شناسهٔ خبر: 66686936 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

رئیس هیئت مدیره انجمن آزمایشگاه‌های همکار آزمون و واسنجی ایران

افزایش اعتماد بین‌المللی و جهش تولید با عضویت ایران در اتحادیه جهانی نظام آزمایشگاه‌ها

رئیس هیئت مدیره انجمن آزمایشگاه‌های همکار آزمون و واسنجی ایران با اشاره به پذیرفته شدن عضویت ایران در اتحادیه جهانی نظام آزمایشگاه‌های گفت: این اتفاق علاوه بر استقلاب و هویت‌بخشی یه اعتبار ایران منتج به جهش تولید و پیشرفت اقتصاد خواهد شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری دانشجو، ۲۵ اردیبهشت ماه بود که مهدی اسلام‌پناه، رئیس سازمان استاندارد ایران از عضویت کشورمان در اتحادیه نظام آزمایشگاهی (ILAC) بعد از سه دهه تلاش خبر داد.

علیرضا محب علی، رئیس هیئت مدیره انجمن آزمایشگاه‌های همکار آزمون و واسنجی ایران در گفت‌وگویی به تشریح دستاورد‌ها مطلوب و گسترده اقتصادی، اجتماعی و سیاسی این اتفاق پرداخت.

محب علی با بیان اینکه اعتماد عملاً رکن اصلی و اساسی هر تجارت است و هر تجارتی چه در مرز‌های داخلی و چه در مرز‌های بین‌المللی بر اساس اعتماد انجام می‌شود، گفت: اگر ما چه در داخل کشور و چه در سطح جهانی، بتوانیم با یک بیان، اعتماد طرف مقابل را به دست بیاوریم، عملاً می‌توانیم بگوییم قسمت اعظم هفتاد درصد از تجارت انجام شده و تسهیل شده است، ولی اگر اعتمادی وجود نداشته باشد و ما نتوانیم به طرف مقابل خودمان اعتماد کنیم، عملاً این اتفاق رخ نداده است.  

وی در خصوص تاثیر عضویت ایران در اتحادیه بین‌المللی اعتبارسنجی در تجارت بیان کرد: وقتی مراکز ارزی و نهاد‌های ارزیابی ما به واسطه عضویت مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران در اتحادیه بین‌المللی اعتباربخشی آزمایشگاهی عضو می‌شوند، نهاد‌های ما امضاءشان و گواهینامه‌هایشان عملاً به صورت بین‌المللی در کشور‌های مختلف قابل پذیرش می‌شود. در این صورت اگر ما ویژگی‌های یک کالا را با استانداردی خاص تأیید می‌کنیم، یا براساس یک اظهار خاص تأیید می‌کنیم، عملاً آن کالا در کشور‌های دیگر مورد اعتماد قرار می‌گیرد.

رئیس هیئت مدیره انجمن آزمایشگاه‌های همکار آزمون و واسنجی ایران یادآور شد:،   چون در گذشته نهاد‌های ما بین‌المللی نبودند، امضاء و اعتبار بین‌المللی نداشتند، نتیجه آن بود که اگر شما در تجارت خارجی می‌خواستید به کشوری جنسی یا خدماتی را صادر کنید یا به افراد خارجی خدماتی را ارائه کنید، حتماً باید توسط یک نهاد بین‌المللی آن‌ها این specification  را تأیید می‌کردند.

وی با بیان آنکه خال این عضویت باعث تسهیل تجارت بین‌المللی ایران می‌شود خاطرنشان کرد: این مهم در تجارت داخلی هم تأثیرات مشابهی دارد و منجر به افزایش اعتبار عمومی و اعتماد مصرف‌کننده و اعتماد تولید کننده به کالای داخلی می‌شود. چون یک نهاد که دارای امضاء بین‌المللی هست آن را تأیید می‌کند.

محب علی با تاکید بر اینکه اساساً توافقات بین‌المللی از منظر‌های مختلفی برای کشور اهمیت دارد و در زندگی مردم تأثیر می‌گذارد، گفت: این توافق به عبارتی توافقی است که با مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران و سازمان ملی استاندارد ایران با اتحادیه اعتباربخشی آزمایشگاهی (آی‌لاک) امضاء شده، دارای دستاورد‌های زیادی در موارد مختلف است، از جمله در توسعه سیاسی، توسعه و پیشرفت اجتماعی و اشتغالزایی بسیار مؤثر خواهد بود و منجر به افزایش اعتماد عمومی می‌شود.  

