش را انجام مي‌دهند. وي از پايان يافتن 58كيلومتر عمليات حفاري در 15حلقه چاه تا پايان سال 94 خبر داد و گفت: عمليات حفاري در عمق 3هزار تا 3هزار و 500كيلومتري در هر چاه صورت پذيرفته است. مسعودي ابراز اميدواري كرد كه با پايان يافتن نصب سكوهاي A19 و C19 در خليج فارس به زودي سكوي B19 كه درحال حاضر در يارد خرمشهر درحال ساخت است تا پايان سال در محل خود در خليج فارس نصب شود و عمليات بهره‌برداري آن آغاز شود. انجام 14ميليون مترمكعب خاكبرداري و خاكريزي، 380هزار متر مكعب بتن‌ريزي و استفاده از 63هزار تن سازه فلزي و 4مخزن با ظرفيت 7200تن از ديگر ويژگي‌هاي فاز 19 در بخش خشكي است.