اللهم عجل لولیك الفرج و العافیة و النصر و اجعلنا من خیر اعوانهو انصاره و المستشهدین بین یدیه
خدای بزرگ را سپاسگزارم و بسیار خوشحال كه توفیق این دیدار و زیارت شما را نصیبم كرد. صحبت از خطة آذربایجان غربی به ساعتها وقت نیاز دارد. ویژگیهای این استان منحصر به فرد است. اگر بخواهم در یك كلمه و جمله بگویم، استانی است كه ویژگیهای همة استانهای كشور را در خودش جمع كرده است؛ یعنی خلاصه ای از فرهنگها، مذاهب، اقلیتها و ویژگیهای جغرافیایی گوناگون. هم دریاچه دارید، هم رودخانه، جنگل، مزرعه و هم كوههای خشك بی حاصل؛ [استان] مرزی هم هستید.
به لحاظ تاریخی جایگاه و نقش این استان هم در صیانت از استقلال و عزت این سرزمین و هم صیانت از مرزهای اندیشه و فرهنگ نقش منحصر به فردی است.
برویم به ۴۰۰ سال قبل و به صحنة چالدران و ببینیم چه اتفاقی افتاد؟ جوانان غیور این دیار یكبار ـ البته دو بار ـ جنگیدند. این یك باری كه می گویم یعنی قاطعیت را عرض می كنم و برای همیشه طمع ورزیهای بیگانگان را برای تجاوز به این سرزمین قطع كردند و دیگر بعد از آن كشور ما از این ناحیه آسیب ندید. نه سرزمین و نه استقلال ما هیچ گونه تهدیدی را از این ناحیه تحمل نكرد و با آن مواجه نشد. فرهنگ مردم استان از ویژگیهای بسیار ارزشمندی برخوردار است. اگر باز بخواهیم در یك كلمه بگوییم، آن لطافت روح انسانی از بالا تا پایین استان موج می زند. حالا سختكوشی، شجاعت، درایت و ... یعنی هم در این استان ما علما، دانشمندان، ادبا و شعرا را می بینیم و هم مجاهدان، شجاعان و رزمندگان را مثل شهیدان باكری و امینی.
این استان به لحاظ استعدادهای طبیعی و انسانی استان ویژه ای است.
باید از همة ظرفیت استان استفاده بشود و این كار شماست. همان طور كه بعضی از دوستان اشاره كردند، [این كار] نیازمند هوشمندی، كلان نگری و نگاه به افقهای بلند است. البته در بیان دوستان نبود، اما من در بیرون از این جلسه شنیدم كه بعضیها از اینكه این استان استعداد غالبش در اقتصاد و كشاورزی است، مقداری احساس ناراحتی می كردند. خب، كشاورزی كه یكی از بخشهای مهم اقتصاد است. شاید مهم ترین بخش اقتصاد است و صنعت هم اگر بخواهد مفید باشد، در اولویت اول باید از همین استعداد طبیعی پشتیبانی كند. بنابراین، ما از این صنایع تبدیلی با اولویت حمایت می كنیم.
گمانم این است كه مناسبات درونی مردم این استان و ویژگیهای این استان می تواند الگویی موفق برای مردم سایر نقاط كشور باشد.
چون فرصت گذشته است، دربارة سوابق فرهنگی، تاریخی، مجاهدتها وخدمات مردم این استان در شكل گیری فرهنگ و تمدن ایران زمین وارد بحث نمی شوم. وقت گذشته و سرتان را درد نمی آورم، ضمن اینكه مثل این می ماند كه ما انگور و سیب به ارومیه بیاوریم. ارومیه در این استان مركز سیب و انگور كشور است و بهترین و متنوع ترین انگورها و سیبها در این استان است. شما اینجا زندگی می كنید و این ویژگیها را با همة وجود لمس می كنید. اجازه بدهید من یك اشاراتی به بعضی از مطالبی كه عزیزان فرمودند داشته باشم. و در پایان مطلب مستقلی را هم خدمتتان عرض بكنم.
جناب آقای مهندس جمشید اللهیاری مطالب گوناگونی را مطرح فرمودند. مطالب درستی بود. ان شاء الله در دستور كار استان قرار می گیرد، ما هم حمایت می كنیم و به یكی دو مورد اشاره می كنم. یكی بحث توزیع سهام عدالت برای كارگران بود. این در برنامه هست، اولویتش معلوم شده و بنای دولت این است كه حداكثر تا دو سال دیگر كل اقشار كشور یعنی ده دهك را ـ فعلاً ما هشت دهك را در برنامه داریم و تلاش می كنیم كل اقشار جامعه یعنی ده دهك درآمدی را ـ تحت پوشش سهام عدالت ببریم. اما طبیعی است در دهكهای درآمدی پایین تر تسهیلاتی می دهیم. مثلاً دو دهك را پنجاه درصد تخفیف و ما بقی در اقساط ده ساله و بقیه دهكها را هم با قسط بندی و نوع پرداخت ان شاء الله تنظیم خواهیم كرد كه خود همین در جهت عدالت باشد.
باز بحث جلوگیری از ورود قاچاق كالا را مطرح كردند كه بسیار مهم است. من خودم سال گذشته در دولت گفتم كه مسئولین استان، نیروی انتظامی و بقیه شرایطی را فراهم كنند كه تبادل كالا به آسانی انجام بشود. تبادل كالا با قاچاق هر نوع كالا متفاوت است. اینكه كالاهایی وارد بشود كه صنعت داخل ما آسیب ببیند، این در سیاست دولت نیست و حتماً باید تدبیر بشود. یا اینكه ما بنزین را از سایر كشورها وارد كنیم، لیتری ۷۰۰ ـ ۸۰۰ تومان هزینه كنیم، بعد اینجا لیتری ۸۰ تومان بدهیم، بردارند و آن طرف ببرند. خب، این چه كاری است. ما خودمان به آنها لیتری۷۰۰ ـ ۸۰۰ تومان می فروشیم و ما به التفاوتش را دست مردم خودمان می دهیم كار بكنند. اینكه خیلی بهتر است تا اینكه كسی احساس گناه و تخلف كند. ما با هلی كوپتر می رفتیم دیدیم چند تا از این پمپ بنزینها صفهای طولانی دارند، در حالی كه آن سهمیه ای كه ما برای سوخت استان می دهیم بسیار بسیار بیشتر از مصرف طبیعی خود استان است. بنابراین، دیگر صف معنا ندارد. البته من از قبل افرادی را برای بررسی وضعیت استان فرستادم و گزارشهای مفصلی از همة بخشها برای من آوردند؛ از جمله در خانه ای بیش از ۲۰۰ تا از این گالنهای ۲۰ لیتری پر كرده اند و در حیاط نگهداری می كنند و زن و بچه ها هم كنارش مشغول كارند. این علاوه بر اینكه از نظر اقتصادی كار بسیار غلطی است، بسیار خطرناك هم هست. یك بمب سیار است یا مثلاً نیروی انتظامی پیكانی را گرفته و دیده باك آن گنجایش ۷۰۰ لیتر بنزین دارد. خب این چقدر خطرناك است. اگر یك حادثه كوچكی پیش بیاید منفجر می شود.
این بمب بسیار سنگین ۷۰۰ كیلویی است. بنزین مواد منفجره است. خب اینها را باید مدیریت كرد و كالاهایی كه به تولید استان آسیب می زند، طبیعی است كه نباید وارد بشود. اگر وارد بشود، تعرفه داشته باشد كه از تولید داخل حمایت بكنیم. كالاهایی را بیاورند كه در داخل تولید نمی شود. این اشكالی ندارد. بازارچه های مرزی همه باید فعال باشند، اما در چارچوب سیاستهایی كه در حمایت از تولید داخل است. آن كسانی هم كه كار خرید و فروش می كنند در همین چارچوب بیایند و حتماً هم سود مناسب گیرشان خواهد آمد. حالا مطالبی دربارة قانون كار و شركتهای خدمات داشتند كه دنبال خواهیم كرد.
