شناسهٔ خبر: 10208603 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

اخبار سیاسی

هجوم شبانه خودسرها به سفارت عربستان

صاحب‌خبر -



ادامه از صفحه 21
اعلام برائت بسیج دانشجویی 8 دانشگاه از حمله به سفارت عربستان
روز گذشته در حالی که اقدام نیروهای خودسر از سوی اغلب مسئولان و فعالان سیاسی محکوم شده بود، بسیج دانشجویی 8 دانشگاه تهران نیز طی بیانیه‌ای نسبت به شهادت شیخ نمر و اتفاقات شب گذشته مقابل سفارت عربستان در تهران واکنش نشان دادند. در این بیانیه که از سوی بسیج دانشجویی دانشگاه‌های امام صادق(ع)، تهران، شریف، امیرکبیر، خواجه نصیر، علم و صنعت، علامه طباطبایی و شهید بهشتی با تأیید برنامه‌ریزی بسیج دانشجویی برای تجمع اعتراضی در مقابل سفارت کشور عربستان به اخبار مربوط به حمله به سفارت سعودی و آتش زدن قسمت‌هایی از ساختمان آن اشاره کرد و نوشت: «بسیج دانشجویی ضمن عدم تأیید و همراهی با وقایع شب گذشته، آن را کاملاً مشکوک دانسته و بر رعایت قوانین مربوطه تأکید می‌نماید»
با این وجود در شرایطی که استانداری تهران با صدور اعلامیه‌ای از معترضان برای برگزاری تجمع در میدان فلسطین دعوت کرد و هرگونه تجمع در مقابل سفارت عربستان را غیرقانونی اعلام نمود، همچنان بسیج دانشجویی دانشگاه‌های تهران با انتشار بیانیه‌ای که در خبرگزاری دانشجو منتشر شد، استانداری را به دلیل تغییر محل تجمع به موازی‌کاری و عملکرد خودسرانه متهم کرد و نوشت مسئولیت تجمع ساعت ۱۵ مقابل سفارت عربستان را نخواهد پذیرفت. پیرو همین بیانیه‌ها بود که با وجود هشدار استانداری، عده‌ای روز گذشته نیز در مقابل سفارت عربستان تجمع کردند. تجمعی که به درگیری مختصر میان نیروهای انتظامی و تجمع کنندگان و در نهایت متفرق شدن آنها انجامید. بجز تهران، تجمع‌هایی در مشهد، قم و برخی شهرهای دیگر اتفاق افتاد که تجمع کنندگان مقابل کنسولگری عربستان در مشهد با دستگاه‌های آبپاش پلیس متفرق شدند. این در حالی بود که پیش از برگزاری دو تجمعی که ساعت 15 دیروز یکی با مجوز وزارت کشور در میدان فلسطین و دیگری به صورت غیرقانونی مقابل سفارت عربستان انجام شد، حسین ذوالفقاری معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور اعلام کرده بود که با هرگونه تعرض به سفارتخانه‌ها در تهران برخورد خواهد شد. ذوالفقاری همچنین گفت که در جریان برخورد با تعرض‌کنندگان به سفارت عربستان در تهران تعدادی از مأموران نیروی انتظامی از جمله سه نفر از فرماندهان این نیرو نیز مجروح شدند.
رایزنی‌های جهانی ظریف برای محکومیت سعودی‌ها
اقدام نیروهای خودسر در حمله به سفارت عربستان برای به نمایش گذاشتن اوج اعتراض‌شان نسبت به اعدام شیخ نمر در عربستان در حالی صورت گرفت که وزارت خارجه ایران وجوه عینی این اعتراض را از مجاری دیپلماتیک پیگیری می‌کرد و در اولین گام از این اقدام ضروری، روز شنبه «اسحاق العرینی»، سرپرست سفارت عربستان سعودی در تهران را احضار و به عربستان نسبت به این رفتار غیرانسانی و غیرمسئولانه و تبعات آن شدیداً اعتراض کرد و هشدار داد.
