شناسهٔ خبر: 13625281 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه خراسان | لینک خبر

استعفای کامرون، سقوط ارزش پوند و بالاگرفتن تب جدایی از اتحادیه در فرانسه، ایرلند واسکاتلند

پیامد های یک خروج تاریخی

صاحب‌خبر -

مردم انگلیس بعد از 43 سال عضویت در اتحادیه اروپا، در یک اقدام تاریخی به پای صندوق های رأی رفتند و با 51.9 درصد آرا به «برگزیت»، خروج از این اتحادیه، رأی دادند تا دوام و قوام آن در آینده با چالش های جدی مواجه شود. به گزارش بی بی سی، با اعلام نتایج شمارش بیش از 28 میلیون رأی در تمامی 382 منطقه انتخاباتی انگلیس که نشانگر نرخ مشارکت نزدیک به 70 درصدی رأی دهندگان بوده که در انتخابات اخیر در این کشور بی سابقه است، دیگر کامرون امید خود برای ماندن در اتحادیه را دست نیافتنی می بیند. به گزارش دیلی میل، در انگلیس، شهر های کوچک تر و طبقه کارگری برخلاف تبلیغات حزب کارگر و همچنین حزب حاکم، بیشتر به ترک اتحادیه رأی داده اند؛ در ولز، هواداران خروج موفق تر عمل کرده اند و نیز در ایرلند شمالی و اسکاتلند، ماندن در اتحادیه از اقبال بیشتری برخوردار بوده است اما درنهایت، نایجل فاراژ، رهبر حزب استقلال انگلیس و همفکران او با موفقیت در همه پرسی، با استقبال از نتایج اعلام شده، پنجشنبه را روز «استقلال انگلیس» نامیدند و در مقابل، طرفداران ماندن در اتحادیه اروپا آن را «فاجعه» خواندند. نتایج این همه پرسی که طرفداران ماندن در اتحادیه به دلیل تأثیر کامرون، نخست وزیر انگلیس، بر آغاز این همه پرسی، شکست را متوجه وی می دانند، بیش از همه دامان خود او راگرفته است؛ کامرون که وضعیت کشورش را به یک کشتی تشبیه می کرد، باوجوداین که می توانست تا 4 سال دیگر ناخدای این کشتی باشد، به گزارش بی بی سی، گفت که تا حدود 4 ماه دیگر سکان را به کس دیگری خواهد سپرد. به گزارش اسپوتنیک، کامرون با شرایط سختی روبه روست و به شدت از نتایج همه پرسی ناامید شده است. نتایج این همه پرسی که مطابق میل شهردار تندروی سابق لندن نیز بود، اورا به بخت اول جانشینی نخست وزیر محافظه کار و هم حزبی اش، تبدیل کرده است. جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر انگلیس تلاش هایش برای ماندن در اتحادیه بی ثمر مانده است و شاید او نیز به دلیل مطالبات هم حزبی هایش به وضع کامرون دچار شود و از کار برکنار گردد، به گزارش بی بی سی، این شکست را نتیجه حس بد طبقه کارگری دانست که از وضع کنونی خود ناراضی هستند؛ کوربین با پذیرش شکست، خواستار اجرای هر چه سریع تر اصل 50 اتحادیه اروپا مبنی بر خروج انگلیس از اتحادیه اروپا شد؛ اصلی که تاکنون مجالی برای عملیاتی شدن نیافته بود.
سقوط وحشتناک پوند و بورس
با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، بازار های جهانی واکنش سریع نشان داده و در نخستین تأثیر این همه پرسی، ارزش پوند که در روز های اخیر تا 1.5 دلار بالا رفته بود، با افتی محسوس به 1.42 دلار کاهش پیدا کرد. بلافاصله پس از اعلام نتایج همه پرسی، نرخ برابری پوند به نسبت دلار آمریکا با بیش از 3 درصد کاهش، به کمترین میزان خود طی 31 سال گذشته رسید؛ همچنین، ارزش سهام در بازار بورس لندن سقوط وحشتناکی کرد. به گزارش سی ان ان، به دنبال اعلام نتیجه همه پرسی انگلیس در یک اقدام نادر مارک کارنی، رئیس بانک مرکزی انگلیس بیانیه صادر کرد و از تزریق 250 میلیارد پوند به بازار و بانک های انگلیس خبر داد. تحلیلگران اقتصاد سیاسی بین الملل از شوک حاصل از این خبر، بر بازار های مالی جهانی می گویند؛ شوک حاصل از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به ارزان شدن نفت و گران شدن طلا انجامید. همچنین، نشریه اشپیگل در آلمان در پی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا؛ در خبری با عنوان «جمعه سیاه در آلمان» از بزرگ ترین سقوط مالی آلمان طی 8 سال اخیر خبر داد.رادیو اروپای آزاد در عین حال خبر داد که شاخص سهام بازارهای مالی فرانسه، ایتالیا و آلمان بیش از انگلیس سقوط کرد.
بالاگرفتن تب جدایی طلبی