جناب آقای روح الله جعفری، شاعر عزیز ما، هم بحثهای خوبی را مطرح كردند. من به دو مورد اشاره می كنم. گفتند تداوم نگاه امنیتی، دولت مطلقاً به این استان نگاه امنیتی ندارد. اگر یك جا با آدم متخلّفی برخورد می شود، معنایش این نیست كه نگاه، نگاه امنیتی است. استان آذربایجان غربی جزء استانهای امن كشور است. نزدیك به ۳ میلیون از مردم عزیز ما در این استان زندگی می كنند. حالا اگر كسی یا فردی در جایی حرفی زد، این مطلقاً سیاست دولت نیست. این استان از نقاط مرزی تا قلب استان كه دریاچه است باید سرمایه گذاری و آباد بشود و ما حمایت می كنیم و البته بدانید اگر كسانی بخواهند از بیرون مرزها امنیت مردم را مختل بكنند، دولت با قاطعیت با آنها برخورد و دست آنها را قطع خواهد كرد. آنها بدانند و خیال نكنند بروند لانه بكنند و بعد بیایند و مزاحم بعضی از مردم ما بشوند. مختص به این مرز هم نیست. به آنها اخطار هم داده ایم، اگر خودشان را جمع و جور نكنند، دولت كه نمی تواند بگذارد [عده ای] به خاطر خوش رقصی در مقابل اربابانشان بیایند و مزاحم روستائیان و شهروندان ما بشوند. دولت این اجازه را نخواهد داد. هرجا پنهان بشوند ولو در اعماق آن طرف مرزها، دست پر قدرت رزمندگان آنها را از لانه بیرون خواهد كشید و به سزای اعمالشان خواهد رساند. اما معنایش این نیست كه نگاه به استان نگاه امنیتی است. یك استانی است كه مردمش سالهای طولانی در صفا، صمیمیت و برادری با هم زندگی كرده اند و الان هم دارند زندگی می كنند. ما مشكل امنیتی به معنای كلمة امنیت نداریم.
و نكتة دومی كه فرمودند، اینكه در تعیین مدیران استان الگوی ما باید باكری ها و امینی ها باشند. این حرف، حرف درستی است. یعنی انسانهای از خود گذشتة فداكار و عاشق مردم باید در رأس مدیریتها باشند. فقط خودشان را نبینند، بلكه خودشان را فدای مردم بكنند و خب استان هم پیشرفت می كند. اما خدای نكرده، من نمی گویم هست، اگر مدیری سست و بی انگیزه باشد و از صبح كه می آید فكر معامله با این و آن و مسائل شخصی خودش باشد، این استان نمی تواند آن طوری كه باید پیشرفت بكند كه خب این تذكر درستی است. البته خدا كند كه شما در دامان خودتان[كسانی را مانند] امینی ها تربیت كنید كه من اعتقاد دارم می توانید این كار را انجام بدهید.
جناب آقای یونس حساس نماینده اصناف عزیز خواستند كه بازارچه های مرزی فعال بشود. این در دستور كار دولت است. البته بازارچه دو طرفه است یعنی باید آن طرف هم بخواهد، ما می خواهیم و در دستور كار دولت است. هرجا نقص سازمانی هست، گمركی و چیزی می خواهد، آقای استاندار مطرح كنند، دولت فردا موانع را بر می دارد. ما فكر می كنیم بازارچه های مرزی جای خوبی است. بعد هم خواستند كه نماینده اصناف در هر شهرستان در شورای اداری شركت كنند. از نظر من منعی نیست. تشخیص با آقای استاندار است. فكر می كنم ایشان هم از این مسئله استقبال بكنند كه رئیس شورای اصناف یا نمایندة اصناف هم شركت كنند و نظر اصناف را در تصمیمات آنجا ارائه بدهند.
جناب آقای دكتر رضوی به عنوان نماینده دانشگاهیان، عمدتآً درخواستشان توسعة آموزش عالی است. ما هم با این موافقیم. البته می دانید دولت تصمیم گرفت یك دانشگاه صنعتی در این استان راه اندازی بشود و ظاهراً از همین امسال چهار رشته مهندسی دانشجو خواهد گرفت اما ان شاء الله فردا در دولت تصویب خواهیم كرد تا پایان برنامة چهارم شاخصهای دانشگاهی استان به میانگین كشوری برسد كه این تصمیم بسیار بزرگی خواهد بود. اما شما باید همت كنید و استادان خوب، مؤمن و توانمند، عالم، دانشمند و متعهد را جذب كنید. اینها می توانند دانشگاه را جلو ببرند. دو نفرش كه باشند به اندازه ده تا كار می كنند. فكر نكنیم ده تا آدم دارای PHD را قطار كنیم مشكلات حل می شود، نه. یك آدم متخصصی كه دلش برای این آب و خاك بسوزد و واقعاً همتش این باشد كه این استان را بالا ببرد. دونفرشان به اندازه حداقل ده نفر كار خواهد كرد.
آقای صیاد سنگر مطلبی را مطرح كردند كه ان شاء الله آقای سعیدلو این را حل خواهند كرد. از ویژگیهای این استان این است كه ادیان ابراهیمی در كنار هم با برادری و صمیمت دارند زندگی می كنند.
آقای حسین غفاری نماینده بسیجیان عزیز هم پیشنهادات و هم تذكرات خوبی داشتند. فرمودند سهمیه بنگاههای كوچك از نظر تسهیلات اضافه بشود. چشم، ما فردا در دولت سهم این استان را بالا خواهیم برد. این بنگاههای كوچك ضرورت اقتصاد امروز است، معنایش این نیست كه بنگاههای متوسط و بزرگ كنار است. آنها هم باید با همه قوا كار بكنند. اما یك خلأ داشتیم كه موجب بیكاری بسیاری از جوانان شده بود و بنگاههای كوچك هم مكمل بنگاههای بزرگ است و هم ان شاء الله نرخ بیكاری را كاهش خواهد داد.
آقای هدایت فلاحت نمایندة كشاورزان ـ كه نامی زیبا است و شاید اتفاقی نباشد كه آقای هدایت فلاحت نمایندة كشاورزان عزیز شده اند ـ نكات فراوانی را مطرح كردند، از جمله اینكه باید فناوریهای جدید و متخصصین وارد بخش كشاورزی بشوند. ما از این استقبال می كنیم. الان دولت در بعضی از بخشها حمایت می كند. مهندسین كشاورزی بیایند و كنار كشاورزان قرار بگیرند، اگر تولیدی اضافه شد بخشی از آن را كشاورز به آن مهندس بدهد، ما بقی نیاز مهندس را هم دولت از جیبش می دهد. این امكان بسیار خوبی است كه كشاورزان بتوانند از مهندسین استفاده بكنند.
اما دولت در حمایت از محصولات كشاورزی امروز با همة توان در میدان است. می دانید برای اولین بار خرید گندم مستقیم از كشاورز انجام شد و حقوق كشاورز همان روز پرداخت شد. این معنایش این است كه دیگر باید آن معطلیها و مشكلات از بین برود. همین طرح برای چای و كلزا و دانه های روغنی نیز انجام شد و ان شاءالله برای چغندر قند كه جزء محصولات اصلی این استان است به همین ترتیب تنظیم كرده ایم كه كشاورز همان لحظه ای كه محصولش را تحویل كارخانه می دهد، حوالة بانكی را دریافت كند كه دغدغه این عزیزمان دلالها، واسطه ها و آن محرومیتها ان شاءالله از بین برود.
برای صنایع تبدیلی و ... گفتند. شیوع آنفولانزای مرغی، ما فردا در دولت حتماً از مرغداران و تولید كنندگان مرغ و تخم مرغ حمایت می كنیم.
اما برای آبهای ارس و زاب هم گفتند كنترل شود؛ ان شاءالله فردا در دولت تصمیم قطعی برای كنترل آبی كه از زاب عبور می كند خواهیم گرفت. من خودم در زمستان جریان آب زاب را دیده ام. دریای خروشانی است كه در زمان دفاع مقدس ـ آقای محصولی یادشان هست ـ موقعی كه از این رودخانه عبور كردیم، جریان آب بولدوزرD۹ را حركت می داد. جریان آب بیش از سه هزار متر مكعب در ثانیه و در مواقع سیلابی هم بیش از این است. یعنی چهار پنج هزار متر مكعب در ثانیه آب می رود و این را باید مهار كنیم و در خدمت عزیزانمان قرار بدهیم.
برای وامهای كشاورزان هم در دولت تضمین زنجیره ای را تصویب كرده ایم. فردا مورد تأكید قرار می دهیم كه ان شاء الله بتوانند استفاده بكنند.
سركار خانم قربان نژاد به عنوان نماینده بانوان، بیشترین پیشنهادات را همراه با خانم مبین دادند. در مطالباتشان تعداد زیادی پیشنهاد، تحلیل و... بود. من اگر بخواهم از مطالب ایشان یكی دو مورد را عرض كنم، تقویت تعاونیهای خاص بانوان است كه در دستور كار دولت است و فردا ان شاءالله تصویب خواهد شد. همه در دستور كار است و من تنها به دو مورد اشاره می كنم. البته من بعضی از این موارد را با آن نگاهی كه این دو خواهر مطرح كردند، قبول ندارم كه مثلاً استان دچار فقر فرهنگی است. ما این را قبول نداریم. این استان صادر كنندة فرهنگ است. بله، تهاجم فرهنگی هست، اما ایستادگی فرهنگی هم هست.