روز گذشته نیز محمدجواد ظریف‌ وزیر خارجه، در تماس‌های جداگانه تلفنی با تعدادی از وزیران خارجه کشورهای منطقه، بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی ضمن اعلام محکومیت اقدام غیرانسانی و مخالف موازین بین‌المللی حقوق بشر در اعدام فجیع شهید شیخ نمر عالم مظلوم و شجاع سعودی، آن را گام دیگری در ادامه سیاست‌های تفرقه‌افکنانه و حمایت از تروریست‌های افراطی دانست که منطقه و جهان را به خاک و خون کشیده است. او نسبت به پیامدهای خطرناک این گونه اقدامات در زمینه تشویق افراط‌گرایی هشدار داد و بر ضرورت اقدامات هماهنگ منطقه‌ای و بین‌المللی برای جلوگیری از اقدام علیه گروه‌های مذهبی و پرهیز از سیاست‌های مبتنی بر طایفه‌گرایی تأکید کرد. وزیر امور خارجه همچنین در این تماس‌ها تعهد صریح جمهوری اسلامی ایران درباره حفاظت از اماکن دیپلماتیک را خاطرنشان کرد.
تبعات اقدام غیرمسئولانه مقابل سفارت
ادامه تنش‌های جدی موجود در روابط ایران و عربستان در حالی اتفاق افتاد که بسیاری از کارشناسان بین‌المللی ترمیم رابطه این دو کشور صاحب قدرت منطقه را راه اصلی مسائل مبتلا به منطقه ارزیابی می‌کردند. اینچنین بود که سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در گفت‌وگویی که پیش از حوادث شنبه شب سفارت عربستان در تهران انجام شده بود اما روز گذشته و پس از حادثه حمله به سفارت ریاض در تهران در «ایسنا» منتشر شد، با اشاره به اینکه گفت‌وگو بین ایران و عربستان از یکی دو ماه گذشته آغاز شده است، گفته بود: «گفت‌وگو بین ایران و عربستان نیاز به واسطه ندارد، البته به تلاش‌های همراه با حسن نیت برخی همسایگان و دوستان دو کشور با احترام برخورد می‌شود ولی باید به این نکته توجه داشت که ایران و عربستان دو کشور نزدیک و همجوار از نظر جغرافیایی هستند و برای پیگیری امور و انجام گفت‌وگو نیاز به وساطت ندارند.»
البته جابر انصاری تأکید کرده بود که «اگر درجاتی از این تمایل و اراده نبود این گفت‌وگوها شروع نمی‌شد، ولی وصول آن به نتیجه منوط به وجود اراده جدی در طرف مقابل است و اگر این روند بخوبی پیش رود، نتایج مثبتی را در سطح دوجانبه و منطقه‌ای به همراه خواهد داشت.»
با وجود این اقدام عربستان به اجرای حکم اعدام شیخ نمر و در مقابل حوادثی که برای اماکن دیپلماتیک این کشور در ایران رخ داد،‌ شرایط جدیدی را پیش رو قرار داد. تا آنجا که برخی رسانه‌های عربی از مهلت 24 ساعته عربستان به سفیر ایران برای خروج از عربستان خبر دادند. اخباری که یک منبع آگاه وزارت خارجه ایران آن را فضاسازی رسانه‌ای اعلام کرد. گزارش خبرگزاری‌ها از وضعیت سفارتخانه‌های ایران و عربستان در ریاض و تهران نیز حکایت از آن داشت که سفارتخانه‌ جمهوری اسلامی ایران در عربستان در اولین روز هفته کاری در این کشور فعالیت خود را آغاز کرده و کارمندان و سفیر ایران در ریاض مشغول فعالیت‌های روزمره این سفارت هستند. اما سفارت عربستان در تهران از روز شنبه و قبل از شروع تجمع مقابل آن فعالیت خود را به حالت تعلیق درآورده و فعالیتی در سفارت وجود ندارد.
با وجود این عصر دیروز خبری مبنی بر این منتشر شد که وزارت خارجه امارات در راستای حمایت از عربستان و اعتراض به واکنش ایران در ارتباط با اعدام شیخ نمر و همچنین اتفاقات کنسولگری عربستان در مشهد و سفارت این کشور در تهران، سفیر ایران در امارات را فرا خوانده است. امارات مدعی شد که ایران امنیت مناطق دیپلماتیک را تأمین نکرده است.
توجه به تبعات رفتار شنبه شب نیروهای خودسر در حالی اهمیت می‌یابد که ساعاتی قبل از آغاز درگیری‌ها در مقابل سفارت عربستان در تهران، «ولی نصر» مشاور سابق رئیس جمهوری امریکا در توئیتی قابل تأمل نوشت: «اعدام روحانی شیعه نشان از این استراتژی عربستان داد: تحریک ایران و تشدید تنش‌های فرقه‌ای.» به این ترتیب به نظر می‌رسد در حالی که اقدام محکوم عربستان در به شهادت رساندن شیخ نمر می‌توانست به انزوای بین‌المللی بیشتر ریاض در محافل منطقه‌ای و جهانی بینجامد، اقدام خودسرانه و غیردیپلماتیک عده‌ای افراطی با به حاشیه راندن آن اتفاق، در این مسیر خلل ایجاد کرد؛ رویه خودسرانه و افراطی که رئیس جمهوری بر ضرورت پایان یافتن آن تأکید داشت.
