شناسهٔ خبر: 14762588 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

ركورد صادرات گاز ايران شكست

صاحب‌خبر -

شانا|
ايران در دولت يازدهم با صدور انواع فرآورده نفتي شامل نفت گاز، گاز مايع و نفت كوره وارد باشگاه صادركنندگان فرآورده‌هاي نفتي جهان شد.
نگاهي به آمار مصرف انواع فرآورده‌هاي نفتي از ابتداي امسال تاكنون نشان مي‌دهد كه مصرف چهار فرآورده نفتي اصلي شامل نفت گاز، گاز مايع، نفت سفيد و نفت كوره در كشور روندي كاهشي داشته به طوري ‌كه متوسط مصرف گاز مايع با ثبت ١,٥درصد كاهش به حدود پنج هزار و ٢٩٠تن در روز رسيده است.
بر اين اساس متوسط مصرف روزانه نفت گاز هم با ثبت بيش از ٩درصد كاهش به ۷۲ميليون و ۵۰۰ هزار ليتر رسيده كه در مقايسه با مدت مشابه پارسال مصرف اين فرآورده استراتژيك نفتي كاهشي حدود هفت ميليون ليتري در روز را داشته است.
ميانگين مصرف نفت سفيد در اين بازه زماني با ثبت كاهشي حدود ٧,٥درصدي به سه ميليون و ۵۰۰ هزار ليتر و در نهايت نفت كوره با ثبت بيشترين كاهش مصرف از ابتداي امسال تاكنون با ثبت كاهشي 65.4درصدي به حدود ۹ميليون و ۱۰۰هزار ليتر در روز رسيده است.
همچنين ميانگين مصرف روزانه نفت كوره حدود پنج ماه امسال در كشور به ٩ميليون ليتر رسيده كه اين ميزان در مدت مشابه پارسال حدود ۲۶ميليون و۴۰۰هزار ليتر بوده و در مجموع مصرف اين فرآورده روزانه حدود ١٧ميليون ليتر كاهش يافته است. اين درحالي است كه ايران تا پيش از اين واردكننده فرآورده نفت گاز به كشور بوده كه با سياست منطقي وزارت نفت و تغيير چهره سوخت‌رساني در كشور و جايگزيني گاز طبيعي با سوخت مايع اين دستاورد مهم در دولت يازدهم براي ايران ثبت شد و ايران را از واردكننده فرآورده‌هاي نفتي به صادركننده پايدار تبديل كرد.

 ايران پس از ۱۱۰ سال صادركننده فرآورده‌هاي نفتي شد
با افزايش ظرفيت مازاد توليد نفت كوره، گاز مايع و نفت گاز از ابتداي امسال حجم صادرات اين فرآورده‌هاي نفتي با جهش قابل توجهي همراه شده به طوري ‌كه روزانه ميانگين ٤٠٠هزار بشكه فرآورده نفتي شامل نفت گاز، نفت كوره، گاز مايع و انواع سوخت مايع به بازارهاي جهاني صادر شده است.
از اين رو از ابتداي امسال تاكنون حجم صادرات نفت گاز ايران با ثبت رشدي بيش از ٤٣٠درصدي از حدود ٣,٥ميليون ليتر در مدت مشابه پارسال به حدود ١٣ميليون ليتر افزايش يافته است.
افزون بر اين پيش‌بيني مي‌شود با توجه به برنامه‌هاي مديريت مصرف اين فرآورده نفتي در داخل كشور و اجراي طرح‌هايي همچون تخصيص نفت گاز براساس ميزان پيمايش، روند كاهشي مصرف اين فرآورده ادامه يابد كه در صورت تحقق برنامه‌هاي در دست اجرا ظرفيتي براي صادرات روزانه ٢٠ميليون ليتر نفت گاز در كشور وجود دارد. در كنار صادرات نفت گاز، ايران به يكي از بزرگ‌ترين صادركنندگان نفت كوره هم تبديل شده است و آمارها از صادرات روزانه حدود ٥٠ ميليون ليتر از اين فرآورده نفتي به بازارهاي منطقه‌يي و جهاني حكايت دارد.
از سوي ديگر افزايش ظرفيت مازاد توليد نفت كوره و تخصيص بخش عمده‌يي از اين سوخت به مراكز بانكرينگ ايران در منطقه خليج فارس افزون بر ارزآوري مي‌تواند سبب توسعه بازار عرضه سوخت به كشتي‌ها و شناورهاي عبوري در منطقه استراتژيك خليج فارس، تنگه هرمز و درياي عمان شود كه در كنار دستاوردهاي اقتصادي، مزيت‌هاي متعدد بين‌المللي و حاكميتي براي جمهوري اسلامي ايران به همراه دارد.
گاز مايع نيز از ديگر محصولات صادراتي پالايشگاه‌هاي نفت كشور از ابتداي امسال تاكنون بوده و با توسعه شبكه گاز شهري و روستايي، ظرفيت جديدي براي صادرات اين فرآورده به عنوان يك محصول با تقاضاي بالا در بازار ايجاد شده است.
از ابتداي امسال تاكنون روزانه به طور متوسط حدود ٦٤٠ تن گاز مايع از دو مسير خشكي و دريايي به كشورهاي همسايه و بازارهاي جهاني از سوي ايران صادر شده است.
در مجموع در كنار اين سه فرآورده نفتي، ايران برنامه‌هاي ديگري براي صادرات ديگر سوخت‌هاي مايع ازجمله سوخت هواپيماهاي مسافربري، باري و آموزشي دارد كه پيش‌بيني مي‌شود با بهره‌برداري از طرح‌هاي جديد پالايشگاهي همچون پالايشگاه ستاره خليج فارس، حجم صادرات انواع فرآورده‌هاي نفتي كشور هم با افزايش بيشتري همراه شود.
اين دستاورد بزرگ در دولت يازدهم و در سايه سياست‌هاي منطقي وزارت نفت سبب شد ايران بعد از ۱۱۰سال براي نخستين ‌بار از پارسال تاكنون به صادركننده فرآورده‌هاي نفتي تبديل شود درحالي كه سال ۹۳ ما واردكننده فرآورده‌هاي نفتي بوديم.
 
 سقوط آزاد مصرف سوخت مايع
در نيروگاه‌ها
همزمان با اجراي طرح‌هاي بهينه‌سازي مصرف، افزايش توليد گاز طبيعي و توسعه حجم گازرساني به نيروگاه‌هاي برق و ديگر بخش‌هاي مصرف، ايران با يك ظرفيت مازاد توليد انواع فرآورده‌هاي نفتي به ويژه نفت گاز و نفت كوره روبه‌رو شده است.
آمارهاي رسمي نشان مي‌دهد كه از ابتداي امسال تاكنون با وجود افزايش پيك مصرف برق در كشور و حتي ثبت ركوردهاي جديد پيك مصرف برق در فصل تابستان در مجموع مصرف دو فرآورده نفتي در نيروگاه‌هاي برق كشور نه تنها افزايش نيافته كه يك سقوط تاريخي را تجربه كرده است.
در مجموع حدود پنج ماه امسال حدود سه ميليارد و ٧٠٠ميليون ليتر نفت كوره و نفت گاز كمتري در كشور مصرف شده كه سهم نيروگاه‌ها حدود دو ميليارد ليتر بوده است. كاهش مصرف اين دو فرآورده نفتي افزون بر ايجاد يك ظرفيت مازاد براي صادرات و ارزآوري براي اقتصاد كشور، زمينه كاهش انتشار گازهاي گلخانه‌يي را به همراه داشته كه يك دستاورد زيست محيطي براي كشور به شمار مي‌رود.