این گزارش که در روز دوشنبه 14 دی 1394 هجری خورشیدی انتشاری یافته، می افزاید: سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در واکنش به اعدام رهبر شیعیان عربستان توسط آل سعود اعلام کرد، بان کی مون به شدت از این موضوع وحشت زده شده است. در بیانیه بان کی مون آمده است، شیخ النمر و شماری دیگر از زندانیان در دادگاه هایی که سئوالات جدی درباره ماهیت اتهام ها و منصفانه بودن فرایند محاکمه آنها وجود دارد، مجرم شناخته شدند. از سویی، اتحادیه اروپا ضمن ابراز نگرانی از اعدام شیخ نمر، تصریح کرد، این اقدام می تواند تبعات خطرناکی برای منطقه داشته باشد.
در بخشی از بیانیه اتحادیه اروپا آمده است، اعدام شیخ نمر، نگرانی هایی جدی در مورد آزادی بیان و احترام به حقوق اولیه شهروندی و حقوق سیاسی که باید تحت هر شرایطی از جمله در جریان مبارزه با تروریسم، محترم شمارده شود، به وجود می آورد. این بیانیه افزود، این اعدام ها می تواند به شعله ورتر کردن تنش های قومیتی منجر شود و تبعات خطرناکی داشته باشد.
رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز نسبت به اقدام عربستان به اعدام شیخ نمر ابراز نگرانی شدید کرد. «فدریکا موگرینی» اعلام کرد، پرونده شیخ نمر نگرانی های جدی بسیاری را درباره آزادی بیان و احترام به حقوق مدنی و سیاسی اساسی به وجود آورده است، حقوقی که باید در تمامی پرونده ها تحقق آن تضمین شود.از طرفی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای به اعدام شیخ النمر و 46 تن دیگر از مخالفان رژیم آل سعود واکنش نشان داد. «جان کربی» خاطرنشان کرد، ما نگرانی هایمان درباره روندهای قانونی در عربستان سعودی را به بالاترین سطوح حکومت این کشور ابراز کرده ایم. کربی افزود، ما به طور ویژه از این نگرانیم که اعدام روحانی برجسته و فعال سیاسی به تنش ها دامن بزند. از سوی دیگر، عفو بین الملل با محکوم کردن اعدام شیخ نمر توسط رژیم سعودی این اقدام را یک تسویه حساب سیاسی خواند.
«فیلیپ لوتر»، مدیر بخش خاورمیانه عفو بین الملل در این باره گفت: عربستان با اعدام 47 تن از جمله شیخ نمر، رهبر مذهبی شیعیان این کشور بر اساس اتهامات تروریستی، به دنبال تسویه حساب سیاسی است. لوتر اظهار داشت، مقامات عربستانی می گویند این احکام اعدام را در راستای حفاظت از امنیت کشور اجرا کرده اند، اما به نظر می رسد اعدام شیخ نمر باقر النمر در راستای اعدام هایی برای تسویه حساب سیاسی زیر پوشش مبارزه با تروریسم بوده باشد. وی افزود، این اقدام عربستان در حقیقت تلاشی برای ساکت کردن صدای انتقادها علیه این رژیم به ویژه در میان گروه های فعال شیعه این کشور است. لوتر تاکید کرد،محاکمه شیخ نمر محاکمه ای ناعادلانه بود .
همچنین حیدر العبادی، نخست وزیر عراق در بیانیه ای با ابراز تأسف از اعدام شیخ نمر خطاب به دولتمردان عربستان خاطرنشان کرد، سیاست سرکوب مخالفان و ظلم دوام نخواهد آورد. وی ضمن ابراز تأسف از شنیدن خبر اعدام این روحانی عربستان خاطرنشان کرد، سیاست سرکوب مخالفان فقط تضعیف دولت ها و مردم را به همراه خواهد داشت. از سویی، وزارت خارجه آلمان با انتشار پیامی، اعدام های گسترده در عربستان را محکوم کرد. از دیگر سو، احزاب مخالف دولت آلمان نیز ضمن انتقاد از اقدام عربستان در اعدام 47تن در این کشور و مقایسه آن با عملکرد داعش، خواستار پایان صادرات تسلیحات به این کشور شدند. فرانسه نیز اعدام ها در عربستان را تقبیح کرد.
