در فصل سرد سال، به دنبال کمبود گسترده گاز در کشور، نیروگاههای حرارتی به استفاده از سوخت جایگزین روی میآورند. سوخت اول نیروگاههای حرارتی گاز و سوخت جایگزین تحویلی به نیروگاهها گازوئیل یا مازوت است. استفاده از این سوخت جایگزین در نیروگاههای حرارتی به معنای کمبود گاز و اختصاص نیافتن گاز به نیروگاههاست.
پس از انتشار اخبار مازوتسوزی زودهنگام نیروگاههای شازند و تبریز، بار دیگر اعتراض به استفاده از این سوخت بالا گرفت. مازوتسوزی نیروگاهها نشان از ناترازی شدید گاز در کشور دارد. باید گفت علاوه بر گاز، ناترازی شدید گازوئیل هم در میان است که نیروگاهها به فکر مازوتسوزی افتادهاند.حال پس از بالا گرفتن اعتراضات نسبت به مازوتسوزی زودهنگام، هیات دولت مصوبهای مبنی بر توقف مازوتسوزی در سه نیروگاه کشور اعم از نیروگاههای اراک، اصفهان و کرج صادر کرده است.
محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیس جمهوری، پس از جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا اعلام کرد خاموشیها ناگزیر پیش خواهند آمد و قرار نیست تعدادی بمیرند تا ما برق داشته باشیم. پس از این اظهارات، خبرهایی مبنی بر انتشار برنامه قطعی برق از روز یکشنبه 20 آبان منتشر شد که شروع این خاموشیها از استان کرمانشاه رقم خورد.
محمد مرادی، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه، شنبه نوزدهم آبان، در جمع خبرنگاران از اعمال خاموشیهای دوساعته در مناطق مختلف استان از ۲۰ آبان خبر داد.
درهمین زمینه خبرگزاری تسنیم گزارش داده است که از امروز، خاموشیهای برنامهریزی شده برق در سراسر کشور اعمال میشود و برای اطلاع از جزئیات این خاموشیهای برنامهریزیشده باید منتظر اعلام رسمی آن از سوی وزارت نیرو باشیم.
توقف استفاده از مازوت به منظور کاهش آلودگی هوا اقدام مطلوبی است اما گویا هیچ منبع دیگری برای تولید برق وجود ندارد، زیرا بلافاصله پس از دستور توقف استفاده از مازوت، خبر از خاموشی به میان آمده است. این بدان معناست که وضعیت کمبود برق و کمبود گاز در کشور اسفناک است و مردم باید خود را برای یک زمستان سخت آماده کنند. زمستانی که مستقیماً به دلیل ناکارآمدی مسئولان رقم خورده است.
بدون شک ذخایر سوخت نیروگاهی در شرایط مطلوبی نیست؛ اگرچه عنوان میشود که در ابتدای دولت چهاردهم (آغاز شهریورماه) ذخایر سوخت نیروگاهی نسبت به زمان مشابه سال قبل کاهش قابل توجهی داشته و شاهد افت 43درصد ذخایر گازوئیل نیروگاهها بهعلت عدم ذخیرهسازی مناسب در ماههای تیر و مرداد بودیم، اما در دولت چهاردهم هم (از ابتدای شهریور تا نیمه آبان) مسئولان مربوطه نتوانستند عقبماندگیهای این بخش را جبران کنند و پایین بودن سطح ذخایر سوخت مایع نیروگاهها از یک سو و دستور رئیس جمهور برای عدم استفاده از سوخت مازوت در تعدادی از نیروگاههای بخاری از سوی دیگر، در شرایطی که گازرسانی به نیروگاهها امسال زودتر از سالهای قبل محدود شده، موضوع «تولید برق پایدار» را به چالش کشیده است.
در اطلاعیه توانیر که شنبه شب ۱۹ آبان ۱۴۰۳ منتشر شده، آمده است: «با توجه به شروع فصل سرما و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و محدودیت تامین سوخت گاز نیروگاهها و مطابق تصمیم های اتخاذ شده مبنی بر عدم مصرف مازوت در برخی از نیروگاهها، ضمن تاکید بر صرفه جویی جدی در مصرف گاز و برق، مشترکان می توانند جهت اطلاع از برنامه زمان بندی اعمال محدودیت برق در بخش خانگی و تجاری به سایت شرکت توزیع نیروی برق مربوطه یا سامانه برق من مراجعه کنند.» سامانه «برق من» که قابل نصب بر روی گوشی ها است اطلاعات برق هر مشترک را در اختیار وی قرار می دهد. شهروندان میتوانند با مراجعه به سایت شرکت های توزیع برق در سراسر کشور سامانه برق من را دانلود کرده و بر روی گوشی خود نصب کنند.
آغاز قطع منظم برق
سخنگوی دولت چند روز پیش در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شرط عدالت نیست برای تولید برق، بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کند. از همین رو به دستور رئیس جمهور مازوت سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژه ای دارند، متوقف میشود. میتوان برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد.» ابتدا بهنظر میرسید این اعلام سخنگوی دولت، یک پیشنهاد و طرح است، اما روزگذشته مشخص شد که این تصمیم جدید دولت برای اعمال خاموشیهای برنامهریزی شده بوده است.
صاحبخبر -
∎