اجازه بدهید من همین جا به نكته ای اشاره كنم. من در بعضی استانهای مرزی یك جور انفعال را در بعضی از صاحب نظران و متفكران دیده ام، در مقابل جریاناتی كه از كشورهای همسایه می آید. ما چرا باید منفعل باشیم؟ ما چی كم داریم؟ آنها چه می خواهند به ما بدهند؟ من نمی گویم تعامل نداشته باشیم، ما باید هر خوبی ای در هر جای دنیا هست بگیریم، اما یك نگاه به اطراف خودمان بیندازیم و ببینیم اینها چه چیزی را می خواهند به ما بدهند كه ما نداریم. از شما می گیریم. به چه می خواهند بدهند؟ در مقابل فرهنگ و تمدن ما چه دارند كه بخواهند بدهند؟ حالا در اطراف یك مشت با حمایت این و آن بالاخره به یك نان و نوایی رسیده اند و در دو تا اداره، مدیریت و عنوانی را پیدا كرده اند. اینها می خواهند برای ایران، برای ملت، مردم و اقوام ایرانی الگو بدهند و تعیین تكلیف بكنند. اینها چه كسانی هستند؟ بعد ادعا بكنند. دیروز در یكی از شهرستانهایی كه رفته بودیم، كسی آمد قبل از ما صحبت كند و دیدم كه تعبیر بدی به كار برد. به او گفتم آن چیزی كه شما می گویید همین جاست. ما مدعی دیگرانیم. اگر بنا بر ادعا باشد، مردم این استان مدعی دیگران اند. همة اقوامش. نه اینكه حالا چهار تا آدمی كه اینجا دستشان بند نبوده و با حمایت بعضی از قدرتها به نان و نوایی رسیده اند، بخواهند مدعی ما بشوند؟ مدعی چه چیز ما می شوند؟ به قول كسی می گفت، آقا نشسته بالا و آب بینی اش را نمی تواند بالا بكشد، حالا با چهار تا روزنامه و پول و ایل و خان مرتب بخواهند علیه ما [توطئه كنند.] اینكه نمی شود. ملت ما ملت نجیبی است. حوصله و رعایت می كند، اما اگر بنا بر ادعا باشد، فهرست بلندی از ادعاها در اختیار ملت ایران است. حالا ادعا نمی كنیم، نباید منفعل بشویم. فرهنگی كه شما دارید قابل دفاع و قابل صدور به همة دنیاست. آن قدر ارزشهای متعالی در فرهنگ این استان وجود دارد كه دیگران صدها سال باید بدوند تا به گوشه ای از آن برسند. حالا تازه از راه رسیده اند و ادعا می كنند. من سربسته گفتم. به نظرم خودتان مطلب را به خوبی می گیرید. این طور نیست كه بخواهند ادعا بكنند. حركت شما باید حركتی فعال و تأثیر گذار باشد و سازماندهی كنید. بخواهید و فریاد بزنید. چه دارند كه بگویند. چیزی ندارند به ما بگویند.
اما در بارة استفاده از بانوان در مدیریت استان، من قبلاً نظرم را عرض كرده ام. باز هم عرض می كنم. بالاخره اگر بخواهیم فعالیتها را تقسیم كنیم سه دسته فعالیت داریم. یك دسته فعالیتها مختص خانمهاست. اگر مردها وارد این كارها بشوند هم خراب می شود و اگر زنها از آن خارج بشود باز خراب می شود. یك دسته فعالیتها مختص آقایان است. آقایان از آن خارج بشوند خراب می شود، خانمها وارد بشوند هم خراب می شود. یك دسته هم فعالیتهای حوزة مشترك است. اینجا دیگر هر كسی تلاش بكند، كارآمدتر و شایسته تر باشد، ما اینجا هیچ تعصبی و مرزبندی برشی نداریم كه اینها مخصوص آقایان است كسی وارد نشود یا اینها مخصوص خانمهاست.
مثلاً نقش مادری؛ نقش مادری برجسته ترین نقش مدیریتی است كه خداوند فقط به خانمها داده و آن هم به خاطر ویژگیهای منحصر به فرد خانمهاست. یعنی خدا برجستگیها و ویژگیهای ارزشمندی به خانمها داده كه فقط اینها می توانند مادر باشند كه بالاترین نقش انسانی این است كه مادر باشند؛ حوصله، عاطفه، محبت و عشق مادر. ما كمتر دیده ایم كه بچه ای به خطر بیفتد و پدر خودش را جلو بیندازد. اما ندیده ایم كه بچه ای به خطر بیفتد و مادر خودش را جلو نیندازد. این ویژگی مادر است.
اگر نقش تربیت فرزند را بدهیم به آقایان، نسل بشر ور می افتد! واقعاً این طور است. شب بچه گریه می كند دفعة اول پدر حوصله می كند دفعة دوم و سوم بالش را روی بچه می گذارد و می گوید بخواب، می خواهیم بخوابیم. اما مادر صد بار هم كه بچه گریه كند بیدار است و نمی خوابد. اگر بنا بود مادرها بخوابند دیگر بشری تا امروز باقی نمی ماند. بچه ها از گرسنگی و خراب كردن جایشان و دل درد همه از بین می رفتند. این نقش، نقش مادران است. مدیریت خانه با خانمهاست. به آقایان بدهند خراب می شود. همین پولی كه دست خانمها می دهند، هر چه قدر پول بدهید، اگر پنجاه تومان بدهید با ۵۰ تومان خوب اداره می كنند، ۵۰۰ تومان هم بدهید با ۵۰۰ تومان خوب اداره می كنند و پس انداز هم می كنند. این را مردها خراب می كنند. من زیاد دیده ام. مردهایی كه خواسته اند جای خانمها بنشینند، دوبرابر خرج كرده اند و آخرش هم كم آورده اند. خب بالاخره این یك مدیریت متعالی است.
خانواده پایة نظام اجتماعی است. جوامعی كه این دو نقش را عوض كرده اند یا كنار گذاشته اند متلاشی شده اند. به این كشورهای غربی نگاه كنید. چیزی برایشان باقی نمانده است؛ نه محبتی، نه عشقی، نه مهرورزی. [اصلاً] زندگی اجتماعی بدون عشق و محبت گویی یك مشت روبات اند. همین طور از كنار هم رد می شوند مثل كامیونهایی كه از كنار هم رد می شوند. دو تا كامیون چه احساسی نسبت به هم دارند، هیچ. اینكه خیال می كنند پیشرفت كرده اند، نه خیر منحط شده اند و سقوط كرده اند. این نقش پایة قوام جامعه است.
نقشهایی هم داریم كه مخصوص مردان است؛ دفاع، جنگ. خب مرد باید برود و بجنگد. خانمها به جنگ بروند كار خراب می شود. دشمن می ریزد و می گیرد و ... البته اگر دشمن بخواهد موقعی تجاوز كند زنها هم در دفاع حاضرند، اما معنایش این نیست كه باید نقش اول را ایفا كنند. كارهای سخت را مردها انجام می دهند. به كشورهای شوروی سابق می رویم و می بینیم پیرزن فرتوت صبح زود جارو دستش است و خیابانها را جارو می زند. این یعنی چه؟ این كجایش پیشرفت است. این كار مردهاست. یا مثلاً راننده كامیونی كه می خواهد بار خالی كند، كار مرد است. این زن روحش لطیف است. از نگاه اسلام ریحانه و گل است. نقشش گل بودن در جامعه است. این نقش را از او بگیرید جامعه به هم می ریزد و خشن، بی عاطفه و متلاشی می شود. این باید نقش گل و عاطفی بودن خودش را حفظ بكند. نه اینكه افتخار كنیم كه حالا خانم رفته و پشت كامیون نشسته و دارد سنگ حمل می كند یا در معدن سنگها را از این طرف به آن طرف می كشد، خب، این دیگر نمی تواند عاطفه و محبت را به فرزندش ترویج و منتقل بكند. اما در یك سلسله حوزه های مدیریت اجتماعی حوزة مشترك هست. هر كه وارد بشود، تلاش و فعالیت بكند و شایسته سالاری به معنای واقعی است. البته نه اینكه ما در عمل دقیق كار بكنیم. نه ما هم اشتباه می كنیم. اما ان شاء الله آقای استاندار تلاشی بكنند راه را باز كنند كه خانمها در آن جاهایی كه توان و استعداد دارند بتوانند در مدیریتها هم حضور پیدا بكنند.
اجازه بدهید، بخش خانمها مقداری طولانی شد. در بخش فرهنگی ۶۵ درصد ارتقا را دولت تصویب كرده است و ان شاء الله اعلام می كند و این را صد در صد می كند. برای هم ترازی هیئت علمی هم باید راهی پیدا بكنیم. فرهنگیان در اولویت دوم سهام عدالت هستند. اولویت اول دو دهك پایین است؛ تحت پوششهای نهادهای امدادی و بعد ان شاء الله خدمت فرهنگیان عزیز می رسیم، به خاطر احترام به فرهنگیان.
