شناسهٔ خبر: 13680163 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

ترکیه ازشرط پایان دادن به محاصره غزه توسط رژیم صهیونیستی عقب نشینی کرد

صاحب‌خبر -
ترکیه از شرط پایان دادن به محاصره غزه توسط رژیم صهیونیستی عقب نشینی کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی روسیا الیوم وزارت خارجه ترکیه امروز رسماً از توافق نهائی با اسرائیل برای عادی سازی روابط خبر داد. روابط ترکیه و اسرائیل از شش سال پیش دچار تنش شده بود. 
سامی الاسمر خبرنگار این شبکه از استانبول گزارش داد: پیش از آنکه خبر توافق ترکیه و اسرائیل برای عادی سازی روابط اعلام شود، شماری از مسئولان اسرائیلی و فلسطینی مکرراً به ترکیه سفر کردند. یک مسئول اسرائیلی پس از سالها قطع رابطه با ترکیه به استانبول سفر کرد و پیش از آن نیز خالد مشعل رهبر جنبش حماس به استانبول سفر کرده بود. شاید محور اصلی توافق ترکیه و اسرائیل موضوع حماس و تحرکات این جنبش در ترکیه باشد. به نظر می رسد اسرائیل سعی داشته است دفاتر حماس را در ترکیه تعطیل کند و درحالی که ترکیه در برابر این تلاش مقاومت می کرد سرانجام حماس به میهمانی که اجازه هیچ تحرکی در ترکیه ندارد تبدیل شد.
عاکف کوه کارشناس ترکیه ای در این خصوص گفت: عادی سازی روابط ترکیه با اسرائیل معامله و چانه زنی بر سر خون شهدای کشتی مرمره در ازای منافع مادی است. متأسفانه سیاست های اشتباه دولت ترکیه در منطقه منجر به عقب نشینی و تلاش برای جبران زیان ناشی از سیاست های اشتباه شده است.
خبرنگار روسیا الیوم افزود: در توافقنامه ترکیه و اسرائیل هیچ اشاره ای به ضرورت پایان یافتن محاصره غزه نشده و همین موضوع موجب شده است که کارشناسان احساس کنند آنکارا با انگیزه های اقتصادی به دنبال از سرگیری رابطه با اسرائیل است. آنکارا به جای پایان دادن به محاصره غزه به ارسال کمک های این کشور از طریق بندر اشدود به غزه با مشارکت اسرائیل رضایت داده است.  آنکارا همچنین به طرح های عمرانی در نوار غزه اولویت خواهد داد. 
باکر آتاجان کارشناس ترکیه ای گفت: عوامل مختلفی ترکیه را به صلح با اسرائیل سوق داده است. نخستین عامل، کمک به فلسطینی ها است زیرا این اقدام بدون هماهنگی با تل آویو غیر ممکن است البته رضایت دادن به ادامه محاصره غزه بر چهره ترکیه تاثیر خواهد داشت و این کشور را به عنوان طرفی که به سادگی از اصول خود عقب نشینی می کند معرفی می کند.
خبرنگار روسیا الیوم افزود: کارشناسان بسیاری معتقدند که علل متعددی آنکارا را به سمت عادی سازی روابط با تل آویو سوق داده است؛ ترکیه اکنون خود را در محاصره دشمنان و رقبایش در منطقه می بیند و نگران تاثیر این مسئله بر اقتصاد و منابع انرژی اش است و شاید به همین علت است که اسرائیل امکان یافته است پس از سالها «گدائی صلح» بتواند شروط خود را به ترکیه تحمیل کند. 
ترکیه همواره شعار می دهد که فلسطین و غزه نور چشم آنکارا هستند اما ظاهراً عوامل اقتصادی و سیاسی موجب شده است یکی از دوچشم آنکار در جستجوی منابع انرژی باشد و چشم دیگرش را دستکم به طور موقت به روی خاورمیانه و فلسطین ببندد.