بحث داغ کاربران بر سر عملکرد نیروی انتظامی در ماجرای سفارت عربستان
عملکرد نیروی انتظامی در ماجرای سفارت حمله به کنسولگری و سفارت عربستان در مشهد و تهران روز گذشته بحث داغ سایت‌ها وشبکه‌های اجتماعی بود. شماری از کاربران، تصاویر و ویدئوهایی  را به اشتراک گذاشتند که از ورود سهل و آسان خودسرها به دو مرکز دیپلماتیک در مشهد و تهران حکایت داشت. به گونه‌ای که در مسیر حمله آنها هیچ مانع یا مقاومت جدی از سوی نیروهای انتظامی دیده نمی‌شود. اغلب عکس‌های ثبت شده در شب پرالتهاب تهران و مشهد، حضور نیروی انتظامی را بسیار کمرنگ نشان می‌دهد.
شماری دیگر از کاربران به محاسبه فاصله زمانی «ساعت اعلام خبر» شیخ نمر تا ساعت «حمله خودسرها به سفارت» پرداخته و نتیجه گرفته‌اند که پلیس بیش از 12 ساعت زمان داشت تا براحتی تدابیر امنیتی لازم را از جمله بستن مسیرهای منتهی به سفارت به‌عمل بیاورد (زمان اعلام خبر اعدام 10 و 45 دقیقه به وقت تهران بود و ساعت حمله به سفارت بین 23 تا 24 نیمه شب). شماری از کاربران نیز روز گذشته دست به کار شده و با نمایش عکس حضور چند لایه پلیس و نیز استفاده از ماشین‌های آب پاش این سؤال را پیش کشیده‌اند که چرا قبل از حادثه پریشب چنین تدابیری را به‌کار نبست.»
دستور وزیر کشور برای شناسایی و معرفی عاملان حادثه سفارت
روز گذشته حسینعلی امیری، قائم مقام وزیر کشور از دستور وزیر کشور برای شناسایی و معرفی عاملان حادثه سفارت و کنسولگری عربستان خبر داد و گفت: وزیر کشور در اجرای وظایف ذاتی خود و فرمان ریاست جمهوری در معرفی عاملان حمله به سفارت و کنسولگری عربستان به قوه قضائیه، دستور داد عاملان این حادثه به فوریت شناسایی و با قاطعیت پرونده آنها تهیه، تنظیم، تکمیل و به دستگاه قضایی معرفی شوند. به گزارش ایرنا، امیری ضمن محکوم کردن اعدام شیخ نمر، حادثه سفارت عربستان را نیز تأسف برانگیز دانست و تأکید کرد:  در کشور جمهوری اسلامی نقض قانون به منزله نقض مقررات شرعی است و این گونه اعمال و رفتارهای خلاف شئونات جمهوری اسلامی قابل قبول و توجیه نیست. وی در ادامه با بیان اینکه معاونت امنیتی وزارت کشور و استاندار تهران مسئول اجرای دستور وزیر کشور در برخورد با عاملان سفارت و کنسولگری عربستان هستند، تأکید کرد: امنیت کامل برای نمایندگی‌های سیاسی دولت‌ها در جمهوری اسلامی برقرار است و هیچ گونه نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
سخنگوی «ناجا»: پلیس هیچ رفتار غیرقانونی را برنمی‌تابد
معاون اجتماعی و سخنگوی «ناجا» با محکوم کردن اعدام روحانی آزاده شیخ نمر، از مردم خواست احساسات پاک خود را کنترل و مدیریت کنند.سردار سرتیپ دوم «سعید منتظرالمهدی» یکشنبه شب در گفت‌وگو با «ایرنا» افزود: پلیس هیچ رفتار غیرقانونی را برنمی‌تابد و همگان باید بر مدار قانون حرکت کنند.وی اظهار داشت: مردم عزیز کشورمان باید احساسات پاک خودشان را کنترل و مدیریت کنند و با بصیرت و هوشمندی توأم سازند.معاون اجتماعی و سخنگوی نیروی انتظامی با اشاره به تعرض تعدادی از معترضان به اعدام شیخ نمر به سفارت عربستان در شنبه شب گذشته، تأکید کرد: با حضور و مدیریت بموقع پلیس، موضوع خاتمه یافت و تعداد 50 نفر در این خصوص دستگیر و تحویل مراجع قضایی شدند.

برچسب‌ها: