به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صدا و سیما محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در بخش سوال و جواب به سوال حاضران در نشست امنیتی مونیخ که به همراه فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شده بود گفت متاسفانه عربستان الگوی حذف و مجرم انگاری ایران را در پیش گرفته است.
شاهزاده ترکی، یکی از حاضران از ظریف پرسید اندکی قبل، وزیر امور خارجه عربستان گفت عامل جذب تروریسم در سوریه، بشار اسد است که دیدگاهی سرکوبگرانه در قبال مردمش دارد. ما از زبان نخست وزیر عراق نیز شنیدیم که گفت برخی از نیروهای مردمی حشد الشعبی از سوی ایران حمایت شدند، از کنترل این کشور خارج شده اند. شما گفتید که مایلید برای بهبود روابط با سعودی ها و دیگر کشورهای منطقه همکاری کنید. چه کاری می توانید برای کنار زدن این دیدگاه نزد مقامات سعودی و عراقی در خصوص چنین فعالیت هایی انجام دهید؟
وزیر امور خارجه ایران گفت البته فکر کنم موضع رسمی عراق با آنچه گفتید تفاوت دارد و باید از آنها پرسید. شاهزاده ترکی، باور دارم که بهترین راه این است که ببینیم چه راه حلی برای مشکل داریم. به باور من، می توانیم با توافق روی برخی از اصول، به توافق برسیم. می بایست تعاملات مردم را با یکدیگر تسهیل کنیم، نباید به آنان آنچه را که باید انجام دهند، تحمیل کنیم. می بایست کار را برای مردم سوریه درباره تصمیم گیری درباره آینده خودشان تسهیل کنیم نه اینکه پارامترهایی تعیین کنیم که چه کاری باید انجام بدهند.
وی ادامه داد همچنین باید توافق داشته باشیم که ایران و عربستان سعودی نمی توانند یکدیگر را از منطقه حذف کنند. ایران و عربستان سعودی می توانند با همدیگر کنار بیایند و شرطش نیز این است که هر کدام منافع خاص خود را در طول این فرایند تعریف کنند. با این حال، این منافع خاص برای کنار آمدن و همساز شدن نباید مستلزم حذف طرف دیگر باشد. متاسفانه، عربستان سعودی الگوی حذف را دنبال کرده است تا حدی که حتی تلاش کرده است ایران را از گفتگوها نیز کنار بزند. خبر بزرگی است که دوست من عادل الجبیر تصمیم گرفت با وجود حضور من، به وین بیاید. این مساله نباید خبر بزرگی به شمار می آمد، بلکه می بایست طبیعی می نمود که ایران، عربستان سعودی و دیگر بازیگران در یک جا، تلاش کنند تا مشکل حل شود. مشکل در اینجا، الگوست، الگوی تلاش برای تعریف منافع خود در حذف منافع دیگری؛ باور دارم که ایران و عربستان می توانند منافع مشترکی در سوریه داشته باشند، سوریه باثبات، سوریه ای عاری از پایگاه های تروریستی، سوریه ای چند قومی، چندی فرقه ای که منافع همه تامین و حفظ شود.
ظریف گفت همه می توانیم روی این مساله توافق کنیم، می توانیم توافق کنیم که گفتگوهای داخلی یمن به تشکیل دولتی بینجامد که با همسایگانش روابط دوستانه داشته باشد، بخصوص در قبال عربستان سعودی که برای یمن بسیار اهمیت دارد. می توانیم روی این مساله توافق کنیم و منافع مشترک داشته باشیم و اگر بتوانیم روی این منافع مشترک کار را شروع کنیم، دیگر نیازی به مجرم خواندن همدیگر و پناه بردن به روایت های قدیمی درباره رنجش ها از همدیگر نداریم.
وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد ما دلخوری های زیادی از عربستان سعودی داریم، فراموش نکنید که ما در مراسم حج گذشته، چهارصد و شصت و چهار نفر از شهروندان خود را به خاطر اهمال کاری (در عربستان سعودی) از دست دادیم. ما روابط دیپلماتیک خود را با عربستان سعودی قطع نکردیم، ما حتی روابط خود با عربستان سعودی را تنزل هم ندادیم. ما نیاز به همکاری با همدیگر داریم. ما برای حرکت به پیش، به اندازه کافی چالش داریم و ما آماده ایم با عربستان سعودی همکاری کنیم.