شناسهٔ خبر: 12754383 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

فرمانده کل شاخه نظامی حزب‌الله لبنان در دمشق ترور شد

شهادت مرد شماره «2»

صاحب‌خبر -

«الیاس صعب»، «سامی عیسی»، «صافی بدر»، «ذوالفقار»، همه اینها نام‌های مستعار «مصطفی بدرالدین» است؛ فرمانده حزب‌الله لبنان در سوریه. حزب‌الله لبنان تأیید کرده او هفته گذشته در انفجاری در یکی از پایگاه‌های حزب‌الله در نزدیکی فرودگاه دمشق کشته شده است. بدرالدین 55‌ساله یکی از برجسته‌ترین چهره‌های حزب و برادر همسر «عماد مغنیه» یکی دیگر از فرماندهان ارشد حزب‌الله بود که در سال 2008 در سوریه و براساس گزارش‌ها در عملیات مشترک «سیا» و «موساد» ترور شد؛ هرچند اسرائیل دست‌داشتن در ترور مغنیه را هرگز نپذیرفت. این ر‍ژیم همچنین تاکنون هیچ واکنشی به خبر شهادت بدرالدین نشان نداده، اما روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» در گزارش خود دراین‌باره می‌نویسد: «نشانه‌ها حاکی از آن است که اسرائیل در مرگ این فرمانده حزب‌الله دستی نداشته است». این رژیم از زمان آغاز بحران سوریه دست‌کم هشت‌بار علیه اهدافی در داخل سوریه حمله هوایی کرده است. مقامات اسرائیلی ادعا می‌کنند اکثرا سیستم‌های ضدهوایی‌ای را مورد هدف قرار داده‌اند که به ادعای آنها، در حال انتقال به لبنان بوده‌اند و تهدیدی برای نیروهای هوایی اسرائیل به شمار می‌رفته‌اند. هنوز دقیقا مشخص نشده چه کسی مسئول انفجاری بوده است که شهادت فرد شماره 2 حزب‌الله را به دنبال داشته است، اسرائیل یا مخالفان سوری که حزب‌الله در سوریه با آنها می‌جنگد؟ بااین‌حال برخی حساب‌های توییتر نزدیک به گروه‌های شورشی سوریه و جبهه «النصره» نوشته‌اند بدرالدین در نبردی در «خان‌طومان» در جنوب «حلب» کشته شده است و نه در دمشق. ائتلافی از گروه‌های مختلف سوری ازجمله جبهه النصره هفته گذشته خان‌طومان را به تصرف خود درآوردند. تاکنون صدها نفر از اعضای حزب‌الله لبنان در درگیری‌های سوریه جان خود را از دست داده‌اند. ژانویه 2015 «جهاد مغنیه»، پسر عماد مغنیه، در حمله بالگردهای رژیم اسرائیل به شهرک «مزرعه‌ الامل» در منطقه قنیطره سوریه به همراه چند نفر از فرماندهان حزب‌الله لبنان شهید شد و در ماه دسامبر همان سال، «سمیر قنطار» در حمله موشکی اسرائیل در «جرمانا» در نزدیکی دمشق به شهادت رسید.
حزب‌الله لبنان روز گذشته با تأیید خبر شهادت بدرالدین، با انتشار بیانیه‌ای گفت: «مصطفی بدرالدین چند ماه پیش گفت از سوریه برنمی‌گردم مگر آنکه شهید شوم یا پرچم پیروزی را حمل کنم. او امروز به‌عنوان شهید برگشته است». این بیانیه می‌افزاید: «بر پایه تحقیقات اولیه، انفجاری مهیب یکی از مراکز ما در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی دمشق را مورد هدف قرار داده که به شهادت سیدذوالفقار و چند نفر دیگر منجر شده است». حزب‌الله همچنین اعلام کرده تحقیقات برای تعیین عامل انفجار ادامه دارد تا مشخص شود آیا این انفجار ناشی از حمله هوایی، اصابت موشک یا حمله توپخانه‌ای بوده است و نتیجه این تحقیقات بعدا منتشر خواهد شد. در طول این سال‌ها فقط دو عکس از بدرالدین منتشر شده است؛ اولی از زمان نوجوانی‌اش و دومی که ظاهرا مربوط به روزهای حضورش در کویت است، مرد جوان خوش‌تیپی را نشان می‌دهد با موهای مجعد و سبیل. اما روز گذشته حزب‌الله لبنان عکس خندانی از این فرمانده منتشر کرد در لباس نظامی و با ریش خاکستری کوتاه و عینک.
---------------------------------------------------
زندگی‌نامه
«مصطفی بدرالدین امین» در تاریخ ششم آوریل 1961 در «الغبیری» در حومه جنوبی بیروت به دنیا آمد. او برادر همسر عماد مغنیه بود و بسیاری از رسانه‌ها او را جانشین این فرمانده ارشد حزب‌الله و مشاور «سیدحسن نصرالله»، دبیرکل حزب‌الله لبنان، اعلام می‌کردند. بدرالدین در سال 1983 به اتهام مشارکت در یک سلسله بمب‌گذاری‌های مشترک در سفارتخانه‌های ایالات‌متحده و فرانسه در کویت دستگیر و به اعدام محکوم شد، اما این حکم هیچ‌گاه اجرا نشده است. او در آگوست سال 1990 با حمله «صدام» دیکتاتور عراق به کویت و بازشدن درهای زندان، آزاد شد. در سال 2011 او بار دیگر متهم شد، این‌بار به دست‌داشتن در بمب‌گذاری سال 2005 بیروت که به کشته‌شدن «رفیق حریری»، نخست‌وزیر وقت لبنان، منجر شده بود. بر پایه این اتهامات، او سال‌ها در کشورهای مختلف تحت تعقیب بود و براساس گزارش‌ها، بارها از عملیات‌های ترور جان سالم به‌در برده بود. بدرالدین از سال 2008 و پس از شهادت عماد مغنیه مسئولیت هدایت و راهبری شاخه نظامی حزب‌الله را برعهده گرفت و چندی پس از آغاز بحران سوریه، مأموریت خود در این کشور را آغاز کرد. براساس گزارش‌ها، او در طول زندگی خود به پروتکل‌های امنیتی بسیار پایبند بود و از یک گوشی موبایل بیش از یک روز استفاده نمی‌کرد و اجازه نمی‌داد در اطراف محل حضور خود شخصی از تلفن همراه استفاده کند. برای همین است که اطلاعات و تصاویر چندانی از او در دسترس نیست.