به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، کهگیلویه و بویراحمد هرچند که سرچشمه 10 درصد آبهای جاری کشور است اما با آغاز تابستان شهرهای این استان گرفتار کم آبی در بخش شرب شدهاند و در بخش کشاورزی نیز وضعیت منابع آبهای زیرزمینی چندان روبراه نیست.
مرکز استان اما از نظر وضعیت آب شرب در شرایط بدی به سر میبرد و قطعی روزانه آب تمام مناطق شهر را فراگرفته است، در این میان مدیران حوزه آب کهگیلویه و بویراحمد بر مدیریت مصرف تأکید دارند و از دست مشترکین آب شرب غیرمجاز ناله سردادهاند.
در حوزه منابع آبهای زیرزمینی استان کهگیلویه و بویراحمد نیز وضعیت چندان روبراه نیست و وجود بیش از هزار حلقه چاه غیرمجاز شرایط را برای منابع آبی این استان تنگ کرده است و اضافه برداشت چاههای مجاز نیز دردسر دیگری را در حوزه آبهای زیرزمینی این استان که 80 درصد آن در حال مصرف است، به وجود آورده است.
تنش آبی در 5 شهر کهگیلویه و بویراحمد/ دو مشکل مجازهای پرمصرف و مشترکین غیرمجاز
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد شهرهای یاسوج، مادوان، دهدشت، لیکک و سوق را 5 شهر دارای تنش آبی در استان کهگیلویه و بویراحمد در تابستان جاری دانست. شهرهایی که در آنها تولید و مصرف آب باهم برابر است و کمترین افزایش مصرف موجب قطعی آب میشود.
سید علی لدنینژاد با بیان اینکه آبفای شهری استان با دو مشکل مشترکان مجاز پرمصرف و مشترکان غیرمجاز رو به رو است، به تسنیم میگوید: در سال گذشته چهار هزار و 400 مشترک غیرمجاز آب در استان شناسایی و جمعآوری شد و در سه ماهه اول امسال نیز 9 هزار انشعاب غیرمجاز آب و فاضلاب شناسایی شده که از این تعداد 5 هزار و 500 مورد در بخش فاضلاب و 3 هزار و 500 مورد نیز در حوزه مشترکان آب است.
آب شرب میخواهید آبیاری باغچه و حیاط شستن را فراموش کنید
لدنینژاد مصرف آب در کهگیلویه و بویراحمد را بالاتر از میانگین کشوری دانست و تصریح کرد: مصرف سرانه آب در کشور 120 تا 150 لیتر در طول شبانه روز بوده در حالی که این میزان در این استان 20 تا 30 درصد نسبت به متوسط کشوری بیشتر است.
وی افزود: میانگین بارش بلندمدت در یاسوج 817 میلیمتر بوده در حالی که میزان بارش در سالزراعی جاری این شهر 565 میلیمتر گزارش شده که نشان دهنده کاهش 31 درصدی بارش در این شهر است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری کهگیلویه و بویراحمد بر رعایت الگوی مصرف توسط مردم تأکید و خاطرنشان میکند: مردم و مشترکان در زمان پیک مصرف را در زمان استحمام و شست و شو رعایت کنند و از هدر دادن آب در شستن حیاط، آبیاری باغچه و آبیاری فضای سبز خودداری کنند.
البته هنوز برخی از مردم با آب لولهکشی، کوچه، خیابان، پیاده رو و حیاطهایشان را شستشو میدهند که در وضعیت کنونی و با توجه به قطعیهای مکرر آب در یاسوج، مرکز کهگیلویه و بویراحمد، باید به این مشترکین گفت که اگر آب شرب میخواهید، آبیاری باغچه و شستن حیاط را فراموش کنید.
مشترکان آب شرب، تانکر نصب کنند
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری کهگیلویه و بویراحمد نوسانات در شبکه آب شهرهای استان را با توجه به وضعیت فعلی اجتناب ناپذیر خواند و گفت: مشترکان لازم است نسبت به نصب تانکر ذخیره آب اقدام کنند تا قطعی آب را احساس نکنند.
لدنینژاد با بیان اینکه در شهرهای گرمسیری استان استفاده از تانکر ذخیره آب فرهنگسازی شده است و مشترکان به علت داشتن تانکر گاهی اوقات اصلا متوجه قطعی آب نمیشوند، تصریح کرد: یک تانکر ذخیره هزار لیتری میتواند نیازهای ضروری 48 ساعت یک خانواده 4 نفره را تأمین کند.
با انشعابهای غیرمجاز با قاطعیت برخورد شود
نماینده ولی فقیه در استان کهگیلویه و بویراحمد آب را یک موهبت الهی میداند و میگوید: اسراف آب جبرانناپذیر است به همین دلیل باید در این زمینه کار فرهنگی بیشتری صورت گیرد لذا باید در ابتدا از طریق فرهنگی و شرعی مسائل مربوط به اسراف آب تبیین شود و اگر این مسیرها اثرگذار نبود با برخوردهای قانونی و قاطع با اسراف آب برخورد شود.