جناب آقای مشفقی نمانیده صنعت و معدن هم مطالب بسیار خوبی را مطرح كردند. من نمی دانم به چه مطلبی اشاره كنم. فكر كنم آنجا كه فرمودند از منابع و تفكر بخش خصوصی در مدیریت صنعتی استان استفاده بشود، من با این موافقم. همین جا عرض می كنم. آقای استاندار باید در رشته های گوناگون گروه مشاوران داشته باشد. از خود مردم و از اهل فكر و نخبگان استان. در صنعت ده، پانزده و بیست نفر كار بكنند و سه ماه یكبار دو ماه یكبار با استاندار جلسه بگذارند كه در استان چه می خواهند انجام بدهند. به آقای استاندار بگویند و نظرات آنها را هم بگیرند و آنها در جریان دائمی باشند و فكر كنند. در فرهنگ، كشاورزی، معدن، حمل و نقل و شهرسازی هم همین طور. گروه مشاورین داشته باشند، از اهل فن و كسانی كه خودشان در این زمینه كار می كنند. من فكر می كنم اگر این گونه سازماندهی بشود، تصمیمات پخته تر خواهد بود.
باز پیشنهاد دارند ۶ درصد جریمه واحدهای تولید حذف بشود و معافیتها باشد. من با نظر مثبت این را در دولت دنبال خواهم كرد. امیدوارم كه بخشی از آن تصویب بشود.
منطقه آزاد تجاری را در دولت تصویب خواهیم كرد و باید به مجلس برود و این در اختیارات مجلس است؛ دولت پیشنهاد می دهد. برای این استان دو جا را پیش بینی كرده ایم و امیدواریم كه مجلس هم تصویب بكند.
آقای ابراهیم بازیان هم كه یك فصل بلند در دفاع از شوراها و نقش شوراها و اینكه بالاخره شوراها آخر خط هستند [بیان كردند]، همگی باید روزی دو لیوان شورا میل كنیم! البته تذكرشان درست است. شوراها خیلی ارزشمندند، اما انتظار نداشته باشیم یك نهاد جدید به سرعت بتواند جایگاه خودش را پیدا كند. كار شورا تازه شروع شده و به نظرم رشدش رشد خوبی است و دولت هم به طور كامل مدافع و طرفدار نقش آفرینی شوراهاست و كمك خواهیم كرد. هر مقدار هم شوراهای شهر بتوانند نقشهای تصدی دولت را بپذیرند ما بلافاصله منتقل خواهیم كرد و از ایشان و از همة شوراییهای عزیز كه دارند برای خدمت به ملتشان تلاش می كنند تشكر می كنم.
اجازه بدهید من مطلب دیگری را عرض كنم. سعی می كنم كوتاه باشد، به نظرم لازم است. ببینید عزیزان! امسال كه به نام پیامبر عزیز اسلام نامگذاری شده، بهانه ای است كه ما به فرهنگ پیامبران برگردیم. خارج از فرهنگ پیامبران هیچ كس به هیچ جا نخواهد رسید. سعادت، كمال، پیشرفت حقیقی و رشد انسانی همه در سایة تعلیمات انبیاست. به عكس، آنچه شما امروز از مشكلات در بشریت می بینید، به خاطر دوری از تعلیمات انبیاست. و فكر می كنم، لا نفرق بین احد ان رسله، بین انبیای الهی هیچ فرقی نیست، اما یك جریان تكاملی در انبیا هست و انبیا هر كدام كه آمده اند، حركت قبلی را یك قدم جلو برده اند. یعنی همة پیامبران در یك مسیر حركت كرده اند و انسان را یك گام به قلة كمال نزدیك كرده اند. هر پیامبری امانت را از پیامبر قبلی تحویل گرفته و یك گام جلو برده است و پیامبر خاتم مسیر را برای رسیدن انسان به قلة كمال باز كرده است. یعنی همة آن چیزی كه بشر باید داشته باشد تا به قلة كمال برسد، یكجا آورده است. در اندیشة اسلامی، پیامبر اسلام وارث همة پیامبران ابراهیمی است. یعنی وارث حضرت ابراهیم، موسی و عیسی است. یعنی همة كمالات آنها را دارد، یك چیز هم اضافه دارد. یعنی یك گام جلوتر برده است و بشریت را تا قلة كمال برده است. اما ادامة حركت پیامبر با انسان كامل است. خود پیامبران انسان كامل بوده اند. اكمل پیامبران، پیامبر خاتم حضرت محمد (ص) بوده است. درخت نبوت ریشه اش از حضرت ابراهیم خلیل است و میوة آن پیامبر اسلام است. ادامه حركت بعد از پیامبر خاتم در انسان كامل است؛ یعنی انسان معصوم.
بدانید بدون انسان معصوم هیچ كس به جایی نخواهد رسید. اگر كسی خیال می كند خودش می تواند فرهنگ انبیا و تعلیمات آنها را تفسیر بكند و راه پیدا كند و خودش به آن نقطه كمال برود، اشتباه می كند. می بینید كه اختلاف تفاسیر است، اصلاً تفسیر به میزان كمال انسان بر می گردد. انسان كامل انسانی است كه از هواهای نفسانی، تمایلات و اشتباه مصون است. او می تواند هدایتهای الهی و تعلیمات انبیا را آن طوری كه هست حقیقتش را درك بكند و در اختیار بشر قرار بدهد. اوصیا و ائمه (ع) این نقش را دارند. ادامه نقش مدیریت و هدایت بشر توسط انسان كامل است. امروز هم همین است. شما در تمام ادیان و اقوام بروید، همه منتظرند، همه منتظر موعودند. ما فكر می كنیم موعود انسان كاملی است كه انبیای گذشته بویژه حضرت مسیح (ع) هم او را یاری خواهد كرد، در كنار و یاور اوست. بعد از ظهور حضرت مسیح در كنار انسان كامل است. از یك جنس و نورند و دنبال یك آرمان هستند. خواهند آمد و بشریت را به قلة سعات خواهند رساند. اگر این اندیشه را از بشر بگیریم سقوط می كند. بدانید آمدند در شرق و غرب عالم این اندیشه را بگیرند و افراد دیگری را جای انسان كامل بگذارند. حالا شما در امریكا نگاه كنید، آقای بوش می خواهد مردم امریكا را به نقطة كمال برساند. اصلاً چنین چیزی شدنی است؟ اصلاً خودش ظرفیت دریافت كمالات را دارد؟ چه طور می خواهد دریافت كند. ۵ سال است كه تلفنهای مردم امریكا را شنود می كنند. یعنی طرف امنیت ندارد با خانمش صحبت كند. بالاخره آدم با خانمش صحبت می كند یك ادبیاتی دارد. با دخترش صحبت می كند یك ادبیاتی و با پسر و دوستش یك ادبیاتی. بالاخره خانواده خیلی با هم صمیمی هستند. اصلاً ایشان برای انسانها ارزشی قائل نیست. چه ارزشی قائل است؟ در لبنان جنگ است و دارند با بمبهای لیزری زن و بچه را می كوبند، آنها می گویند فرصت بگیریم، قطعنامه را عقب بیندازیم تا این یك عده ای را بكشد و یك مقدار زمین را اشغال كند كه تا بعد بتواند غلبه كند. این تفكر خالی از ارزشهای انسانی است. این چه طور می تواند بشر را به كمال انسانی برساند؛ نمی تواند. كسی می تواند ارزشهای انسانی را در جامعه جاری بكند كه خودش در قله ایستاده باشد و آن انسان كامل است.
بدون این اندیشه همه چیز پوچ است؛ همه چیز منحط است. طرف ممكن است ۶۰ ـ ۸۰ سال عبادت بكند، اما اگر در اندیشة حاكمیت انسان كامل نباشد، حركت رو به جلو ندارد. روز آخر می بینید عین روز اولش است. زحمت كشیده، اما دستاوردی ندارد. مثل كسی كه دور خودش بچرخد؛ به جایی نمی رسد. بنابراین، تنها راه نجات، تمسك و پیروی از انبیا و تبعیت از انسان كامل است. انسانی كه علمش كامل است، نطق و ایمانش كامل است، اخلاص، شجاعت، قدرت، مهرورزی و عشق ورزی اش كامل است، با همة وجود عاشق همة انسانهاست و برای هدایت و سعادت انسانها می جوشد، می خروشد و شب و روز ندارد. انسانی كه عدالتش كامل است.
او می تواند بشریت را به نقطه كمال برساند. ما خدا را شاكریم كه ملت ایران همه به دنبال منجی هستند. همه معتقد به منجی هستند و این یك نقطة اتصال بسیار قوی بین ملت ماست و ان شاء الله یك نقطة حركت به سمت قله های بلند است.
من از همة شما تشكر می كنم و شما را به خدای بزرگ می سپارم. به امید استان آباد و سرافراز آذربایجان غربی.
