درحالی که مسئولان محیط زیست و هواشناسی استان تهران از استمرار وضعیت «ناسالم» هوا تا اواسط هفته خبر دادند، فراکسیون محیط زیست مجلس ابتکار را به مجلس فراخواند و مهدی چمران با انتقاد از عملکرد دولت در خصوص محیط زیست، گفت: هیچ تفاوتی بین بنزین دولت یازدهم با دولت قبل وجود ندارد ودولت تدبیر و امید برای کاهش آلودگی هوا اقدام موثری انجام نداده است.
معاون نظارت و پایش محیط زیست استان تهران درمورد آخرین وضعیت کیفیت هوای تهران به فارس گفت: براساس اطلاعات رسیده از ایستگاههای سنجش آلودگی سطح شهر تهران، غلظت آلایندههای با قطر کمتر از 5/2 میکرون، عدد 131 را نشان میدهد که این عدد فراتر از حد مجاز است.
محمد رستگاری ادامه داد: براساس این اطلاعات، هوای تهران دیروز هم در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار داشت و پیشبینی میشود بهدلیل پایداری هوا، این وضعیت تا روز یکشنبه استمرار داشته باشد.
وی به شهروندان تهرانی توصیه کرد که از ترددهای غیرضروری در سطح شهر خودداری کنند و گروههای حساس در معرض آلودگی هوا قرار نگیرند.
رئیس اداره پیش بینی و پیش آگاهیهای جوی اداره کل هواشناسی استان تهران نیز روز پنج شنبه در گفتگویی، گفت: تا اواسط هفته آینده بارش باران در تهران نخواهیم داشت و بررسی نقشههای پیش یابی نشان دهنده تداوم پایداری شرایط جوی پایتخت تا پایان روز دوشنبه است.
محمد مهدی عشقی افزود: پایداری هوا در روزهای شنبه، یکشنبه و دوشنبه در تهران موجب افزایش میزان آلایندههای جوی خواهد شد که در این خصوص با تشکیل کمیته اضطرار تصمیمات لازم برای کاهش میزان آلودگیها اتخاذ میشود.
فرقی بین بنزین دولت فعلی با قبل نیست
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران با اشاره به افزایش آلودگی هوا در روزهای اخیر، اظهار داشت: امیدواریم دولت یازدهم به وعدههایی که در خصوص کاهش آلودگی هوا در کلانشهرها به ویژه تهران داده بود عمل کند.
وی با اشاره به غلظت آلودگی هوا، خاطرنشان کرد: شهرداری تهران علی رغم تمامی مشکلاتی که در شهر دارد اقدامات گستردهای برای کاهش آلودگی هوا با توسعه حملونقل عمومی انجام داده است.
چمران بیان داشت: عدم مدیریت یکپارچه شهری باعث شده که کلانشهر تهران این حال و روز را داشته باشد و امیدواریم دولت یازدهم به مصوبهای که خود آن را به تصویب رسانده است عمل کند.
رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه در دستورالعمل مصوبه هیأت دولت در راستای کاهش آلودگی هوا چندین مورد از جمله توجه به حملونقل عمومی و همچنین تشویق شهروندان به دوچرخهسواری و پیادهروی تأکید شده است که متأسفانه هیچ یک از این موارد از سوی دولت یازدهم اجرا نشده است.
چمران ادامه داد: ما همچنان هیچ تفاوتی بین بنزین اصلاح شده (یورو 4) دولت یازدهم با دولت قبل نمیبینیم و این در حالی بود که دولت تدبیر و امید از ابتدا اعلام کرده بود که برنامههای مستمری برای کاهش آلودگی هوا را اجرا خواهد کرد.
وی تاکید کرد: دولت تدبیر و امید در راستای کاهش آلودگی اقدام موثری انجام نداده است.
