عربستان بهرغم مخالفتهای جهانی با مجازات شیخ نمر باقر النمر، روحانی منتقد دولت سعودی را اعدام کرد. منصور ترکی، سخنگوی وزارت کشور عربستان سعودی در کنفرانس مطبوعاتی این خبر را اعلام کرد و گفت: «ما تنها احکامی را که از سوی دستگاه قضایی تایید نهایی شده بودند امروز اجرا کردیم و احکام دیگری همچنان در دست بررسی است که تایید نشدهاند.»
او در ادامه توضیح داد که به متهمان اجازه داده شده تا آخرین وصیتنامه و مطالبی را که صلاح میدانند بنویسند و تمامی موازین حقوقی در اعدام آنها لحاظ شده است. عربستان با این اقدام که خلاف خواستههای جهانی و موازین اسلامی بود وارد دوران تازهای میشود. این اقدام موجب میشود که افکار عمومی در سراسر جهان موضعی منفی نسبت به آنها داشته باشند.
واکنش وزارت خارجه ایران
حسین جابرانصاری بعد از انتشار این خبر که نخستین بار توسط «رویترز» منتشر شد، موضع رسمی این وزارتخانه نسبت به خبر را اعلام کرد. او با ابراز تاسف نسبت به این اقدام نسنجیده گفت: «نتایج این سیاست عقیم و غیرمسئولانه متوجه عاملان آن شده و دولت عربستان تاوان سختی بابت پیگیری این سیاستها خواهد پرداخت.»
سخنگوی وزارت خارجه در موضعگیری نسبت به اقدام روحانی شیعه منتقد عربستان به سیاستهای این رژیم در قبال افراطیگریهای منطقه اشاره کرد و گفت: «در حالی که تروریستهای افراطی و تکفیری، امنیت و آسایش ملتهای منطقه و جهان را سلب و ثبات و موجودیت برخی دولتهای منطقه را تهدید میکنند، اعدام شخصیتی مانند شیخ النمر که ابزاری جز سخن گفتن برای پیگیری اهداف سیاسی و دینی خود نداشت، تنها عمق بیتدبیری و بیمسئولیتی را نشان میدهد.» انصاری به رفتار عربستان اشاره کرد و گفت که عربستان در منطقه از تکفیریها و تروریستها حمایت میکند اما در برابر منتقدان داخلی خود از زبان اعدام و سرکوب استفاده میکند.
مجلس و محکومیت اعدام منتقدان در عربستان
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامینیز رفتار عربستان سعودی در مورد اعدام شیخ نمر را وحشیانه خواند و گفت: «عربستان با اعدام شیخ نمر گردابی برای خود به وجود آورده است.» لاریجانی که در جلسه شورای اداری جلسه بوشهر صحبت میکرد، ادامه داد: «خبر ناگوار شهادت شیخ نمر روحانی مبارز امروز به ما رسید، این رفتار وحشیانه رژیم سعودی باعث تاسف و تاثر بین امت اسلامی است.»
در پی اعدام دستهجمعی منتقدان حکومت در عربستان، مجلس ایران نیز به این مساله واکنش نشان داد. علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با اشاره به این اقدام گفت: «عربستان این جنایت را از سر استیصال و شکست در عرصههای مختلف انجام داده است.» او در ادامه گفت که این اقدام نشان میدهد دولت عربستان نه برای علمای اهل سنت و نه برای مراجع تقلید شیعه حرمتی قائل نیست.
بروجردی اقدامات داخلی عربستان را تحت تاثیر سیاستهای غلط منطقهای این کشور عنوان کرد و گفت: «عربستان در کل منطقه شکست خورده است که نمونه بارز آن در یمن است که حرمتی برای این کشور عربی و اسلامی قائل نشده است؛ بهطوری که تاکنون هزاران نفر از مردم بیگناه یمن به خاک و خون کشیده شدهاند و عربستان در دهمین ماه این جنایات شکست خورده است.»