موفق و پیروز و سربلند باشید
∎
خدای بزرگ را سپاسگزارم و بسیار خوشحال كه توفیق این دیدار و زیارت شما را نصیبم كرد. صحبت از خطة آذربایجان غربی به ساعتها وقت نیاز دارد. ویژگیهای این استان منحصر به فرد است. اگر بخواهم در یك كلمه و جمله بگویم، استانی است كه ویژگیهای همة استانهای كشور را در خودش جمع كرده است؛ یعنی خلاصه ای از فرهنگها، مذاهب، اقلیتها و ویژگیهای جغرافیایی گوناگون. هم دریاچه دارید، هم رودخانه، جنگل، مزرعه و هم كوههای خشك بی حاصل؛ [استان] مرزی هم هستید.
به لحاظ تاریخی جایگاه و نقش این استان هم در صیانت از استقلال و عزت این سرزمین و هم صیانت از مرزهای اندیشه و فرهنگ نقش منحصر به فردی است.
برویم به ۴۰۰ سال قبل و به صحنة چالدران و ببینیم چه اتفاقی افتاد؟ جوانان غیور این دیار یكبار ـ البته دو بار ـ جنگیدند. این یك باری كه می گویم یعنی قاطعیت را عرض می كنم و برای همیشه طمع ورزیهای بیگانگان را برای تجاوز به این سرزمین قطع كردند و دیگر بعد از آن كشور ما از این ناحیه آسیب ندید. نه سرزمین و نه استقلال ما هیچ گونه تهدیدی را از این ناحیه تحمل نكرد و با آن مواجه نشد. فرهنگ مردم استان از ویژگیهای بسیار ارزشمندی برخوردار است. اگر باز بخواهیم در یك كلمه بگوییم، آن لطافت روح انسانی از بالا تا پایین استان موج می زند. حالا سختكوشی، شجاعت، درایت و ... یعنی هم در این استان ما علما، دانشمندان، ادبا و شعرا را می بینیم و هم مجاهدان، شجاعان و رزمندگان را مثل شهیدان باكری و امینی.
این استان به لحاظ استعدادهای طبیعی و انسانی استان ویژه ای است.
باید از همة ظرفیت استان استفاده بشود و این كار شماست. همان طور كه بعضی از دوستان اشاره كردند، [این كار] نیازمند هوشمندی، كلان نگری و نگاه به افقهای بلند است. البته در بیان دوستان نبود، اما من در بیرون از این جلسه شنیدم كه بعضیها از اینكه این استان استعداد غالبش در اقتصاد و كشاورزی است، مقداری احساس ناراحتی می كردند. خب، كشاورزی كه یكی از بخشهای مهم اقتصاد است. شاید مهم ترین بخش اقتصاد است و صنعت هم اگر بخواهد مفید باشد، در اولویت اول باید از همین استعداد طبیعی پشتیبانی كند. بنابراین، ما از این صنایع تبدیلی با اولویت حمایت می كنیم.
گمانم این است كه مناسبات درونی مردم این استان و ویژگیهای این استان می تواند الگویی موفق برای مردم سایر نقاط كشور باشد.
چون فرصت گذشته است، دربارة سوابق فرهنگی، تاریخی، مجاهدتها وخدمات مردم این استان در شكل گیری فرهنگ و تمدن ایران زمین وارد بحث نمی شوم. وقت گذشته و سرتان را درد نمی آورم، ضمن اینكه مثل این می ماند كه ما انگور و سیب به ارومیه بیاوریم. ارومیه در این استان مركز سیب و انگور كشور است و بهترین و متنوع ترین انگورها و سیبها در این استان است. شما اینجا زندگی می كنید و این ویژگیها را با همة وجود لمس می كنید. اجازه بدهید من یك اشاراتی به بعضی از مطالبی كه عزیزان فرمودند داشته باشم. و در پایان مطلب مستقلی را هم خدمتتان عرض بكنم.
جناب آقای مهندس جمشید اللهیاری مطالب گوناگونی را مطرح فرمودند. مطالب درستی بود. ان شاء الله در دستور كار استان قرار می گیرد، ما هم حمایت می كنیم و به یكی دو مورد اشاره می كنم. یكی بحث توزیع سهام عدالت برای كارگران بود. این در برنامه هست، اولویتش معلوم شده و بنای دولت این است كه حداكثر تا دو سال دیگر كل اقشار كشور یعنی ده دهك را ـ فعلاً ما هشت دهك را در برنامه داریم و تلاش می كنیم كل اقشار جامعه یعنی ده دهك درآمدی را ـ تحت پوشش سهام عدالت ببریم. اما طبیعی است در دهكهای درآمدی پایین تر تسهیلاتی می دهیم. مثلاً دو دهك را پنجاه درصد تخفیف و ما بقی در اقساط ده ساله و بقیه دهكها را هم با قسط بندی و نوع پرداخت ان شاء الله تنظیم خواهیم كرد كه خود همین در جهت عدالت باشد.
باز بحث جلوگیری از ورود قاچاق كالا را مطرح كردند كه بسیار مهم است. من خودم سال گذشته در دولت گفتم كه مسئولین استان، نیروی انتظامی و بقیه شرایطی را فراهم كنند كه تبادل كالا به آسانی انجام بشود. تبادل كالا با قاچاق هر نوع كالا متفاوت است. اینكه كالاهایی وارد بشود كه صنعت داخل ما آسیب ببیند، این در سیاست دولت نیست و حتماً باید تدبیر بشود. یا اینكه ما بنزین را از سایر كشورها وارد كنیم، لیتری ۷۰۰ ـ ۸۰۰ تومان هزینه كنیم، بعد اینجا لیتری ۸۰ تومان بدهیم، بردارند و آن طرف ببرند. خب، این چه كاری است. ما خودمان به آنها لیتری۷۰۰ ـ ۸۰۰ تومان می فروشیم و ما به التفاوتش را دست مردم خودمان می دهیم كار بكنند. اینكه خیلی بهتر است تا اینكه كسی احساس گناه و تخلف كند. ما با هلی كوپتر می رفتیم دیدیم چند تا از این پمپ بنزینها صفهای طولانی دارند، در حالی كه آن سهمیه ای كه ما برای سوخت استان می دهیم بسیار بسیار بیشتر از مصرف طبیعی خود استان است. بنابراین، دیگر صف معنا ندارد. البته من از قبل افرادی را برای بررسی وضعیت استان فرستادم و گزارشهای مفصلی از همة بخشها برای من آوردند؛ از جمله در خانه ای بیش از ۲۰۰ تا از این گالنهای ۲۰ لیتری پر كرده اند و در حیاط نگهداری می كنند و زن و بچه ها هم كنارش مشغول كارند. این علاوه بر اینكه از نظر اقتصادی كار بسیار غلطی است، بسیار خطرناك هم هست. یك بمب سیار است یا مثلاً نیروی انتظامی پیكانی را گرفته و دیده باك آن گنجایش ۷۰۰ لیتر بنزین دارد. خب این چقدر خطرناك است. اگر یك حادثه كوچكی پیش بیاید منفجر می شود.
این بمب بسیار سنگین ۷۰۰ كیلویی است. بنزین مواد منفجره است. خب اینها را باید مدیریت كرد و كالاهایی كه به تولید استان آسیب می زند، طبیعی است كه نباید وارد بشود. اگر وارد بشود، تعرفه داشته باشد كه از تولید داخل حمایت بكنیم. كالاهایی را بیاورند كه در داخل تولید نمی شود. این اشكالی ندارد. بازارچه های مرزی همه باید فعال باشند، اما در چارچوب سیاستهایی كه در حمایت از تولید داخل است. آن كسانی هم كه كار خرید و فروش می كنند در همین چارچوب بیایند و حتماً هم سود مناسب گیرشان خواهد آمد. حالا مطالبی دربارة قانون كار و شركتهای خدمات داشتند كه دنبال خواهیم كرد.
جناب آقای روح الله جعفری، شاعر عزیز ما، هم بحثهای خوبی را مطرح كردند. من به دو مورد اشاره می كنم. گفتند تداوم نگاه امنیتی، دولت مطلقاً به این استان نگاه امنیتی ندارد. اگر یك جا با آدم متخلّفی برخورد می شود، معنایش این نیست كه نگاه، نگاه امنیتی است. استان آذربایجان غربی جزء استانهای امن كشور است. نزدیك به ۳ میلیون از مردم عزیز ما در این استان زندگی می كنند. حالا اگر كسی یا فردی در جایی حرفی زد، این مطلقاً سیاست دولت نیست. این استان از نقاط مرزی تا قلب استان كه دریاچه است باید سرمایه گذاری و آباد بشود و ما حمایت می كنیم و البته بدانید اگر كسانی بخواهند از بیرون مرزها امنیت مردم را مختل بكنند، دولت با قاطعیت با آنها برخورد و دست آنها را قطع خواهد كرد. آنها بدانند و خیال نكنند بروند لانه بكنند و بعد بیایند و مزاحم بعضی از مردم ما بشوند. مختص به این مرز هم نیست. به آنها اخطار هم داده ایم، اگر خودشان را جمع و جور نكنند، دولت كه نمی تواند بگذارد [عده ای] به خاطر خوش رقصی در مقابل اربابانشان بیایند و مزاحم روستائیان و شهروندان ما بشوند. دولت این اجازه را نخواهد داد. هرجا پنهان بشوند ولو در اعماق آن طرف مرزها، دست پر قدرت رزمندگان آنها را از لانه بیرون خواهد كشید و به سزای اعمالشان خواهد رساند. اما معنایش این نیست كه نگاه به استان نگاه امنیتی است. یك استانی است كه مردمش سالهای طولانی در صفا، صمیمیت و برادری با هم زندگی كرده اند و الان هم دارند زندگی می كنند. ما مشكل امنیتی به معنای كلمة امنیت نداریم.
و نكتة دومی كه فرمودند، اینكه در تعیین مدیران استان الگوی ما باید باكری ها و امینی ها باشند. این حرف، حرف درستی است. یعنی انسانهای از خود گذشتة فداكار و عاشق مردم باید در رأس مدیریتها باشند. فقط خودشان را نبینند، بلكه خودشان را فدای مردم بكنند و خب استان هم پیشرفت می كند. اما خدای نكرده، من نمی گویم هست، اگر مدیری سست و بی انگیزه باشد و از صبح كه می آید فكر معامله با این و آن و مسائل شخصی خودش باشد، این استان نمی تواند آن طوری كه باید پیشرفت بكند كه خب این تذكر درستی است. البته خدا كند كه شما در دامان خودتان[كسانی را مانند] امینی ها تربیت كنید كه من اعتقاد دارم می توانید این كار را انجام بدهید.
جناب آقای یونس حساس نماینده اصناف عزیز خواستند كه بازارچه های مرزی فعال بشود. این در دستور كار دولت است. البته بازارچه دو طرفه است یعنی باید آن طرف هم بخواهد، ما می خواهیم و در دستور كار دولت است. هرجا نقص سازمانی هست، گمركی و چیزی می خواهد، آقای استاندار مطرح كنند، دولت فردا موانع را بر می دارد. ما فكر می كنیم بازارچه های مرزی جای خوبی است. بعد هم خواستند كه نماینده اصناف در هر شهرستان در شورای اداری شركت كنند. از نظر من منعی نیست. تشخیص با آقای استاندار است. فكر می كنم ایشان هم از این مسئله استقبال بكنند كه رئیس شورای اصناف یا نمایندة اصناف هم شركت كنند و نظر اصناف را در تصمیمات آنجا ارائه بدهند.
جناب آقای دكتر رضوی به عنوان نماینده دانشگاهیان، عمدتآً درخواستشان توسعة آموزش عالی است. ما هم با این موافقیم. البته می دانید دولت تصمیم گرفت یك دانشگاه صنعتی در این استان راه اندازی بشود و ظاهراً از همین امسال چهار رشته مهندسی دانشجو خواهد گرفت اما ان شاء الله فردا در دولت تصویب خواهیم كرد تا پایان برنامة چهارم شاخصهای دانشگاهی استان به میانگین كشوری برسد كه این تصمیم بسیار بزرگی خواهد بود. اما شما باید همت كنید و استادان خوب، مؤمن و توانمند، عالم، دانشمند و متعهد را جذب كنید. اینها می توانند دانشگاه را جلو ببرند. دو نفرش كه باشند به اندازه ده تا كار می كنند. فكر نكنیم ده تا آدم دارای PHD را قطار كنیم مشكلات حل می شود، نه. یك آدم متخصصی كه دلش برای این آب و خاك بسوزد و واقعاً همتش این باشد كه این استان را بالا ببرد. دونفرشان به اندازه حداقل ده نفر كار خواهد كرد.
آقای صیاد سنگر مطلبی را مطرح كردند كه ان شاء الله آقای سعیدلو این را حل خواهند كرد. از ویژگیهای این استان این است كه ادیان ابراهیمی در كنار هم با برادری و صمیمت دارند زندگی می كنند.
آقای حسین غفاری نماینده بسیجیان عزیز هم پیشنهادات و هم تذكرات خوبی داشتند. فرمودند سهمیه بنگاههای كوچك از نظر تسهیلات اضافه بشود. چشم، ما فردا در دولت سهم این استان را بالا خواهیم برد. این بنگاههای كوچك ضرورت اقتصاد امروز است، معنایش این نیست كه بنگاههای متوسط و بزرگ كنار است. آنها هم باید با همه قوا كار بكنند. اما یك خلأ داشتیم كه موجب بیكاری بسیاری از جوانان شده بود و بنگاههای كوچك هم مكمل بنگاههای بزرگ است و هم ان شاء الله نرخ بیكاری را كاهش خواهد داد.
آقای هدایت فلاحت نمایندة كشاورزان ـ كه نامی زیبا است و شاید اتفاقی نباشد كه آقای هدایت فلاحت نمایندة كشاورزان عزیز شده اند ـ نكات فراوانی را مطرح كردند، از جمله اینكه باید فناوریهای جدید و متخصصین وارد بخش كشاورزی بشوند. ما از این استقبال می كنیم. الان دولت در بعضی از بخشها حمایت می كند. مهندسین كشاورزی بیایند و كنار كشاورزان قرار بگیرند، اگر تولیدی اضافه شد بخشی از آن را كشاورز به آن مهندس بدهد، ما بقی نیاز مهندس را هم دولت از جیبش می دهد. این امكان بسیار خوبی است كه كشاورزان بتوانند از مهندسین استفاده بكنند.
اما دولت در حمایت از محصولات كشاورزی امروز با همة توان در میدان است. می دانید برای اولین بار خرید گندم مستقیم از كشاورز انجام شد و حقوق كشاورز همان روز پرداخت شد. این معنایش این است كه دیگر باید آن معطلیها و مشكلات از بین برود. همین طرح برای چای و كلزا و دانه های روغنی نیز انجام شد و ان شاءالله برای چغندر قند كه جزء محصولات اصلی این استان است به همین ترتیب تنظیم كرده ایم كه كشاورز همان لحظه ای كه محصولش را تحویل كارخانه می دهد، حوالة بانكی را دریافت كند كه دغدغه این عزیزمان دلالها، واسطه ها و آن محرومیتها ان شاءالله از بین برود.
برای صنایع تبدیلی و ... گفتند. شیوع آنفولانزای مرغی، ما فردا در دولت حتماً از مرغداران و تولید كنندگان مرغ و تخم مرغ حمایت می كنیم.
اما برای آبهای ارس و زاب هم گفتند كنترل شود؛ ان شاءالله فردا در دولت تصمیم قطعی برای كنترل آبی كه از زاب عبور می كند خواهیم گرفت. من خودم در زمستان جریان آب زاب را دیده ام. دریای خروشانی است كه در زمان دفاع مقدس ـ آقای محصولی یادشان هست ـ موقعی كه از این رودخانه عبور كردیم، جریان آب بولدوزرD۹ را حركت می داد. جریان آب بیش از سه هزار متر مكعب در ثانیه و در مواقع سیلابی هم بیش از این است. یعنی چهار پنج هزار متر مكعب در ثانیه آب می رود و این را باید مهار كنیم و در خدمت عزیزانمان قرار بدهیم.
برای وامهای كشاورزان هم در دولت تضمین زنجیره ای را تصویب كرده ایم. فردا مورد تأكید قرار می دهیم كه ان شاء الله بتوانند استفاده بكنند.
سركار خانم قربان نژاد به عنوان نماینده بانوان، بیشترین پیشنهادات را همراه با خانم مبین دادند. در مطالباتشان تعداد زیادی پیشنهاد، تحلیل و... بود. من اگر بخواهم از مطالب ایشان یكی دو مورد را عرض كنم، تقویت تعاونیهای خاص بانوان است كه در دستور كار دولت است و فردا ان شاءالله تصویب خواهد شد. همه در دستور كار است و من تنها به دو مورد اشاره می كنم. البته من بعضی از این موارد را با آن نگاهی كه این دو خواهر مطرح كردند، قبول ندارم كه مثلاً استان دچار فقر فرهنگی است. ما این را قبول نداریم. این استان صادر كنندة فرهنگ است. بله، تهاجم فرهنگی هست، اما ایستادگی فرهنگی هم هست.