چهره اروپا و انگلیس به دنبال همه پرسی خروج از اتحادیه، نامعلوم است و تحلیلگران معتقد هستند که قطعاً شاهد تغییر آن خواهیم بود. علاوه بر تغییرات حزبی این همه پرسی، تمایلات جدایی طلبانه در انگلیس و اتحادیه را تشدید کرده است. نیکولا استرجن، وزیر اول اسکاتلند و از مدافعان ماندن در اتحادیه اروپا به دنبال انتشار نتایج همه پرسی، گفت که برگزاری همه پرسی دوم استقلال از انگلیس، محتمل است؛ همچنین، «شین فین»، از حزب جمهوری خواه ایرلند شمالی، با اعلام نتیجه همه پرسی، اظهار کرد که دولت انگلیس، «صلاحیت نمایندگی منافع اقتصادی یا سیاسی مردم ایرلند شمالی را ازدست داده است»؛ ازاین رو، مارتین مک گینس، یکی از رهبران این حزب و معاون وزیر اول ایرلند شمالی، خواستار برگزاری همه پرسی درباره آینده باقی ماندن کشورش در پادشاهی متحده بریتانیا شد. علاوه بر این، به گزارش اسپوتنیک، مارین لوپن، رئیس حزب راست افراطی «جبهه ملی» فرانسه، خواستار خروج کشورش و دیگر کشور هایی شد که همانند انگلیس، مردم آن ها، تمایل به خروج از اتحادیه دارند.
واکنش های جهانی
خروج انگلیس از اتحادیه اروپا که فرآیندی طولانی است و ممکن است برای آماده سازی بسترهای لازم برای انجام این طلاق سیاسی به حداقل دو سال زمان نیاز داشته باشد، با زلزله ای که ایجاد کرد، علاوه بر کامرون که ضمن اعلام استعفای خود، گفته است که فرآیند مذاکرات این خروج به رئیس بعدی حزب محافظه کار انگلیس کشیده خواهد شد، واکنش جهانی را برانگیخته است. ترامپ جنجالی، به گزارش بی بی سی در واکنش به خروج انگلیس گفت که مردم این کشور، «کشور خود را پس گرفته اند.» اردوغان، رئیس جمهور ترکیه که کشورش سال هاست در عطش ورود به اتحادیه می سوزد، با الگوبرداری از کامرون، خواهان برگزاری همه پرسی برای عضویت در اتحادیه اروپا شد. باراک اوباما، نیز که به گزارش بی بی سی منتظر گزارش کامرون بود، به تصمیم مردم انگلستان احترام گذاشت و باوجود خروج انگلستان از اتحادیه بر تداوم روابط واشنگتن-لندن و همچنین آمریکا و اتحادیه اروپا تأکید کرد. پوتین، رئیس جمهور روسیه که کامرون او را خرسند از خروج این کشور از اتحادیه خطاب کرده بود، به گزارش ایتارتاس، ضمن بی نزاکت خطاب کردن کامرون، ابراز امیدواری کرد که روابط مسکو-لندن پس از خروج انگلیس از اتحادیه بهبود یابد. بااین وجود، به گزارش رویترز، ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، رقیب استراتژیک مسکو، تأکید کرد که انگلیس باوجود خروج از اتحادیه، همچنان متحد ناتو باقی خواهد ماند اما اولاند نتوانست ناراحتی خود را از خروج انگلیس از اتحادیه پنهان کند و گفت که از تصمیم انگلیسی ها به شدت متأثر شده است و با این تصمیم، خطر پوپولیسم برای این کشور و اروپا، بسیار نزدیک است وی خواستار باز سازی ساختار های اروپا شد. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، نسبت به خروج انگلیس از اتحادیه احساس تأسف کرد و این خروج را برای سیستم اروپایی مفید ندانست و با تأکید بر فرآیند طولانی خروج این کشور از اتحادیه افزود که «انگلیس در طول مهروموم هایی که برای خروج از اتحادیه زمان می برد، همواره عضوی از این اتحادیه باقی خواهد ماند.» درون اتحادیه نیز رؤسای پارلمان، کمیسیون و شورای اروپا واکنش نشان دادند؛ مارتین شولتز رئیس پارلمان اروپا گفت که نمی خواهد اتحادیه از این تصمیم آسیب ببیند و آسیبی را که واحد پول انگلیس دریافت کرد، برای یورو نیز تکرار شود؛ شولتز افزود: اما انگلیس که مردد بود اکنون تکلیفش را با خود مشخص کرد،وی به رای 70 درصدی جوانان 18 تا 25 ساله به ماندن در اروپا اشاره وآن را مهم دانست. همچنین، ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا گفت مراحل رسمی و اداری خروج بریتانیا از اتحادیه بی درنگ شروع می شود و «اتحادیه 27 عضوی» به فعالیت خود ادامه خواهد داد. همچنین، دونالد توسک، رئیس شورای اروپا با انتشار بیانیه ای در واکنش به رأی مثبت مردم انگلیس به خروج این کشور از اتحادیه اروپا اعلام کرد که اعضای اتحادیه هفته آینده جلسه ای بدون حضور انگلیس برگزار می کنند؛ رئیس شورای اروپا با تأکید بر مسئولیت انگلیس در قبال اتحادیه افزود که شورا خود را برای این خروج آماده کرده بود.