بروجردی در پایان گفت که اعضای کمیسیون امنیت ملی در حال رایزنی برای واکنش درست نسبت به این اقدام
عربستان هستند.
عابد فتاحی، رئیس فراکسیون اهل سنت مجلس نیز در اعتراض به اعدام روحانی شیعه تاکید کرد: «فرهنگ سیاسی غالب در عربستان و دهنکجیها به دنیای اسلام، حمایت از تکفیریها، فاجعه منا و اعدام شیخ نمر، باب مذاکره با ساختار سیاسی عربستان را بست. اعدام شیخ نمر توهین به انسانیت بود.
اعدام این روحانی به دلیل اختلافات شیعیان و اهل تسنن نیست، بلکه متاسفانه مساله افکار جنونآمیز کشور عربستان است که از یکسو گروههای تکفیری را تجهیز کرده و از سوی دیگر یک سال است که روی مردم فقیر یمن آتش گشوده است.»
واکنش علما
حوزه علمیه قم دیروز در اعتراض به اعدام شیخ نمر تعطیل شد. آیتالله اکبر هاشمیرفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در پیامی، شهادت شیخ نمر روحانی شیعه منتقد عربستان را تسلیت گفت. در این پیام آمده است: «آیتالله نمر باقر النمر یکی از آن ستارگان تاریخ تشیّع بود که براساس اتفاق تاریخی و جغرافیایی، در سرزمین وحی به دنیا آمد و پس از 58 بهار، آسمانی شد که یادگار جدال نور و ظلمت از زمان ابراهیم و نمرود، محمد(ص) و ابوجهل و علی(ع) و ابوجهلهاست.»
آیتالله ناصر مکارمشیرازی از مراجع تقلید نیز در واکنش به این اقدام عربستان بیانیهای منتشر کرد. در این بیانیه آمده است: «خبر وحشتناک اعدام آیتالله شیخ نمر و 46 نفر از بیگناهان جهان اسلام را در بُهت و تعجب فرو برد، بهخصوص اینکه این جنایت تحت عنوان خوارج و تکفیر صورت گرفت، اگر کسانی تاکنون تردید داشتند که کانون فتنه و تکفیر در جهان، آل سعود هستند با این نمونه آشکار جای تردیدی باقی نماند.»
مولوی عبدالحمید، امامجمعه اهلسنت زاهدان نیز در واکنش به این رویداد با اشاره به این مساله که مسئولان عربستان نامه او را بیپاسخ گذاشتند، گفت: «وقتی خبر اعدام شیخ نمر را شنیدم خیلی متاثر و متاسف شدم و این باورکردنی نیست زیرا اعدام شیخ نمر به صلاح اسلام و مسلمین نبود. مصالح عالم اسلام و جهان اسلام اقتضا میکرد که مسئولان عربستان باید از این کار صرف نظر میکردند زیرا هماکنون جهان اسلام نیاز به وحدت دارد.» سیدحسن خمینی نیز در پیام تسلیتی در واکنش به شهادت شیخ نمر گفت: «شهادت مظلومانه مرحوم مغفور حاج شیخ نمر باقرالنمر رحمه الله علیه بىشک نقطه ننگ دیگرى در کارنامه دولت عربستان است. خون آن مرحوم که عمر خویش را در راه احقاق حقوق مردم آن سرزمین سپرى کرد، باعث احیاى تفکر اسلام ناب خواهد شد و به امید خدا به نتایج مطلوب خواهد رسید. خداوند او را با اولیایش محشور گرداند و به بازماندگان وى توفیق پیمودن راه او را عنایت فرماید.»
همچنینسیدمحمود هاشمیشاهرودی، عضو مجلس خبرگان رهبری، پیام تسلیتی در مورد اقدام آلسعود منتشر کرد.