آیتالله سید شرفالدین ملک حسینی با بیان اینکه یکی از موضوعاتی که باید مورد توجه قرار گیرد تداوم و کیفیت بخشی به کارهای فرهنگی در زمینه مصرف بهینه آب است، میافزاید: با قاطعیت با انشعابات غیرمجاز آب برخورد شود و حمایتهای قانونی از آب و فاضلاب در زمینه برخورد با انشعابات غیرمجاز الزامی است.
وی تصریح میکند: جلوگیری از هدر رفت آب و رفع فرسودگی شبکه آب به نوبه خود میتواند اعتماد مردم را به مجموعه آب و فاضلاب و برنامههای فرهنگی آب و فاضلاب افزایش دهد.
حال منابع آب زیرزمینی استان رو به وخامت/ بازهم پای غیرمجازها در میان است
خبرهای ناراحت کنندهتر از وضعیت آب استان از شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد به گوش میرسد، به طوریکه مدیرعامل این شرکت از مصرف بیش از 80 درصد منابع آب زیرزمینی کهگیلویه و بویراحمد خبر میدهد.
علی لطفی با اشاره به اینکه هم اکنون یک میلیارد و 70 میلیون متر مکعب آب از رودخانهها و چشمهها در دست استحصال است، گفت: 300 میلیون مترمکعب آب مصرفی استان از آب های زیرزمینی برداشت میشود.
وی با بیان اینکه مصرف این میزان آب از منابع آب زیرزمینی بالاتر از حد استاندارد است، افزود: برای مدیریت درست مصرف آب طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبی با 15 زیرگروه در دست اجراست.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد دو مشکل اساسی در حوزه منابع آب زیرزمینی استان را برداشت بیرویه توسط چاههای مجاز و همچنین وجود چاههای غیرمجاز عنوان و بیان کرد: حدود هزار و 170 چاه غیرمجاز در استان وجود دارد.
1170 چاه غیرمجاز!
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد از شناسایی هزار و 170 حلقه چاه غیرمجاز در کهگیلویه و بویراحمد خبر میدهد و تعداد چاههای مجاز در استان را 2500 حلقه میداند.
رسول فرهادی میگوید: 2500 حلقه چاه مجاز استان در بخش های مختلف اعم از کشاورزی، صنعتی و شرب هستند که مجموعا 280 میلیون متر مکعب از این چاهها برداشت می شود که از این تعداد دو هزار حلقه چاه با مصرفی حدود 210 میلیون متر مکعب به بخش کشاورزی اختصاص داده شده است.
فرهادی با انتقاد از کشت بی رویه محصولاتی مانند هندوانه میافزاید: به طور متوسط برای کشت هر هندوانه 300 لیتر آب لازم است که در هنگام فروش بهای آب آن هم به دست نمی آید و برای تولید دو و نیم میلیون تن هندوانه مصرفی ایرانیان در سال 7 برابر حجم سد کرخه آب استفاده می شود.
وی تصریح میکند: برخی گلایه دارند که چرا مجوز طرح های آب معدنی در استان صادر می شود در حالی که یک بطری 500 سی سی آب معدنی به طور متوسط 500 تومان قیمت دارد و در مقایسه با هندوانه و برخی محصولات کشاورزی مقرون به صرفه است.
فرهادی به صرفهجویی در مصرف آب اشاره و خاطرنشان میکند: امیدوارم روزی برسد که مردم برای مصارف آشامیدنی از آب بسته بندی استفاده کنند و آب لوله کشی منازل صرف شست وشو و امورغیرآشامیدنی شود که در آن صورت در مصرف آب تصفیه شده نیز صرفه جویی می شود.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد در ادامه صحبتهای خود به سراغ چاههای غیرمجاز رفت و گفت: چاههای غیرمجاز برای استان دو هزینه دارد، متاسفانه همانگونه که حفر و برداشت از این چاه ها خطر جدی برای منابع آب زیر زمینی است پلمب و یا تخریب چاهها نیز هزینه زیادی را به دولت تحمیل می کند.
فرهادی افزود: برای پلمب هر چاه بیش از سه میلیون تومان هزینه گشت، بازرسی، اعزام نیروهای انتظامی، بتن، خاک و غیره نیاز است که مجموعا آن بیش از سه و نیم میلیارد برای پرکردن چاههای غیرمجاز استان نیاز است.
وی با بیان اینکه از سال 85 تاکنون 215 حلقه چاه غیرمجاز در استان پر شده است، بیان کرد: از ابتدای سالجاری تاکنون نیز 5 حلقه چاه غیرمجاز در شهرستان کهگیلویه پر شده است و 100 حلقه دیگر نیز تا پایان سال تعیین تکلیف میشود.
فرهادی خاطرنشان کرد: چاههایی که در استان تا سال 85 حفر و مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاند تعیین تکلیف میشوند و چاههایی که بعد از این زمان حفر شدهاند، باید پر شوند.
گزارش از پیمان فرامرزی
انتهای پیام/
∎