شناسهٔ خبر: 10474356 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

رقابتي‌ترين انتخابات تاريخ

در فاصله 40 روز مانده تا برگزاري انتخابات دهم مجلس شوراي اسلامي و همزمان با فرا‌رسيدن زمان پايان بررسي‌هاي هيئت‌هاي نظارت، اخبار متفاوتي در خصوص تأييد و رد صلاحيت‌هاي نامزدهاي انتخاباتي منتشر شده است.

صاحب‌خبر -
در فاصله 40 روز مانده تا برگزاري انتخابات دهم مجلس شوراي اسلامي و همزمان با فرا‌رسيدن زمان پايان بررسي‌هاي هيئت‌هاي نظارت، اخبار متفاوتي در خصوص تأييد و رد صلاحيت‌هاي نامزدهاي انتخاباتي منتشر شده است. اين موضوع در حالي است كه شوراي نگهبان هنوز خبري رسمي درباره نام افرادي كه توانسته‌اند از فيلتر شوراي نگهبان عبور كنند، منتشر نكرده است. اگرچه به نظر مي‌رسد بررسي‌ها در خصوص صلاحيت كانديداها در شوراي نگهبان به پايان رسيده و وضعيت هر نامزد انتخاباتي توسط شوراي نگهبان به وي اعلام مي‌شود و اخبار منتشر شده در خصوص تأييد و رد صلاحيت‌ها هم از كانال همين نامزدهاي انتخاباتي است.

تأييد صلاحيت‌هاي گسترده توسط هيئت‌هاي اجرايي
اما انتظارها در خصوص اعلام نام‌هاي افراد تأييد صلاحيت شده توسط هيئت‌هاي نظارت در حالي است كه در جريان بررسي صلاحيت‌هاي اين افراد در هيئت‌هاي اجرايي بيش از 90 درصد از افراد ثبت نام كرده، ‌از فيلتر ابتدايي تأييد صلاحيت‌ها عبور کرده‌ بودند؛ موضوعي كه عده‌اي آن را تأييد‌هاي فله‌اي نام نهادند، چراكه در مهلت هفت روزه ثبت نام داوطلبان نامزدي در دهمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي كه چهارم دي ماه به پايان رسيد ۱۲ هزار و ۱۲۳ نفر در شهرهاي مختلف ايران نام‌نويسي كردند. پس از اين هيئت‌هاي اجرايي 10روز مهلت داشتند كه با استعلام از مراجع چهارگانه، شامل وزارت اطلاعات، دادگستري، نيروي انتظامي و اداره ثبت احوال، پرونده داوطلبان را بررسي كنند و حداكثر طي يك هفته درباره صلاحيت آنها نظر دهند و پس از آن بود كه اين مراجع چهارگانه، 10هزار و 815 نفر را تأييد صلاحيت و 810 نفر را رد صلاحيت كردند. همچنين 498 نفر نيز از ادامه رقابت‌هاي انتخاباتي انصراف دادند.
اين موضوع مورد تأكيد محمدحسين مقيمي، رئيس ستاد انتخابات كشور نيز بود كه روز گذشته در جمع خبرنگاران اين آمار را ارائه داد.
رئيس ستاد انتخابات كشور همچنين عنوان كرد كه در انتخابات مجلس شوراي اسلامي شاهد رشد 129‌درصدي شركت‌كنندگان و در مجلس خبرگان شاهد رشد 62 درصدي داوطلبان انتخابات بوديم.  مقيمي سپس با اشاره به آماري درباره نتايج تأييد صلاحيت شدگان انتخابات مجلس شوراي اسلامي گفت: از 12 هزار و 46 پرونده‌اي كه به دادستاني كل كشور ارجاع شد 763 پرونده داراي سابقه و پرونده بودند.
وي گفت: 11 هزار و 283 مورد هيچ سابقه‌اي در دستگاه قضايي نداشته‌اند و با 763 پرونده‌اي كه دستگاه قضايي بررسي كرد و 735 پرونده‌اي كه ناجا اعلام كرد و تعداد پرونده‌اي كه وزارت اطلاعات اعلام كرد در مجموع به 2 هزار و 300 پرونده جواب داده شد كه در نهايت 763 مورد داراي سابقه محكوميت بودند كه برخي از اين موارد شامل حوادث عادي مانند تصادفات معمولي است.
  
