شناسهٔ خبر: 10108611 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

تحلیل

چرا آزادسازی الرمادی مهم است

صاحب‌خبر -



پس از چند روز درگیری سنگین و آزادی الرمادی از اشغال داعش، عراقی‌ها مراسم جشن و شادمانی برگزار کردند. این واقعیت که نیروهای عراقی توانسته‌اند پرچم کشورشان را بر فراز مهم‌ترین مجتمع دولتی در الرمادی به اهتزاز درآورند، یک دستاورد بزرگ است که این امید را می‌دهد که می‌توان داعش را شکست داد. این پیروزی نشانگر آن است که داعش توان و تحرک خود را از دست داده و در حال عقبگرد است. در ماه‌های اخیر این گروه از تکریت، بیجی، حویچه، سد تشرین و سنجار ریشه‌کن شده است. تخمین زده می‌شود که کنترل داعش بر 40 درصد از مناطقی که در اشغال داشت، از دست رفته است.
آزادسازی الرمادی، مرکز استان الانبار، از آن جهت حائز اهمیت است که دولت عراق را قادر می‌سازد تا خطوط تدارکاتی داعش به سمت شهر فلوجه را قطع کرده و کنترل این گروه بر این شهر را تضعیف کند. نبرد الرمادی نوعی آمادگی برای بازپس‌گیری موصل، دومین شهر عراق نیز به شمار می‌آید. فرار سربازان ارتش از موصل و افتادن این شهر به دست داعش حاکی از ضعف‌هایی در ارتش بود که اینک با کسب پیروزی در الرمادی این ضعف‌ها و ناکامی‌ها برطرف شده است. پس از سقوط موصل بود که ایران به اتفاق برخی قدرت‌ها نیروهای خود را به عراق فرستادند تا در آموزش و سازماندهی ارتش عراق نقش ایفا کنند.
نیروهای عراقی، ایرانی و امریکایی تحولات و تغییراتی اساسی برای انجام عملیات الرمادی ایجاد کردند. نیروهای عراقی ماه‌ها زمان صرف کردند تا الرمادی را در محاصره کامل قرار دهند و 630 حمله هوایی نیز به این شهر صورت گرفت. در همین حال، هزاران نفر از افراد قبایلی در الانبار برای بازپس‌گیری مناطق مختلف از داعش آموزش دیدند. اگر این همکاری میان دولت و قبایل ادامه پیدا کند، جایگاه داعش در مناطق سنی‌نشین تضعیف خواهد شد. علاوه بر این، انجام اصلاحات سیاسی برای مشارکت گروه‌های مختلف در امور دولتی بیش از پیش از جاذبه داعش می‌کاهد.
پیروزی الرمادی نه تنها روحیه نیروهای امنیتی عراقی را بالا می‌برد، بلکه جایگاه سیاسی حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق را نیز مستحکم خواهد کرد. برای آنکه داعش در درازمدت شکست بخورد، العبادی و سایر مقام‌های دولت عراق باید بازگشت امن ساکنان سابق به مناطق آزاد شده و امنیت آنها در این نواحی را تضمین کنند. جامعه بین‌المللی وعده داده‌اند 50 میلیون دلار برای کمک به بازسازی الرمادی اختصاص دهند. در عین حال، پیش از آنکه عملیات آزادسازی موصل کلید بخورد، نیاز است که رهبران عراقی راهبردی سیاسی و نظامی برای حفظ دائمی الرمادی تدوین کنند.
منبع: سرمقاله نیویورک تایمز/  ترجمه و تلخیص: کیان راد