در این میان، «کنستانتین کاساشف»، رئیس کمیته بین الملل شورای فدراسیون روسیه ضمن انتقاد از مواضع آمریکا در قبال مسائل خاورمیانه، اعدام رهبر شیعیان و دیگر مخالفان عربستانی را سرکوبی وحشیانه و بی سابقه خواند. این مقام روس گفت: اطمینان دارم که در صورت تشدید درگیری در منطقه، ایران و سوریه متهم معرفی خواهند شد، چراکه آمریکا عادت دارد در هر حادثه ای کشورها را به خودی و غیرخودی تقسیم کند.
از طرفی، وزیر اطلاع رسانی سوریه در واکنش به اعدام 47تن در عربستان از جمله رهبر شیعیان این کشور، تأکید کرد، این مسئله ناشی از سیاست متشنج آل سعود است و هیچ کشوری این جنایت را علیه ملت خود مرتکب نشده است. «عمران الزعبی» تأکید کرد، اعدام شیخ نمر یک جنایت و ترور آزادی و حقوق بشر است. وزیر اطلاع رسانی سوریه همچنین از سازمان های بین المللی و نهادهای ذیربط خواست کسانی که این جنایت را مرتکب شده اند بازخواست کند. در این میان، اعتراض مراجع دینی در نجف اشرف به حکم اعدام علیه شیخ نمر باقر النمر همچنان ادامه دارد. آیت الله العظمی تقی مدرسی از مراجع نجف اشرف ضمن محکوم کردن اعدام شیخ نمر تاکید کرد، این اقدام اعلام جنگ برای پایان آل سعود است. در بیانیه این مراجع با اشاره به اینکه شیخ النمر به قافله شهدا پیوسته آمده است، این عالم دینی عمر خود را صرف مقابله با تروریسم و دفاع از پرچم اسلام و مطالبه حقوق مردم کرد .
شیخ «نعیم قاسم»، معاون دبیرکل حزب الله لبنان نیز با انتقاد شدید از اعدام شیخ نمر توسط آل سعود، این جنایت را آغاز پایان این رژیم دانست و تاکید کرد، عربستان به دست خود گورش را می کند. وی در صفحه شخصی خود در فیسبوک نوشت، اعدام شیخ نمر نشان دهنده حقانیت او و نشانه ننگ و ذلت عربستان است که هیچ گونه نظر مخالف با خود را تحمل نمی کند.در خبری دیگر، نوآم چامسکی با اشاره به اینکه سرکوب شیعیان عربستان بعد از اعدام شیخ نمر ممکن است بیشتر شود گفت: واکنش احتمالی غرب به این اعدام، پوچ و توخالی خواهد بود.
از سویی، هیأت فتوای اهل سنت عراق با انتشار بیانیه ای، ضمن محکوم کردن اعدام شیخ نمر، عربستان را مسئول بروز هر فتنه جدیدی در امت اسلام دانست. دار الافتاء اهل سنت عراق در ادامه اعلام کرد ما به عنوان علمان اهل سنت در عراق به شدت این اقدام مقامات سعودی در حق شیخ النمر را محکوم می کنیم.
در خبری دیگر، مجلس اعلای اسلامی عراق در بیانیهای اعدام آیت الله شیخ نمر را محکوم و تاکید کرد، اقدام رژیم سعودی بدون شک تاثیرات منفی بر صلح و امنیت منطقه ای خواهد داشت و باعث افزایش تنش ها در منطقه می شود. در بیانیه مجلس اعلای اسلامی عراق آمده است، جهان اسلام از خبر اعدام شیخ نمر در عربستان بهتزده شد.
