عربستان روز شنبه در حالی ادعا کرد 47 نفر را به اتهام فعالیت های تروریستی اعدام کرده است که آیت الله 'نمر باقر النمر' از منتقدان سعودی و مدافع حقوق بشر در جمع این افراد به شهادت رسید و باعث واکنش های جهانی شد.
'چاندار مظفر' رئیس جنبش عدالت جهانی مالزی روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، تاکید کرد: به نظر می رسد تروریسم به بهانه ای آسان برای هدف قرار دادن مخالفان خاندان آل سعود تبدیل شده است. مقامات عربستان به نام مبارزه با تروریسم، منتقدان شیعی و سنی را که خواستار تغییرات دموکراتیک و مسالمت آمیز بودند، حذف می کند.
وی در ادامه این سئوال را مطرح کرد که پیامد اعدام های دسته جمعی عربستان در آینده چه خواهد بود؟ و پاسخ داد: ممکن است مخالفان داخلی دولت عربستان که برای چندین دهه فعالیت داشته اند برای مدت کوتاهی ساکت شوند، اما حرکت های گسترده به تدریج در مناطق مختلف شیعه نشین از قبیل قطیف افزایش می یابد.
این اندیشمند مالزیایی، گفت که از نظر منطقه ای، عربستان در حال حاضر روابط خود را با ایران به دلیل حمله به سفارت و کنسولگری این کشور که در تضاد با هنجاری های دیپلماتیک است، قطع کرده است.
برخی از افراد خودسر در یک تندروی احساسی پس از شهادت شیخ نمر به اماکن دیپلماتیک کشورعربستان در تهران و مشهد تعرض کرده که توسط دستگاه های امنیتی و انتظامی ایران این افراد شناسایی و بازداشت شدند، اما عربستان رابطه خود را با ایران قطع کرد.
چاندرا مظفر در ادامه ضمن ستایش از اقدام دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران برای محکوم کردن این حملات، گفت که با توجه به آگاهی از جدی بودن شرایط پس از اعدام شیخ نمر باقر النمر، دولت ایران باید اقدامات امنیتی در ارتباط با نهادهای عربستانی در خاک این کشور را فراهم می کرد.
'حسین جابر انصاری' سخنگوی وزارت امور خارجه پس از این حملات، تاکید کرد ایران متعهد به کنوانسیون های بین المللی در قبال اماکن دیپلماتیک است و جمهوری اسلامی ایران به وظایف خود در این زمینه برای کنترل امواج احساسات گسترده مردمی اقدام کرده و متعهد به حفظ امنیت اماکن دیپلماتیک و دیپلمات ها بر اساس کنوانسیون های بین المللی است.
این تحلیلگر مالزیایی در ادامه احتمال داد اعدام این افراد توسط عربستان سعودی در تبانی با رژیم صهیونیستی برای خنثی کردن توافقنامه هسته ای ایران باشد.
وی گفت: هم اسرائیل و هم عربستان می دانند این توافق، توازن قدرت در منطقه را تغییر می دهد و هدف آنها تخریب پیوندها با ایران است و می خواهند ایران را در انزوای دائمی نگه دارند. حتی می توان گفت با توجه به حرکات اخیر آمریکا علیه تهران، ممکن است که در واشنگتن نیز لابی های با عربستان و رژیم صهیونیستی برای کسب این هدف انجام شده باشد.
این استاد دانشگاه و فعال اجتماعی مالزی همچنین بر این باور است که اعدام یک گروه 47 نفره توسط عربستان سعودی این اعتقاد راسخ وی را که باید به اجرای احکام اعدام پایان داده شود، تقویت می کند.
وی معتقد است که هیچ دولتی نباید این قدرت را داشته باشد که حکم اعدام را اجرا کند، زیرا در این صورت فرصت سوء استفاده از این روش فراهم می شود.
چاندرا مظفر با اشاره به اینکه شمار اعدامی ها در عربستان از سال 2009 که 90 نفر بوده به 157 نفر در سال گذشته میلادی افزایش یافته است، گفت: عربستان سعودی همه این 47 نفر را با ادعای ارتباط با سازمان های تروریستی و گروه های حامی ایدئولوژی های تکفیری اعدام کرده است.
وی تاکید کرد که در بسیاری از این موارد، مستندات کمی در ارتباط با اتهام های مطرح شده وجود دارد و محاکمه این افراد نیز بر اساس استانداردهای بین المللی نبوده است.
این تحلیلگر در ادامه بیان کرد: عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر در مورد روشی که در آن یک روحانی سرشناس شیعه در سال 2014 به اعدام محکوم شده بود تردیدهای جدی مطرح کرده است.
به گفته چاندرا مظفر، شیخ نمر باقر النمر یک حامی انجام اصلاحات از طریق صلح و مسالمت بود. وی از دولت عربستان خواسته بود انتخابات آزاد و سالم برگزار کند. النمر از منتقدان دولت عربستان بوده، اما هیچ مدرکی مبنی بر دست داشتن وی در فعالیت های تروریستی وجود ندارد.
آساق**241**1611
تحلیلگر مالزیایی: نخبگان سعودی حامی تروریسم هستند/ طعنه آمیز بودن اتهام تروریسم در مورد شیخ نمر
کوالالامپور – ایرنا – یک تحلیلگر مالزیایی روز چهارشنبه، گفت: مستندات و شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد افراد و گروه های مختلفی از قشر نخبه جامعه سعودی حامی مالی گروه های تروریستی در عراق و سوریه هستند و ادعای مقامات ریاض در مورد دست دشتن برخی افراد اعدام شده هفته جاری در فعالیت های تروریستی طعنه آمیز است.
صاحبخبر -