شناسهٔ خبر: 10075817 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جمهوری‌اسلامی | لینک خبر

رئیس‌کل بانک مرکزی:

سودهای بانکی نامتعارف از جیب سهامداران پرداخت می‌شود

صاحب‌خبر -

رئیس کل بانک مرکزی با انتقاد از پرداخت سود بالای علی‌الحساب در برخی بانک‌ها گفت: این پول را از سپرده‌گذار نمی‌توان پس گرفت، بنابراین باید از جیب سهامدار پرداخت شود که این مغایر با قوانین و مقررات بانکی است.
به گزارش خبرگزاری فارس، ولی‌الله سیف با اشاره به رشد 16 درصدی نقدینگی در 8 ماه اول امسال اظهار داشت: بانک مرکزی تلاش می‌کند دقیق‌ترین آمارها را در خصوص متغیرهای مختلف اقتصادی از جمله رشد نقدینگی، تولید و منتشر کند.
وی افزود: در دو سال گذشته آمار 10 بانک و موسسه جدید به آمار بانک مرکزی اضافه شد به همین دلیل آمار سپرده‌های آنها با آمار نقدینگی کل افزوده شد.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه کل نقدینگی در پایان سال 92، به 580 هزار میلیارد تومان رسیده بود، گفت: در حال حاضر حجم کل نقدینگی تا پایان آبان ماه 907 هزار میلیارد تومان محاسبه شده که 56 درصد رشد داشته است.
سیف با تاکید بر اینکه اضافه شدن آمار نقدینگی 6 بانک و 4 موسسه جدید در راستای سامان‌دهی بازار پول انجام شده است، گفت: اگر آمار این موسسات را محاسبه نمی‌کردیم، رشد نقدینگی در پایان سال گذشته 20.9 درصد و رشد 8 ماهه امسال 14.8 درصد بود. اگر آمار این موسسات لحاظ نمی‌شد هم اکنون کل نقدینگی تا پایان آبان ماه 805 هزار میلیارد تومان اعلام می‌شد که 102هزار میلیارد تومان کمتر از رقم فعلی است.
وی با اشاره به مزیت نرخ سود در شبکه بانکی اظهار داشت: در گذشته با توجه به بالا بودن نرخ سود، نرخ موثر سود بانکی منفی بود اما در حال حاضر نرخ سود بانکی به صورت افراطی مثبت است به طوریکه نرخ تورم به 13.7 درصد رسیده اما نرخ سود بانکی بین 20 تا 24 درصد است که این به هیچ وجه قابل قبول نیست.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی از اهرم‌های خود برای کنترل نرخ سود استفاده می‌کند، گفت: در صورت‌های مالی بانک‌ها سود علی‌الحساب پرداختی و سود قطعی در یک دوره مالی محاسبه می‌شود. نرخ بررسی بانک مرکزی از صورت‌های مالی یکی از بانک‌ها نرخ سود علی‌الحساب به صورت قطعی محاسبه می‌شود و دیگر تفاوتی بین سود نرخ علی‌الحساب و قطعی نیست.
سیف افزود: یکی از بانک‌ها به دلیل رقابت‌های کاذب به جای پرداخت 22 هزار میلیارد ریال سود قطعی 33 هزار میلیارد ریال پرداخت کرده است.
وی افزود:‌ این پول را از سپرده‌گذار نمی‌توان پس گرفت، بنابراین باید از جیب سهامدار پرداخت شود که این مغایر با قوانین و مقررات بانکی است.
رئیس کل بانک مرکزی با طرح این پرسش که چرا وقتی بانک‌ها بی‌مهابا نسبت به پرداخت سود علی‌الحساب در طول سال اقدام می‌کنند، ضرر آن را سهامداران بپردازند، گفت: بر همین اساس تصمیم گرفتیم تا این موضوع را ساماندهی کرده و با صدور بخشنامه‌ای به بانک‌ها آنها را موظف به حرکت در چارچوب قانونی کرده و حاشیه امنی را هم برای بانک‌ها و هم برای سهامداران آنها ایجاد کنیم.
وی با اشاره به بخشنامه بانک مرکزی که بزودی با تعیین سود علی‌الحساب به بانک‌ها ابلاغ خواهد شد، اظهارداشت: بر این اساس مدیران بانک‌ها موظفند در ابتدای سال به گونه‌ای محاسبه و پیش‌بینی کنند که نرخ سود علی‌الحساب بیش از سود قطعی که قرار است تا پایان سال پرداخت کنند نباشد.
سیف همچنین در مورد راه اندازی بازار مشتقه ارزی گفت: در شورای عالی بورس بحث کردیم که پس از مطرح شدن موارد کارشناسی به این نتیجه رسیدیم که بازار مشتقه ارزی به طور حتم می‌تواند به ثبات بازار مالی کشور کمک شایانی کند.
سیف در رابطه با عملکرد طرح کارت‌های اعتباری برای فروش کالا گفت: در این باره نباید زود قضاوت کرد، بلکه باید اجازه داد محصولات به مرور وارد بازار شده و نتیجه اجرای این طرح مشخص شود.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه برای قضاوت عملکرد طرح کارت اعتباری باید حداقل شش تا هشت ماه صبر کرد، افزود: براساس بخشنامه‌ای که بانک مرکزی به بانک‌ها ابلاغ کرده هم‌اکنون صدور کارت‌های اعتباری از سوی آنها براساس دستور‌العمل تعیین شده در حال انجام است.
سیف در پاسخ به این نکته که رئیس مرکز آمار ایران تاکید کرده آمارهای بانک مرکزی باید به تایید مرکز آمار ایران برسد، گفت: هر دو مرجع آماری، آمارهای مربوط به خود را اعلام می‌کنند و ما در بانک مرکزی مشکلی با اعلام آمار از سوی مرکز آمار نداریم.
وی ادامه داد: مرکز آمار، آمار مربوط به خود را منتشر می‌کند و بانک مرکزی هم آمار‌های تولید شده خود را منتشر خواهد کرد؛ بنابراین اینکه دائم در این باره بحث می‌شود فقط ایجاد التهاب و تشنج را در پی خواهد داشت.
رئیس کل بانک مرکزی این را هم گفت که از طریق وکیل خود در حال اقدام و پیگیری درباره مصوبه برداشت 1.7 میلیارد دلار توسط کنگره آمریکا از دارایی‌های بلوکه شده ایران است.
سیف در پاسخ به پرسشی مبنی بر اقدامات بانک مرکزی درباره مصوبه کنگره آمریکا درباره برداشت حدود 2 میلیارد دلار ازحساب بلوکه شده ایران، افزود: رقم 2.5 میلیارد دلار شامل سود اضافه شده به رقم اصلی 1.7 میلیارد دلار است؛ این پرونده همچنین ازطریق دفتر نهاد ریاست جمهوری و وزارت امور خارجه در حال پیگیری است که امیدواریم نتیجه آن را دریافت کنیم.
سایت مجلس نمایندگان آمریکا با انتشار گزارشی از مسدود کردن دارایی‌های بانک مرکزی ایران در آمریکا خبر داد که در آن 226 نماینده کنگره به برداشت 1.75 میلیارد دلار از حساب‌های بلوکه شده بانک مرکزی رای دادند. پیش از این نیز نمایندگان کنگره طرح‌هایی برای بلوکه کردن دارایی‌های ایران پیشنهاد داده بودند.

برچسب‌ها:

نظر شما