همچنین وزارت خارجه انگلیس بدون محکوم کردن اقدام عربستان سعودی در اعدام آیت الله نمر، اعلام کرد، با اعدام مخالف است. در بیانیه خنثی سخنگوی وزارت خارجه انگلیس آمده است، انگلستان مخالف مجازات اعدام در هر شرایط و هر کشوری است. از طرفی، «مقتدا صدر»، رهبر جریان صدر عراق در واکنش به اعدام «شیخ نمر» رهبر شیعیان عربستان خواستار برگزاری تظاهرات «خشم» و تعطیلی مجدد سفارت سعودی در بغداد شد. از سویی، «سید هادی هادی»، عالم دینی افغانستان و از رهبران پیشین جهادی این کشور، اعدام علامه «شیخ باقر النمر» در عربستان را محکوم کرد و این اقدام را در جهت رضایت و خشنودی رژیم اسرائیل دانست و گفت: خون این علامه منشاء سرنگونی آل سعود خواهد شد. «صلاح الدین اوزگوندوز»، رهبر شیعیان ترکیه هم گفت :جنایت بزرگ عربستان در به شهادت رساندن شیخ نمر باقر النمر و دیگر جنایات آل سعود نشان از قرار گرفتن این رژیم دیکتاتور و تکفیری در سراشیبی سقوط است.
همچنین «الأزیرجاوی»، رئیس دفتر حزب الفضیله عراق در تهران اعدام شیخ نمر را در راستای افزایش فتنه های طائفی در منطقه خواند و اعلام کرد، او یکی از سه عالم شیعی بود که در زندان به سر می بردند و مانند شیخ زکزاکی و شیخ سلمان در شرایط سختی زندانی بود. در این میان، ترکمان های عراق ضمن محکوم کردن اعدام شیخ نمر، تاکید کردند، این اقدام مقامات آل سعود، تفاوتی با شیوه و روش داعش ندارد. «ابورضا النجار»، مسئول تیپ 16 ترکمان های عراق تاکید کرد، نیروهای داوطلب و فرماندهان ترکمان های عراق که سلاح های خود را به سمت داعش نشانه رفته و به دنبال آزادسازی مناطق غصب شده و دفاع از عراق هستند، این اقدام مقامات آل سعود را محکوم می کنند. از سویی، «ژرارد آرو»، سفیر فرانسه در واشنگتن با انتشار توئیتی گفت: ایران حق داشت به اعدام شیخ نمر واکنش نشان دهد. وی در پاسخ به یک کاربر که به شدت از اعتراضات در تهران انتقاد کرده بود نوشت، ایران مجبور به واکنش بود.از دیگر سو، شورای وحدت اسلامی پاکستان با محکوم کردن اعدام شیخ نمر این اقدام سعودی ها را بی احترامی به احساسات میلیون ها مسلمان خواند. نایب رئیس این شورا گفت: رژیم سعودی با این کار برگ سیاه دیگری بر پرونده جنایات خود افزودند.