در بخشی ازاین پیام تسلیت آمده است: «... این عالم جلیلالقدر و این مجاهد نستوه پس از مرارتهای فراوان و فشار و رنج اسارت و شکنجه در زندانهای مخوف...، جان خویش را در راه عزت و شرف اسلامی و انسانی و تعالی کلمه طیبه توحید و اقامه قسط و داد فدا کرد.»
تجمع مقابل سفارت عربستان
دانشجویان، طلاب و مردم تهران در پی خبر وزارت کشور عربستان مبنیبر اعدام شیخ نمر باقر النمر و در اعتراض به اعدام این فعال حقوق بشر و مجتهد شیعه توسط حکومت آل سعود، دیروز ساعت 15 در مقابل سفارت عربستان تجمعی اعتراضآمیز برگزار کردند.
این اقدام خودجوش با سر دادن شعارها و دستنوشتههایی با عنوان «مرگ بر آل سعود قاتل»، «مرگ بر آمریکا»، «مرگ بر اسرائیل» و «ای محرم بزم یهود، لعنت به تو آل سعود» برگزار شد تا شاید از این طریق بتوان اقدام دولت عربستان را محکوم کرد.
وزارت کشور عربستان با صدور بیانیهای اعلام کرد که سحرگاه دیروز ۴۷ نفر را در این کشور اعدام کرده است که شیخ نمر النمر و چند جوان دیگر شیعه نیز در میان آنها قرار دارند. پیش از این دادگاه عالی عربستان حکم اعدام شیخ نمر النمر را تأیید کرده بود و این حکم در مرحلهای قرار داشت که تنها به دستور پادشاه عربستان اجرا یا لغو میشد که صبح دیروز با تایید آن از سوی ملک سلمان به مرحله
اجرا درآمد.
در بیانیه دانشگاهیان دانشگاه آزاد اسلامی تاکید شد
اعدام شیخنمر نماد تسلط تفکر افراطیگری
دانشگاهیان دانشگاه آزاد اسلامی در بیانیهای ضمن محکوم کردن اقدام دولت عربستان در به شهادت رساندن شیخ نمر باقرالنمر، رهبر شیعیان عربستان همه دانشگاهیان مسلمان را به اعتراض به این رفتار وحشیانه دولت ریاض فراخواندند. در بخشی از متن این بیانیه آمده است: «شهادت رهبر شیعیان عربستان، آیتالله نمر نشانگر واقعیت تلخ تسلط افراطیگری و کینهپراکنی برخاسته از وهابیت بر حاکمیت رژیم سعودی و عمق بیتدبیری و ناتوانی دولت ریاض است که سرکوب و برادرکشی را راه خروج از بنبست و استیصال سیاسی خود دانسته است. بیشک اعدام شهید آیتالله شیخ نمر باقرالنمر توسط دستنشاندگان قدرتهای سلطهجو، مدلی از نسلکشی و تسویهحساب سیاسی و مذهبی است که این روزها منطقه غرب آسیا و برخی کشورهای آفریقایی را در برگرفته است و امروز مدعیان حقوق بشر و مدافعان آزادی بیان برابر این نوع جنایات سکوت کردهاند و بهدنبال بزک کردن چهره رژیمهای خونخوار منطقه هستند. دانشگاهیان دانشگاه آزاد اسلامی با محکوم کردن جنایت رژیم آل سعود و تسلیت به محضر حضرت ولی عصر(عج) مقام معظم رهبری و مسلمانان بهویژه شیعیان جهان از نخبگان، دانشگاهیان و عالمان مسلمان میخواهد در این شرایط خطیر که منطقه غرب آسیا و جهان اسلام درگیر توطئههای صهیونیستی و تکفیری است، به رسالت واقعی خود عمل کنند. بر دانشگاهیان ایرانی و بهویژه استادان، دانشجویان و دانشآموختگان دانشگاه آزاد اسلامی است که فریادگر مظلومیت این مرید با وفای حضرت سیدالشهدا(ع) و یارانش باشند.»