خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پس از اعدام شیخ النمر از سوی عربستان موج اعتراضات از سراسر جهان نسبت به این اقدام عربستان شدت گرفت. معترضان به این اقدام عربستان در ایران میز در مقابل سفارت عربستان جمع شدند؛ این تجمع منجر به حرکاتی از سوی برخی تندروها شد که بلافاصله این حرکات از سوی مقامات ایرانی چون رییس جمهور مورد انتقاد قرار گرفت و دستور پیگیری این موضوع را داد . پس از این اقدام؛ عربستان سفیر ایران را از کشور خود اخراج کرد و در اقدامی دیگر سعی در متحد کردن امارات علیه ایران و به نفع خود شد. موج این تنش ها در سراسر دنیا تبعاتی را ایجاد کرده که از جمله آن افزایش قیمت نفت بوده است.
بنابراین گزارش، فارس به نقل از بلومبرگ گزارش داده است که: "به دنبال قطع روابط دیپلماتیک ریاض و تهران از سوی رژیم آل سعود قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یافت. از زمان اعدام شیخ نمر باقر النمر توسط حکومت سعودی و افزایش تنش بین ایران و عربستان قیمت نفت برای دومین روز روند صعودی گرفت. براین اساس، قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت برای فروش در ماه فوریه در بازار بورس نیویورک 1.28 دلار افزایش یافت و به بشکه ای 38.32 دلار رسید. قیمت نفت خام برنت نیز برای تحویل در ماه فوریه 1.18 دلار یا 3.2 درصد رشد داشته و به قیمت بشکهای 38.46 دلار در بازار لندن رسیده است. قیمت نفت در سال 2015 حدود 35 درصد از ارزش خود را برای سومین سال متوالی از دست داده بود."
همچنین ایرنا نیز به نقل از رویترز در این باره نوشته است: "افزایش تنش بین دو کشور رقیب در خاورمیانه در پی اعدام روحانی برجسته شیعه و حمله به سفارت و کنسولگری عربستان سعودی در تهران و مشهد و قطع روابط دیپلماتیک ریاض با تهران موجب شد تا قیمت نفت برنت دریای شمال 2.5 درصد افزایش و به 38.50 دلار در هر بشکه در آغاز معاملات امروز برسد، اما بهای آن در ادامه معاملات به 38.28 دلار کاهش یافت. نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز با 2.05 درصد افزایش 37.80 دلار معامله شد. به رغم این افزایش، هنوز قیمت نفت 60 درصد کمتر از معاملات سال 2014 داد و ستد می شود و دلیل آن عرضه بیش از نیاز بازار به میزان بیش از دو میلیون بشکه در روز است. صادرات نفت ایران در حال حاضر حدود یک میلیون بشکه در روز اعلام شده که از سه میلیون بشکه در روز در سال 2011 فاصله زیادی دارد. نفت ایران در حال حاضر بشکه ای حدود 28 دلار معامله می شود."
این گزارش می افزاید: عربستان مدتی بود که با بازی نفتی و کاهش قیمت نفت درصدد ضربه به ایران بود و در این زمینه چندی قبل ایرنا به نقل از پایگاه اینترنتی «افریک پرس» گزارش داده بود که: "علت لشکرکشی عربستان به یمن و تلاش این کشور برای پایین نگه داشتن بهای نفت، نگرانی این کشور از تبدیل شدن ایران به ژاندارم منطقه است. عربستان در نظر دارد با استفاده از حربه نفت و لشکرکشی به یمن، به نوعی جلوی پیشروی های ایران را در منطقه بگیرد. در گذشته نیز عربستان اقدام به چنین کارهایی کرده است. عربستان در سرنگون کردن اتحاد جماهیر شوروی نقش داشته است چون در دهه 80 قرن گذشته، تولید روزانه نفت خود را از 2 میلیون بشکه به 5 میلیون بشکه رساند و نتیجه آن کاهش شدید بهای نفت بود که تاثیر منفی بر درآمدهای نفتی مسکو داشت. از سویی دیگر عربستان با نفت شیل آمریکا نیز مشکل دارد و نمی خواهد سیطره خود را در بازارهای نفتی جهان از دست بدهد. اکنون با کاهش قیمت نفت، نفت شیل در معرض تهدید قرار دارد چون با توجه به کاهش بهای نفت و بالا بودن هزینه استخراج نفت شیل دیگر تولید این نفت مقرون به صرفه نخواهد بود. کشورهای صادر کننده نفت به خاطر کاهش بهای این ماده زیان خواهند دید و طبعا این زیان شامل کشورهابی همچون روسیه، نیجریه، ایران، ونزوئلا و عراق است که جمعیت بیشتری دارند چون کشورهای عربی خلیج فارس ذخابر مالی هنگفتی دارند. عربستان توانسته است با بازی ماهرانه با صفحه شطرنج انرژی در یکسال گذشته، قیمت نفت را بیش از 50 درصد کاهش دهد اما از بعد منطقه ای ریاض در شرایط خوبی نیست. عربستان در نظر دارد با استفاده از این حربه، جلوی پیشروی های ایران در منطقه را بگیرد چرا که بیم آن دارد این کشور در آینده به ژاندارم منطقه تبدیل شود."
این در حالی است که سومریه نیوزبه نقل از روزنامه دیلی تلگراف نیز نوشته بود که: "یک کارشناس اقتصادی تصریح کرده است سیاستی که عربستان سعودی در مورد پایین آوردن قیمت نفت دنبال می کند، نتایجی را که بدان خوش بین است، محقق نخواهد کرد. ممکن است به دنبال کاهش شدید قیمت نفت، ریاض به عقب نشینی از ارتباط ریال خود به دلار مجبور شود. خالد السویلم، مدیرکل پیشین موسسه پول عربستان اعلام کرده است که پیامد اتخاذ چنین تصمیمی داراماتیک خواهد بود و با وجود ادامه کاهش ذخایر ارزی، چاره ای جز این راه وجود نخواهد داشت. این هشدارها در زمانی مطرح می شود که چند روز پیش، وزارت دارایی عربستان از کسری بی سابقه 98 میلیارد دلاری در بودجه این کشور خبر داد."
∎