**بازتاب رسانه ای
هافینگتون پست در مقاله ای تناقض میان اعدام جمعی 47 تن در یک روز در عربستان و در عین حال عضویت این کشور در شورای حقوق بشر در سازمان ملل را به تمسخر گرفت. از سویی، «رابرت فیسک»، تحلیلگر برجسته انگلیسی در مقاله ای در روزنامه «ایندیپندنت»، اعدام «نمر باقر النمر»، روحانی برجسته عربستان را داعش گونه خواند و پرسید، آیا دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس و سایر رهبران کشورهای غربی، اکنون از چاپلوسی در برابر پادشاه های پولدار نفتی دست خواهند کشید؟ وی در بخش دیگر این مقاله به تجلیل از شخصیت شیخ نمر پرداخته و نوشته او رهبر مورد احترام در شرق عربستان بود که وارد هیچ حزب سیاسی نشد، اما خواستار انتخابات آزاد بود. فیسک نوشت، شیخ نمر معتقد بود که قدرت کلام بیشتر از خشونت است. از دیگر سو، روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی با اشاره به واکنش های متعدد به اعدام رهبر شیعیان عربستان به دست آل سعود نوشت، محبوبیت شیخ نمر تهدیدی برای آل سعود بود و او حاضر نشد در برابر خاندان سلطنتی سرتعظیم فرود آورد. روزنامه النهار لبنان هم با اشاره به اعدام شیخ نمر نوشت، این اقدام سعودی ها با محکومیت شدید در چندین کشور مواجه شد و می تواند به موج درگیری طائفه ای در منطقه دامن بزند. روزنامه واشنگتن پست نیز نوشت، شیخ نمر صدای اعتراض به تبعیض مذهبی پادشاهی آل سعود و لزوم پایان دادن به حکومت های مستبد و خودکامه در خاورمیانه بود. واشنگتن پست افزود، اعدام نمر از جانب عربستان، منطقه ملتهب خاورمیانه را در التهابی تازه فرو برد و دیپلماسی در جریان برای آرام کردن تنش ها، درگیری ها و خونریزی ها را نابود می کند. از سویی، روزنامه آلمانی ولت در انعکاس خشم جهان اسلام از اعدام های در عربستان نوشت، عربستان دروازه های جهنم را گشوده است و واکنش ها به اعدام های اخیر ویرانگر است این روزنامه آلمانی نوشت، عربستان با این اقدام تنش را در منطقه تشدید کرده است. از طرفی، روزنامه ساندی تایمز انگلیس در واکنش به شهادت شیخ النمر نوشت، غرب دیگر این مسئله را درک کرده است که تفکر وهابی که حکومت سعودی بر اساس آن پایه ریزی شده است، علت افراط گرایی است که موج آن منطقه را در برگرفته است.
**اعتراضات گسترده
هزاران تن از مردم شهر قطیف عربستان در محکومیت اعدام شیخ نمر باقر النمر رهبر شیعیان این کشور در مناطق مختلف الشرقیه تظاهرات کردند. مردم با سر دادن شعارهای الموت لآل سعود و لبیک علی شهادة خشم خود نسبت به اقدام سعودی ها را نشان دادند. معترضان یک دستگاه اتوبوس را به آتش کشیدند. از طرفی، صدها عراقی با برگزاری تظاهرات گسترده در کربلا اعدام شیخ نمر را محکوم کردند. تظاهرکنندگان در شهر کربلا از مقامات عراقی خواستند تا در واکنش به اعدام شیخ نمر باقر النمر سفارت عربستان در عراق را ببندند و زندانیان عربستانی در زندان های این کشور را اعدام کنند. از طرفی، مردم انگلیس در اعتراض به این اقدام رژیم سعودی مقابل سفارت عربستان در لندن تظاهرات کردند. در همین راستا، امام جماعت لندن گفت: آل سعود اراده ای از خود ندارد و اعدام شیخ نمر بنا به اوامر دولت های استعماری است که قصد دارند جنگ در بین فرق اسلامی و در منطقه بوجود بیاورند. صدها تن از شیعیان منطقه کشمیر تحت کنترل هند نیز در اعتراض به اعدام شیخ نمر به خیابان ها آمدند. این تظاهرات اعتراض آمیز با دخالت پلیس به درگیری و خشونت کشیده شد. شیعیان کشمیر در این تظاهرات پلاکاردهای تصاویر شیخ النمر را به دست گرفته و علیه عربستان شعارهای اعتراضی سر دادند. تظاهرات گسترده ای هم شهرهای مختلف پاکستان در محکومیت این اقدام شنیع برگزار شد. از طرفی، معترضان به اعدام رهبر شیعیان عربستان و شمار دیگری از افراد توسط آل سعود، در برابر سفارت ریاض در آنکارا و همچنین کنسولگری سعودی ها در استانبول ترکیه تظاهرات کردند. تظاهرات های گسترده مشابهی نیز در نقاط مختلف بحرین برگزارشد و معترضان با سردادن شعارهایی علیه رژیم سعودی، شهادت شیخ نمر به دست این رژیم را محکوم کردند.