اجازه بدهید من همین جا به نكته ای اشاره كنم. من در بعضی استانهای مرزی یك جور انفعال را در بعضی از صاحب نظران و متفكران دیده ام، در مقابل جریاناتی كه از كشورهای همسایه می آید. ما چرا باید منفعل باشیم؟ ما چی كم داریم؟ آنها چه می خواهند به ما بدهند؟ من نمی گویم تعامل نداشته باشیم، ما باید هر خوبی ای در هر جای دنیا هست بگیریم، اما یك نگاه به اطراف خودمان بیندازیم و ببینیم اینها چه چیزی را می خواهند به ما بدهند كه ما نداریم. از شما می گیریم. به چه می خواهند بدهند؟ در مقابل فرهنگ و تمدن ما چه دارند كه بخواهند بدهند؟ حالا در اطراف یك مشت با حمایت این و آن بالاخره به یك نان و نوایی رسیده اند و در دو تا اداره، مدیریت و عنوانی را پیدا كرده اند. اینها می خواهند برای ایران، برای ملت، مردم و اقوام ایرانی الگو بدهند و تعیین تكلیف بكنند. اینها چه كسانی هستند؟ بعد ادعا بكنند. دیروز در یكی از شهرستانهایی كه رفته بودیم، كسی آمد قبل از ما صحبت كند و دیدم كه تعبیر بدی به كار برد. به او گفتم آن چیزی كه شما می گویید همین جاست. ما مدعی دیگرانیم. اگر بنا بر ادعا باشد، مردم این استان مدعی دیگران اند. همة اقوامش. نه اینكه حالا چهار تا آدمی كه اینجا دستشان بند نبوده و با حمایت بعضی از قدرتها به نان و نوایی رسیده اند، بخواهند مدعی ما بشوند؟ مدعی چه چیز ما می شوند؟ به قول كسی می گفت، آقا نشسته بالا و آب بینی اش را نمی تواند بالا بكشد، حالا با چهار تا روزنامه و پول و ایل و خان مرتب بخواهند علیه ما [توطئه كنند.] اینكه نمی شود. ملت ما ملت نجیبی است. حوصله و رعایت می كند، اما اگر بنا بر ادعا باشد، فهرست بلندی از ادعاها در اختیار ملت ایران است. حالا ادعا نمی كنیم، نباید منفعل بشویم. فرهنگی كه شما دارید قابل دفاع و قابل صدور به همة دنیاست. آن قدر ارزشهای متعالی در فرهنگ این استان وجود دارد كه دیگران صدها سال باید بدوند تا به گوشه ای از آن برسند. حالا تازه از راه رسیده اند و ادعا می كنند. من سربسته گفتم. به نظرم خودتان مطلب را به خوبی می گیرید. این طور نیست كه بخواهند ادعا بكنند. حركت شما باید حركتی فعال و تأثیر گذار باشد و سازماندهی كنید. بخواهید و فریاد بزنید. چه دارند كه بگویند. چیزی ندارند به ما بگویند.
اما در بارة استفاده از بانوان در مدیریت استان، من قبلاً نظرم را عرض كرده ام. باز هم عرض می كنم. بالاخره اگر بخواهیم فعالیتها را تقسیم كنیم سه دسته فعالیت داریم. یك دسته فعالیتها مختص خانمهاست. اگر مردها وارد این كارها بشوند هم خراب می شود و اگر زنها از آن خارج بشود باز خراب می شود. یك دسته فعالیتها مختص آقایان است. آقایان از آن خارج بشوند خراب می شود، خانمها وارد بشوند هم خراب می شود. یك دسته هم فعالیتهای حوزة مشترك است. اینجا دیگر هر كسی تلاش بكند، كارآمدتر و شایسته تر باشد، ما اینجا هیچ تعصبی و مرزبندی برشی نداریم كه اینها مخصوص آقایان است كسی وارد نشود یا اینها مخصوص خانمهاست.
مثلاً نقش مادری؛ نقش مادری برجسته ترین نقش مدیریتی است كه خداوند فقط به خانمها داده و آن هم به خاطر ویژگیهای منحصر به فرد خانمهاست. یعنی خدا برجستگیها و ویژگیهای ارزشمندی به خانمها داده كه فقط اینها می توانند مادر باشند كه بالاترین نقش انسانی این است كه مادر باشند؛ حوصله، عاطفه، محبت و عشق مادر. ما كمتر دیده ایم كه بچه ای به خطر بیفتد و پدر خودش را جلو بیندازد. اما ندیده ایم كه بچه ای به خطر بیفتد و مادر خودش را جلو نیندازد. این ویژگی مادر است.
اگر نقش تربیت فرزند را بدهیم به آقایان، نسل بشر ور می افتد! واقعاً این طور است. شب بچه گریه می كند دفعة اول پدر حوصله می كند دفعة دوم و سوم بالش را روی بچه می گذارد و می گوید بخواب، می خواهیم بخوابیم. اما مادر صد بار هم كه بچه گریه كند بیدار است و نمی خوابد. اگر بنا بود مادرها بخوابند دیگر بشری تا امروز باقی نمی ماند. بچه ها از گرسنگی و خراب كردن جایشان و دل درد همه از بین می رفتند. این نقش، نقش مادران است. مدیریت خانه با خانمهاست. به آقایان بدهند خراب می شود. همین پولی كه دست خانمها می دهند، هر چه قدر پول بدهید، اگر پنجاه تومان بدهید با ۵۰ تومان خوب اداره می كنند، ۵۰۰ تومان هم بدهید با ۵۰۰ تومان خوب اداره می كنند و پس انداز هم می كنند. این را مردها خراب می كنند. من زیاد دیده ام. مردهایی كه خواسته اند جای خانمها بنشینند، دوبرابر خرج كرده اند و آخرش هم كم آورده اند. خب بالاخره این یك مدیریت متعالی است.
خانواده پایة نظام اجتماعی است. جوامعی كه این دو نقش را عوض كرده اند یا كنار گذاشته اند متلاشی شده اند. به این كشورهای غربی نگاه كنید. چیزی برایشان باقی نمانده است؛ نه محبتی، نه عشقی، نه مهرورزی. [اصلاً] زندگی اجتماعی بدون عشق و محبت گویی یك مشت روبات اند. همین طور از كنار هم رد می شوند مثل كامیونهایی كه از كنار هم رد می شوند. دو تا كامیون چه احساسی نسبت به هم دارند، هیچ. اینكه خیال می كنند پیشرفت كرده اند، نه خیر منحط شده اند و سقوط كرده اند. این نقش پایة قوام جامعه است.
نقشهایی هم داریم كه مخصوص مردان است؛ دفاع، جنگ. خب مرد باید برود و بجنگد. خانمها به جنگ بروند كار خراب می شود. دشمن می ریزد و می گیرد و ... البته اگر دشمن بخواهد موقعی تجاوز كند زنها هم در دفاع حاضرند، اما معنایش این نیست كه باید نقش اول را ایفا كنند. كارهای سخت را مردها انجام می دهند. به كشورهای شوروی سابق می رویم و می بینیم پیرزن فرتوت صبح زود جارو دستش است و خیابانها را جارو می زند. این یعنی چه؟ این كجایش پیشرفت است. این كار مردهاست. یا مثلاً راننده كامیونی كه می خواهد بار خالی كند، كار مرد است. این زن روحش لطیف است. از نگاه اسلام ریحانه و گل است. نقشش گل بودن در جامعه است. این نقش را از او بگیرید جامعه به هم می ریزد و خشن، بی عاطفه و متلاشی می شود. این باید نقش گل و عاطفی بودن خودش را حفظ بكند. نه اینكه افتخار كنیم كه حالا خانم رفته و پشت كامیون نشسته و دارد سنگ حمل می كند یا در معدن سنگها را از این طرف به آن طرف می كشد، خب، این دیگر نمی تواند عاطفه و محبت را به فرزندش ترویج و منتقل بكند. اما در یك سلسله حوزه های مدیریت اجتماعی حوزة مشترك هست. هر كه وارد بشود، تلاش و فعالیت بكند و شایسته سالاری به معنای واقعی است. البته نه اینكه ما در عمل دقیق كار بكنیم. نه ما هم اشتباه می كنیم. اما ان شاء الله آقای استاندار تلاشی بكنند راه را باز كنند كه خانمها در آن جاهایی كه توان و استعداد دارند بتوانند در مدیریتها هم حضور پیدا بكنند.
اجازه بدهید، بخش خانمها مقداری طولانی شد. در بخش فرهنگی ۶۵ درصد ارتقا را دولت تصویب كرده است و ان شاء الله اعلام می كند و این را صد در صد می كند. برای هم ترازی هیئت علمی هم باید راهی پیدا بكنیم. فرهنگیان در اولویت دوم سهام عدالت هستند. اولویت اول دو دهك پایین است؛ تحت پوششهای نهادهای امدادی و بعد ان شاء الله خدمت فرهنگیان عزیز می رسیم، به خاطر احترام به فرهنگیان.