مروري بر دوره‌هاي گذشته
در همين حال انتخابات پيش روي مجلس در حالي به عنوان بي نظيرترين دوره انتخابات به دليل كثرت نامزدهاي انتخاباتي نام گرفته است كه مرور تاريخچه ثبت نام‌ها و بررسي صلاحيت‌ها نيز نشان مي‌دهد اين دور از انتخابات بيشترين ميزان ثبت‌نام‌ كانديداها و كمترين ميزان رد صلاحيت‌ها توسط هيئت‌هاي اجرايي را داشته است.  بر اين اساس در اولين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي، 3هزار و 748 نفر ثبت نام كرده بودند كه هيئت‌هاي اجرايي صلاحيت 531 نفر را تأييد، 415 نفر را رد و 2هزار و 691  نفر را اعلام نكردند. 68 نفر نيز در طول بررسي صلاحيت‌ها انصراف دادند.  همچنين در دومين دوره انتخابات مجلس هزار و 590 نفر ثبت نام كردند كه هيئت‌هاي اجرايي صلاحيت هزار و 144 نفر را تأييد، 253 نفر را رد و 52 نفر را اعلام نكردند. 141 نفر هم در طول بررسي صلاحيت‌ها انصراف دادند.
در سومين دوره انتخابات مجلس نيز هزار و 994 نفر ثبت‌نام كردند كه هيئت‌هاي اجرايي صلاحيت 823 نفر را تأييد، 200 را رد و 899 نفر را اعلام نكردند. همچنين 51 نفر در طول بررسي صلاحيت‌ها انصراف دادند.
در چهارمين دوره انتخابات مجلس هزار و 276 نفر ثبت‌نام كردند كه هيئت‌هاي اجرايي صلاحيت هزار و 876 نفر را تأييد، 853 را رد و 213 نفر را اعلام نكردند. 304 نفر هم در طول بررسي صلاحيت‌ها، انصراف دادند.
پنجمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي، 5هزار و 361 نفر ثبت‌نام كردند. كه هيئت‌هاي اجرايي صلاحيت 2هزار و 837 نفر را تأييد، 2هزار و 246 نفر را رد و 17 نفر را اعلام نكردند. 253 نفر نيز در طول بررسي صلاحيت‌ها انصراف دادند.
در ششمين دوره انتخابات مجلس 6هزار و 852 نفر ثبت‌نام كردند كه هيئت‌هاي اجرايي صلاحيت 5هزار و 350 نفر را تأييد، 386 نفر را رد و 17 نفر را اعلام نكردند. هزار و 95 نفر هم در طول بررسي صلاحيت‌ها انصراف دادند.
در هفتمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي كه اصلاح‌طلبان همواره از آن به عنوان دوره ردصلاحيت‌هاي گسترده ياد مي‌كردند، 8هزار و 167 نفر ثبت‌نام كردند كه جالب آنجاست از اين تعداد هيئت‌هاي اجرايي صلاحيت 6هزار و 340 نفر را تأييد، 422 نفر را رد و 34 نفر را اعلام نكردند. هزار و 354 نفر نيز در طول بررسي صلاحيت‌ها انصراف دادند.  در هشتمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي، 7هزار و 595 نفر ثبت‌نام كردند كه هيئت‌هاي اجرايي صلاحيت 4هزار و 458 نفر را تأييد، هزا رو 907 نفر را رد و 17 نفر را اعلام نكردند. 808 نفر نيز در طول بررسي صلاحيت‌ها انصراف دادند.
در نهايت در نهمين دوره انتخابات مجلس 5هزار و 382 نفر ثبت‌نام كردند كه هيئت‌هاي اجرايي صلاحيت 3هزار و 541 نفر را تأييد، 851 نفر را رد و تنها 3 نفر را اعلام نكردند. 474 نفر هم در طول بررسي صلاحيت‌ها انصراف دادند.
   