اولویت سازمان محیط زیست
مسائل سیاسی شده است
محمد اسماعیلی نماینده مجلس هم با انتقاد از عملکرد سازمان محیط زیست در زمینه کنترل وضعیت آلودگی هوای تهران و سایر کلانشهرها گفت: موضوعی که مدام از سوی مسئولان سازمان محیط زیست بر روی آن تأکید میشود این است که بنزینهای وارداتی دارای استانداردهای اروپایی هستند، درحالی که اگر این موضوع درست بود، هماکنون شاهد آلودگیهای چندروزه و تعطیلی مدارس در تهران و کلانشهرها نبودیم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر موضوع بنزین تنها یکی از عوامل مؤثر بر آلودگی هواست و باید مسئولان فکر اساسیتری بکنند؛ چراکه تمام آلودگی به موضوع بنزین باز نمیگردد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: ما هماکنون شاهد هستیم، ماشینهایی که آلودگیهای زیاد تولید و یا موتورسیکلتهایی که به شدت هوا را آلوده میکنند، در حال تردد در خیابانها هستند و هنوز این موضوع بهصورت کامل کنترل نشده است.
اسماعیلی با اشاره به کارخانجاتی که در اطراف تهران و سایر کلانشهرها باعث ایجاد آلودگی میشوند، گفت: این کارخانجات نیز باید سر وسامان پیدا کنند و تمام این موضوعات نشان میدهد از ابتدا برنامه درستی در زمینه حفظ محیط زیست و کنترل آلودگی هوا انجام نشده است.
وی افزود: متأسفانه سازمان محیط زیست از ابتدای دولت یازدهم تاکنون عملکرد خوبی نداشته است و ایرادات و ضعفهای گذشته و فعلی این سازمان باید رفع شود. سازمانی که باید صرفاً به مسائل محیط زیستی فکر کند، هماکنون درگیر مسائل سیاسی شده و اولویتش تغییر کرده است.
لزوم تغییر رئیس سازمان محیط زیست
این نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: از مدتها پیش صحبت از تغییر رئیس سازمان محیط زیست مطرح بود و هماکنون نیز برای این کار دیر شده است و باید رئیسجمهور زودتر این تغییرات را انجام دهد.
محمد آصفری نماینده دیگر مجلس نیز گفت: ما چند روز است که در مجلس به این وضعیت آلودگی هوا اعتراض میکنیم و متأسفانه این اتفاقات به خاطر سیاسیکاری سازمان محیط زیست است و این سازمان هیچ برنامهای برای رفع آلودگی هوا ندارد و اگر برنامهای داشت این وضعیت را هم اکنون شاهد نبودیم.
آصفری ادامه داد: مردم باید ختم امّن یجیب بگیرند چرا که امیدی به دولت برای حل مشکل آلودگی هوا نیست مگر اینکه خداوند عنایتش را شامل حال مردم کند و برف و باران به کمک مردم تهران بیاید.
این نماینده مجلس افزود: مردم با این بی توجهی سازمان محیط زیست نباید امیدی برای رفع آلودگی هوا داشته باشند.
وی تصریح کرد: موضوع آلاینده ها هیچ ربطی به بنزین ندارد و مسائل فراتر از این موضوعات است. برخی که به دنبال کارهای اقتصادی خود هستند معتقدند که بنزین باید وارد شود و این موضوع بیشتر به جیب برخی از مسئولان مرتبط است.
تحقیق و تفحص از سازمان محیط زیست
در دستور کار مجلس
اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز ضمن انتقاد از آلودگی شدید هوا و عدم رسیدگی رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست برای حل این معضل اظهار داشت: متاسفانه مسئولان محیط زیست به ویژه خانم ابتکار به جای اینکه مسائل حوزه تحت مسئولیت خود را مورد توجه قرار داده و برای راهحل آن چارهاندیشی کنند، مشغول فرافکنی بوده و به اصل موضوع کمتر توجه میکنند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در زمان مطرح کردن بحث بنزین، خانم ابتکار مقصر اصلی را افراد دیگری میدانست و تقصیر را گردن دیگران میانداخت و نه تنها به دنبال حل آن نبود بلکه درگیر مسائل دیگری شده بود.