جناب آقای مشفقی نمانیده صنعت و معدن هم مطالب بسیار خوبی را مطرح كردند. من نمی دانم به چه مطلبی اشاره كنم. فكر كنم آنجا كه فرمودند از منابع و تفكر بخش خصوصی در مدیریت صنعتی استان استفاده بشود، من با این موافقم. همین جا عرض می كنم. آقای استاندار باید در رشته های گوناگون گروه مشاوران داشته باشد. از خود مردم و از اهل فكر و نخبگان استان. در صنعت ده، پانزده و بیست نفر كار بكنند و سه ماه یكبار دو ماه یكبار با استاندار جلسه بگذارند كه در استان چه می خواهند انجام بدهند. به آقای استاندار بگویند و نظرات آنها را هم بگیرند و آنها در جریان دائمی باشند و فكر كنند. در فرهنگ، كشاورزی، معدن، حمل و نقل و شهرسازی هم همین طور. گروه مشاورین داشته باشند، از اهل فن و كسانی كه خودشان در این زمینه كار می كنند. من فكر می كنم اگر این گونه سازماندهی بشود، تصمیمات پخته تر خواهد بود.
باز پیشنهاد دارند ۶ درصد جریمه واحدهای تولید حذف بشود و معافیتها باشد. من با نظر مثبت این را در دولت دنبال خواهم كرد. امیدوارم كه بخشی از آن تصویب بشود.
منطقه آزاد تجاری را در دولت تصویب خواهیم كرد و باید به مجلس برود و این در اختیارات مجلس است؛ دولت پیشنهاد می دهد. برای این استان دو جا را پیش بینی كرده ایم و امیدواریم كه مجلس هم تصویب بكند.
آقای ابراهیم بازیان هم كه یك فصل بلند در دفاع از شوراها و نقش شوراها و اینكه بالاخره شوراها آخر خط هستند [بیان كردند]، همگی باید روزی دو لیوان شورا میل كنیم! البته تذكرشان درست است. شوراها خیلی ارزشمندند، اما انتظار نداشته باشیم یك نهاد جدید به سرعت بتواند جایگاه خودش را پیدا كند. كار شورا تازه شروع شده و به نظرم رشدش رشد خوبی است و دولت هم به طور كامل مدافع و طرفدار نقش آفرینی شوراهاست و كمك خواهیم كرد. هر مقدار هم شوراهای شهر بتوانند نقشهای تصدی دولت را بپذیرند ما بلافاصله منتقل خواهیم كرد و از ایشان و از همة شوراییهای عزیز كه دارند برای خدمت به ملتشان تلاش می كنند تشكر می كنم.
اجازه بدهید من مطلب دیگری را عرض كنم. سعی می كنم كوتاه باشد، به نظرم لازم است. ببینید عزیزان! امسال كه به نام پیامبر عزیز اسلام نامگذاری شده، بهانه ای است كه ما به فرهنگ پیامبران برگردیم. خارج از فرهنگ پیامبران هیچ كس به هیچ جا نخواهد رسید. سعادت، كمال، پیشرفت حقیقی و رشد انسانی همه در سایة تعلیمات انبیاست. به عكس، آنچه شما امروز از مشكلات در بشریت می بینید، به خاطر دوری از تعلیمات انبیاست. و فكر می كنم، لا نفرق بین احد ان رسله، بین انبیای الهی هیچ فرقی نیست، اما یك جریان تكاملی در انبیا هست و انبیا هر كدام كه آمده اند، حركت قبلی را یك قدم جلو برده اند. یعنی همة پیامبران در یك مسیر حركت كرده اند و انسان را یك گام به قلة كمال نزدیك كرده اند. هر پیامبری امانت را از پیامبر قبلی تحویل گرفته و یك گام جلو برده است و پیامبر خاتم مسیر را برای رسیدن انسان به قلة كمال باز كرده است. یعنی همة آن چیزی كه بشر باید داشته باشد تا به قلة كمال برسد، یكجا آورده است. در اندیشة اسلامی، پیامبر اسلام وارث همة پیامبران ابراهیمی است. یعنی وارث حضرت ابراهیم، موسی و عیسی است. یعنی همة كمالات آنها را دارد، یك چیز هم اضافه دارد. یعنی یك گام جلوتر برده است و بشریت را تا قلة كمال برده است. اما ادامة حركت پیامبر با انسان كامل است. خود پیامبران انسان كامل بوده اند. اكمل پیامبران، پیامبر خاتم حضرت محمد (ص) بوده است. درخت نبوت ریشه اش از حضرت ابراهیم خلیل است و میوة آن پیامبر اسلام است. ادامه حركت بعد از پیامبر خاتم در انسان كامل است؛ یعنی انسان معصوم.
بدانید بدون انسان معصوم هیچ كس به جایی نخواهد رسید. اگر كسی خیال می كند خودش می تواند فرهنگ انبیا و تعلیمات آنها را تفسیر بكند و راه پیدا كند و خودش به آن نقطه كمال برود، اشتباه می كند. می بینید كه اختلاف تفاسیر است، اصلاً تفسیر به میزان كمال انسان بر می گردد. انسان كامل انسانی است كه از هواهای نفسانی، تمایلات و اشتباه مصون است. او می تواند هدایتهای الهی و تعلیمات انبیا را آن طوری كه هست حقیقتش را درك بكند و در اختیار بشر قرار بدهد. اوصیا و ائمه (ع) این نقش را دارند. ادامه نقش مدیریت و هدایت بشر توسط انسان كامل است. امروز هم همین است. شما در تمام ادیان و اقوام بروید، همه منتظرند، همه منتظر موعودند. ما فكر می كنیم موعود انسان كاملی است كه انبیای گذشته بویژه حضرت مسیح (ع) هم او را یاری خواهد كرد، در كنار و یاور اوست. بعد از ظهور حضرت مسیح در كنار انسان كامل است. از یك جنس و نورند و دنبال یك آرمان هستند. خواهند آمد و بشریت را به قلة سعات خواهند رساند. اگر این اندیشه را از بشر بگیریم سقوط می كند. بدانید آمدند در شرق و غرب عالم این اندیشه را بگیرند و افراد دیگری را جای انسان كامل بگذارند. حالا شما در امریكا نگاه كنید، آقای بوش می خواهد مردم امریكا را به نقطة كمال برساند. اصلاً چنین چیزی شدنی است؟ اصلاً خودش ظرفیت دریافت كمالات را دارد؟ چه طور می خواهد دریافت كند. ۵ سال است كه تلفنهای مردم امریكا را شنود می كنند. یعنی طرف امنیت ندارد با خانمش صحبت كند. بالاخره آدم با خانمش صحبت می كند یك ادبیاتی دارد. با دخترش صحبت می كند یك ادبیاتی و با پسر و دوستش یك ادبیاتی. بالاخره خانواده خیلی با هم صمیمی هستند. اصلاً ایشان برای انسانها ارزشی قائل نیست. چه ارزشی قائل است؟ در لبنان جنگ است و دارند با بمبهای لیزری زن و بچه را می كوبند، آنها می گویند فرصت بگیریم، قطعنامه را عقب بیندازیم تا این یك عده ای را بكشد و یك مقدار زمین را اشغال كند كه تا بعد بتواند غلبه كند. این تفكر خالی از ارزشهای انسانی است. این چه طور می تواند بشر را به كمال انسانی برساند؛ نمی تواند. كسی می تواند ارزشهای انسانی را در جامعه جاری بكند كه خودش در قله ایستاده باشد و آن انسان كامل است.
بدون این اندیشه همه چیز پوچ است؛ همه چیز منحط است. طرف ممكن است ۶۰ ـ ۸۰ سال عبادت بكند، اما اگر در اندیشة حاكمیت انسان كامل نباشد، حركت رو به جلو ندارد. روز آخر می بینید عین روز اولش است. زحمت كشیده، اما دستاوردی ندارد. مثل كسی كه دور خودش بچرخد؛ به جایی نمی رسد. بنابراین، تنها راه نجات، تمسك و پیروی از انبیا و تبعیت از انسان كامل است. انسانی كه علمش كامل است، نطق و ایمانش كامل است، اخلاص، شجاعت، قدرت، مهرورزی و عشق ورزی اش كامل است، با همة وجود عاشق همة انسانهاست و برای هدایت و سعادت انسانها می جوشد، می خروشد و شب و روز ندارد. انسانی كه عدالتش كامل است.
او می تواند بشریت را به نقطه كمال برساند. ما خدا را شاكریم كه ملت ایران همه به دنبال منجی هستند. همه معتقد به منجی هستند و این یك نقطة اتصال بسیار قوی بین ملت ماست و ان شاء الله یك نقطة حركت به سمت قله های بلند است.
من از همة شما تشكر می كنم و شما را به خدای بزرگ می سپارم. به امید استان آباد و سرافراز آذربایجان غربی.
موفق و پیروز و سربلند باشید