وی با اشاره به آنکه از این به بعد مردم می‌توانند به کالای داخلی با امضاء بین‌المللی اعتماد کنند تصریح کرد: به صورت اتوماتیک و خودکار سطح استاندارد‌های ما ارتقاء پیدا می‌کند، چون باید همگام با استاندارد‌های بین‌المللی باشد و وقتی استاندارد‌های ما افزایش پیدا می‌کند، این تأثیر مستقیم در سطح کیفیت زندگی مردم دارد و شاخص کیفیت زندگی اجتماعی عملاً با این بحث به مرور زمان بالا می‌رود و این گام، گام شروع برای این موضوع است و با این موضوع تأثیر قابل توجهی دارد و آن شاخص زندگی افزایش پیدا می‌کند.

محب علی به صورت مصداقی به تاثیر عضویت ایران در آی‌لاک  و تحقق استقلال از منظر سیاسی و اقتصادی پرداخت و عنوان کرد: بزرگترین و منحصر به‌فردترین ارزش افزوده‌ای که این عضویت برای کشور ما ایجاد می‌کند، استقلال سیاسی و اقتصادی است. اگر ما برای مالکیت یک طرح ارزیابی انطباق بین‌المللی داشته باشیم، به این معنی که بتوانیم خودمان گواهینامه‌هایی برای ویژگی‌های یک کالا یا خدمات صادر کنیم، تا اینکه گواهینامه‌ها را کشور‌های دیگر برای کالای ما صادر کنند، عملاً رفتاری متفاوت رُخ داده و وابستگی‌های ما را در ویژگی‌ها و در مقایسه ویژگی‌ها از بین می‌برد.

وی اشاره کرد: زمانی هست که شما می‌خواهید در ارتباط با یک سری ویژگی‌های کالایی که تولید کرده و قصد صادرات آن به کشور‌های را دارید، این اتفاق مستلزم آن است که این ویژگی‌ها را کشور به خاطر آنکه آزمایشگاه‌های ما تا پیش از این از گواهی صلاحیت بین‌المللی را نداشت؛ کالا‌های ما باید توسط کشور پذیرنده به کشور ثالثی که آزمایشگاه معتبر و مورد تأییدی داشت با هزینه‌های زیادی ارسال می‌شد تا این ویژگی‌های کالای ما برای کشور مقصد به تایید برسد.

محب علی افزود: حالا فرض کنید شما در این کالا دچار مشکلات تحریمی و تنگ‌نظری هم باشید، طبیعتاً تأیید نمی‌کنند و طبیعتاً آزمایشات کاملی روی آن کالا انجام نمی‌دهند و این موضوع، منجر به این می‌شود که شما به نطر دیگران وابسته باشید.

رئیس هیئت مدیره انجمن آزمایشگاه‌های همکار آزمون و واسنجی ایران  خاطر نشان کرد: حال به موجب این اتفاق، وقتی نهاد‌های ما عملاً وجهه بین‌المللی پیدا می‌کنند؛ طبیعتاً به این مسئله منتج می‌شود که ما این استقلال را پیدا کرده و مالکیت طرح‌های ارزیابی و انطباق با خودمان است. یه معناب دیگر، برای این موضوع وابسته به نظام‌های مختلف چه خوش‌خواهان و چه بدخواهان نیستیم و در این رابطه کاملاً به استقلال می‌رسیم. این استقلال منجر به تقویت استقلال هم از نظر سیاسی و هم اقتصادی می‌شود، چون لازم نیست وارد مسائل سیاسی بشویم و با دیپلماسی با کشور‌ها صحبت کنیم که ما را تأیید کنند. از سوی دیگر از منظر اقتصادی شاهد تاثیرگذاری این اتفاق دربحث صادرات، واردات و تجارت داخلی خواهیم بود.

