شيخ صباح الاحمد الجابر الصباح امير کويت که به منظور ديدار و گفتوگو با مقامات بلند پايه کشورمان به تهران سفر کرده است، ديروز عصر در مجموعه سعدآباد، مورد استقبال رسميحسن روحاني رييسجمهوري اسلاميايران قرار گرفت.
به گزارش پايگاه اطلاعرساني دولت، در مراسم استقبال رسمي از امير کويت، پس از نواخته شدن سرودهاي ملي دو کشور، امير دولت کويت و رييسجمهوري اسلاميايران از يگان تشريفات مستقر سان ديدند و اعضاي عالي رتبه هياتهاي دو کشور را به يکديگر معرفي کردند. شيخ صباح الاحمد الجابر الصباح در صدر هياتي بلند پايه از مقامات و مسوولان کويت براي ديداري دو روزه از ايران، عصر يکشنبه وارد تهران شد. دکتر روحاني و شيخ صباح الاحمد الجابر الصباح به همراه هياتهاي عالي رتبه دو کشور در نشستي، درباره مهمترين موضوعات و مسائل دوجانبه، منطقهاي و بينالمللي، گفتوگو و تبادل نظر کردند. گفتني است شيخ صباح در بدو ورود به فرودگاه مهرآباد تهران مورد استقبال محمد جواد ظريف وزير امور خارجه کشورمان قرار گرفته بود. سفر دو روزه امير کويت، نخستين ديدار وي از جمهوري اسلاميايران است که به دعوت رسميحجتالاسلام والمسلمين حسن روحاني رييسجمهوري انجام ميشود.وزيران امور خارجه، نفت، دارايي و تجارت و صنعت کويت، الصباح را در اين سفر همراهي ميکنند.
سفر امير کويت به تهران از آن جهت هم قابل توجه است که کويت در حال حاضر رياست دورهاي شوراي همکاري خليجفارس را بر عهده دارد و انتظار ميرود به واسطه اين جايگاه بتواند نقشي موثر در ميانجيگري ميان ايران با اعراب اين حوزه ايفا کند.
اين در حالي است که تحليلگران عرب بر اين اعتقادند که کشورهاي عربي حوزه خليج فارس انتظار دارند که بعد از سفر امير کويت به تهران، فرصتي به وجود آيد که روابط ايران با اعراب حوزه خليج فارس بهبود يابد و تهران بپذيرد که تغييري در سياستهاي خود به وجود آورد. به گزارش ديپلماسي ايراني به نقل از روزنامه العرب، چاپ لندن، کويت در حال حاضر رياست دورهاي شوراي همکاري خليج فارس را بر عهده دارد و انتظار ميرود به واسطه اين جايگاه بتواند نقشي موثر در ميانجيگري ميان ايران با اعراب اين حوزه ايفا کند. اين در حالي است که مذاکرات ايران با 1+5 بر سر برنامه هستهاياش نيز رو به پيشرفت است و احتمال اين که دو طرف در نهايت به توافق نهايي با يکديگر برسند، وجود دارد. از سوي ديگر به نظر ميرسد که روابط ايران با کشورهاي عربي حوزه خليج فارس نيز رو به بهبود است. با وجود منازعههاي طايفهاي ميان ايران با اعراب اين حوزه به ويژه عربستان در عراق و سوريه دو طرف اخيرا اظهاراتي ايجابي بيان کردهاند که فضاي روابط تنشآميز موجود با يکديگر را تلطيف کرده است. رياض قهوجي، مدير اجرايي مرکز تحليلهاي نظامي خاور نزديک و خليج فارس در اين باره ميگويد: «سفر امير کويت به ايران سفري مهم است و اين فرصت بزرگ را فراهم ميآورد که ببينيم واقعا ايران علاقهاي به گسترش روابط با کشورهاي عربي حوزه خليج [فارس] و آغاز مرحلهاي جديد با آنها دارد؟» وي در ادامه ميگويد: «تا الان سياستهاي ايران تغيير نکرده است، در مورد سوريه، ايران حمايتهاي خود را از حکومت بشار اسد افزايش داده و همچنين بر حضور خود در عراق و لبنان و يمن افزوده است.»