کوثری تاکید کرد: مسئولان این حوزه به ویژه رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست تنها یک مسئولیت را برعهده گرفتند و اگر تخصص این کار را دارند باید راهحلهای مناسبی برای حل معضلات و مشکلات حیطه کاری خود ارائه دهند. در غیر این صورت باید کنار بروند تا متخصصان و افراد توانمند در این زمینه مسئولیت را برعهده بگیرند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: اگر روند کنونی سازمان حفاظت از محیط زیست به این شکل ادامه پیدا کند به طور قطع و یقین مجلس شورای اسلامی ورود پیدا کرده و فکری به حال این جریان میکند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس متذکر شد: قطعاً مجلس و کمیسیونهای مربوط به محیط زیست در این زمینه پیگیریهای لازم را انجام داده و به دلیل کوتاهی های سازمان حفاظت از محیط زیست، طرح تحقیق و تفحص از این سازمان را در دستور کار خود قرار داده و پیگیری میکنند.
سید مهدی هاشمی رئیس کمیسیون عمران مجلس هم در این خصوص اظهار داشت: تحقیق و تفحص در این سازمان موضوعی است که دیر یا زود باید انجام شود و هرچه سریعتر باید در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد تا فرصت رسیدگی به این مسئله به طور کامل فراهم شود. اگر مجلس توجه کافی و جدی داشته باشد، تحقیق و تفحص مجلس از این سازمان نیز انجام میشود. همچنین فراکسیون محیط زیست با کمک مجلس باید کلیه مسئولان و سازمانهای مربوط به محیط زیست و کل دستگاههای مرتبط را مورد تحقیق و تفحص قرار دهد تا آنها پاسخگوی اهمال و کمکاریهای صورت گرفته در زمینه محیط زیست باشند.
هاشمی با اشاره به دخیل شدن موضوعات سیاسی در امور سازمان حفاظت از محیط زیست عنوان کرد: متاسفانه مسائل زیست محیطی اکنون درگیر تفکرات سیاسی شده است و هر کجا که خانم ابتکار قرار میگیرد در مقابل پاسخگویی به مشکلات، طرف دیگر را مورد انتقاد قرار میدهد.
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اصلیترین کار و وظیفه خانم ابتکار این است که باید پاسخگوی مشکلات حوزه تخصصی خود باشد، گفت: از آنجا که مجلس نمیتواند ایشان را مورد استیضاح و سوال قرار دهد خانم ابتکار از این فرصت نهایت سوء استفاده را میکند و با کم کاریهای خود مشکلات بسیاری را به بار آورده است.
احضار ابتکار به مجلس
سخنگوی فراکسیون محیط زیست مجلس با اشاره به وضعیت آلودگی هوای کلانشهرها اظهار داشت: رئیس سازمان محیط زیست برای پاسخ به پرسشهای نمایندگان عضو فراکسیون محیط زیست به مجلس می آید.
موید حسینی صدر با اعلام این خبر به تسنیم گفت: اعضای فراکسیون در نظر دارند تا درباره وضعیت آلودگی با رئیس سازمان محیط زیست به گفتوگو بپردازند.
احضار ابتکار به مجلس در حالی است که وی همچنان در سومین سال عمر دولت تدبیر و امید تقصیر آلودگی هوا را گردن دولت قبل می اندازد.
معاون رئیسجمهور در خصوص آلودگی هوا در روزهای اخیر مدعی شده که این آلودگی، محصول نبود برنامهریزی مناسب در سالهای گذشته است!
گفتنی است، در روزهای اخیر وقتی از وی در خصوص ارائه راهکار برای رفع معضل آلودگی هوا برنامه خواسته شده، ابتکار بدون ارائه برنامه خاصی با ابراز امیدواری از اینکه بارش باران و برف و وزش باد مشکل را حل خواهد کرد(!) از کنار آن عبور کرد.