**سایر تحولات
خانواده شهید آیت الله نمر باقر النمر اعلام کردند، پیکر این شهید تحویل خانواده نشد و مقامات سعودی پیکر مطهر وی را در قبرستان سنی ها دفن کردند. در این میان، رژیم آل سعود، نام چهار زندانی سیاسی شیعه را در فهرست متهمانی از شبکه تروریستی القاعده قرار داد تا اینگونه القاء کند که این افراد نیز تروریست بوده اند! علاوه بر شهید شیخ نمر، نام سه شیعه عربستانی «محمد الشیوخ»، «علی سعید آل ربح» و «محمد علی صویمل» نیز در فهرست افرادی که به جوخه اعدام سپرده شدند دیده می شود.از سویی، گروه «فدائیان النمر»در عربستان اعلام کرد، در پی شهادت شیخ نمر عربستان و رژیم منحوس آل سعود را به آتش خواهند کشید. اطلاعات دقیقی درباره این گروه هوادار روحانی برجسته شیعه در دست نیست، اما برخی منابع گفتند، فدائیان النمر گروهی مسلح در عربستان شامل 300 نظامی آموزش دیده هستند که تحت تعقیب دستگاه امنیتی سعودی قرار دارند. در همین راستا، گروه النجبا عراق نیز در واکنش به اعدام شیخ نمر باقر النمر اعلام کرد، عربستان باید منتظر پاسخ در خاک خودش باشد.
خبر دیگر اینکه در پی درگیری نیروهای امنیتی و معترضان به اعدام شیخ النمر، یک نیروی امنیتی عربستان در نزدیکی یکی از مراکز امنیتی در مسیر «عنیزه البدائع» در نزدیکی شهر «القصیم» کشته شد. یک جوان 29 ساله عربستانی با خودرو خود این نیروی امنیتی را زیر گرفت و به هلاکت رساند.
در این میان، از میان شش عضو شورای همکاری خلیج فارس، تاکنون امارات و بحرین رسماً از اقدام عربستان در اعدام رهبر شیعیان این کشور اعلام حمایت کردند و کویت، قطر و عمان سکوت اختیار کردند. ازطرفی، وزارت خارجه عربستان، پس از بالا گرفتن موج اعتراضات به اعدام شیخ نمر، ایران را به تنش آفرینی در منطقه متهم کرد.از دیگر سو، بحرین معترضان به اجرای حکم اعدام شیخ نمر درعربستان سعودی را به زندان تهدید کرد.دربیانیه وزارت کشور بحرین آمده است، کلیه اقدامات قانونی درقبال هرگونه توهین و برخورد منفی با اجرای احکام قضایی صادره درکشور عربستان اتخاذ خواهد شد، زیرا این اقدام به مثابه ایجاد اختلاف،فتنه وتهدید علیه امنیت داخلی است. در چنین شرایطی، برخی از شیوخ الازهر مصر از اعدام رهبر شیعیان عربستان استقبال کردند. در این میان، سفر وزیر خارجه عربستان به پاکستان با درخواست ریاض لغو و به زمان دیگری موکول شد. «عادل الجبیر» طبق برنامه ریزی قبلی قرار بود، در سفری دو روزه وارد اسلام آباد شود، اما با رخداد های اخیر و اعدام جمعی از زندانیان در عربستان این سفر به زمان دیگری موکول شد.
*منبع : روزنامه اطلاعات
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131
جهان اعدام رهبر شیعیان عربستان را محکوم کرد
تهران - ایرنا - روزنامه اطلاعات نوشت:اجرای حکم ظالمانه اعدام شهید «شیخ نمر»، رهبر شیعیان عربستان با محکومیت های گسترده بین المللی روبرو شد.
صاحبخبر -