شناسهٔ خبر: 1188487 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

فارس گزارش می دهد

صعود 14 پله‌ای ایران در میان کشورهای ذخیره کننده گاز

با بهره برداری از دومین مخزن ذخیره سازی گاز در شوریجه استان خراسان رتبه ایران در میان کشورهای ذخیره کننده گاز در جهان از رتبه نوزدهم به رتبه پنجم ارتقا یافت.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در حالی صبح امروز مخزن ذخیره سازی گاز در شوریجه استان خراسان رضوی به بهره برداری رسید که تزریق گاز به مخزن ذخیره سازی شوریجه به عنوان بزرگترین طرح ذخیره سازی خاورمیانه برای فصل سرد سال، از اردیبهشت ماه آغاز شده است.

در اجرای این پروژه، روزانه 10 میلیون متر مکعب گاز توسط 3 ردیف کمپرسور با ظرفیت 3.6 میلیون متر مکعب در روز به مخزن ذخیره سازی تزریق و در فصل سرما حداکثر روزانه 20 میلیون متر مکعب در روز از مخزن برداشت خواهد شد.

تاکنون حدود 400 میلیون مترمکعب گاز برای برداشت در زمستان آینده به عنوان پشتوانه تامین گاز استانهای شمالی کشور در این مخزن ذخیره شده است.

در واقع ظرفیت ذخیره سازی گاز در این مخزن چهار میلیارد و 600 میلیون مترمکعب است که در فاز نخست آن امکان ذخیره سازی دو میلیارد و 400 میلیون مترمکعب گاز فراهم خواهد شد.

* وضعیت ذخیره سازی گاز در جهان

در حال حاضر بیش از 600 مخزن ذخیره گاز طبیعی با مجموع ظرفیت حدود 331 میلیارد مترمکعب گاز در سراسر جهان وجود دارد که ایالات متحده آمریکا با 385 مخزن با ظرفیت ذخیره‌سازی 121 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی 35 درصد ذخیره‌سازی گاز جهان را در اختیار دارد.

روسیه نیز با 22 مخزن ذخیره‌سازی توانایی ذخیره‌سازی 106 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی را دارد.

از طرفی نیز باید گفت، نیاز به ذخیره سازی گاز طبیعی در ایران به دلیل عدم رعایت الگوی مصرف گاز بسیار زیاد است، زیرا میانگین مصرف روزانه در چهار ماه سرد سال 2.5 برابر بیش از میانگین مصرف در هشت ماه گرم و معتدل است که گاهی این افزایش در روزهای سرد زمستان به چهار برابر هم می‌رسد.

به همین دلیل تاکنون ٢٢٠ مخزن برای ذخیره سازی گاز در کشور شناسایی شده است که از این تعداد ٤٠ مخزن مناسب برای ذخیره سازی گاز طبیعی تشخیص داده شده است.

به طور متوسط هر کشور به منظور حفظ امنیت انرژی در داخل خاک خود باید نزدیک به ١٤ درصد از گاز مصرفی سالانه خود را به ذخیره سازی اختصاص دهد و با فرض مصرف سالانه ١٠٧ میلیارد مترمکعب گاز در ایران دست کم باید به ذخیره سازی ١٤ میلیارد مترمکعب گاز در سال اقدام کند.

با توجه به برنامه های تعریف شده در این زمینه،پیش بینی می‌شود تا پایان برنامه پنجم توسعه، ذخیره سازی ١٤ میلیارد مترمکعب گاز و برداشت روزانه ١٣٠ میلیون مترمکعب از آنها تحقق یابد.

به همین منظور طرح‌های ذخیره سازی در گنبد نمکی نصر آباد کاشان، قزل تپه استان گلستان، باباقیر، بانکول، ویزنهار در استان ایلام، همچنین مخزن مختار در استان کهگیلویه و بویراحمد، یورتشا ورامین در استان تهران و مخزن احمدی در استان فارس از دیگر طرح های مهم ذخیره سازی در کشور است که برخی از این مخازن نیز تا پایان برنامه پنجم توسعه به بهره‌برداری می‌رسد.

*ایران پنجمین کشور ذخیره کننده گاز در جهان

طرح ذخیره‌سازی گاز طبیعی شوریجه در ٢٥ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان سرخس در استان خراسان رضوی و در مجاورت پالایشگاه شهید هاشمی نژاد واقع شده است که به گفته مسئولان شرکت گاز برای اجرای این پروژه، هزار و ١٢٠ میلیارد ریال اعتبار ریالی و ١٨ میلیون یورو اعتبار ارزی هزینه شده است.

با بهره برداری از مخزن شوریجه که دومین مخزن ذخیره سازی گاز در کشور پس از سراجه قم به شمار می‌آید، رتبه ایران در زمینه ذخیره سازی گاز طبیعی به رتبه پنجم جهان ارتقا یافت.

انتهای پیام/م

نظر شما