وی با بیان اینکه در حوزه فناوری، عملاً به صورت مستقیم و غیرمستقیم این موضوع تأثیرگذاری بالایی خواهد داشت در تشریح این نکته گفت: یکی از مواردی که می‌تواند در حوزه فناوری و پیشرفت فناوری مؤثر باشد، افزایش کیفیت‌هاست. وقتی ما استاندارد‌های متعالی‌تر داریم، عملاً می‌توانیم با صلاحیت بیشتری و با کیفیت بالاتری دست به توسعه فناوری بزنیم. یکی از پارامتر‌های توسعه فناوری این است که شما وقتی به یک فناوری نوین و جدیدی دست پیدا می‌کنید، و آن فناوری در دسته‌ای قرار می‌گیرد که کشور‌های توسعه‌یافته به راحتی آن را به شما نمی‌دهند. حال با این عضوین جهانی تمامی این آسیب‌ها برطرف خواهد شد.

محب علی افزود: اگر شما بخواهید از میزان نوین بودن فناوری‌تان، از کیفیت اختراعتان آگاه باشید، مستلزم این است که آن فناوری را به کشوری که دارای این امضاء بین‌المللی است بفرستید و از آن مطمئن بشوید. در یک چنین شرایطی ما نمی‌توانیم توسعه فناوری و فناوری را بدون کنترل کیفیت و بدون آزمون ارزیابی انطباق بررسی کنیم. ما نمی‌توانیم بگوییم این فناوری جدید است و نوین است. چون نه کارکرد آن مورد آزمایش قرار گرفته و نه specification و ویژگی‌هایش مورد اعتبار بین المللی است. پس وثوق بین‌المللی ندارد و گویی ما چیزی را برای خودمان درست کرده‌ایم.

وی ادامه داد: این تا حدی ارزشمند است، اما قابل صادرکردن نیست و جایی این را از ما نمی‌پذیرد و به عبارتی «لوکال» است. در محوطه خودمان است، اما وقتی ما این را به صورت بین‌المللی نگاه می‌کنیم، می‌بینیم نهادی که دارای اعتبار بین‌المللی است آن را تأیید می‌کند. آن موقع ما می‌توانیم در این رابطه یک گواهی بین‌المللی ضمیمه فناوری خودمان بکنیم و از اعتبار بین‌المللی فناوری‌مان مطمئن بشویم.

رئیس هیئت مدیره انجمن آزمایشگاه‌های همکار آزمون و واسنجی ایران با اظهار به این که این تفاهمنامه در راستای جهش تولید و بحث صنعت هم مؤثر است، توضیح داد: می‌توانم بگویم امضاء این تفاهمنامه گام اول جهش تولید است. اگر ما این تفاهمنامه را به این صورت در نظر بگیریم  که می‌تواند منجر به جهش تولید بشود، و بدانیم که جهش تولید به معنای تولید انبوه و افزایش تولید در سطح کشور نیست، پس باید نگاهی دیگر داشته باشیم. به زعم ما، جهش تولید به معنای بالابردن کیفیت و اعتبار بین‌المللی پیدا کردن و صادرات بیشتر و توسعه تولید است. پیشرفت تولید است. شاخص‌های پیشرفت، لزوماً شاخص‌های افزایشی نیستند. این نیست که بگوییم امروز به تولید انبوه رسیده‌ایم.

 وی متذکر شد: ما امروز در شرایطی به سر می‌بریم که تولید ما از تمام دوران تاریخی این کشور قوی‌تر و بیشتر است و میزان تولید میزان قابل توجهی است، اما کیفیت تولید چیزی است که حضرت آقا به آن توجه داشتند و ما در جهش تولید موضوع کیفیت را داریم. این اعتباربخشی بین‌المللی منجر به این خواهد شد که ما بتوانیم سطح کیفیت‌مان را چندین برابر افزایش بدهیم و وقتی این اتفاق می‌افتد، تمامی گواهینامه‌هایی که ما برای تولید بعد از این صادر خواهیم کرد، عملاً اعتبار بین‌المللی پیدا می‌کنند. فراموش نکینم اعتبار بین‌المللی پیدا کردن، گام اول آن صادرات، تسهیل صادرات و تجارت بین‌المللی است. این مهم؛ افزایش اعتماد عمومی را به همراه دارد و زمانی است که ما بتوانیم از کیفیت کالا و خدمات ایرانی به اندازه کالا و خدماتی که خارجی هستند اطمینان حاصل کنیم. چطوری می‌توانیم اطمینان حاصل کنیم؟ با امضاء بین‌المللی نهاد‌هایی که در ارزیابی انطباق با استاندارد ملی و بین‌المللی کمک می‌کنند که لازمه آن اعتباربخشی است.

نظر شما