گفته‌هاي غيررسمي
انتقاد از تأييد صلاحيت‌هاي گسترده توسط هيئت‌هاي اجرايي در حالي بود كه ديروز خبرگزاري تسنيم اخباري غيررسمي را منتشر كرد كه در آن عنوان شده بود كه از ميان ۱۲ هزار و ۱۲۳ نفر كانديداي ثبت‌نام كرده، تنها صلاحيت حدود يك‌سوم از ثبت‌نام‌كنندگان در انتخابات مجلس شوراي اسلامي تأييد شده است. یک مقام آگاه در گفت‌وگو با «جوان»‌ این گمانه‌زنی رسانه‌ای را تأیید کرد. همچنين بيش از ۹۰۰ نفر نيز در طول بررسي صلاحيت‌ها از كانديداتوري انصراف داده‌اند.  اين خبرگزاري سپس به نقل از همين منابع غيررسمي گزارش كرد كه از تعداد باقي‌مانده، حدود يك‌سوم ثبت‌نام‌كنندگان براي انتخابات اسفند صلاحيت‌شان احراز شده، يك‌سوم به‌طور قطعي صلاحيت‌شان براي اين انتخابات رد شده و يك‌سوم ديگر نيز تاكنون مشمول «عدم‌احراز» شده‌اند.   اين خبرها  البته در حالي بود كه تا لحظه تنظيم گزارش، اين خبر از سوي هيچ يك از مقامات رسمي تأييد نشد و در حد يك گمانه‌زني ‌ باقي ماند.  گفتني است، تفاوت آنهايي كه به‌طور قطع صلاحيت‌شان احراز نشده و آنهايي كه تاكنون مشمول عدم‌احراز هستند، آنجاست كه احتمال تأييد صلاحيت دسته دوم تا زمان آغاز تبليغات همچنان وجود دارد. اين افراد مي‌توانند با ارائه اسناد و مدارك يا معرفي معرف‌هاي مورد اعتماد دستگاه‌هاي نظارتي در راستاي احراز صلاحيت خود اقدام كنند.  حال بايد گفت كه در صورت صحت اين گمانه‌ها، براي هر كرسي نمايندگي مجلس بيش از 13 نفر بايد رقابت كنند.
بايد منتظر ماند و ديد كه آيا اين گمانه‌زني‌ها در خصوص تأييد صلاحيت يك سوم كانديداهاي ثبت‌نام كرده، درست است يا خير؟

داوطلبان احراز صلاحيت نشده مي‌توانند از امروز شكايت كنند
هيئت مركزي نظارت بر انتخابات دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي در اطلاعيه‌اي اعلام كرد: آن عده از داوطلبان نمايندگي مجلس كه بر اساس رأي هيئت مركزي نظارت بر انتخابات، صلاحيت آنان احراز نشده است، مي‌توانند شكايت خود را تحويل دهند.  به گزارش اداره كل روابط عمومي شوراي نگهبان، داوطلبان نمايندگي مجلس كه بر اساس رأي هيئت مركزي نظارت بر انتخابات مجلس، صلاحيت آنان احراز نشده است مي‌توانند از امروز تا سه‌شنبه هفته جاري به دفاتر نظارت و بازرسي شوراي نگهبان در تهران و ديگر استان‌ها مراجعه كنند.  در اين اطلاعيه آمده است: به اطلاع آن دسته از داوطلبان محترم نمايندگي دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي كه بر اساس رأي هيئت مركزي نظارت بر انتخابات، صلاحيت آنان احراز نگرديده مي‌رساند: بر اساس ماده 52 قانون انتخابات وماده 34 آيين‌نامه اجرايي آن، در صورت تمايل مي‌توانند طي روزهاي يك‌شنبه 1394/10/27 الي سه‌شنبه 1394/10/29 از ساعت 8 الي 16 در تهران به ورزشگاه تختي واقع در بزرگراه بسيج بلوار هجرت و در مراكز استان‌ها به محل‌هاي تعيين شده از سوي دفاتر نظارت و بازرسي شوراي نگهبان مراجعه و پس از تكميل فرم شكايت، رسيد دريافت كنند. براساس اين اطلاعيه، با توجه به زيرساخت‌هاي ارتباطي مهيا شده، توصيه مي‌شود داوطلبان حوزه‌هاي انتخابيه شهرستاني حتي‌المقدور به مراكز معين شده در استان‌ها مراجعه كنند. ‌

برچسب‌ها: