گروه اقتصاد كلان|
دعوا بر سر لايحه برنامهششم همچنان ادامه دارد و آتش معركه با گزارشها و خبرهايي كه هر روز روي خروجي رسانههاي مخالف دولت قرار ميگيرد، بيشتر شعلهور ميشود. برخي از نمايندگان پروپاقرص اعتقاد دارند كه اين لايحه داراي مشكلات محتوايي است و عدهيي نيز بر فاصلهداشتن مادههاي اين لايحه با سياستهاي اقتصاد مقاومتي و اولويتهاي اصلي كشور سخن ميگويند. فصل مشترك تمامي اين مخالفتها هم يك استدلال است؛ «لايحه برنامه ششم توسعه دولت برنامه نيست» همچنانكه رييس كميسيون اقتصادي محمدرضا پورابرهيمي اظهار كرده است كه اين لايحه بهجاي برنامه گزارش سازمان برنامهوبودجه است. البته اين تنها رسانههاي مخالف دولت نيستند كه با انعكاس مخالفت عدهيي از كرسيداران مجلس، سعي در بهتعليق نگهداشتن تعيين تكليف برنامه ششم دارند، مركز پژوهشهاي مجلس نيز بهعنوان اتاق فكر نمايندگان، مكررا گزارشهايي در نقد اين لايحه روي تارنماي خود قرار ميدهد و صراحتا از نمايندگان درخواست ميكند كه اين لايحه را بهدولت
بازگردانند. اما از آن طرف تمام اين ايرادات و شكايتها قوه مجريه با سعهصدر تمامقد از برنامهنويسي خود دفاع ميكند و معتقد است به وظيفه قانوني خود عمل كرده و تنها تفاوت اين لايحه نسبت به لوايح قبلي توسعه اين بوده كه با يك اقدام نوآورانه به جهت جلوگيري از تكرار، مجموعه احكام را تحت عنوان احكام دايمي برنامه گردآوري كرده است، حال نمايندگان نيز با خردجمعي خود لايحه را كاملتر به قانون تبديل كنند. رييس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به انتقادات وارده بر لايحه برنامه ششم گفته است: «در همه كميسيونهاي محترم بهويژه كميسيون برنامه و بودجه به كليات لايحه برنامه ششم راي دادهاند، اميدواريم نمايندگان مردم چه در كميسيون تلفيق و چه كميسيونهاي تخصصي با عقل جمعي آنچه ازسوي دولت با 85هزار نفر ساعت كار و با برخورداري از تواناييهاي بخش خصوصي و خبرگان برنامهريزي به دست آمده است را به صورت منقحتر تصويب كنند.» اين سخنان ازسوي نوبخت نشان ميدهد تعداد كساني كه در خانه ملت مخالف لايحه برنامه ششم توسعه دولت هستند، چندان هم زياد نيست، همچنانكه بهنظر ميرسد رييس مجلس دهم نيز رويكرد مثبتي به اين لايحه دارد و نواقص آن را نه محتوايي بلكه شكلي ميداند. علي لاريجاني ديروز اظهار كرده است: «اشكالات شكلي در لايحه برنامه توسعه وجود دارد كه مقرر شده حل شود. اگر برنامه ششم توسعه تا نيمه دوم آبان آماده شود و به دست دولت برسد دولت نيز ميتواند براساس قانون برنامه لايحه بودجه را ارائه دهد.»
در لايحه برنامه ششم اقدام نوآورانهاي داشتيم
رييس سازمان برنامه و بودجه ديروز در مراسم توديع و معارفه رييس مركز آمار ايران درباره لايحه برنامه ششم توسعه توضيح داد: اين لايحه به همراه ۲۰۰۰صفحه به مجلس نهم رسيده و طبق قانون مورد بررسي قرار ميگيرد. همانطور كه در جريانيد مجلس قبل و در كميسيون تلفيق كليات تصويب شد، ولي به علت مهلت زماني دوره تقويمي مجلس فرصتي براي ادامه كار توسط مجلس نهم باقي نماند. بههمين دليل اين لايحه بار ديگر با همان پيوستها تقديم مجلس دهم شد با ۱۵مورد فرابخشي و ۳۲موضوع بخشي كه به تفصيل مشخص كرده است وضعيت سال۱۳۹۵ چگونه است و در سال۱۳۹۹ به چه اهدافي خواهيم رسيد و برنامهها براي رسيدن به اين اهداف چيست.
او با بيان اينكه ما در لايحه برنامه ششم اقدام نوآورانهيي داشتيم و آن اين بود كه به جهت جلوگيري از تكرار مجموعه احكام را تحتعنوان احكام دايمي برنامه گردآوري كرديم، گفت: اكنون اين احكام دست شوراي نگهبان پروسه خود را طي ميكند، مجلس نيز ايرادات شكلي را به برنامه وارد كرده كه در حال بحث و بررسي است. ما تلاش كرديم با يك رويكرد نوآورانه نسبت به آنچه حاصل از 10برنامه قبل بود، بهجاي آنكه همه مسائل را در اولويت قرار دهيم، برنامه جامعنگر و مسالهمحور طراحي كرديم و امروز اولويتها و اهداف نزد نمايندگان محترم مشخص است. اميد ميرود در صحن علني مجلس نيز نمايندگان با خردجمعي خود لايحه را كاملتر به قانون تبديل كنند.
عدهاي علاقهمندند آنچه دوست دارند، بشنوند
محمدباقر نوبخت در نشست ديروز با اعلام تورم 8.7درصدي مردادماه (ساعتي بعد از آن مركز آمار نيز شاخص قيمت خدمات و كالاهاي مصرفي خانوارهاي شهري در مرداد را منتشر كرد كه جزييات آن در گزارش ديگر همين صفحه آمده است) بيان كرد: از نشانههاي سلامت كاري كاركنان مركز آمار ايران اين است كه من پيش از انتشار ارقام مربوط به مركز آمار ايران آن را نميدانم و همين موضوع احترام من را بهعنوان يك مسوول در برنامهريزي به مجموعه مركز آمار بيشتر ميكند. وي نرخ تورم سالانه منتهي به مرداد را 8.7درصد اعلام كرد و افزود: اين نرخ نسبت به تيرماه 0,3درصد كاهش دارد.
رييس سازمان برنامه و بودجه درباره ادامه روند كاهشي نرخ تورم اظهار كرد: تلاش ما اين است كه نرخ تورم كنترل شود تا مردم با پديده گراني مواجه نشوند. درواقع يكي از خواستههاي مردم اين است كه قدرت خريد آنها كاهش نيابد، ولي به هر حال تاحدي ميشود نرخ تورم را پايين آورد.
او در پاسخ به اين سوال كه به نظر ميرسد آمارهاي ارائه شده ازسوي مركز آمار ايران در زمينه بيكاري و تورم درست نباشد، اظهار كرد: اين حرف نادرست است همكاران من در مركز آمار ايران رسالت حرفهيي خود را ايفا كرده و همه آمار و ارقام را درست ارائه ميكنند، چراكه آنها را با پيمايشهاي دقيقي بهدست آورده و جمعبندي كردهاند.
نوبخت تاكيد كرد: مخدوش كردن آمارها آسان است، ولي در نظر داشته باشيد پيامبر خدا هم وقتي واقعيترين مطالب را بيان ميكرد عدهيي آن را تخطئه ميكردند. گرچه اين قياس معالفارق است ولي ممكن است اطلاعات درست و مطالب درستي توسط عدهيي باتوجه به مطلب و نوع نگاه اداري برخي مورد شبهه قرار گيرد. درواقع عدهيي علاقهمندند آنچه دوست دارند، بشنوند درحالي كه ما علاقهمنديم واقعيت را بيان كنيم. نوبخت همچنين درباره مرجعيت مركز آمار ايران توضيح داد: در هياتوزيران وقتي بحث مراكز مرجع ارائه آمار به ميان آمد و از ميان هيات وزيران كساني كه ذينفع بودند به مراكز مختلفي راي ميدادند، رييسجمهوري تكرار رسميت قانوني مركز آمار ايران را تاييد و تقويت كرد و اين ناشي از عملكرد كاركنان مركز آمار ايران بود.
تثبيت مرجعيت مركز آمار
رييس سابق مركز آمار نيز در سخنراني وداع خود با مركز آمار گفت: يكي از مهمترين نكات در دوره انجام مسووليت بنده تثبيت مرجعيت اعلام آمار ازسوي مركز آمار ايران بود. باوجود مخالفتهايي كه ازسوي برخي وزراي ذينفع براي تثبيت اين مرجعيت ميشد، رييسجمهور و شخص آقاي نوبخت در دايمي شدن اين تصميم و تثبيت آن در برنامه ششم نقش ويژهيي داشتند. عادل آذر بااشاره به عملكرد خود در مركز آمار تصريح كرد: نخستين كاري كه در دوره مسووليت بنده انجام شد موضوع حذف يارانه و خوشهبندي بود. رييس سابق مركز آمار افزود: اعلام نرخ تورم در ابتداي هر ماه، اعلام نرخ رشد اقتصادي به صورت فصلي و آماده شدن نرخ بيكاري در پانزدهم هر ماه نشان از استقرار و طراحي يك سيستم و نظام در مركز آمار است.
اطلاعات آماري را به مراجع قضايي نميدهيم
رييس جديد مركز آمار ايران نيز در اين مراسم با بيان اينكه در گذشته بارها مقابل كساني كه خواهان دسترسي به اطلاعات آماري مردم بوده ايستاده است، گفت: تلاش ما اين است كه با صحت، دقت و سرعت بيشتر از آنچه تاكنون مركز آمار ايران جريان داشته در ارائه آمار و ارقام تلاش كنيم و با شجاعت، صداقت و صراحت از عملكرد خود دفاع كنيم. اطلاعات مردم محرمانه است و به هيچ عنوان دراختيار هيچ مرجعي قرار نخواهد گرفت.
پارسا همچنين دو برنامه مهم مركز آمار ايران را از اين پس هماهنگي با دستگاههاي اجرايي و ملي و تمركز بر اجراي بهتر برخي تغييرات دانست و گفت: مركز آمار ايران ممكن است مورد نقد برخي تئوريهاي مختلف قرار بگيرد، ولي ما تلاش ميكنيم تا اثبات كنيم دقيق و قابل اعتماد هستيم.
او با تاكيد بر اينكه اطلاعات مردم نزد مركز آمار ايران محرمانه است، گفت: بارها در مراجع قضايي حاضر شدم و پاسخ دادهام كه چرا به هيچوجه نميتوانيم اطلاعات افراد را به هيچكس ارائه كنيم، به هيچوجه اطلاعاتي كه دريافت كردهايم متناسب با استاندارد توليد آمار در سراسر دنيا به مراجع قضايي نميدهيم، چراكه بايد اعتمادي بين ما و مردم وجود داشته باشد كه اطلاعاتشان را به ما
ارائه كنند.
رييس سازمان برنامهوبودجه در پاسخ به انتقادات وارد بر لايحه برنامه ششم توسعه:
نمايندگان با عقل جمعي لايحه را بهقانون تبديل كنند
صاحبخبر -