قهوجي در ادامه تاکيد ميکند، کشورهاي عربي حوزه خليج [فارس] به ويژه عربستان سعودي آمادگي ندارند که بپذيرند ايران بر کشورهاي عربي تسلط يابد و در سايه آن اقدام به توسعه روابط با تهران کنند. اگر ايران بپذيرد در سياستهاي خود تغييراتي اعمال کند عربستان و کشورهاي عربي ديگر از توسعه روابط با تهران استقبال ميکنند. در غير اين صورت بعيد است که تحولي در روابط دو طرف به وجود آيد. تهران ابراز اميدواري کرده است که سفر شيخ صباح احمد الصباح که نخستين سفر امير کويت به ايران محسوب ميشود بر تقويت امنيت و ثبات و صلح در منطقه کمک کند. کويت روابط متوازني با تهران دارد و در اين ميان اخباري شنيده ميشود مبني بر اين که اين کشور تلاش دارد تا ميان رياض و تهران نيز ميانجيگري کند. پس از حوادث بحرين و سوريه روابط ايران با کشورهاي عربي حوزه خليج فارس به شدت متشنج شد اما با انتخاب حسن روحاني به عنوان رئيس جمهوري ايران توسعه روابط ميان تهران با پايتختهاي عربي همسايه اش در اولويت سياستهاي تهران قرار گرفت. در دسامبر گذشته محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه ايران با سفر به کويت و امارات متحده عربي و قطر و عمان يخ روابط ميان تهران با پايتختهاي عربي حوزه خليج فارس را شکست که در اين سفر عربستان سعودي و بحرين جزو مقاصد ظريف نبودند. تا اين که امير سعود الفيصل، وزير امور خارجه عربستان دو هفته پيش رسما از همتاي ايرانياش دعوت کرد که به رياض سفر کند که بدون تعيين زمان سفر با استقبال طرف ايراني قرار گرفت. در همين رابطه برخي منابع خبري احتمال دادهاند که در جريان نشست کشورهاي عضو کنفرانس اسلامي که در ميانههاي جولاي در جده برگزار خواهد شد، محمدجواد ظريف با سعود الفيصل ديدار کند. در ماه مارس گذشته حسن روحاني، رئيس جمهوري ايران سفري تاريخي به عمان انجام داد که بر تقويت روابط دو کشور تاثير گذاشت. عمان در سالهاي اخير نقشي کليدي در نزديکي روابط تهران با غرب ايفا کرده است. در اين سفر روحاني تاکيد کرد که «ايران دست برادري خود را به سوي همه کشورهاي منطقه دراز ميکند.» در همين رابطه انور عشقي، رئيس مرکز مطالعات استراتژيک خاورميانه که مرکز آن در جده است، ميگويد: «به نظر ميرسد ايران در بهبود روابطش با کشورهاي عربي حوزه خليج [فارس] جدي است اما بايد شاهد کارهاي حقيقي باشيم.»
عشقي در ادامه ميگويد: «به نظر من الآن فرصت خوبي براي توسعه روابط کشورهاي عربي حوزه خليج [فارس] با ايران به وجود آمده از جمله ميان رياض و تهران که عربستان انتظار دارد تهران اقدامات عملي در جهت اوضاع سوريه بردارد تا روابطش را با آن گسترش دهد.» عشقي در ادامه سفرش به تهران در ابتداي ماه مي و ديدارش با برخي چهرههاي ايراني اشاره ميکند و ميگويد: «نزديکي روابط با ايران امر واردي است براي اين که تهران نيز به گسترش اين روابط تمايل نشان ميدهد. تهران در وضعيت اقتصادي سختي به سر ميبرد و اين در حالي است که مطالبات ملت ايران نيز رو به افزايش است. تهران اکنون در حال بررسي مجدد محاسباتش است و قصد دارد تعديلي در برخي سياستهايش اعمال کند اما اين مساله وقت ميبرد.»
قهوجي و عشقي هر دو تاکيد ميکنند که اقدامات يک جانبه برخي کشورهاي عربي حوزه خليج فارس در قبال ايران بر مواضع استراتژيک مجموعه کشورهاي اين حوزه در شوراي همکاري خليج فارس با جمهوري اسلاميايران تاثير نميگذارد.
∎